Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Συνάντηση – παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Τσακόπουλου στο Booze Cooperativa

Συνάντηση – παρουσίαση του βιβλίου του Παναγιώτη Τσακόπουλου στο Booze Cooperativa

Το Booze Cooperativa και οι εκδόσεις Καλειδοσκόπιο μας προσκαλούν στη συνάντηση - παρουσιάση του βιβλίου Παναγιώτη Τσακόπουλου, με τίτλο «Αναγνώσεις της ελληνικής μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής».


Το βιβλίο

Με αφετηρία το έργο 18 αρχιτεκτόνων και αρχιτεκτονικών γραφείων το βιβλίο αποπειράται μια συνολική τοποθέτηση απέναντι στο μεταπολεμικό αρχιτεκτονικό φαινόμενο στην Ελλάδα. Η επιλογή των 18 έγινε με δύο βασικά κριτήρια που είτε το ένα είτε το άλλο, είτε κάποτε και τα δύο, χαρακτηρίζουν την πορεία τους. Το πρώτο είναι το ιδιόρρυθμο στίγμα τους στην ελληνική μεταπολεμική αρχιτεκτονική, η μικρότερη ή μεγαλύτερη απόκλισή τους από τα κυρίαρχα ρεύματά της. Το δεύτερο είναι η περιορισμένη προβολή τους στην κριτική ιστοριογραφία, ή και η έλλειψη συνθετικής προσέγγισης του έργου τους. Το βιβλίο δομείται σε αλληλοτεμνόμενες περιοχές-κύκλους, όπου εντάσσονται αρχιτέκτονες και γραφεία με συγκρίσιμα χαρακτηριστικά. Η τελική του δομή σε δύο μέρη αντιστρέφει τη διαδικασία ανάλυσης-σύνθεσης της μελέτης. Η αναλυτική προσέγγιση οδηγεί σε μια πρώτη κωδικοποίηση του συνολικού έργου ενός δημιουργού ή ενός γραφείου (Δεύτερο Μέρος), προκειμένου να επιχειρηθεί κατόπιν μια «ολιστική» ανάγνωση περιόδων βασισμένη σε κύκλους (Πρώτο Μέρος).
 

Οι 18 είναι:
Σπύρος Στάικος / Αντώνης Γεωργιάδης / Κωνσταντίνος Δεκαβάλλας / Βασίλης Γρηγοριάδης / Νίκος Καλογεράς – Σπύρος Αμούργης – Πάνος Κουλέρμος / Γιάννης Κανετάκης – Δημήτρης Κατζουράκης – Γρηγόρης Τσαμπέρης / Λάζαρος Καλυβίτης – Γιώργος Λεονάρδος / Ιωάννης Δεσποτόπουλος / Τάσος και Δημήτρης Μπίρης / Γιάννης Κούκης / Μιχάλης Μανιδάκης / Τάκης Εξαρχόπουλος / Νίκος Σκουτέλης – Φλάβιο Ζανόν / Ηλίας Βενέρης / Γραφείο Γιάννη Κίζη / Α.Μ. Κωτσιόπουλος & συν/τες αρχιτέκτονες / Ποτηρόπουλος Δ+Λ / sparch: Ρένα Σακελλαρίδου – Μόρφω Παπανικολάου

Σχετικές ειδήσεις
«Η Ρένια η βελανιδιά» στο Booze Cooperativa
12.01.2017 10:27
Οι εκδόσεις Οσελότος και το Booze Cooperativa σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Μαίρης Μεταξά-Παξινού «Η Ρένια η βελανιδιά» την Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017, στο Booze Cooperativa.
Παρουσίαση βιβλίου του Παναγιώτη Δημητρόπουλου με τη στήριξη του Συλλόγου
14.11.2016 12:28
Οι εκδόσεις Ελληνοεκδοτική σας προσκαλούν στη διαδραστική παρουσίαση βιβλίου του Παναγιώτη Δημητρόπουλου «Ο μπαμπάς μου... ο ήρωάς μου!» την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου στο Multi Event City Loft.
Ο Γρηγόρης Χαλιακόπουλος στη Στοά του βιβλίου
12.10.2016 10:47
Οι εκδόσεις Άγκυρα σας προσκαλούν τη Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016, στην παρουσίαση του βιβλίου του Γρηγόρη Χαλιακόπουλου με τίτλο «Το ανάθεμα – Η Νάντια της Γιόλακας» στη Στοά του βιβλίου.
Παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Ιωάννου, Ανατέμνοντας την κρίση
20.05.2016 10:20
Οι Εκδόσεις Παπαζήση με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Δημήτρη Ιωάννου Ανατέμνοντας την κρίση σας προσκαλούν σε μία συζήτηση για την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Παρουσίαση του βιβλίου του Αυγούστου Κορτώ «Νεοελληνική μυθολογία» στο Ηράκλειο Κρήτης
17.05.2016 09:53
Το Βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκης και οι Εκδόσεις Πατάκη σας προσκαλούν την Παρασκευή 20 Μαΐου 2016 στο Πολύκεντρο Νεολαίας Δήμου Ηρακλείου σε μια συνάντηση με τον Αύγουστο Κορτώ με αφορμή το νέο του βιβλίο «Νεοελληνική μυθολογία».