Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Βιβλίο: Συνωμότες - Γιώργος Z. Ηλιόπουλος

Βιβλίο: Συνωμότες - Γιώργος Z. Ηλιόπουλος

Για όλους εμάς που μπουχτίσαμε από καιρό την σχολική εκδοχή της Ιστορίας και είμαστε αποφασισμένοι να εισβάλουμε στα άδυτά της με κάθε τρόπο, ο Γιώργος Ηλιόπουλος οργανώνει ένα ταξίδι στο σκοτεινό κόσμο της συνωμοσίας.

 

Από τον Δημήτρη Στεφανάκη

 

Αν θέλει κανείς να μάθει ποιοι και πώς σκηνοθέτησαν την ανθρώπινη μοίρα τα τελευταία εκατόν πενήντα χρόνια, δεν έχει παρά να εμπιστευτεί την ακριβοδίκαιη γνώση αυτού του εξαίρετου ιστοριοδίφη. Οι «Συνωμότες» του είναι ένα βιβλίο που ξεδιπλώνει με απίστευτη ενάργεια σκοτεινές πτυχές σε όλα τα μείζονα επεισόδια που σημάδεψαν τη σύγχρονη εποχή. Από την υπόθεση Ντρέιφους και την συνωμοσία του Ιωβηλαίου μέχρι τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την Ρώσικη επανάσταση, η γραφίδα του Ηλιόπουλου αναπαριστά τα ιστορικά γεγονότα ως σπαρταριστό μυθιστόρημα τηρώντας τους κανόνες του παιγνιδιού. Τεκμηριωμένες εικόνες από ένα κόσμο που φαντάζει ανύπαρκτος. Οι σκοτεινοί πρωταγωνιστές του, μεγιστάνες, κατάσκοποι, πολιτικοί, έμποροι όπλων, τρομοκράτες και ιδεολόγοι επιβαίνοντες πάνω στο καρουζέλ της Ιστορίας μαγνητίζουν τον αναγνώστη. Είναι οι ίδιοι πρωταγωνιστές των οποίων οι μεταμορφώσεις δεσπόζουν στα μυθιστορήματα που συνομιλούν με την Ιστορία. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που η αφελής ακαδημαϊκή εκδοχή τους έχει τυλίξει στο μαγνάδι της εξιδανίκευσης. Καιρός να διαβάσουμε την Ιστορία από την ανάποδη!

 

 

Το βιβλίο του Γιώργου Z. Ηλιόπουλου, με τίτλο «Οι Συνωμότες. Μια αναδρομή στον κόσμο των σκοτεινών επιχειρήσεων», κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Έναστρον. Διαβάστε πληροφορίες εδώ.

Σχετικές ειδήσεις
Γκουανό - Γιώργος Γκόζης: Κριτική βιβλίου
30.05.2016 09:57
Σπαρμένη σοδειά ελληνικής γης σημαδεμένη από πολέμους και αδικίες, μυρωδιές και εύρετρα λησμονιάς, άνθρωποι χαμένοι στην ιστορία και την μνήμη τους. Αναμνήσεις βαμμένες με το πιοτό της αγάπης για τον τόπο που μεγάλωσαν, πρωταγωνιστές της ζωής που είδαν τον χρόνο να σκληραίνει τα χέρια τους, τις στιγμές τους.
Σέρρα, η ψυχή του πόντου - Γιάννης Καλπούζος: Κριτική βιβλίου
19.04.2016 16:27
Κατευθείαν στην καρδιά της ποντιακής ψυχής στοχεύει ο Γιάννης Καλπούζος γράφοντας το βιβλίο αυτό. Και ταυτόχρονα παραδίδει ένα βιβλίο για την Ιστορία του Πόντου αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Με το γνωστό του τρόπο στήνει εκ νέου το ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο της εποχής και ζωντανεύει μέσα από την ιστορία των ηρώων του την ατμόσφαιρα της εποχής με ένα ρεαλιστικό και ταυτόχρονα γοητευτικό τρόπο.
Τσέρνομπιλ - Ένα χρονικό του Μέλλοντος - Σβετλάνα Αλεξίεβιτς: Κριτική βιβλίου
13.04.2016 09:43
Το Τσέρνομπιλ δεν είναι ένα βιβλίο που θα ευχαριστήσει τον αναγνώστη, είναι ένα βιβλίο που θυμίζει την «Κραυγή» του Μουνχ. Αποτελεί μία εκκωφαντική μαρτυρία για τα πεπραγμένα και τα γεγονότα που επακολούθησαν σε αυτή την μικρή πόλη την έκρηξη στο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ. Εκεί όπου έμελλε ο θάνατος και η φρίκη να σκεπάσουν σαν μαύρο σύννεφο την πόλη, τους ανθρώπους και κυρίως το μέλλον των επερχόμενων γενεών.
Αρλεκίνος - Γιώργος Λίλλης: Κριτική βιβλίου
29.03.2016 13:29
Ο Γιώργος Λίλλης στην ποιητική συλλογή Αρλεκίνος καταθέτει ένστιχες σκέψεις, κυρίως μέσω εικόνων, που σε ορισμένα σημεία εκφράζουν τις διάφορες πρωτεϊκές μορφές, που ο ίδιος αναγκαστικά διασχίζει ως υποκριτής του προσωπικού του θεάτρου (και, συνεπαγωγικά, όλοι εμείς).
Ελάσσονα-  Γιώργος Παλιογιώργος: Κριτική βιβλίου
29.02.2016 11:28
Ο Γιώργος Παλιογιώργος επιλέγει να εγκαινιάσει την πολλά υποσχόμενη σταδιοδρομία του με ένα στίχο ο οποίος μεταθέτει την αρχή των πάντων σε μια αδήλωτη προϊστορία.