Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Ολιβιέ Ντεκότ: Το Φεστιβάλ του 2014 θα αναδείξει περισσότερο από ποτέ τους ελληνογαλλικούς δεσμούς

Ολιβιέ Ντεκότ: Το Φεστιβάλ του 2014 θα αναδείξει περισσότερο από ποτέ τους ελληνογαλλικούς δεσμούς

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, μια πρωτοβουλία του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, γιορτάζει τα 15 του χρόνια, από τις 19 έως τις 26 Μαρτίου στην Αθήνα και από τις 27 Μαρτίου έως τις 2 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη.

 

Όπως κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ επιστρατεύει τους κινηματογράφους του κέντρου της πόλης προτείνοντας 45 πρόσφατες ταινίες, οι οποίες στην πλειονότητά τους προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

 

Η φετινή χρονιά είναι κάπως πιο ιδιαίτερη, καθώς το Φεστιβάλ εντάσσεται στο πρόγραμμα Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014, το οποίο τιμά τις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας.

Το Φεστιβάλ του 2014 θα αναδείξει περισσότερο από ποτέ αυτή τη διπλή σχέση: τους ελληνογαλλικούς δεσμούς αλλά και το γαλλόφωνο κόσμο, πυλώνα του οποίου αποτελεί βεβαίως και η Ελλάδα.

 

Εν πρώτοις, η γαλλοφωνία θα εκπροσωπηθεί φέτος, χάρη στη συνεργασία των γαλλόφωνων πρεσβειών της Ελλάδας, με ταινίες από το Μαρόκο, τη Βουλγαρία, την Τσεχία, την Ελβετία, το Λουξεμβούργο και το Τσαντ. Ειδικό αφιέρωμα θα γίνει στην κινηματογραφική παραγωγή του Κεμπέκ, αποτίοντας έτσι φόρο τιμής σε έναν κινηματογράφο ιδιαίτερα δυναμικό, και ανακαλύπτοντας πέντε σύγχρονους σκηνοθέτες, από τους πιο χαρισματικούς της γενιάς τους, όπως οι Denis Coté, Frédéric Pelletier και Sébastien Pilote.

 

Ένα ακόμη στοιχείο που θα έχει την τιμητική του είναι ο δυναμισμός, με ταινίες της νέας γενιάς του γαλλικού κινηματογράφου, η οποία αποπνέει έναν άνεμο ελευθερίας και φαντασίας, στο πλαίσιο της γαλλικής κινηματογραφικής παραγωγής. Πρόκειται για μια γενιά ακομπλεξάριστων σκηνοθετών, ηθοποιών και παραγωγών που διασκεδάζουν δημιουργώντας ταινίες γεμάτες χιούμορ και ενέργεια, όπως οι ταινίες “Tonnerre” του Guillaume Brac και “La bataille de Solférino” της Justine Triet, οι οποίες κατέκτησαν το γαλλικό κοινό. Ταινίες χωρίς μεγάλο προϋπολογισμό, που βασίζονται στο ταλέντο και τη φαντασία και αποτελούν αντανάκλαση των ταινιών νέων Ελλήνων κινηματογραφιστών με τις οποίες θα κάνουν ένα γόνιμο διάλογο.

 

Η επιτυχία του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, ήδη από τις απαρχές του, εξηγείται χάρη σε αυτόν το διαρκή διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας, τον οποίο φροντίσαμε να διατηρήσουμε και να ενθαρρύνουμε. Ανταποκρινόμενοι στο αίτημα του κοινού και σε στενή συνεργασία με τη βιομηχανία του ελληνικού κινηματογράφου, ακολουθήσαμε μια «συλλογική» προσέγγιση αναφορικά με το πρόγραμμα. Η συνεργασία αυτή είναι παρούσα σε όλα τα επίπεδα παραγωγής του Φεστιβάλ:

- με τους Έλληνες διανομείς, οι ταινίες των οποίων έχουν παρουσιαστεί σε avant première και στο διαγωνιστικό μέρος, η προβολή των οποίων στις αίθουσες προωθείται χάρη και στα βραβεία των κριτικών και του κοινού,


-με τους νέους Έλληνες σκηνοθέτες στους οποίους εμπιστευόμαστε τη σκηνοθεσία ενός κλιπ που θα προβληθεί εκτενώς από την ελληνική και γαλλική τηλεόραση (πρόκειται για τον Παναγιώτη Χριστόπουλο, φετινό υποψήφιο του Cinéfondation, στις Κάννες),


-με τα ελληνικά φεστιβάλ στα οποία εμπιστευόμαστε κομμάτι του προγράμματος (φέτος, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης επέλεξε για το αθηναϊκό κοινό πέντε ταινίες, μεταξύ των οποίων το “L’image manquante” του Καμποτζιανού Rithy Panh, που είναι υποψήφιος στα Oscar 2014).


-με το Φεστιβάλ "Νύχτες Πρεμιέρας", ανανεώνουμε φέτος την εκπαιδευτική εμπειρία που προσφέρουμε στα μαθητικά κοινά, σε επίπεδο εικόνας, χάρη σε ένα ψυχαγωγικό αλλά και παιδαγωγικό πρόγραμμα μέσα από το οποίο θα ανακαλύψουν την ιστορία του γαλλικού κινηματογράφου.


