Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Μαγική Πόλη: ατομική έκθεση του Χρήστου Μπαϊκούση στην αίθουσα τέχνης Καπλανών 5

Μαγική Πόλη: ατομική έκθεση του Χρήστου Μπαϊκούση στην αίθουσα τέχνης Καπλανών 5

Την Τρίτη 6 Μαΐου η Αίθουσα Τέχνης “Καπλανών 5” εγκαινιάζει  την ατομική έκθεση του Χρήστου Μπαϊκούση, με τίτλο «Μαγική Πόλη».


Η Ήρα Παπαποστόλου γράφει για την παρουσιαζόμενη ενότητα έργων, μεταξύ άλλων: «Με την ευαισθησία ενός παιδιού που ζωγραφίζει τα πρώτα του σπίτια για να διηγηθεί τις δικές του μικρές ιστορίες, ο Χρήστος Μπαϊκούσης ζωγραφίζει ή κατασκευάζει τη δική του Μαγική Πόλη, εμπνευσμένος από το ομώνυμο έργο του Νίκου Κούνδουρου. Με ακρυλικά σε χαρτί και ξύλο και χρησιμοποιώντας την πρακτική του κολλάζ που υποδηλώνει καλλιτεχνικά κινήματα, πλαστικές προθέσεις και συμβολικά παιχνίδια που, σε όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα, δεν σταμάτησαν να ποικίλουν (κυβισμός, φουτουρισμός, ποπ αρτ, νεορεαλισμός κτλ.), ο ζωγράφος διαμορφώνει έναν πολύ συγκεκριμένο προσωπικό κώδικα. Τα σπίτια του γίνονται σπίτια προσφυγικών συνοικιών και τα μολύβια χωρίς μύτη μετατρέπονται σε όνειρα που πολλές φορές είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν.


Τα έργα, μικρών διαστάσεων, φτιαγμένα με γήινα χρώματα αλλά και με γαλάζιο για την απεικόνιση της θάλασσας, διαβάζονται από τα αριστερά προς τα δεξιά, με τον τρόπο που γράφει ένα μολύβι. Ξεκινώντας με τη χρήση χρώματος, ο Χρήστος Μπαϊκούσης καταλήγει στα μη χρώματα, στο μαύρο και στο άσπρο, σε συνθέσεις που κάποιες φορές μας θυμίζουν τα σπίτια ενός Σπυρόπουλου. Λιτός και απέριττος, μετατρέπει “αυτό το τίποτα που είναι το χαρτί”, όπως λέει ο ίδιος, σε μια ιδέα, σε μια εικόνα με νόημα που μπορεί να εκφράσει το συγκεκριμένο απόσπασμα από το ποίημα “Ενθύμημα” του Τάσου Λειβαδίτη: “σκοτεινά μικρομάγαζα όπου οι γυναίκες αγόραζαν φουρκέτες, οι άντρες καπνό και τα παιδιά όνειρο σε χρωματιστά χαρτάκια”. “Περπατούσα στη συνοικία όπου γυρίστηκε η Μαγική Πόλη χωρίς να το ξέρω και μου δημιουργήθηκε η ανάγκη να το ζωγραφίσω όλο αυτό”, λέει ο ίδιος. Δεν μένει όμως μόνο στη ζωγραφική.


Προχωράει και στις κατασκευές. Σπίτια από χαρτί, χαρτόνι και μικρά κουτιά φτιάχνουν έναν ολόκληρο κόσμο, γειτονιές με τα σπίτια τους, τις αυλές και τις μάντρες τους, σπίτια έτοιμα να γκρεμιστούν κολλητά το ένα με το άλλο. Με μια ζωγραφική “αφέλεια” και καλλιτεχνική “αθωότητα”, ο ζωγράφος απεικονίζει ό,τι αγαπά και τον συγκινεί. Ο άνθρωπος, απών στο έργο του, υπαινίσσεται από τα δημιουργήματά του. Οι ιδέες του ζωγράφου καταγράφονται με τον πιο απλό και άμεσο τρόπο, με ευαίσθητη ματιά και με μία παιδικότητα, που μπορεί να θεωρηθεί και ιδιαιτερότητά του. Εν τέλει, ο θεατής αφήνεται να διαβάσει με τον δικό του τρόπο την κάθε ιστορία που ο ζωγράφος αφηγείται, ενώ χάνεται στη μουσικότητα που ενυπάρχει στο έργο του.

Σχετικές ειδήσεις
Έκθεση της Νέλλας Γκόλαντα στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών
21.02.2017 17:17
Η Αίθουσα Τέχνης Αθηνών εγκαινιάζει την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017 την ατομική έκθεση της Νέλλας Γκόλαντα με τίτλο: Η εμπλοκή του χώρου: από τα Χαρακτικά στα “Κατοικημένα Γλυπτά Τοπία”.
Η άλλη πόλη: Έκθεση του Φώτη Κλογέρη στην Myro gallery
15.11.2016 16:21
H Myrό Gallery εγκαινιάζει την ατομική έκθεση με νέα σειρά έργων ζωγραφικής του Φώτη Κλογέρη στην Κεντρική Αίθουσα της, υπό τον τίτλο “Η άλλη πόλη”, την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016.
Μορφές και Φόρμα: έκθεση του Μίλτου Παπαστεργίου στην ΠΕΡΙΤΕΧΩΝ Καρτέρης
26.10.2016 14:41
Την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου στις 7:30 το βράδυ η αίθουσα τέχνης ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΡΤΕΡΗΣ εγκαινιάζει την ατομική έκθεση του Μίλτου Παπαστεργίου.
Καταφύγια έρωτος: Έκθεση του Χρήστου Κεχαγιόγλου στην Ώχρα Μπλε
21.07.2016 11:39
Ο Χώρος Τέχνης Ώχρα Μπλε οργανώνει την ατομική έκθεση του ζωγράφου Χρήστου Κεχαγιόγλου με τίτλο «Καταφύγια έρωτος», από τις 22 Ιουλίου μέχρι και 16 Αυγούστου 2016.
... έλα να παίξουμε: Έκθεση του Χρήστου Κουτσούκη στην Γκαλερί Cube
15.03.2016 14:57
Η Γκαλερί Cube, φιλοξενεί από την Τρίτη 22 Μαρτίου 2016 την καινούρια δουλειά του Χρήστου Κουτσούκη με τίτλο “... έλα να παίξουμε”, που είναι η δεύτερη ατομική του έκθεση στο χώρο, μετά τις “Στιγμές” (Φεβρουάριος 2012).