Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016

Βιβλίο: Συνωμότες - Γιώργος Z. Ηλιόπουλος

Βιβλίο: Συνωμότες - Γιώργος Z. Ηλιόπουλος

Για όλους εμάς που μπουχτίσαμε από καιρό την σχολική εκδοχή της Ιστορίας και είμαστε αποφασισμένοι να εισβάλουμε στα άδυτά της με κάθε τρόπο, ο Γιώργος Ηλιόπουλος οργανώνει ένα ταξίδι στο σκοτεινό κόσμο της συνωμοσίας.

 

Από τον Δημήτρη Στεφανάκη

 

Αν θέλει κανείς να μάθει ποιοι και πώς σκηνοθέτησαν την ανθρώπινη μοίρα τα τελευταία εκατόν πενήντα χρόνια, δεν έχει παρά να εμπιστευτεί την ακριβοδίκαιη γνώση αυτού του εξαίρετου ιστοριοδίφη. Οι «Συνωμότες» του είναι ένα βιβλίο που ξεδιπλώνει με απίστευτη ενάργεια σκοτεινές πτυχές σε όλα τα μείζονα επεισόδια που σημάδεψαν τη σύγχρονη εποχή. Από την υπόθεση Ντρέιφους και την συνωμοσία του Ιωβηλαίου μέχρι τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και την Ρώσικη επανάσταση, η γραφίδα του Ηλιόπουλου αναπαριστά τα ιστορικά γεγονότα ως σπαρταριστό μυθιστόρημα τηρώντας τους κανόνες του παιγνιδιού. Τεκμηριωμένες εικόνες από ένα κόσμο που φαντάζει ανύπαρκτος. Οι σκοτεινοί πρωταγωνιστές του, μεγιστάνες, κατάσκοποι, πολιτικοί, έμποροι όπλων, τρομοκράτες και ιδεολόγοι επιβαίνοντες πάνω στο καρουζέλ της Ιστορίας μαγνητίζουν τον αναγνώστη. Είναι οι ίδιοι πρωταγωνιστές των οποίων οι μεταμορφώσεις δεσπόζουν στα μυθιστορήματα που συνομιλούν με την Ιστορία. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που η αφελής ακαδημαϊκή εκδοχή τους έχει τυλίξει στο μαγνάδι της εξιδανίκευσης. Καιρός να διαβάσουμε την Ιστορία από την ανάποδη!

 

 

Το βιβλίο του Γιώργου Z. Ηλιόπουλου, με τίτλο «Οι Συνωμότες. Μια αναδρομή στον κόσμο των σκοτεινών επιχειρήσεων», κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Έναστρον. Διαβάστε πληροφορίες εδώ.

Σχετικές ειδήσεις
Γκουανό - Γιώργος Γκόζης: Κριτική βιβλίου
30.05.2016 09:57
Σπαρμένη σοδειά ελληνικής γης σημαδεμένη από πολέμους και αδικίες, μυρωδιές και εύρετρα λησμονιάς, άνθρωποι χαμένοι στην ιστορία και την μνήμη τους. Αναμνήσεις βαμμένες με το πιοτό της αγάπης για τον τόπο που μεγάλωσαν, πρωταγωνιστές της ζωής που είδαν τον χρόνο να σκληραίνει τα χέρια τους, τις στιγμές τους.
Αρλεκίνος - Γιώργος Λίλλης: Κριτική βιβλίου
29.03.2016 13:29
Ο Γιώργος Λίλλης στην ποιητική συλλογή Αρλεκίνος καταθέτει ένστιχες σκέψεις, κυρίως μέσω εικόνων, που σε ορισμένα σημεία εκφράζουν τις διάφορες πρωτεϊκές μορφές, που ο ίδιος αναγκαστικά διασχίζει ως υποκριτής του προσωπικού του θεάτρου (και, συνεπαγωγικά, όλοι εμείς).
Ελάσσονα-  Γιώργος Παλιογιώργος: Κριτική βιβλίου
29.02.2016 11:28
Ο Γιώργος Παλιογιώργος επιλέγει να εγκαινιάσει την πολλά υποσχόμενη σταδιοδρομία του με ένα στίχο ο οποίος μεταθέτει την αρχή των πάντων σε μια αδήλωτη προϊστορία.
Το βιβλίο της βροχής - Αλέξης Σταμάτης: Κριτική βιβλίου
29.01.2016 10:02
Μια ξαφνική καταιγίδα και ο αιφνιδιασμός που φέρει το ξέσπασμά της μέσα στον περιορισμένο χρόνο των τριών ωρών και δεκατεσσάρων λεπτών είναι το πρόδηλο θέμα του νέου βιβλίου του Αλέξη Σταμάτη, «Το βιβλίο της βροχής».
Αρλεκίνος - Γιώργος Λίλλης: Κριτική βιβλίου
07.01.2016 12:00
«Όταν ακούς τάξη ανθρώπινο κρέας μυρίζει», έγραψε πριν από χρόνια ο Οδυσσέας Ελύτης. Και ο Γιώργος Λίλλης συναισθανόμενος την ιδιαίτερη δυσκολία της σημερινής εποχής, τον αβάσταχτο σκοταδισμό που πνίγει το μέλλον μιας ολόκληρης ανθρωπότητας στρέφεται στο μοναδικό του καταφύγιο, την ποίηση, για να απομονώσει την οδύνη και τη μοναξιά και να ορθώσει το δικό του ανάστημα, την ύστατη κραυγή αγωνίας του, σε μια εξαιρετική λυρική διαμαρτυρία, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Περισπωμένη.