Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017
Βιβλίο: Ουζερί Τσιτσάνης - Γιώργος Σκαμπαρδώνης
Δημοσίευση: Τετάρτη, 5 Μαρτίου 2014 11:38
Βιβλίο: Ουζερί Τσιτσάνης - Γιώργος Σκαμπαρδώνης

Επανεκδόθηκε από τις εκδόσεις Πατάκη το βιβλίο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη «Ουζερί Τσιτσάνης». Πρόκειται για την μυθιστορηματική βιογραφίας του λαϊκού δημιουργού Βασίλη Τσιτσάνη, παράλληλα όμως γίνεται η παρουσίαση της ιστορίας μιας πόλης, της Θεσσαλονίκης και ταυτόχρονα μιας ολόκληρης εποχής.


Το «ουζερί Τσιτσάνης» είναι στο κέντρο όλων των πολιτικών και πολιτισμικών εξελίξεων. Ο Τσιτσάνης έρχεται στη Θεσσαλονίκη το 1942. Η γερμανική κατοχή είναι γεγονός κι εκείνος μαζί με τον κουνιάδο του Αντρέα Σαμαρά βρίσκουν ένα χώρο στην οδό Πάυλου Μελά και ανοίγουν ένα ουζερί στο κέντρο της πόλης, ένα ουζερί που θα γίνει το προσωπικό τους καταφύγιο και μαζί ένας τόπος παρατήρησης των γεγονότων που μαστίζουν τα δύσκολα χρόνια που μεσολαβούν από το 1942-1946.


Η αντίσταση μέσα στα χρόνια της κατοχής, η φτώχεια, η πείνα, η εξόντωση του εβραίικού στοιχείου, η λυσσαλέα φρίκη ενός παράλογου πολέμου που βυθίζει την πόλη μέσα στον πόνο και η αποδόμηση μιας ολόκληρης εποχής, το τρένο που ξεκινά για το Άουσβιτς είναι στοιχεία που συναντά κανείς μέσα στις σελίδες του βιβλίου αυτού. Και στον αντίποδα όλων μια «Συννεφιασμένη Κυριακή», το τραγούδι, η λαϊκή δημιουργία, το πάθος για ζωή και η δίψα για μια δυναμική εκφραστική συνείδηση γίνονται οι παράμετροι πάνω στους οποίους δομείται η ζωή μέσα στο Ουζερί Τσιτσάνης.


Ο Τσίλας, όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι του, είναι μόνο η αφορμή για τον Σκαμπαρδώνη που αρέσκεται να φωτίσει μια πλευρά της ζωής του Τσιτσάνη που δεν είχε διερευνηθεί. Αυτό που γίνεται αυτοσκοπός του όμως είναι η ανασύσταση μιας ολόκληρης εποχής, μιας ματωμένης εποχής. Έτσι μετά από μια μακρόχρονη ιστορική έρευνα, με συλλεγμένα στοιχεία από το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης και από μαρτυρίες υπογράφει ένα μυθιστόρημα που συγκινεί τον αναγνώστη και ταυτόχρονα παρουσιάζει την πορεία αυτού του μεγάλου δημιουργού.


Ο Τσιτσάνης ζει απέναντι ακριβώς από το ουζερί για να μπορεί να βρίσκεται εκεί ανά πάσα στιγμή.  Και το ουζερί γίνεται το μέρος εκείνο που μπορεί ενώ βρίσκεται μέσα στις φλόγες και τη δίνη του πολέμου να παράγει λαϊκό πολιτισμό. Με πραγματικά και μυθοπλαστικά στοιχεία, ο συγγραφέας, όπως ο ίδιος αναφέρει, δημιουργεί μια ιστορία γοητευτική γύρω από ένα όχι και τόσο μακρινό παρελθόν και καταφέρνει να ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον όλων μας, με συνέπεια, σεβασμό και γλαφυρότητα, για όλα όσα όρισαν εκείνη την εποχή.


