Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017
Βιβλίο: Ουζερί Τσιτσάνης - Γιώργος Σκαμπαρδώνης
Δημοσίευση: Τετάρτη, 5 Μαρτίου 2014 11:38
Βιβλίο: Ουζερί Τσιτσάνης - Γιώργος Σκαμπαρδώνης

Επανεκδόθηκε από τις εκδόσεις Πατάκη το βιβλίο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη «Ουζερί Τσιτσάνης». Πρόκειται για την μυθιστορηματική βιογραφίας του λαϊκού δημιουργού Βασίλη Τσιτσάνη, παράλληλα όμως γίνεται η παρουσίαση της ιστορίας μιας πόλης, της Θεσσαλονίκης και ταυτόχρονα μιας ολόκληρης εποχής.


Το «ουζερί Τσιτσάνης» είναι στο κέντρο όλων των πολιτικών και πολιτισμικών εξελίξεων. Ο Τσιτσάνης έρχεται στη Θεσσαλονίκη το 1942. Η γερμανική κατοχή είναι γεγονός κι εκείνος μαζί με τον κουνιάδο του Αντρέα Σαμαρά βρίσκουν ένα χώρο στην οδό Πάυλου Μελά και ανοίγουν ένα ουζερί στο κέντρο της πόλης, ένα ουζερί που θα γίνει το προσωπικό τους καταφύγιο και μαζί ένας τόπος παρατήρησης των γεγονότων που μαστίζουν τα δύσκολα χρόνια που μεσολαβούν από το 1942-1946.


Η αντίσταση μέσα στα χρόνια της κατοχής, η φτώχεια, η πείνα, η εξόντωση του εβραίικού στοιχείου, η λυσσαλέα φρίκη ενός παράλογου πολέμου που βυθίζει την πόλη μέσα στον πόνο και η αποδόμηση μιας ολόκληρης εποχής, το τρένο που ξεκινά για το Άουσβιτς είναι στοιχεία που συναντά κανείς μέσα στις σελίδες του βιβλίου αυτού. Και στον αντίποδα όλων μια «Συννεφιασμένη Κυριακή», το τραγούδι, η λαϊκή δημιουργία, το πάθος για ζωή και η δίψα για μια δυναμική εκφραστική συνείδηση γίνονται οι παράμετροι πάνω στους οποίους δομείται η ζωή μέσα στο Ουζερί Τσιτσάνης.


Ο Τσίλας, όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι του, είναι μόνο η αφορμή για τον Σκαμπαρδώνη που αρέσκεται να φωτίσει μια πλευρά της ζωής του Τσιτσάνη που δεν είχε διερευνηθεί. Αυτό που γίνεται αυτοσκοπός του όμως είναι η ανασύσταση μιας ολόκληρης εποχής, μιας ματωμένης εποχής. Έτσι μετά από μια μακρόχρονη ιστορική έρευνα, με συλλεγμένα στοιχεία από το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης και από μαρτυρίες υπογράφει ένα μυθιστόρημα που συγκινεί τον αναγνώστη και ταυτόχρονα παρουσιάζει την πορεία αυτού του μεγάλου δημιουργού.


Ο Τσιτσάνης ζει απέναντι ακριβώς από το ουζερί για να μπορεί να βρίσκεται εκεί ανά πάσα στιγμή.  Και το ουζερί γίνεται το μέρος εκείνο που μπορεί ενώ βρίσκεται μέσα στις φλόγες και τη δίνη του πολέμου να παράγει λαϊκό πολιτισμό. Με πραγματικά και μυθοπλαστικά στοιχεία, ο συγγραφέας, όπως ο ίδιος αναφέρει, δημιουργεί μια ιστορία γοητευτική γύρω από ένα όχι και τόσο μακρινό παρελθόν και καταφέρνει να ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον όλων μας, με συνέπεια, σεβασμό και γλαφυρότητα, για όλα όσα όρισαν εκείνη την εποχή.


Διαβάστε πληροφορίες για το βιβλίο "Ουζερί Τστσάνης" του Γιώργου Σκαμπαρδώνη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, εδώ.

