Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016

Ενέδρες της Ζωής – Λούλα Αναγνωστάκη mixage: στα Προπύλαια του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά

Ενέδρες της Ζωής – Λούλα Αναγνωστάκη mixage: στα Προπύλαια του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά παρουσιάζει μια θεατρική σύνθεση πάνω στη δραματουργία της Λούλας Αναγνωστάκη με τίτλο Ενέδρες της Ζωής - Λούλα Αναγνωστάκη mixage, σε κείμενο και σκηνοθεσία Μάνου Καρατζογιάννη, 1 και 2 Ιουνίου στα Προπύλαια του θεάτρου με ελεύθερη είσοδο.


Οι ηθοποιοί Κώστας Βασαρδάνης, Μάνος Καρατζογιάννης, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Λουκία Μιχαλοπούλου, Γιώργος Ντούσης, Σοφία Ολυμπίου, Λένα Παπαληγούρα και Νικόλας Στραβοπόδης αναμετριούνται με το έργο της Αναγνωστάκη σε μια παράσταση που καταλαμβάνει τον προαύλιο χώρο του ΔΘΠ, ανοίγοντας το δρόμο και σε άλλες ανάλογες θεατρικές δράσεις.


Οι Ενέδρες της Ζωής – Λούλα Αναγνωστάκη mixage προσεγγίζει με ευαισθησία το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη κι  αντλεί το περιεχόμενό της  από μερικά από τα πιο σημαντικά έργα της δραματουργίας της.

Ο τίτλος της είναι δανεισμένος από το ποίημα του Μανόλη Αναγνωστάκη, Εσύ μόνο το ξέρεις.


Με αφετηρία τη φωνή της συγγραφέως να απαγγέλει μέρος του μονολόγου της Ο Ουρανός Κατακόκκινος - ανέκδοτο ηχητικό ντοκουμέντο, που παραχωρεί η ίδια για την παράσταση - και όχημα το τελευταίο έργο της Σε σας που με ακούτε, που είχε παρουσιαστεί το 2003 από τη Νέα Σκηνή του Λευτέρη Βογιατζή η παράσταση Ενέδρες της Ζωής - Λούλα Αναγνωστάκη mixage  επιχειρεί να αναδείξει τη διαχρονικότητα του έργου της Λούλας Αναγνωστάκη.


Ο Μάνος Καρατζογιάννης σημειώνει για την παράσταση Ενέδρες της Ζωής - Λούλα Αναγνωστάκη mixage:

Η μεταπολεμική Ελλάδα (Νίκη, Συναναστροφή), η Ελλάδα της Μεταπολίτευσης (Το ταξίδι μακριά, Ο Ήχος του Όπλου και η Κασσέτα) και η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα (Σε σας που με ακούτε) αποτελούν τις τρεις θεματικές ενότητες του κειμένου μαζί με μια ξεχωριστή ενότητα για τον Κάρολο Κουν και το Γιώργο Χειμωνά, τις δύο βασικότερες επιρροές της Αναγνωστάκη στη δραματική της γραφή.

Νέοι ηθοποιοί, που έχουμε συνεργαστεί ξανά μεταξύ μας θελήσαμε να πραγματοποιήσουμε ένα αφιέρωμα στη δραματουργική μας ρίζα, στο θέατρο της Αναγνωστάκη, αλλά και να ερευνήσουμε το πολιτικό περίγραμμα, που διατρέχει το έργο της τα τελευταία πενήντα χρόνια σε μια προσπάθεια να καταλάβουμε πως φτάσαμε ως εδώ.

Προσωπικές ιστορίες που ξεχωρίζουν μέσα από το πλήθος σε ένα διαρκώς απειλούμενο δημόσιο χώρο υπογραμμίζουν την αξία της ατομικότητας και της χειραφέτησης, όπως αυτή ορίζεται από την αξία της φαντασμαγορίας, της δυνατότητας δηλαδή να μπορεί κανείς να αφηγηθεί το δικό του βίωμα.

Ξεχωριστή χαρά για μας αποτελεί η άδεια που δίνει η ίδια η συγγραφέας για τη σύνθεση των έργων της καθώς και η συμμετοχή της Σοφίας Ολυμπίου, πρωταγωνίστρια της Κασέτας τόσο στο ανέβασμα του Κουν το 1982, όσο και στο ανέβασμα του Αρμένη είκοσι χρόνια μετά.


Ταυτότητα της παράστασης

Κείμενο-σκηνοθεσία Μάνος Καρατζογιάννης.
Κινησιολογία: Ζωή Χατζηαντωνίου.
Μουσική: Χριστίνα Καρποδίνη.
Διαμόρφωση σκηνικού χώρου: Μαργαρίτα Χατζηιωάννου.
Κουστούμια: Βασιλική Σύρμα.

Βοηθός Σκηνογράφου: Στεφανία Αμπλιανίτη.
Βοηθός Σκηνοθέτη: Σμαρώ Κώτσια.

Video-art: Comoddor Ve.

Ερμηνεύουν αλφαβητικά: Κώστας Βασαρδάνης, Μάνος  Καρατζογιάννης, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Λουκία Μιχαλοπούλου, Γιώργος Ντούσης, Σοφία Ολυμπίου, Λένα Παπαληγούρα, Νικόλας Στραβοπόδης.

Σχετικές ειδήσεις
Παρέλαση της Λούλας Αναγνωστάκη στον Χώρο Τέχνης Ισόγειο
13.07.2016 13:52
Μετά τις sold out παραστάσεις στο Bijoux de kant hood, η «Παρέλαση» της Λούλας Αναγνωστάκη παρουσιάζεται ξανά στις 20 & 21 Ιουλίου 2016 στο ΙΣΟΓΕΙΟ, κάτω από τη Μέντα, στην Κηφισιά.
Η «Παρέλαση» της Λούλας Αναγνωστάκη στο Ρότα Art Bar
11.07.2016 11:41
Μετά τις sold out παραστάσεις στο Bijoux de kant hood, η «Παρέλαση» της Λούλας Αναγνωστάκη παρουσιάζεται ξανά στην Αθήνα στις 13 & 14 Ιουλίου 2016 στο Ρότα Art Bar.
Η Παρέλαση, της Λούλας Αναγνωστάκη από την ομάδα Χρώμα σε Αθήνα και Πάτρα
10.06.2016 13:25
Η «Παρέλαση» της Λούλας Αναγνωστάκη, παρουσιάζεται ξανά από την ομάδα Χρώμα και το σκηνοθέτη Κωνσταντίνο Χατζή, μετά το ανέβασμά της ως μέρος της «Τριλογίας της Πόλης» στο Φεστιβάλ Αθηνών το 2014.
Σε σας που με ακούτε της Λούλας Αναγνωστάκη στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
01.12.2015 15:16
Στο πλαίσιο ένος μεγάλου αφιερώματος για τη δραματουργία και το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη, θα ζωντανέψει ξανά το έργο της «Σε σας που με ακούτε» από τις 10 Δεκεμβρίου 2015, στο blackbox του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης.
2015 στην πόλη της Λούλας Αναγνωστάκη: αφιέρωμα στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
19.11.2015 11:33
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης φιλοξενεί τον Δεκέμβριο ένα αφιέρωμα στη Λούλα Αναγνωστάκη, σε επιμέλεια αφιερώματος του Μάνου Καρατζογιάννη.