Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017

Βιβλίο: Ζωή και Πεπρωμένο - Βασίλι Γκρόσμαν

Βιβλίο: Ζωή και Πεπρωμένο - Βασίλι Γκρόσμαν

Από τι είδους υλικά φτιάχνεται άραγε η μεγάλη λογοτεχνία; Ποια δύναμη επιτρέπει στην δημιουργική φαντασία ενός ανθρώπου να αγγίξει το θεϊκό χέρι ενός Τολστόι και να συντονιστεί μαζί του;

 

Από τον Δημήτρη Στεφανάκη

 

Ο Βασίλι Γκρόσμαν υπογράφει ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα του εικοστού αιώνα με τον τίτλο «Ζωή και Πεπρωμένο» ένα έργο που εκτείνεται στην ίδια απεραντοσύνη με το «Πόλεμος και Ειρήνη». Από τις πρώτες σελίδες του αντιλαμβάνεται κανείς ότι εισέρχεται σε μια αχανή επικράτεια αφήγησης όπου δεν επιχειρείται μόνο η χαρτογράφηση της Ιστορίας αλλά και η κάθοδος στα ανεξερεύνητα βάθη της ανθρώπινης ψυχής. Ο Γκρόσμαν δεν καταγράφει απλώς τον όλεθρο ενός παγκοσμίου πολέμου, τη φρίκη του Εβραϊκού ολοκαυτώματος, τον εφιάλτη του Σταλινισμού. Γίνεται ο ίδιος μια ασύνορη αφηγηματική συνείδηση που περικλείει μέσα της τις συνειδήσεις πολλών ανθρώπων. Στέκεται απέναντι στα μείζονα μεγέθη της ανθρώπινης μοίρας χωρίς δέος και μελοδραματισμό, γίνεται ένας καλειδοσκοπικός νους που υπαγορεύει σελίδες αδιανόητης αισθητικής. Σελίδες όπου η ειρωνεία αντιπαλεύει την βαρβαρότητα και η συγγραφική οξυδέρκεια απομυθοποεί κάθε σχήμα εξουσίας και ολοκληρωτισμού. Για αυτές τις σελίδες αξίζει κανείς να διαβάσει το μυθιστόρημά του, ακόμα κι αν δεν τον ενδιαφέρει η μοίρα της οικογένειας Σαπόσνικοβ και των ανθρώπων με τους οποίους σχετίστηκαν τα μέλη της. Οι σελίδες αυτές ανήκουν στο ιερό σώμα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, σελίδες που συνομιλούν απευθείας με τα αριστουργήματα όλων των εποχών. Μέσα από αυτές ο Γκρόσμαν αναδεικνύεται ως ένας μεγάλος αφηγητής του εικοστού αιώνα, εραλδικός μυθιστοριογράφος μιας εποχής στην οποία μπορούσαν ακόμα να γραφτούν τέτοια μυθιστορήματα. Ίσως εντέλει αυτό που καταφέρνει η μεγάλη λογοτεχνία είναι να κάνει προσωπικότητες τύπου Χίτλερ ή Στάλιν φτηνούς κομπάρσους του πεπρωμένου.

 

Η μετάφραση του Μπλάνα, αν μη τι άλλο, αποδίδει σε εξαιρετικά ελληνικά τούτο το αριστούργημα.  

 

 

Το μυθιστόρημα του Βασίλι Γκρόσμαν, με τίτλο «Ζωή και Πεπρωμένο», κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γκοβόστη, σε μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα. Δείτε πληροφορείες για το βιβλίο εδώ

Σχετικές ειδήσεις
Τα πάντα ρει - Βασίλι Γκρόσμαν: Κριτική βιβλίου
08.08.2016 10:31
Ο Βασίλι Γκρόσμαν είναι, για όσους δεν γνωρίζουν, ο συγγραφέας του αριστουργηματικού "Ζωή και πεπρωμένο" που συγκαταλέγεται στα κορυφαία μυθιστορήματα του πολύκροτου και άστατου 20ου αιώνα, ενός αιώνα που βάφτηκε με αίμα και θάνατο για να εξυπηρετήσει τις διαθέσεις αδίστακτων εξουσιαστών που καρπώθηκαν την εξουσία και ανελίχθηκαν σε μία εποχή ανασφαλή και επισφαλή.
Το φιλί της λύκαινας - Λότη Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου: Κριτική βιβλίου
20.04.2016 16:42
Η ελληνική λογοτεχνία για παιδιά και νέους ανθεί –ανάμεσα στα άνθη της ξεφυτρώνουν και κάποια αγριόχορτα, ξεπετιούνται δώθε κείθε και κάποια ζιζάνια. Αλλά ανθεί.
Νήσος Λέσβος - Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO - Δημήτρης Ταλιάνης: Κριτική βιβλίου
04.04.2016 12:58
«Ο φωτογραφικός φακός αποκαλύπτει τις υποσυνείδητες οπτικές με τον ίδιο τρόπο που η ψυχανάλυση αποκαλύπτει τις υποσυνείδητες αιτίες», έγραφε ο Βάλτερ Μπέντζαμιν για να συνοψίσει μέσα σ’ αυτή τη μικρή φράση τον τρόπο με τον οποίο ένας φωτογράφος μπορεί να εισχωρεί μέσα στην ποιητική της εικόνας, να απομαγνητίζει την οπτική της θεώρηση και να την καταθέτει σε όλους μας, στοχεύοντας στη συνειδητή αποκάλυψη των αιτιών εκείνων που διαμόρφωσαν το πεπρωμένο και μοιραία την τύχη ενός ολόκληρου τοπίου, έτσι όπως αυτά διαφαίνονται πάνω του.
Οι εγκλωβισμένοι - Δημήτρης Οικονόμου: Κριτική βιβλίου
22.02.2016 09:48
Σε εποχές κρίσιμες, με δυσκολίες σε κάθε επίπεδο και με μία γκρίζα ατμόσφαιρα να έχει καλύψει τις ψυχές των ανθρώπων, η λογοτεχνία έχει πάτημα, έχει λόγο και οφείλει να αφουγκραστεί τα δεινά της κοινωνίας και γιατί όχι να τα ανακουφίσει με ένα άγγιγμά της.
Το χέρι που κινεί τα νήματα - Gillian Flynn: Κριτική βιβλίου
03.02.2016 14:36
Πριν από λίγες ημέρες, είχα μία συζήτηση με μία φίλη, σχετικά με το κατά πόσο μπορεί ένα διήγημα, μια νουβέλα, ή γενικότερα ένα short λογοτεχνικό story, να σε κερδίσει, να σε καθηλώσει και πολύ περισσότερο, μέσα σε λίγες μόλις σελίδες, να σου αφηγηθεί μια πλήρη και ολοκληρωμένη ιστορία, με αρχή, μέση, τέλος και το κυριότερο, έχοντας αφηγηματική εξέλιξη στο διάστημα που της παίρνει για να ολοκληρωθεί.