Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016
Βιβλίο: Μάρτυς μου ο Θεός - Μάκης Τσίτας
Δημοσίευση: Τρίτη, 22 Απριλίου 2014 12:58
Βιβλίο: Μάρτυς μου ο Θεός - Μάκης Τσίτας

Ένα καταιγιστικό μανιφέστο της ανθρώπινης πτώσης, ένα χρονικό της διάψευσης των ονείρων, μια ιστορία για το νόημα των ψευδαισθήσεων στην καθημερινή μας ζωή είναι το βιβλίο «Μάρτυς μου ο Θεός» του Μάκη Τσίτα, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κίχλη και μας αφηγείται την ιστορία του Χρυσοβαλάντη, ενός εμβληματικού χαρακτήρα της σύγχρονης εποχής ενώ παράλληλα προβάλλει και αποδομεί ταυτόχρονα τις αλήθειες που ορίζουν την προσωπικότητά του.


Ο Χρυσοβαλάντης είναι ένας άντρας πενήντα δύο χρονών, υπέρβαρος και άρρωστος. Η οικονομική του δυσπραγία λόγω της ανεργίας, η αφέλειά του και τα ψυχολογικά του προβλήματα είναι μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά που τον προσδιορίζουν.


Ο συγγραφέας έχει καταφέρει να σκιαγραφήσει έναν ήρωα που διαθέτει τα στοιχεία εκείνα που τον κάνουν αντιφατικό και παράλληλα αξιαγάπητο. Θρησκευόμενος και ταυτόχρονα ηδονολάτρης. Η χριστιανική εγκράτεια είναι γι’ αυτόν άγνωστη λέξη. Λατρεύει το φαγητό αν και η υγεία του δεν του το επιτρέπει, σχετίζεται με αμφιβόλου ποιότητας γυναίκες και την ίδια στιγμή πηγαίνει για εξομολόγηση. Από τη μια συνομιλεί με μοναχούς του Αγίου Όρους και από την άλλη είναι τακτικός θαμώνας σε οίκους ανοχής. Ένας άντρας που δεν  μπορεί να αντισταθεί σε ό,τι αντιβαίνει τις ηθικές αξίες, καθώς η επιρρέπεια του στους πειρασμούς είναι δεδομένη και παράλληλα δηλώνει καλός χριστιανός.


Γραμμένο με χιούμορ το βιβλίο του Τσίτα μας παρουσιάζει έναν άνθρωπο-ποταμό, μια χειμαρρώδη μορφή, γύρω από την οποία επικεντρώνεται και  περιπλέκεται ολόκληρη η ιστορία του βιβλίου και  ξεγυμνώνεται η κοινωνική εκτροπή του νεοέλληνα. Ένας άνθρωπος που «μάρτυς του ο Θεός» θέλει να αλλάξει πια ζωή, να «νοικοκυρευτεί» και να ζήσει με ένα καλό κορίτσι, την ίδια στιγμή που αδυνατεί να δει τη μιζέρια της θλιβερής ζωής του. Κι όλα αυτά περιγράφονται τόσο ξεκάθαρα, σχεδόν με ανάγλυφη αφηγηματική δεινότητα, κι έτσι ο Χρυσοβαλάντης γίνεται ένας ήρωας που αξέχαστος στον αναγνώστη.


Εμείς γινόμαστε μάρτυρες των εξομολογήσεών του για όλους τους φόβους του, βλέπουμε το συναισθηματικές του αμφιβολίες, παρατηρούμε την κοινωνική του εκμετάλλευση, τη σεξουαλική δυσλειτουργία του, τις αμφιβολίες του και τον ακούμε να λέει με χιούμορ μεγάλες αλήθειες, που αναμφίβολα, κάποιες από αυτές αφορούν και στη δική μας ζωή ή στη ζωή των γύρω μας.


Με έναν απλό αλλά όχι απλοϊκό τρόπο, με μουσικό πλούτο στη γλώσσα που χρησιμοποιεί  και έναν αυτοσαρκασμό που συχνά συγκινεί τον αναγνώστη ο συγγραφέας πετυχαίνει να καταστήσει τον Χρυσοβαλάντη έναν καθρέφτη του σύγχρονου νεοέλληνα και μέσα από τον μονόλογο αυτόν να δείξει  ότι η υποταγή σε ένα σύστημα κοινωνικών αξιών οδηγεί στη διαστρέβλωση της προσωπικότητας του ανθρώπου. Και παράλληλα ο συγγραφέας δημιουργεί  γλωσσικούς νεολογισμούς, λέξεις ιδιότυπες, πλάθοντας ένα ελκυστικό λεξιλόγιο απόλυτα εναρμονισμένο με την απίθανη φυσιογνωμία του ήρωά του.


Απόλυτα αναγνωρίσιμος χαρακτήρας, θα μπορούσε να είναι ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας και ταυτόχρονα εμείς οι ίδιοι. Και είναι πάντα σοκαριστική η στιγμή που ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται ότι οι πιο μεγάλες αλήθειες συσκευάζονται μέσα σε ένα χαμόγελο, ότι το γέλιο γίνεται το όχημα για να αντιληφθεί κανείς την τραγωδία που κρύβει μέσα της η ζωή, μια ζωή στερημένη τις ηθικές της συντεταγμένες, και πως οι κοινωνικές αδικίες κατακρεουργούν την προσωπικότητα ενός ανθρώπου με τον ίδιο τρόπο που δημιουργούν τις συνθήκες της πτώσης του.


