Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017
Βιβλίο: Μάρτυς μου ο Θεός - Μάκης Τσίτας
Δημοσίευση: Τρίτη, 22 Απριλίου 2014 12:58
Βιβλίο: Μάρτυς μου ο Θεός - Μάκης Τσίτας

Ένα καταιγιστικό μανιφέστο της ανθρώπινης πτώσης, ένα χρονικό της διάψευσης των ονείρων, μια ιστορία για το νόημα των ψευδαισθήσεων στην καθημερινή μας ζωή είναι το βιβλίο «Μάρτυς μου ο Θεός» του Μάκη Τσίτα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κίχλη και μας αφηγείται την ιστορία του Χρυσοβαλάντη, ενός εμβληματικού χαρακτήρα της σύγχρονης εποχής ενώ παράλληλα προβάλλει και αποδομεί ταυτόχρονα τις αλήθειες που ορίζουν την προσωπικότητά του.


Ο Χρυσοβαλάντης είναι ένας άντρας πενήντα δύο χρονών, υπέρβαρος και άρρωστος. Η οικονομική του δυσπραγία λόγω της ανεργίας, η αφέλειά του και τα ψυχολογικά του προβλήματα είναι μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά που τον προσδιορίζουν.


Ο συγγραφέας έχει καταφέρει να σκιαγραφήσει έναν ήρωα που διαθέτει τα στοιχεία εκείνα που τον κάνουν αντιφατικό και παράλληλα αξιαγάπητο. Θρησκευόμενος και ταυτόχρονα ηδονολάτρης. Η χριστιανική εγκράτεια είναι γι’ αυτόν άγνωστη λέξη. Λατρεύει το φαγητό αν και η υγεία του δεν του το επιτρέπει, σχετίζεται με αμφιβόλου ποιότητας γυναίκες και την ίδια στιγμή πηγαίνει για εξομολόγηση. Από τη μια συνομιλεί με μοναχούς του Αγίου Όρους και από την άλλη είναι τακτικός θαμώνας σε οίκους ανοχής. Ένας άντρας που δεν  μπορεί να αντισταθεί σε ό,τι αντιβαίνει τις ηθικές αξίες, καθώς η επιρρέπεια του στους πειρασμούς είναι δεδομένη και παράλληλα δηλώνει καλός χριστιανός.


Γραμμένο με χιούμορ το βιβλίο του Τσίτα μας παρουσιάζει έναν άνθρωπο-ποταμό, μια χειμαρρώδη μορφή, γύρω από την οποία επικεντρώνεται και  περιπλέκεται ολόκληρη η ιστορία του βιβλίου και  ξεγυμνώνεται η κοινωνική εκτροπή του νεοέλληνα. Ένας άνθρωπος που «μάρτυς του ο Θεός» θέλει να αλλάξει πια ζωή, να «νοικοκυρευτεί» και να ζήσει με ένα καλό κορίτσι, την ίδια στιγμή που αδυνατεί να δει τη μιζέρια της θλιβερής ζωής του. Κι όλα αυτά περιγράφονται τόσο ξεκάθαρα, σχεδόν με ανάγλυφη αφηγηματική δεινότητα, κι έτσι ο Χρυσοβαλάντης γίνεται ένας ήρωας που αξέχαστος στον αναγνώστη.


Εμείς γινόμαστε μάρτυρες των εξομολογήσεών του για όλους τους φόβους του, βλέπουμε το συναισθηματικές του αμφιβολίες, παρατηρούμε την κοινωνική του εκμετάλλευση, τη σεξουαλική δυσλειτουργία του, τις αμφιβολίες του και τον ακούμε να λέει με χιούμορ μεγάλες αλήθειες, που αναμφίβολα, κάποιες από αυτές αφορούν και στη δική μας ζωή ή στη ζωή των γύρω μας.


