Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Γυναίκα στους Αμμόλοφους, του Χιρόσι Τεσιγκαχάρα: επετειακή προβολή

Γυναίκα στους Αμμόλοφους, του Χιρόσι Τεσιγκαχάρα: επετειακή προβολή

Η New Star γιορτάζει τα 50 χρόνια από τη δημιουργία του έργου Γυναίκα στους Αμμόλοφους, του Χιρόσι Τεσιγκαχάρα, με προβολές στους κινηματογράφους Αλεξάνδρα και Τιτάνια, από τις 20 έως τις 26 Φεβρουαρίου 2014.


Ένας ερασιτέχνης εντομολόγος αφήνει το Τόκιο, για να μελετήσει ένα αταξινόμητο είδος σκαθαριού που ζει σε μια μακρινή, αχανή έρημο. Όταν χάνει το λεωφορείο για να επιστρέψει στον πολιτισμό, πείθεται να περάσει τη νύχτα στο σπίτι μιας νεαρής χήρας που ζει σε μια καλύβα στον πυθμένα ενός αμμόλοφου και καταδικάζεται να φτυαρίζει για πάντα μαζί της την άμμο για να μην θαφτεί από αυτή. Το αποτέλεσμα είναι μια από τις πιο πυρετώδεις, όσο και αισθαντικές απεικονίσεις της μάχης των φύλων στην ιστορία του σινεμά και συνάμα μια εφιαλτική παραβολή του καθημερινού Σισύφειου αγώνα για ζωή.


Ο Τεσιγκαχάρα κινηματογραφεί με απαράμιλλο αισθησιασμό, τα ιδρωμένα κορμιά να συσπώνται πάνω στην άμμο, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο, εισβάλλοντας παντού.


Μια από τις μεγάλες στιγμές της κινηματογραφικής δημιουργίας στη δεκαετία του ‘60 κι η μεγάλη αποκάλυψη στη Δύση της σουρεαλιστικής, ιδιοσυγκρασιακής θεώρησης του κόσμου, έγινε με την ταινία «Γυναίκα στους αμμόλοφους».


Ένα αρχέτυπο ανδρόγυνο δουλεύει στη βάση ενός αμμόλοφου, σκάβοντας συνεχώς την άμμο, καθώς υποτίθεται ότι έτσι προστατεύουν το αόρατο γειτονικό χωριό. Ποια είναι η κοινωνία για την οποία θυσιάζονται; Και γιατί υπακούουν στις επιταγές της; Όταν αποφασίζουν να αντισταθούν στη μοίρα τους αντιλαμβάνονται ότι είναι αδύνατον να διαφύγουν.


Αυτοί οι άνθρωποι είναι Ιάπωνες ή κατά κάποιο τρόπο παγκόσμιοι; Μήπως το περιβάλλον τους είναι κάποιο αναγνωρίσιμο μέρος; Ή μήπως είναι το βασανισμένο πνευματικό πεδίο του Σαρτρ, του Κάφκα και του Καμύ;


Βραβεία - συμμετοχές

Φεστιβάλ Καννών
Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής, 1964

Blue Ribbon Awards
Βραβείο Καλύτερου Σκηνοθέτη, Καλύτερης Ταινίας, 1965

Mainichi Film Concurs
Βραβείο Καλύτερου Σκηνοθέτη, Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, Καλύτερης Μουσικής Επένδυσης, 1965

Kinema Junpo Awards
Καλύτερου Σκηνοθέτη, Καλύτερης Ταινίας, 1965

Υποψήφια για Βραβείο Oscar
Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας,
Καλύτερης Σκηνοθεσίας 1965


«ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΑΜΜΟΛΟΦΟΥΣ»
Ιαπωνία – 1964 – Δράμα - A/M - 123΄

Σκηνοθεσία: Hiroshi Teshigahara
Σενάριο: Kôbô Abe
Φωτογραφία: Hiroshi Segawa
Μοντάζ: Fusako Shuzui
Μουσική: Tōru Takemitsu
Σκηνικά: Totetsu Hirakawa, Masao Yamazaki
Ερμηνεία: Eijii Okada, Kyoko Kishida
Παραγωγός: Klichi Ichikawa, Tadashi Ono
Παραγωγή: Toho International


Ο Χιρόσι Τεσιγκαχάρα αποτελεί μια εντελώς ξεχωριστή όσο και μοναχική περίπτωση στην Ιστορία της Παγκόσμιας κινηματογραφικής δημιουργίας.
Οι ταινίες του μπορούν να ιδωθούν σαν παραβολές για την ανθρώπινη ύπαρξη, οι Καφκικοί ήρωες (και ηρωίδες) υπό τη συνεχή απειλή ενός (συχνά αδιόρατου) κινδύνου,  μέσα σε μια αινιγματική, οφιοειδή πλοκή, βουτηγμένοι στον απίστευτης εικαστικής δυναμικής ασπρόμαυρο κόσμο της κάμερας του Σεγάουα, βάζοντας στο επίκεντρο του επιστημονικού διαλόγου ενός κόσμου που έψαχνε απαντήσεις στα ερωτήματα, σχετικά με την ταυτότητα, την ανθρώπινη ύπαρξη και την αλλοτρίωση του σύγχρονου ανθρώπου στην αστική κοινωνία.
Το σινεμά του Τεσιγκαχάρα, πάντοτε αισθαντικό, σχεδόν απτό, η ακαταμάχητη ατμόσφαιρα των εικόνων και των ήχων, εξακολουθεί να αποτελεί μια γοητευτική παγίδα για το μυαλό και τις αισθήσεις του σύγχρονου θεατή κι ένα μυστήριο που παραμένει συναρπαστικό μέσα στις δεκαετίες.