Διαβάστε πληροφορίες για το βιβλίο "Ουζερί Τστσάνης" του Γιώργου Σκαμπαρδώνη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη, εδώ.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Μαύρο φυλαχτό - Βαγγέλης Μπέκας: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 10:12
Μια ηρωική εποχή επέλεξε να αναβιώσει στο νέο του βιβλίο ο Βαγγέλης Μπέκας. Μια εποχή, ταυτισμένη με την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού και παράλληλα με τον αγώνα των Ελλήνων για την παλιγγενεσία και ταυτόχρονα την ανάκτηση της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας. Η ενδελεχής ιστορική έρευνα που έχει κάνει ο συγγραφέας παίζει ένα σπουδαίο ρόλο στην ολοκλήρωση αυτού του έργου και η συγκινητική κινηματογραφική της αποτύπωση μετατρέπει το βιβλίο σε μια κιβωτό καταγραφής της ιστορικής μνήμης που περιστρέφεται γύρω από την ηγετική φυσιογνωμία του βιβλίου, τον Μάρκο και όλους εκείνους τους ήρωες που δορυφορικά κινούνται γύρω του, όπως είναι ο Τζαβέλλας, η μάνα, η Ρίνα, η Δέσπω, η Ελένη κ.ά..
Μετά φόβου - Ελένη Πριοβόλου: Κριτική βιβλίου
24.01.2017 11:44
«Συχνά είναι πιο ασφαλές να είσαι αλυσοδεμένος από το να είσαι ελεύθερος», έγραφε, πριν από κάμποσα χρόνια, ο Κάφκα και η Ελένη Πριοβόλου, στο βιβλίο της «Μετά φόβου» υπογράφει μια ελεγεία για το φόβο της ελευθερίας, για την υποταγή των ονείρων και την εκδίκησή τους, για τις αυταπάτες και τις ψευδαισθήσεις που ποδηγετούν τη ζωή των ανθρώπων και κυρίως την προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική τους ελευθερία.
33 Στροφές - Canek Sánchez Guevara: Κριτική βιβλίου
09.01.2017 10:23
Με μια ευρηματική ιδέα ο Κανέκ Σάντσεζ Γκεβάρα διεισδύει στην Ιστορία μιας χώρας που πίστεψε στην ιδέα της επανάστασης και την πραγμάτωσε πριν από κάμποσα χρόνια, περιγράφοντας την τωρινή ζωή των κατοίκων της, την αίσθηση της απογοήτευσης μιας γενιάς και την ελπίδα της να ξεφύγει από τη ρουτίνα μιας χώρας που είδε τις προσδοκίες τα να γκρεμίζονται.
Ο Ελύτης στην Ευρώπη - Paola-Minucci, Χρήστος Μπιντούδης (επιμέλεια): Κριτική βιβλίου
19.12.2016 10:37
«Ο Ελύτης στην Ευρώπη». Πρόκειται για έναν μικρό τόμο που περιλαμβάνει σε επιμέλεια της Paola Maria Minucci και του Χρήστου Μπιντούδη τα Πρακτικά του οµώνυµου Συνεδρίου, που έγινε στο πανεπιστήμιο της Ρώµης το 2006 με αφορμή την συμπλήρωση τότε των δέκα χρόνων από τον θάνατο του Οδυσσέα Ελύτη.
Ο κόσμος ο μικρός ό μέγας! - Οδυσσέας Ελύτης: Κριτική βιβλίου
28.11.2016 10:07
Με την αφορμή της συμπλήρωσης των είκοσι χρόνων από τον θάνατο του νομπελίστα ποιητή κυκλοφόρησε από τις εκδ. Ίκαρος μια ποιητική ανθολογία με αποσπάσματα τόσο από το ποιητικό του έργο όσο και από το πεζογραφικό. Στο πρώτο μέρος του καλαίσθητου αυτού τόμου τα αποσπάσματα είναι στην ελληνική γλώσσα και ακολουθούν αμέσως μεταφρασμένα στην αγγλική, γαλλική, ιταλική και ισπανική γλώσσα.
Ο Τσάρος της αγάπης και της τέκνο - Άντονυ Μάρρα: Κριτική βιβλίου
03.11.2016 10:45
Μετά το εξαιρετικό πρώτο του βιβλίο, τον «Αστερισμό ζωτικών φαινομένων», ένα συγκλονιστικό έργο - που γνώρισε τον έπαινο κριτικών και αναγνωστών παγκοσμίως - για τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην αποδυνάμωση της κοινωνικής ηθικής και τις αξίες που προσπαθούν να επιβιώσουν, ενώ πνίγονται στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας, ο Άντονυ Μάρρα επιστρέφει με το εμβληματικό «Ο τσάρος της αγάπης και της τέκνο», για να επιβεβαιώσει τη συγγραφική του δεινότητα και ταυτόχρονα να δικαιώσει όλους όσοι πίστεψαν από την αρχή, πως πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους πεζογράφους της αμερικανικής λογοτεχνίας.
Έχων σώας τας φρένας και άλλες τρελές ιστορίες - Αργύρης Χιόνης: Κριτική βιβλίου
26.10.2016 13:54
«Έχων σώας τα φρένας & άλλες ιστορίες» τιτλοφορείται η συλλογή εννέα διηγημάτων του Αργύρη Χιόνη που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κίχλη με επιμέλεια και με κατατοπιστικό επίμετρο της Γιώτας Κριτσέλη και σχέδια της Εύης Τσακνιά.
Αστερισμός ζωτικών φαινομένων - Άντονυ Μάρα: Κριτική βιβλίου
04.10.2016 13:51
Με το πρώτο του βιβλίο ο Άντονυ Μάρα υπογράφει ένα συγκλονιστικό έργο για τη βαρβαρότητα και τον πόλεμο, τις βάναυσες πρακτικές που στοχεύουν στην μοιραία αποδυνάμωση της ηθικής μιας κοινωνίας, τις αξίες που αντιστέκονται πνιγμένες στο αίμα μιας διαστρεβλωμένης Ιστορίας. Ο νεαρός Αμερικανός συγγραφέας στήνει το μυθοπλαστικό του σύμπαν στην Τσετσενία και στους πολέμους που τη ρήμαξαν για να εντοπίσει εκεί τον τρόπο με τον οποίο ο άνθρωπος επιβιώνει ηθικά, πολιτισμικά και κυρίως συναισθηματικά, όταν η ζωή τον παγιδεύσει στη δίνη μιας δεινής μοίρας.