Με έναν απλό αλλά όχι απλοϊκό τρόπο, με μουσικό πλούτο στη γλώσσα που χρησιμοποιεί  και έναν αυτοσαρκασμό που συχνά συγκινεί τον αναγνώστη ο συγγραφέας πετυχαίνει να καταστήσει τον Χρυσοβαλάντη έναν καθρέφτη του σύγχρονου νεοέλληνα και μέσα από τον μονόλογο αυτόν να δείξει  ότι η υποταγή σε ένα σύστημα κοινωνικών αξιών οδηγεί στη διαστρέβλωση της προσωπικότητας του ανθρώπου. Και παράλληλα ο συγγραφέας δημιουργεί  γλωσσικούς νεολογισμούς, λέξεις ιδιότυπες, πλάθοντας ένα ελκυστικό λεξιλόγιο απόλυτα εναρμονισμένο με την απίθανη φυσιογνωμία του ήρωά του.


Απόλυτα αναγνωρίσιμος χαρακτήρας, θα μπορούσε να είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας και ταυτόχρονα εμείς οι ίδιοι. Και είναι πάντα σοκαριστική η στιγμή που ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται ότι οι πιο μεγάλες αλήθειες συσκευάζονται μέσα σε ένα χαμόγελο, ότι το γέλιο γίνεται το όχημα για να αντιληφθεί κανείς την τραγωδία που κρύβει μέσα της η ζωή, μια ζωή στερημένη τις ηθικές της συντεταγμένες, και πως οι κοινωνικές αδικίες κατακρεουργούν την προσωπικότητα ενός ανθρώπου με τον ίδιο τρόπο που δημιουργούν τις συνθήκες της πτώσης του.


