Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Βιβλίο: Ζωή και Πεπρωμένο - Βασίλι Γκρόσμαν

Βιβλίο: Ζωή και Πεπρωμένο - Βασίλι Γκρόσμαν

Από τι είδους υλικά φτιάχνεται άραγε η μεγάλη λογοτεχνία; Ποια δύναμη επιτρέπει στην δημιουργική φαντασία ενός ανθρώπου να αγγίξει το θεϊκό χέρι ενός Τολστόι και να συντονιστεί μαζί του;

 

Από τον Δημήτρη Στεφανάκη

 

Ο Βασίλι Γκρόσμαν υπογράφει ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα του εικοστού αιώνα με τον τίτλο «Ζωή και Πεπρωμένο» ένα έργο που εκτείνεται στην ίδια απεραντοσύνη με το «Πόλεμος και Ειρήνη». Από τις πρώτες σελίδες του αντιλαμβάνεται κανείς ότι εισέρχεται σε μια αχανή επικράτεια αφήγησης όπου δεν επιχειρείται μόνο η χαρτογράφηση της Ιστορίας αλλά και η κάθοδος στα ανεξερεύνητα βάθη της ανθρώπινης ψυχής. Ο Γκρόσμαν δεν καταγράφει απλώς τον όλεθρο ενός παγκοσμίου πολέμου, τη φρίκη του Εβραϊκού ολοκαυτώματος, τον εφιάλτη του Σταλινισμού. Γίνεται ο ίδιος μια ασύνορη αφηγηματική συνείδηση που περικλείει μέσα της τις συνειδήσεις πολλών ανθρώπων. Στέκεται απέναντι στα μείζονα μεγέθη της ανθρώπινης μοίρας χωρίς δέος και μελοδραματισμό, γίνεται ένας καλειδοσκοπικός νους που υπαγορεύει σελίδες αδιανόητης αισθητικής. Σελίδες όπου η ειρωνεία αντιπαλεύει την βαρβαρότητα και η συγγραφική οξυδέρκεια απομυθοποεί κάθε σχήμα εξουσίας και ολοκληρωτισμού. Για αυτές τις σελίδες αξίζει κανείς να διαβάσει το μυθιστόρημά του, ακόμα κι αν δεν τον ενδιαφέρει η μοίρα της οικογένειας Σαπόσνικοβ και των ανθρώπων με τους οποίους σχετίστηκαν τα μέλη της. Οι σελίδες αυτές ανήκουν στο ιερό σώμα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, σελίδες που συνομιλούν απευθείας με τα αριστουργήματα όλων των εποχών. Μέσα από αυτές ο Γκρόσμαν αναδεικνύεται ως ένας μεγάλος αφηγητής του εικοστού αιώνα, εραλδικός μυθιστοριογράφος μιας εποχής στην οποία μπορούσαν ακόμα να γραφτούν τέτοια μυθιστορήματα. Ίσως εντέλει αυτό που καταφέρνει η μεγάλη λογοτεχνία είναι να κάνει προσωπικότητες τύπου Χίτλερ ή Στάλιν φτηνούς κομπάρσους του πεπρωμένου.

 

Η μετάφραση του Μπλάνα, αν μη τι άλλο, αποδίδει σε εξαιρετικά ελληνικά τούτο το αριστούργημα.  

 

 

Το μυθιστόρημα του Βασίλι Γκρόσμαν, με τίτλο «Ζωή και Πεπρωμένο», κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γκοβόστη, σε μετάφραση του Γιώργου Μπλάνα. Δείτε πληροφορείες για το βιβλίο εδώ

Σχετικές ειδήσεις
Μπελγκρέιβια - Julian Fellowes: Κριτική βιβλίου
06.02.2017 10:06
Ο Julian Fellowes είναι γνωστός σεναριογράφος και συγγραφέας, με μας τους Έλληνες να τον γνωρίζουμε κυρίως με την πρώτη του ιδιότητα, και αυτό εξαιτίας της προβολής της πολύ επιτυχημένης του σειράς, "Ο Πύργος του Ντάουντον", στη χώρα μας. Πλέον, έφτασε η ώρα να τον γνωρίσουμε και  με τη δεύτερη, και αυτό χάρη στο βιβλίο του "Μπελγκρέιβια", το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, οι οποίες έχουν κάνει εντυπωσιακό άνοιγμα στη ξένη λογοτεχνία, αλλά και πολύ προσεγμένες και σπουδαίες συνάμα επιλογές. Είναι, λοιπόν, το εν λόγω βιβλίο, που βρίθει από πάθη, έρωτας, σκοτεινά μυστικά, μισαλλοδοξίες και κοινωνικές διακρίσεις, ένα ακόμα αριστούργημα;
Τα πάντα ρει - Βασίλι Γκρόσμαν: Κριτική βιβλίου
08.08.2016 10:31
Ο Βασίλι Γκρόσμαν είναι, για όσους δεν γνωρίζουν, ο συγγραφέας του αριστουργηματικού "Ζωή και πεπρωμένο" που συγκαταλέγεται στα κορυφαία μυθιστορήματα του πολύκροτου και άστατου 20ου αιώνα, ενός αιώνα που βάφτηκε με αίμα και θάνατο για να εξυπηρετήσει τις διαθέσεις αδίστακτων εξουσιαστών που καρπώθηκαν την εξουσία και ανελίχθηκαν σε μία εποχή ανασφαλή και επισφαλή.
Το μίσος είναι η μισή εκδίκηση - Αιμίλιος Σολωμού: Κριτική βιβλίου
06.06.2016 12:42
«Το μίσος είναι η μισή εκδίκηση… το άλλο μισό είναι η πράξη», γράφει ο Αιμίλιος Σολωμού και καταθέτει τη δική του πράξη αντίδρασης στην τραγική πραγματικότητα της σημερινής εποχής μέσα από ένα αξιόλογο μυθιστόρημα που συνδυάζει στις σελίδες του τη λογοτεχνική αφήγηση με την κοινωνιολογική έρευνα, την ιστορική μελέτη με την αστυνομική πλοκή και, ταυτόχρονα, τονίζει τη διαχρονικότητα των καταστάσεων στο ιστορικό γίγνεσθαι της Ελλάδας.
Το φιλί της λύκαινας - Λότη Πέτροβιτς – Ανδρουτσοπούλου: Κριτική βιβλίου
20.04.2016 16:42
Η ελληνική λογοτεχνία για παιδιά και νέους ανθεί –ανάμεσα στα άνθη της ξεφυτρώνουν και κάποια αγριόχορτα, ξεπετιούνται δώθε κείθε και κάποια ζιζάνια. Αλλά ανθεί.
Νήσος Λέσβος - Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO - Δημήτρης Ταλιάνης: Κριτική βιβλίου
04.04.2016 12:58
«Ο φωτογραφικός φακός αποκαλύπτει τις υποσυνείδητες οπτικές με τον ίδιο τρόπο που η ψυχανάλυση αποκαλύπτει τις υποσυνείδητες αιτίες», έγραφε ο Βάλτερ Μπέντζαμιν για να συνοψίσει μέσα σ’ αυτή τη μικρή φράση τον τρόπο με τον οποίο ένας φωτογράφος μπορεί να εισχωρεί μέσα στην ποιητική της εικόνας, να απομαγνητίζει την οπτική της θεώρηση και να την καταθέτει σε όλους μας, στοχεύοντας στη συνειδητή αποκάλυψη των αιτιών εκείνων που διαμόρφωσαν το πεπρωμένο και μοιραία την τύχη ενός ολόκληρου τοπίου, έτσι όπως αυτά διαφαίνονται πάνω του.