Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος πριν από τον El Greco: έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος πριν από τον El Greco: έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο διοργανώνει έκθεση με τίτλο «Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος πριν από τον El Greco».

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί στις 19 Νοεμβρίου του 2014 και θα διαρκέσει έως και τον Μάρτιο του 2015. Εντάσσεται στο ευρύτερο ελληνικό πρόγραμμα εκδηλώσεων για το «Έτος El Greco» που διοργανώνονται για την επέτειο των 400 χρόνων από το θάνατο του μεγάλου καλλιτέχνη.

 


Ποιο είναι το περιβάλλον μέσα στο οποίο γεννήθηκε, μαθήτευσε και εργάστηκε ο νεαρός Δομήνικος Θεοτοκόπουλος; Πώς ζούσαν οι άνθρωποι στην Κρήτη του 16ου αιώνα; Πώς ήταν διαμορφωμένες οι κοινωνικές και οικονομικές τους σχέσεις; Πώς δούλευαν οι Κρητικοί ζωγράφοι την εποχή εκείνη; Σε ποιους απευθυνόταν η παραγωγή τους και ποιος ήταν ο κοινωνικός τους ρόλος; Πώς επηρέασαν όλα αυτά τον τεχνίτη, καλλιτέχνη και λόγιο Θεοτοκόπουλο;

Αυτά είναι μερικά από τα βασικά ερωτήματα γύρω από τα οποία θα αναπτυχθεί η αφήγηση της έκθεσης. Πρωταρχικός στόχος είναι ο επισκέπτης να προσεγγίσει με βιωματικό τρόπο έννοιες και γεγονότα που σχετίζονται με το σύνθετο πολιτισμικό περιβάλλον της Κρήτης του 16ου αιώνα.


Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο με την έκθεση «Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος πριν από τον El Greco» επιχειρεί να συνεισφέρει στο διάλογο για την προσωπικότητα, τη γέννηση και ωρίμανση της καλλιτεχνικής φυσιογνωμίας του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου. Κυρίως όμως η έκθεση φιλοδοξεί να προκαλέσει νέα ερωτήματα και να προτείνει νέες ερμηνευτικές διαδρομές, φωτίζοντας όψεις και πτυχές της κοινωνίας και της τέχνης της εποχής αυτής άγνωστες στο ευρύ κοινό.


Η έκθεση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου εντάσσεται στον άξονα Προτεραιότητας 2 «Αειφόρος Ανάπτυξη και Βελτίωση της Ποιότητας Ζωής» του Ε.Π. «Αττική» του ΕΣΠΑ 2007-2013 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης

 

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Ερμιτάζ: Πύλη στην Ιστορία: έκθεση με
02.11.2016 14:11
Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο μας προσκαλεί στο άνοιγμα της έκθεσης «Ερμιτάζ: Πύλη στην Ιστορία», την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 19:00.
Εικόνες από την Πινακοθήκη Τρετιακόφ: έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
21.09.2016 14:39
Τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 19:30 εγκαινιάζεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά η έκθεση «Εικόνες από την Πινακοθήκη Τρετιακόφ. Η Ρωσική Ζωγραφική εικόνων μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης».
Τα 932 πορτρέτα της παράστασης ΒατΡαπουνζέλ: έκθεση παιδικής ζωγραφικής στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
13.09.2016 10:40
Η εταιρεία «Θέατρο ΡΕΤΡΟ» με σκοπό να τηρήσει την υπόσχεσή της στους μικρούς της θεατές και να αναδείξει τα έργα ζωγραφικής τους, διοργανώνει έκθεση με τίτλο «Τα 932 πορτρέτα της παράστασης ‘ΒατΡαπουνζέλ’», η οποία φιλοξενείται στον αύλειο χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου.
Η εικόνα της Ανάληψης του Αντρέι Ρουμπλιόφ στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
15.06.2016 14:19
Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο φιλοξενεί από τον Ιούνιο έως τον Σεπτέμβριο 2016 την εικόνα της Ανάληψης από την Πινακοθήκη Τρετιακόφ στη Μόσχα, έργο του σημαντικού Ρώσου αγιογράφου Αντρέι Ρουμπλιόφ.
Αρμενία. Το πνεύμα του Αραράτ: έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
15.03.2016 12:47
Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από τις 15 Μαρτίου έως τις 31 Μαΐου 2016 παρουσιάζει την έκθεση «Αρμενία. Το πνεύμα του Αραράτ, από την εποχή του Χαλκού στον 20ό αιώνα». Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Ιστορικό Μουσείο της Αρμενίας και την Πρεσβεία της Αρμενίας στην Ελλάδα.