Το βιβλίο του Μάκη Τσίτα, Μάρτυς μου ο Θεός, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κίχλη. Διαβάστε πληροφορίες για το βιβλίο, εδώ.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Μαύρο φυλαχτό - Βαγγέλης Μπέκας: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 10:12
Μια ηρωική εποχή επέλεξε να αναβιώσει στο νέο του βιβλίο ο Βαγγέλης Μπέκας. Μια εποχή, ταυτισμένη με την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και παράλληλα με τον αγώνα των Ελλήνων για την παλιγγενεσία και ταυτόχρονα την ανάκτηση της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας. Η ενδελεχής ιστορική έρευνα που έχει κάνει ο συγγραφέας παίζει ένα σπουδαίο ρόλο στην ολοκλήρωση αυτού του έργου και η συγκινητική κινηματογραφική της αποτύπωση μετατρέπει το βιβλίο σε μια κιβωτό καταγραφής της ιστορικής μνήμης που περιστρέφεται γύρω από την ηγετική φυσιογνωμία του βιβλίου, τον Μάρκο και όλους εκείνους τους ήρωες που δορυφορικά κινούνται γύρω του, όπως είναι ο Τζαβέλλας, η μάνα, η Ρίνα, η Δέσπω, η Ελένη κ.ά..
Μετά φόβου - Ελένη Πριοβόλου: Κριτική βιβλίου
24.01.2017 11:44
«Συχνά είναι πιο ασφαλές να είσαι αλυσοδεμένος από το να είσαι ελεύθερος», έγραφε, πριν από κάμποσα χρόνια, ο Κάφκα και η Ελένη Πριοβόλου, στο βιβλίο της «Μετά φόβου» υπογράφει μια ελεγεία για το φόβο της ελευθερίας, για την υποταγή των ονείρων και την εκδίκησή τους, για τις αυταπάτες και τις ψευδαισθήσεις που ποδηγετούν τη ζωή των ανθρώπων και κυρίως την προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική τους ελευθερία.
33 Στροφές - Canek Sánchez Guevara: Κριτική βιβλίου
09.01.2017 10:23
Με μια ευρηματική ιδέα ο Κανέκ Σάντσεζ Γκεβάρα διεισδύει στην Ιστορία μιας χώρας που πίστεψε στην ιδέα της επανάστασης και την πραγμάτωσε πριν από κάμποσα χρόνια, περιγράφοντας την τωρινή ζωή των κατοίκων της, την αίσθηση της απογοήτευσης μιας γενιάς και την ελπίδα της να ξεφύγει από τη ρουτίνα μιας χώρας που είδε τις προσδοκίες τα να γκρεμίζονται.
Ο Ελύτης στην Ευρώπη - Paola-Minucci, Χρήστος Μπιντούδης (επιμέλεια): Κριτική βιβλίου
19.12.2016 10:37
«Ο Ελύτης στην Ευρώπη». Πρόκειται για έναν μικρό τόμο που περιλαμβάνει σε επιμέλεια της Paola Maria Minucci και του Χρήστου Μπιντούδη τα Πρακτικά του οµώνυµου Συνεδρίου, που έγινε στο πανεπιστήμιο της Ρώµης το 2006 με αφορμή την συμπλήρωση τότε των δέκα χρόνων από τον θάνατο του Οδυσσέα Ελύτη.
Ο κόσμος ο μικρός ό μέγας! - Οδυσσέας Ελύτης: Κριτική βιβλίου
28.11.2016 10:07
Με την αφορμή της συμπλήρωσης των είκοσι χρόνων από τον θάνατο του νομπελίστα ποιητή κυκλοφόρησε από τις εκδ. Ίκαρος μια ποιητική ανθολογία με αποσπάσματα τόσο από το ποιητικό του έργο όσο και από το πεζογραφικό. Στο πρώτο μέρος του καλαίσθητου αυτού τόμου τα αποσπάσματα είναι στην ελληνική γλώσσα και ακολουθούν αμέσως μεταφρασμένα στην αγγλική, γαλλική, ιταλική και ισπανική γλώσσα.
Ο Τσάρος της αγάπης και της τέκνο - Άντονυ Μάρρα: Κριτική βιβλίου
03.11.2016 10:45
Μετά το εξαιρετικό πρώτο του βιβλίο, τον «Αστερισμό ζωτικών φαινομένων», ένα συγκλονιστικό έργο - που γνώρισε τον έπαινο κριτικών και αναγνωστών παγκοσμίως - για τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην αποδυνάμωση της κοινωνικής ηθικής και τις αξίες που προσπαθούν να επιβιώσουν, ενώ πνίγονται στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας, ο Άντονυ Μάρρα επιστρέφει με το εμβληματικό «Ο τσάρος της αγάπης και της τέκνο», για να επιβεβαιώσει τη συγγραφική του δεινότητα και ταυτόχρονα να δικαιώσει όλους όσοι πίστεψαν από την αρχή, πως πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους πεζογράφους της αμερικανικής λογοτεχνίας.
Έχων σώας τας φρένας και άλλες τρελές ιστορίες - Αργύρης Χιόνης: Κριτική βιβλίου
26.10.2016 13:54
«Έχων σώας τα φρένας & άλλες ιστορίες» τιτλοφορείται η συλλογή εννέα διηγημάτων του Αργύρη Χιόνη που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κίχλη με επιμέλεια και με κατατοπιστικό επίμετρο της Γιώτας Κριτσέλη και σχέδια της Εύης Τσακνιά.
Αστερισμός ζωτικών φαινομένων - Άντονυ Μάρα: Κριτική βιβλίου
04.10.2016 13:51
Με το πρώτο του βιβλίο ο Άντονυ Μάρα υπογράφει ένα συγκλονιστικό έργο για τη βαρβαρότητα και τον πόλεμο, τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην μοιραία αποδυνάμωση της ηθικής μιας κοινωνίας, τις αξίες που αντιστέκονται πνιγμένες στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας. Ο νεαρός Αμερικανός συγγραφέας στήνει το μυθοπλαστικό του σύμπαν στην Τσετσενία και στους πολέμους που τη ρήμαξαν για να εντοπίσει εκεί τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος επιβιώνει ηθικά, πολιτισμικά και κυρίως συναισθηματικά, όταν η ζωή τον παγιδεύσει στη δίνη μιας δεινής μοίρας.