Βιογραφία

Γεννήθηκε στο Τόκιο στις 28 Ιανουαρίου 1927. Είναι γιος του Σόφου Τεσιγκαχάρα, ιδρυτή της Σχολής Σογκέτσου για την Ικεμπάνα. Το 1950 αποφοίτησε ως ζωγράφος από το Εθνικό Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών και Μουσικής στο Τόκιο. Το 1958 ανέλαβε τη Διεύθυνση της Σχολής Σογκέτσου και έπαιξε ηγετικό ρόλο σε πρωτοποριακές δραστηριότητες όλων των πεδίων της τέχνης. Από το 1980 δρώντας συγχρόνως ως σκηνοθέτης και κινηματογραφιστής, έγινε πρύτανης της Σχολής Σογκέτσου για την Ικεμπάνα. Πέθανε στο Τόκιο στις 14 Απριλίου 2001 από λευχαιμία.


Φιλμογραφία

1953 Hokusai
1956 Ikebana
1958 Tokyo 1958 – Τόκιο, 1958
1959 Jose Torres
1962 Pitfall – Ο Λάκκος
1964 That Tender Age – Στο άνθος της ηλικίας
1964 Woman in the Dunes – Γυναίκα στους αμμόλοφους
1965 Jose Torres II
1965 White Morning – Λευκό πρωινό
1966 Stranger's Face – Το πρόσωπο του ξένου
1967 Explosion Course – Η εξέλιξη της έκρηξης
1968 The Ruined Map – Ο κατεστραμμένος χάρτης
1972 Summer Soldiers – Καλοκαιρινοί στρατιώτες
1984 Antonio Gaudí
1989 Rikyu
1992 The Princess Goh – Η πριγκίπισσα Goh

Σχετικές ειδήσεις
Μεγάλο Βραβείο για το «Άφτερλωβ» του Στέργιου Πάσχου στο Βέλγιο
23.02.2017 14:15
Το «Άφτερλωβ» του ταλαντούχου Έλληνα σκηνοθέτη Στέργιου Πάσχου, μετά το βραβείο καλύτερης ταινίας από την Επιτροπή Νέων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο κατακτά μια ακόμη σημαντική διάκριση -στο Βέλγιο αυτή τη φορά- αποσπώντας το σημαντικό βραβείο Cineuropa της Επιτροπής Νέων στο Φεστιβάλ της Μονς.
Τα Παιδιά του Παραδείσου, του Μαρσέλ Καρνέ και Γυναίκα Πειρασμός, του Πρέστον Στάρτζες στο Σχολείο του Σινεμά
15.12.2016 11:46
Το Σχολείο του Σινεμά παρουσιάζει το Σαββατοκύριακο 17 και 18 Δεκεμβρίου 2016 τις ταινίες Τα Παιδιά του Παραδείσου, του Μαρσέλ Καρνέ και Γυναίκα Πειρασμός, του Πρέστον Στάρτζες.
Άλλος δρόμος δεν υπήρχε, του Σταύρου Ψυλλάκη στο Poems ‘n Crimes
07.07.2016 15:12
Την Τέταρτη 13 Ιουλίου 2016, θα γίνει προβολή της ταινίας του Σταύρου Ψυλλάκη «Άλλος δρόμος δεν υπήρχε», στο Art Bar Poems ‘n Crimes των Εκδόσεων Γαβριηλίδης. Θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη.
Η Μικρά Αγγλία ταξιδεύει στην Αμερική
24.06.2016 17:11
Μετά από μια πολύ επιτυχημένη πορεία στα ελληνικά ταμεία, συγκεντρώνοντας πάνω από 400.000 εισιτήρια και 6 βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου (ταινίας, φωτογραφίας, σκηνικών, κοστουμιών, ήχου και μακιγιάζ), καθώς και το βραβείο Καλύτερης Ταινίας του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σανγκάης, η «Μικρά Αγγλία ταξιδεύει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Δύο σεφ για μια γυναίκα, του Φλορέν Σιρί
24.06.2016 14:44
Η Spentzos Films παρουσιάζει στους κινηματογράφους από τις 30 Ιουνίου 2016 την ταινία Δύο σεφ για μια γυναίκα (FRENCH CUISINE - PENSION COMPLÉTE).