Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Έκθεση σχεδίων από τα εργαστήρια της Α.Σ.Κ.Τ. στην S. G. Art Gallery

Έκθεση σχεδίων από τα εργαστήρια της Α.Σ.Κ.Τ. στην S. G. Art Gallery

Την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2014 και ώρα 7:30 μμ. εγκαινιάζεται στην αίθουσα τέχνης S. G. Art Gallery η έκθεση Συλλογή Σχεδίων από τα εργαστήρια της Α.Σ.Κ.Τ. της δεκαετίας του 1930.

 
Είκοσι επτά σχέδια που τοποθετούνται χρονικά στη δεκαετία του 1930 και συνδέονται με γνωστούς καλλιτέχνες . Συγκεντρώθηκαν από τη ζωγράφο  Ιφιγένεια Λαγάνα (1915-2004), πρώτη σύζυγο του ζωγράφου Ν. Νικολάου (κατά την διάρκεια της μαθητείας της στην Α.Σ.Κ.Τ.), και αποδίδονται στον κύκλο των συσπουδαστών της, δηλαδή στους Γ. Μόραλη, Ν. Νικολάου, Χ. Καπράλο, Κ. Μαλάμο, Ι. Σπυρόπουλο, Γ. Βελισσαρίδη, Ν. Περαντινό, Α. Χρυσάφη, Φ. Σακελλαρίου κ.ά                                                                                                   


Τα σχέδια είναι προπαρασκευαστικές σπουδές των καλλιτεχνών από τα εργαστήρια της Σχολής Καλών Τεχνών της δεκαετίας του 30’. Οι σπουδές συγκροτούν τρεις διαφορετικές ενότητες: Η πρώτη αποτελείται από έξι ολοκληρωμένες σπουδές πορτραίτων, τεσσάρων ανδρικών και δύο γυναικείων ηλικιωμένων μορφών εκτελεσμένες με κάρβουνο. Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει επτά σπουδές ανδρικού γυμνού σε διάφορες στάσεις, εκτελεσμένες με σανγκίνα σε χαρτί ενώ η τρίτη ενότητα απαρτίζεται από δέκα σπουδές ανδρικού και τρεις γυναικείου γυμνού σε διάφορες στάσεις εκτελεσμένες με μολύβι.                                                                                                                  


Οι προπαρασκευαστικές αυτές σπουδές αποτελούν ένα εικαστικό υλικό που, τοποθετημένο στο συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο της δεκαετίας του ’30 και αποδιδόμενο σε σημαντικούς καλλιτέχνες της Νεοελληνικής τέχνης του 20ού αιώνα, επιτρέπει στην έρευνα να ανιχνεύσει τα πρώτα στάδια της πορείας των δημιουργών. (Τα σχέδια προέρχονται απο την συλλογή του Κ.Ευαγγελάτου)


Δρ. Μίρκα Παλιούρα, Ιστορικός τέχνης
 
Έρευνα: Ανδρέας Χρηστάκης, Μεταπτυχιακός φοιτητής Ιστορίας τέχνης.
 
Ευχαριστούμε θερμά τους:
Γ. Χαρβαλιά, Πρύτανη της Α.Σ.Κ.Τ.
Μ. Μαμαλίγκα, υπεύθυνη του Τμήματος Πινακοθήκης, Φωτογρ. Αρχείου και Ντοκουμέντων της Α.Σ.Κ.Τ.
Χ. Αντύπα, Διευθύντρια του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος
Ν. Παΐσιο, ερευνητή
Κ. Φιολάκη, ΜΙΕΤ

Σχετικές ειδήσεις
Έκθεση του Ιάσονα Βενετσανόπουλου στην Image Gallery
23.01.2017 11:48
O Ιάσονας Βενετσανόπουλος παρουσιάζει στην Image Gallery τη δεύτερη ατομική του έκθεση με τίτλο “There is another world, but it is inside this one” σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης, Ματίνας Χαραλάμπη.
C-Thru-GEOMETRY: Έκθεση της Στέλλας Πυλαρινού στην Chili Art Gallery
27.12.2016 12:06
Μια ματιά μέσα από γραμμές και σχήματα παρουσιάζει η Στέλλα Πυλαρινού στην ατομική έκθεση Ζωγραφικής «C-Thru-GEOMETRY» ‘See through lines and shapes’, που φιλοξενείται στην Chili Art Gallery στο Θησείο.
Έκθεση Νέων Εικαστικών 65+ στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
25.05.2016 16:43
Τρία χρόνια με πολλές κατασκευές, συζητήσεις και αναζητήσεις στα 2D και 3D εικαστικά εργαστήρια για άτομα άνω των 65 ετών, καταλήγουν σε μία έκθεση με έργα από τους συμμετέχοντες Νέους εικαστικούς.
«ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΙΙΙ: Συγκατοίκηση»: Ομαδική έκθεση στην IANOS Αίθουσα Τέχνης
12.05.2016 11:47
Η ομαδική εικαστική έκθεση «ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΙΙΙ: Συγκατοίκηση» που εγκαινιάζεται στην IANOS ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΧΝΗΣ την Παρασκευή 13 Μαΐου 2016 στις 20.00, παρουσιάζει το έργο τεσσάρων νέων εικαστικών που "συγκατοίκησαν" στα εργαστήρια της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και αποφοίτησαν το 2015.
From Alpha to Omega: έκθεση graffiti στην Toss Gallery
01.04.2016 10:39
Η Urbanact υλοποιεί μια ιδιαίτερη graffiti-lettering έκθεση στη Toss Gallery, με παράλληλες δράσεις στην πόλη της Θεσσαλονίκης.