Τέλος, πρόεδρος της γαλλόφωνης κριτικής επιτροπής θα είναι φέτος ο ηθοποιός Γιώργος Χωραφάς, η εξαιρετική καριέρα του οποίου σε Ελλάδα και Γαλλία τον καθιστά τον καταλληλότερο πρέσβη του προγράμματος Ελλάς Γαλλία Συμμαχία 2014.


Ο ελληνογαλλικός διάλογος θα συνεχιστεί και μέσα στις αίθουσες, με το κοινό, αφού πρόκειται να υποδεχτούμε ένα σύνολο ηθοποιών και σκηνοθετών, του οποίου ηγείται η ανάδοχος του φετινού Φεστιβάλ, Nathalie Baye. Η Nathalie Baye θα μοιραστεί με τους θεατές τις αγαπημένες της ταινίες, τα συναισθήματα και τις αναμνήσεις της από μια πλούσια καριέρα, που μετρά περισσότερες από 80 ταινίες, κατά τη διάρκεια της οποίας συνεργάστηκε με ορισμένους από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες (Godard, Truffaut, Spielberg).


Θελήσαμε το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου 2014 να είναι τόσο φιλόδοξο ως προς το πρόγραμμά του όσο και γενναιόδωρο με το κοινό, ώστε να αποτελέσει μια γευστική τροφή για το πνεύμα και τις αισθήσεις, κατάλληλη για κατανάλωση χωρίς περιορισμούς.


Info

Ο Olivier Descotes είναι Σύμβουλος Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης - Διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος.


Σχετικές ειδήσεις
Ανταπόκριση από το 57ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης Κινηματογράφου: «Η πέτρα της καρδιάς» του Γκούδμουντουρ Άρναρ Γκούδμουντσον
11.11.2016 14:58
Μια σκληρή ιστορία ενηλικίωσης και αναζήτησης του εαυτού που εκτυλίσσεται σε ενα μικρό χωριό της Ισλανδίας είδαμε στην ταινία «Η πέτρα της καρδιάς» του Γκούδμουντουρ Άρναρ Γκούδμουντσον, στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.
39ο Φεστιβάλ Δράμας: Οι ταινίες που ξεχωρίσαμε από το ελληνικό διαγωνιστικό πρόγραμμα!
23.09.2016 13:45
Η πόλη της Δράμας αποτελεί εδώ και αρκετά χρόνια το σημαντικότερο ραντεβού των Ελλήνων μικρομηκάδων. Κάθε Σεπτέμβρη σκηνοθέτες, παραγωγοί και ηθοποιοί συναντώνται στην βορειοελλαδίτικη πόλη, με αφορμή την μεγάλη γιορτή των ταινιών μικρού μήκους. Φέτος ήταν έτος ρεκόρ, αφού προκρίθηκαν 65 ταινίες από τις 209 που είχαν κατατεθεί και τελικά για διάφορους λόγους προβλήθηκαν οι 62.
Αντώνης Παπαδόπουλος: Μερικές σκέψεις για το Φεστιβάλ Δράμας
19.09.2016 17:17
Η ύψιστη μορφή της επικοινωνίας και της επαφής είναι γιορτή. Και – ναι- αυτό είναι το Φεστιβάλ Δράμας. Η συνάντηση με ανθρώπους που σου αποκαλύπτουν πολλές διαφορετικές εκφάνσεις της ζωής. Και είναι μέθεξη να γίνεσαι κοινωνός αυτών των διαφορετικών εκδοχών που παρουσιάζονται αυτήν την εβδομάδα στο Φεστιβάλ μας. Πλουτίζει τη χαρά της επικοινωνίας.
Βάνη Βαλλιάνου – Νομικού: Πως χτίζεται ένα Φεστιβάλ - Δυσκολίες και ελπίδες
04.08.2016 10:42
Το φεστιβάλ του Εργοστασίου Τεχνών Σαντορίνης δημιουργήθηκε με τη φιλοδοξία να αποτελέσει έναν από τους βασικούς πυρήνες πολιτιστικής δράσης της Σαντορίνης και της ευρύτερης περιφέρειας.
Delphine & Muriel Coulin: Μέσα από το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου συμμετέχουμε στην ενίσχυση του διαλόγου
04.04.2016 11:42
Με μεγάλη χαρά δεχτήκαμε να προεδρεύσουμε στην κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Αθήνας. Έχουμε έναν ιδιαίτερο, σχεδόν συναισθηματικό δεσμό με την Ελλάδα. Ερχόμαστε εδώ από τότε που ήμασταν παιδιά, κρατάμε πολύ προσωπικές αναμνήσεις από αυτούς που έγιναν η ελληνική μας οικογένεια και που με πολλή χαρά ξαναβρίσκουμε κάθε καλοκαίρι –μερικές φορές και σε άλλες στιγμές του χρόνου…