Το βιβλίο του Μάκη Τσίτα, Μάρτυς μου ο Θεός, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κίχλη. Διαβάστε πληροφορίες για το βιβλίο, εδώ.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Αστερισμός ζωτικών φαινομένων - Άντονυ Μάρα: Κριτική βιβλίου
04.10.2016 13:51
Με το πρώτο του βιβλίο ο Άντονυ Μάρα υπογράφει ένα συγκλονιστικό έργο για τη βαρβαρότητα και τον πόλεμο, τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην μοιραία αποδυνάμωση της ηθικής μιας κοινωνίας, τις αξίες που αντιστέκονται πνιγμένες στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας. Ο νεαρός Αμερικανός συγγραφέας στήνει το μυθοπλαστικό του σύμπαν στην Τσετσενία και στους πολέμους που τη ρήμαξαν για να εντοπίσει εκεί τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος επιβιώνει ηθικά, πολιτισμικά και κυρίως συναισθηματικά, όταν η ζωή τον παγιδεύσει στη δίνη μιας δεινής μοίρας.
Κατοχή και πείνα - Ιστορίες της κάθε μέρας - Ιουλία Περσάκη: Κριτική βιβλίου
31.08.2016 10:28
Μια νέα ανθολόγηση διηγημάτων της Ιουλίας Περσάκη κυκλοφόρησε μόλις από τις εκδ. Εστία. Πρόκειται για μια σειρά διηγημάτων που περιγράφουν τις μικρές ιστορίες των απλών, καθημερινών ηρώων τους μέσα από τις προσωπικές τους εμπειρίες. Η αφορμή για να γραφτούν αυτά τα διηγήματα είναι πάντοτε ασήμαντα περιστατικά, στα οποία εστιάζει η συγγραφέας, για να φέρει στο φως τις μύχιες σκέψεις των ηρώων της.
Λάιλα - Μέριλιν Ρόμπινσον: Κριτική βιβλίου
04.08.2016 13:52
Η Μέριλιν Ρόμπινσον είναι μια πολυβραβευμένη και αγαπημένη Αμερικανίδα συγγραφέας και το «Λάιλα», το μυθιστόρημα με το οποίο τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο του Κύκλου των Κριτικών στις ΗΠΑ το 2014, αποτελεί το τρίτο μέρος μιας τριλογίας για την ιστορία δύο οικογενειών παστόρων την εποχή του Κραχ σε μια μικρή πόλη της Αμερικής.
Ποιήματα - Αντώνης Σαμαράκης: Κριτική βιβλίου
07.07.2016 10:15
«Οι στίχοι σας είναι πολύ καλύτεροι από αυτούς που μας είχατε ξαναστείλει. Δουλέψτε επίμονα και προσεχτικά, χωρίς να παραλείψετε να διαβάζετε πολύ. Προσέξτε να μπείτε σ’ έναν καλό δρόμο, τώρα που είσθε ακόμη τόσο νέος. Ελάτε να σας δούμε».
Το μίσος είναι η μισή εκδίκηση - Αιμίλιος Σολωμού: Κριτική βιβλίου
06.06.2016 12:42
«Το μίσος είναι η μισή εκδίκηση… το άλλο μισό είναι η πράξη», γράφει ο Αιμίλιος Σολωμού και καταθέτει τη δική του πράξη αντίδρασης στην τραγική πραγματικότητα της σημερινής εποχής μέσα από ένα αξιόλογο μυθιστόρημα που συνδυάζει στις σελίδες του τη λογοτεχνική αφήγηση με την κοινωνιολογική έρευνα, την ιστορική μελέτη με την αστυνομική πλοκή και, ταυτόχρονα, τονίζει τη διαχρονικότητα των καταστάσεων στο ιστορικό γίγνεσθαι της Ελλάδας.
Ιατρικό παράδοξο - Σπύρος Μπρίκος: Κριτική βιβλίου
30.05.2016 11:42
«…Η μήτρα της ιστορίας ξεκίνησε τις διαστολές της. Μια νέα οργανογένεση συντελείται. […] Και ο κόσμος θα αλλάξει
Φωνές στο νερό - Ελένη Πριοβόλου: Κριτική βιβλίου
18.05.2016 12:45
Με τη δυναμική των παράλληλων ιστοριών που συναντιούνται για να συνθέσουν ένα σχεδόν κινηματογραφικά στημένο αφήγημα, η Ελένη Πριοβόλου, μετά τη βραβευμένη «Τριλογία των Αθηνών», καταθέτει ένα συμπυκνωμένο μυθιστόρημα για την απώλεια των ονείρων αλλά και τον ανθρωπισμό, τα αδιέξοδα και τον τρόπο που επιβιώνει κανείς εντός τους. Μέσα από ιστορίες αυτόνομες που συνδέονται μεταξύ τους, θα μπορούσαν, ωστόσο, να διαβαστούν και μεμονωμένες σαν μια σειρά αυθύπαρκτων διηγημάτων, η Πριοβόλου στήνει έναν διάλογο ανάμεσα στη σταθερότητα ενός τόπου και στη μοναξιά όσων επέλεξαν αυτό τον τόπο για να κρύψουν εκεί την παρακμή της ζωής τους, την ανάγκη τους να εισχωρήσουν σε μια νέα ταυτότητα και να ανασυνθέσουν τη ζωή τους.
Χρώμα αύριο - Μαρία Σκουρολιάκου: Κριτική βιβλίου
04.05.2016 09:51
Ένα ταξίδι στην ποιητική των λέξεων και στη σχέση τους με την ανθρώπινη ευαισθησία απέναντι στις κοινωνικές δομές της σύγχρονης κοινωνίας είναι η νέα ποιητική συλλογή της Μαρίας Σκουρολιάκου.