Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Μαύρο ψωμί - Εμίλι Τεϊσιδόρ

Μαύρο ψωμί - Εμίλι Τεϊσιδόρ

Από τις εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορεί το βιβλίο του Eμίλι Tεϊσιδόρ με τίτλο, Μαύρο Ψωμί σε μετάφραση της Κατερίνας Τζωρίδου.

Στη μεγάλη οθόνη μετέφερε ο πολυβραβευμένος Αγουστί Βιγιαρόνγκα το συγκλονιστικό βιβλίο του Εμίλι Τεϊσιδόρ Μαύρο ψωμί. Μια ταινία σαν παραμύθι που θυμίζει το «Λαβύρινθο του Πάνα». Έχει κερδίσει μέχρι στιγμής 13 Βραβεία Γκαουντί, 9 Βραβεία Γκόγια, Βραβείο Ερμηνείας στο Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν, ενώ ήταν η επίσημη πρόταση της Ισπανίας για το Ξενόγλωσσο Όσκαρ .

 

Στη βορειοκεντρική Καταλονία, την περίοδο μετά τον ισπανικό Εμφύλιο, ο Αντρές μεγαλώνει με την οικογένεια του πατέρα του στο αγρόκτημα ενός μικρού χωριού. Σε μια περίοδο που η χώρα έχει χωριστεί σε νικητές και ηττημένους, με τον πατέρα του φυλακισμένο και τη μητέρα του εργάτρια σε ένα από τα υφαντουργεία της περιοχής, το αγόρι προσπαθεί να ανακαλύψει τον εαυτό του και τον κόσμο μέσα από τις εικόνες, τα μισόλογα και τις συνήθως αυθαίρετες ερμηνείες των όσων συμβαίνουν. Βαναυσότητα και τρυφερότητα, πραγματικότητα και φαντασία μπλέκονται στο μυαλό του, μέσα σε ένα αξεδιάλυτο αλλά προστατευτικό δίχτυ που τον βοηθάει να επιβιώσει στη νέα πραγματικότητα. Και τελικά να επινοήσει τρόπους μετάβασης από το στρατόπεδο των νικημένων σε εκείνο των νικητών, σε μια χώρα που από τον παραλογισμό του εμφυλίου πολέμου περνάει στον παραλογισμό μιας μακροχρόνιας δικτατορίας.

 

O Eμίλι Tεϊσιδόρ γεννήθηκε στην Ρόδα δε Τερ (Βαρκελόνη) το 1934. Σπούδασε νομικά, φιλοσοφία , φιλολογία και δημοσιογραφία και στη συνέχεια ασχολήθηκε για μερικά χρόνια με τα παιδαγωγικά. Υπήρξε συνεργάτης σε ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά προγράμματα, καθώς και σε εφημερίδες. Έχει μεταφράσει και γράψει θεατρικά έργα και κινηματογραφικά σενάρια. Έχει γράψει επίσης πολλά και ποικίλα βιβλία, τα περισσότερα από τα οποία έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες, και έχει τιμηθεί με πολυάριθμα βραβεία , όπως το βραβείο μυθιστορήματος Crίtica Serra d'Or το 1989 για το Sic transit Gloria Swanson και το ίδιο βραβείο για την κατηγορία Νεανικής Λογοτεχνίας το 1994 για το Cor de Roure/Corazόn de roble (1994), το Εθνικό Βραβείο Παιδικής και Νεανικής λογοτεχνίας το 1997 για το L’amiga mes amiga de la formiga Piga και το Βραβείο Μυθιστορήματος Σαντ Τζόρντι το 1999 για το El llibre de les mosques. Το Μαύρο ψωμί τιμήθηκε με τα βραβεία Μ. Άνζελς Ανγκλάδα, το βραβείο Lletra d'Or και το έγκριτο βραβείο Ζοάν Κρεσέλς, όλα το 2004, ως το καλύτερο βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2003.

 

Σύνθεση εξωφύλλου: Αντώνης Αγγελάκης

Φωτογραφία εξωφύλλου: Getty images / ideal image


Διαβάστε πληροφορίες για την ταινία του Αγουστί Βιγιαρόνγκα, εδώ.


Σχετικές ειδήσεις
Στον Κωνσταντίνο Πατσαρό το Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου
16.12.2016 17:38
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώνει τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου 2015, που αφορούν στις εκδόσεις έτους 2014, στα οποία κατέληξε η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου από τις βραχείες λίστες των υποψήφιων προς βράβευση έργων, μετά από επανειλημμένες συνεδρίες και πολύωρες συζητήσεις.
Καραβοφάνορο στο μαύρο νερό - Colm Tóibin
08.12.2016 10:26
Από τις εκδόσεις Gutenberg και την σειρά Aldina κυκλοφορεί το βιβλίο του Colm Tóibin, Καραβοφάνορο στο μαύρο νερό σε σε μετάφραση Αθηνάς Δημητριάδου.
Ζεστό ψωμί και κόκκινη κορδέλα - Αναστασία Κορινθίου
14.06.2016 11:51
Από την Άνεμος Εκδοτική κυκλοφορεί το βιβλίο, Ζεστό ψωμί και κόκκινη κορδέλα της Αναστασίας Κορινθίου.
Εγώ το μαύρο θα κρατάω έως θανάτου - Κώστας Γ. Παπαγεωργίου
09.06.2016 10:54
Από τις εκδόσεις Κέδρος κυκλοφορεί η ποιητική συλλογής του Κώστα Γ. Παπαγεωργίου, Εγώ το μαύρο θα κρατάω έως θανάτου.
Το μαύρο αλφαβητάρι της μουσικής - Φίλιππος Περιστέρης
30.05.2016 10:58
Ένα ιδιαίτερο βιβλίο κυκλοφόρησε από Eκδόσεις "ΚΟΥΙΝΤΑ" Το μαύρο αλφαβητάρι της μουσικής του Φίλιππου Περιστέρη, απολύτως μουσικό, εντελώς μαύρο και οπωσδήποτε αλφαβητάρι.