Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Σοφία Βέμπο. Τραγούδαγε την Ελλάδα κι όλη η Ελλάδα τραγουδούσε μαζί της - Κατερίνα Κ. Πετρίδου

Σοφία  Βέμπο. Τραγούδαγε την Ελλάδα κι όλη η Ελλάδα τραγουδούσε μαζί της - Κατερίνα Κ. Πετρίδου

Από τις Εκδόσεις University Studio Press κυκλοφορεί το βιβλίο της Κατερίνας Κ. Πετρίδου, με τίτλο «Σοφία  Βέμπο. Τραγούδαγε την Ελλάδα κι όλη η Ελλάδα τραγουδούσε μαζί της»

 

Η έκδοση αυτή αποτελεί φόρο τιμής στη Σοφία Βέμπο, που υπήρξε τραγουδίστρια σηματωρός μιας ολόκληρης εποχής και έγινε μύθος, συνδέοντας τη φωνή της με το έπος και τη δόξα του ’40.  Στο βιβλίο συγκεντρώνεται πλούσιο ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό, ολόκληρη η αυτοβιογραφία της -όπως δημοσιεύτηκε σε 62 συνέχειες στην ελληνόφωνη εφημερίδα της Νέας Υόρκης «Εθνικός Κήρυξ»- καθώς και φωτογραφίες από τη μόνιμη έκθεση των κειμηλίων της στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.  Η έκδοση περιλαμβάνει ακόμα τους στίχους των περισσότερων τραγουδιών της, καθώς και πολλές παρτιτούρες, ενώ γίνεται εκτενής αναφορά στο ρεπερτόριό της, στις παραστάσεις και τις συναυλίες που έδωσε, στην οικονομική της συνεισφορά στην  πατρίδα, στο υλικό του ραδιοφωνικού σταθμού των Ενόπλων Δυνάμεων που μετέδιδε τα τραγούδια της ακατάπαυστα, στα χρόνια της Μέσης Ανατολής και της Αμερικής, στο θέατρό της, στις τρεις ταινίες που γύρισε, στη συναυλία του Παλέ ντε Σπορ και στη σχέση της με τον Μίμη Τραϊφόρο.

Ακόμα ένα CD με 24 τραγούδια έρχεται να συμπληρώσει την έκδοση.

 

   Έναυσμα για τη συγγραφή του βιβλίου υπήρξε η μακροχρόνια φιλία της συγγραφέως με τη Σοφία Βέμπο, μια φιλία που διατηρήθηκε ασκίαστη για 28 ολόκληρα χρόνια. Το υλικό που συνέλεγε με υπομονή και επιμονή για χρόνια η Κατερίνα Πετρίδου, από θαυμασμό στο πρόσωπο της τραγουδίστριας, εκτίθεται μόνιμα (από το 2005) στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Η συλλογή αποτελείται από προσωπικά αντικείμενα της Βέμπο, παρτιτούρες, πλάκες γραμμοφώνου, σπάνια προγράμματα θεάτρου, χειρόγραφα, γράμματα, λευκώματα, θεατρικά κοστούμια, καθημερινά φορέματα και παπούτσια, δημοσιεύσεις και κριτικές, καθώς και ανέκδοτες στρατιωτικές και θεατρικές φωτογραφίες.

 

   Με βάση τις προσωπικές αναμνήσεις , σε συνδυασμό με τα θυμητάρια μιας σπουδαίας πορείας, έγινε πραγματικότητα η προσέγγιση της ζωής και της καριέρας της μεγάλης αυτής κυρίας του ελληνικού πενταγράμμου, που κατόρθωσε να γίνει και να παραμείνει το σύμβολο ενός ολόκληρου λαού, τόσο σε εθνικό όσο και καλλιτεχνικό επίπεδο, ξεπερνώντας την έννοια του εφήμερου.

 

Την έκδοση προλογίζουν ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος και ο μουσικοσυνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Σχετικές ειδήσεις
Οι Βρετανοί Editors στην Ελλάδα με αφορμή την προσφυγική κρίση
19.09.2016 13:45
Η Βρετανική indie μπάντα Editors επισκέφτηκε την Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα με την Oxfam για να συναντήσουν ανθρώπους που εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Η Γλυκερία σε καλοκαιρινή περιοδεία
08.07.2016 14:13
Αυτό το καλοκαίρι, η Γλυκερία "Ζωγραφίζει όνειρα" σε όλη την Ελλάδα και μάς καλεί μαζί της σε ένα μουσικό ταξίδι, για βραδιές ξεχωριστής διασκέδασης.
Συναυλία μπαρόκ μουσικής και Εργαστήρι Παλιάς Μουσικής στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
03.06.2016 14:42

Οι διεθνούς φήμης Ιταλοί ερμηνευτές - τσεμπαλίστας Guido Morini (Γκουίντο Μορίνι) μαζί με την Rossella Croce (Ροσέλα Κρότσε) στο βιολί εμφανίζονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα συμπράττοντας με την γνωστή Ελληνίδα φλαουτίστα Σοφία Μαυρογενίδου.
Ο Δημήτρης Καρράς και ο Φώτης Ανδρικόπουλος στο Ίλιον Plus
20.05.2016 14:29
Τον Δημήτρη Καρρά και τον Φώτη Ανδρικόπουλο μαζί με έξι εξαιρετικούς μουσικούς και την πρωτοεμφανιζόμενη τραγουδίστρια Κατερίνα Ζευγαρά θα απολαύσουμε σε μία μοναδική εμφάνιση στο Ίλιον plus το τελευταίο Σάββατο της Άνοιξης.
Brasil + ...: Η Κατερίνα Πολέμη live στο Faust
18.04.2016 14:54
Μετά από τρεις μήνες στη Βραζιλία, η Κατερίνα Πολέμη επιστρέφει στην άλλη της πατρίδα την Ελλάδα και φέρνει στη σκηνή του Faust στις 24 Απριλίου 2016 μια εκρηκτική συναυλία με καινούριο βραζιλιάνικο ρεπερτόριο.