Εκτύπωση
Περισσότερα
33 Στροφές - Canek Sánchez Guevara: Κριτική βιβλίου
09.01.2017 10:23
Με μια ευρηματική ιδέα ο Κανέκ Σάντσεζ Γκεβάρα διεισδύει στην Ιστορία μιας χώρας που πίστεψε στην ιδέα της επανάστασης και την πραγμάτωσε πριν από κάμποσα χρόνια, περιγράφοντας την τωρινή ζωή των κατοίκων της, την αίσθηση της απογοήτευσης μιας γενιάς και την ελπίδα της να ξεφύγει από τη ρουτίνα μιας χώρας που είδε τις προσδοκίες τα να γκρεμίζονται.
Ο Ελύτης στην Ευρώπη - Paola-Minucci, Χρήστος Μπιντούδης (επιμέλεια): Κριτική βιβλίου
19.12.2016 10:37
«Ο Ελύτης στην Ευρώπη». Πρόκειται για έναν μικρό τόμο που περιλαμβάνει σε επιμέλεια της Paola Maria Minucci και του Χρήστου Μπιντούδη τα Πρακτικά του οµώνυµου Συνεδρίου, που έγινε στο πανεπιστήμιο της Ρώµης το 2006 με αφορμή την συμπλήρωση τότε των δέκα χρόνων από τον θάνατο του Οδυσσέα Ελύτη.
Ο κόσμος ο μικρός ό μέγας! - Οδυσσέας Ελύτης: Κριτική βιβλίου
28.11.2016 10:07
Με την αφορμή της συμπλήρωσης των είκοσι χρόνων από τον θάνατο του νομπελίστα ποιητή κυκλοφόρησε από τις εκδ. Ίκαρος μια ποιητική ανθολογία με αποσπάσματα τόσο από το ποιητικό του έργο όσο και από το πεζογραφικό. Στο πρώτο μέρος του καλαίσθητου αυτού τόμου τα αποσπάσματα είναι στην ελληνική γλώσσα και ακολουθούν αμέσως μεταφρασμένα στην αγγλική, γαλλική, ιταλική και ισπανική γλώσσα.
Ο Τσάρος της αγάπης και της τέκνο - Άντονυ Μάρρα: Κριτική βιβλίου
03.11.2016 10:45
Μετά το εξαιρετικό πρώτο του βιβλίο, τον «Αστερισμό ζωτικών φαινομένων», ένα συγκλονιστικό έργο - που γνώρισε τον έπαινο κριτικών και αναγνωστών παγκοσμίως - για τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην αποδυνάμωση της κοινωνικής ηθικής και τις αξίες που προσπαθούν να επιβιώσουν, ενώ πνίγονται στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας, ο Άντονυ Μάρρα επιστρέφει με το εμβληματικό «Ο τσάρος της αγάπης και της τέκνο», για να επιβεβαιώσει τη συγγραφική του δεινότητα και ταυτόχρονα να δικαιώσει όλους όσοι πίστεψαν από την αρχή, πως πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους πεζογράφους της αμερικανικής λογοτεχνίας.
Έχων σώας τας φρένας και άλλες τρελές ιστορίες - Αργύρης Χιόνης: Κριτική βιβλίου
26.10.2016 13:54
«Έχων σώας τα φρένας & άλλες ιστορίες» τιτλοφορείται η συλλογή εννέα διηγημάτων του Αργύρη Χιόνη που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κίχλη με επιμέλεια και με κατατοπιστικό επίμετρο της Γιώτας Κριτσέλη και σχέδια της Εύης Τσακνιά.
Αστερισμός ζωτικών φαινομένων - Άντονυ Μάρα: Κριτική βιβλίου
04.10.2016 13:51
Με το πρώτο του βιβλίο ο Άντονυ Μάρα υπογράφει ένα συγκλονιστικό έργο για τη βαρβαρότητα και τον πόλεμο, τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην μοιραία αποδυνάμωση της ηθικής μιας κοινωνίας, τις αξίες που αντιστέκονται πνιγμένες στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας. Ο νεαρός Αμερικανός συγγραφέας στήνει το μυθοπλαστικό του σύμπαν στην Τσετσενία και στους πολέμους που τη ρήμαξαν για να εντοπίσει εκεί τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος επιβιώνει ηθικά, πολιτισμικά και κυρίως συναισθηματικά, όταν η ζωή τον παγιδεύσει στη δίνη μιας δεινής μοίρας.
Κατοχή και πείνα - Ιστορίες της κάθε μέρας - Ιουλία Περσάκη: Κριτική βιβλίου
31.08.2016 10:28
Μια νέα ανθολόγηση διηγημάτων της Ιουλίας Περσάκη κυκλοφόρησε μόλις από τις εκδ. Εστία. Πρόκειται για μια σειρά διηγημάτων που περιγράφουν τις μικρές ιστορίες των απλών, καθημερινών ηρώων τους μέσα από τις προσωπικές τους εμπειρίες. Η αφορμή για να γραφτούν αυτά τα διηγήματα είναι πάντοτε ασήμαντα περιστατικά, στα οποία εστιάζει η συγγραφέας, για να φέρει στο φως τις μύχιες σκέψεις των ηρώων της.
Λάιλα - Μέριλιν Ρόμπινσον: Κριτική βιβλίου
04.08.2016 13:52
Η Μέριλιν Ρόμπινσον είναι μια πολυβραβευμένη και αγαπημένη Αμερικανίδα συγγραφέας και το «Λάιλα», το μυθιστόρημα με το οποίο τιμήθηκε με το Εθνικό Βραβείο του Κύκλου των Κριτικών στις ΗΠΑ το 2014, αποτελεί το τρίτο μέρος μιας τριλογίας για την ιστορία δύο οικογενειών παστόρων την εποχή του Κραχ σε μια μικρή πόλη της Αμερικής.