Από τις εκδόσεις Νεφέλη κυκλοφορεί το βιβλίο του Δημήτρη Τανούδη, με τίτλο «Χώματα».

Ένας κόσμος του παρελθόντος, ανδρόβουλος και θεοκρατούμενος, δέχεται αναπάντεχα το χάρισμα της ελπίδας. ΑπΆ τον χωμάτινο τάφο μιας γυναίκας εκλύεται ένα μαγικό φως, πλημμυρίζοντας τους κατοίκους κι αλλάζοντας τις θεμελιακές ροές του πολιτισμού. Οι άνθρωποι ζουν για αιώνες μέσα σε γαλήνη. Ωστόσο, μια λέξη, γραμμένη σε κοινή θέα, αρκεί για να εμβολίσει τον φόβο. Ποιοι είναι οι κρυφοί αρωγοί της ελπίδας; Τα βλέμματα στρέφονται αντίπερα, σΆ έναν παρείσακτο, εξορισμένο λαό. Αποφασίζεται ο αφανισμός του ώστε να εκμηδενιστεί έτσι η πιθανότητα στέρησης της ελπίδας από τους υποτιθέμενους χορηγούς της. Οι άντρες κινούν για τον πόλεμο, ενώ οι γυναίκες μένουν πίσω, εγκυμονώντας τους νέους γόνους. Εννιά μήνες αργότερα, τα μωρά που θα έρθουν δεν είναι ανθρώπινα. Οι πολεμιστές επιστρέφουν σΆ έναν τόπο κατοικημένο από αρσενικούς χοίρους. Χοίροι και άντρες σαρκώνουν τα κυρίαρχα πλέον ζωικά είδη του κόσμου. Η ελπίδα μένει πάντα κρυμμένη στα χώματα.

Ιππείς με λουλουδένιους σκούφους, ακρότεροι δαμαστές των πρόμαχων αλόγων, τραυματιοφορείς με γιατρικά στους ζωστήρες, ηνίοχοι της πολεμικής κραυγής, υψίφωνοι των εμβατηρίων, που το διάβα ρυθμίζαν όπως τη ροή του αίματος στις φλέβες, στρατηλάτες μΆ αφαλωτές ασπίδες κι αγόρια φορεμένα πλουμιστά ζωνάρια, μΆ αστρολάβους κι εξάντες, με κοντάρια, φαρέτρες και ξίφη, χωρίς διαπραγματευτές, με λόγχες ατσάλινες και μπρούντζινες αγκαθωτές καλύπτρες και δόρατα χαλκόστομα, μακρύλαιμα, στον ίσκιο ξαπλωμένης στοίβας γεροντικών φιδιών, και τόξα ελαστικά, στη νευρή πετσοραμμένα, ευκολόκυρτα, με σαυρίσιο δηλητήριο, φαιοκίτρινο, στην αιχμή του βέλους, με λαμπαδηφόρους, μΆ αλχημιστές κι ιχνηλάτες, σκαπανείς ορυγμάτων, δουλευτές οχυρών, οινοχόους και χρησμοδότες, κουβαλητές του νερού και της φωτιάς, σφαγείς αιμοφόρων ζώων και ηρωοποιούς, εντεταλμένους της πυγμής, χρονικογράφους, μουσωδούς, πένθιμα ντυμένους αποτεφρωτές, θρηνητές, θρηνητές και νεκρολόγους κι αράδες ψωμωμένα υποζύγια, κριάρια και ερίφια, πρωτότοκα ζώα, αρσενοθήλυκα, καλοθρεμμένους ταύρους κι άρματα γοργά, ζεμένα βόδια, αλόγατα, καμήλες με λαμπερούς κροσσούς, της ελπίδας ανάγλυφους θύρσους.

O Δημήτρης Τανούδης γεννήθηκε στην Αθήνα (1981). Σπούδασε Κοινωνική Ανθρωπολογία και Λαϊκό Πολιτισμό. Μεταφράζει από τα αγγλικά και συντονίζει σεμινάρια λογοτεχνικής γραφής. Η πρώτη του εμφάνιση στη λογοτεχνία έγινε με το μυθιστόρημα Σπασμός (Νεφέλη 2011, Τιμητική Διάκριση ΕΚΕΒΙ, υποψήφιο για Κρατικό Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα).

Στο εξώφυλλο: Χαρακτικό της Βασιλικής Μπρούσαλη