Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Οι πιο μικρές μέρες – Les Jours les plus courts: από το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας

Οι πιο μικρές μέρες – Les Jours les plus courts: από το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας

Για τρίτη συνεχή χρονιά, το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας παρουσιάζουν από κοινού το πρόγραμμα «Οι πιο μικρές μέρες» στην Ελλάδα, στις 19, 20 και 21 Δεκεμβρίου 2013.


Μια επιλογή γαλλόφωνων ταινιών με κωμωδίες, λαϊκά γαλλικά παραμύθια και παιδικά κινούμενα σχέδια (με ελληνικούς υπότιτλους)  θα προβληθούν για τους μικρούς μας φίλους.


Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος θα προβληθούν γαλλικές και γαλλόφωνες ταινίες μικρού μήκους που βραβεύτηκαν στο 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.


Οι προβολές:


Παιδικό Πρόγραμμα

Δράμα: Δημοτικό Ωδείο Δράμας, Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου, 10:00
Ονειρούπολη, Πέμπτη 19, Παρασκευή 20 και Σάββατο 21 Δεκεμβρίου (όλη μέρα)

Αθήνα: Γαλλικό Ινστιτούτο Αθήνας (Auditorium), Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 10:00 & 11:30

Θεσσαλονίκη: Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 10:00 & 11:30

Λάρισα: Παράρτημα Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας, Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 10:00 – 13:00

Πάτρα: Παράρτημα Γαλλικού Ινστιτούτου Πάτρας, Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου ώρα 18:00

Ιτέα: Κινηματογραφική Λέσχη, Πέμπτη 19 & Παρασκευή 20  Δεκεμβρίου, ώρα 09:00

Λαμία: Κινηματογραφική Λέσχη, Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου


Πρόγραμμα βραβευμένων γαλλικών ταινιών για ενήλικες

Δράμα: Δημοτικό Ωδείο Δράμας, Πέμπτη 19 & Παρασκευή 20  Δεκεμβρίου   ώρα 20:30

Αθήνα: Γαλλικό Ινστιτούτο Αθήνας, Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου από τις 14:00 έως 20:00

Θεσσαλονίκη: Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης Πέμπτη 19  Δεκεμβρίου ώρα 19:00

Λάρισα: Παράρτημα Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας  Πέμπτη 19  Δεκεμβρίου  18:00-21:00

Πάτρα: Παράρτημα Γαλλικού Ινστιτούτου Πάτρας, Πέμπτη 19  Δεκεμβρίου ώρα 20:00

Ιτέα: Κινηματογραφική Λέσχη, Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου, ώρα 21:15

Λαμία: Κινηματογραφική Λέσχη, Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου

Η είσοδος είναι ελεύθερη εντός των διαθέσιμων θέσεων.


Γαλλικές και γαλλόφωνες ταινίες μικρού μήκους ποιυ βραβεύτηκαν στο 19ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2013:

L’Αrt des Thanatier - Η τέχνη του Θανάτου
David Le Bozec     
Κινούμενα Σχέδια/ Animation, 14’, 2012

Στον 18ο αιώνα, ο Prosper Thanatier, είναι ο τελευταίος απόγονος μιας μακράς γενιάς εκτελεστών. Είναι παθιασμένος με την δουλειά του, την οποία βλέπει ως τέχνη. Στο ξεκίνημα της Επανάστασης, αναγκάζεται να εγκαταλείψει τα εργαλεία και τις απαρχαιωμένες γνώσεις του χάριν μιας νέας εκτελεστικής μηχανής. Στερημένος του προηγούμενου τρόπου ζωής του, ο Prosper δεν είναι σε θέση να ακολουθήσει την εξέλιξη και αρνείται να δει τον ρόλο του ως εκτελεστή να ανατίθεται σε μια άψυχη μηχανή…


La fugue - Η φυγάς
Jean- Bernard Marlin
22’ (France- Γαλλία)

Ο Lakdar, ένας νεαρός εργαζόμενος σ' ένα άσυλο για ανήλικους παραβάτες στην Μασσαλία, συνοδεύει στο δικαστήριο μια από τους εφήβους για την οποία είναι υπεύθυνος, την Sabrina η οποία θα δικαστεί για μια παλιά παράβαση. Ο Lakdar νιώθει σίγουρος ότι οι προσπάθειες τους θα ανταμειφθούν…


Solitude - Μοναξιά
Liova Jedlicki
16’ (France – Roumanie/ Γαλλία - Ρουμανία)

Η ολονύκτια διαδικασία μιας νεαρής πόρνης από τη Ρουμανία μετά τον βιασμό της. Δεν μιλάει γαλλικά. Ένας Ρουμάνος μεταφραστής πρέπει να καταστήσει ικανή την επικοινωνία ανάμεσα στον Διοικητή και το θύμα.


La Lampe au Beurre de Yak - Θιβετιανός Λύχνος
Wei Hu
15’ (France – / Γαλλία- Κίνα)

Ένας νεαρός πλανόδιος φωτογράφος και ο βοηθός του προτείνουν σε Θιβετιανούς να τους απαθανίσουν. Μέσα απ’αυτή τη διαδικασία αναπτύσσουν ιδιαίτερους δεσμούς με τα μοντέλα τους.


Παιδικό:

Οι 4 εποχές του Λεόν: Το Καλοκαίρι του Μπονιφάς, 26’

Στο μικρό βασίλειο του Εσκαμπέτ, ο Μπονιφάς ο παραμυθάς  ζει μία ιστορία αγάπης με τη Βασίλισσα Ελοϊζ.

Τη στιγμή ακριβώς που πηγαίνει να τη ζητήσει σε γάμο, φτάνει η κόρη της για καλοκαιρινές διακοπές: Η πριγκίπισσα Μελί, συνοδευόμενη από τους καλύτερους της φίλους! Παρόλες τις συστάσεις της βασίλισσας, οι φίλοι της Μελί αποφασίζουν να στήσουν τη σκηνή τους στην όχθη της λίμνης και μάλιστα  στους πρόποδες του Ιερού Όρους…


Πατομπούκαλα, 9’

Το φοβερό νέο πέφτει σαν κεραυνός: Ο Αρνό, έχει πολύ μεγάλη μυωπία και πρέπει να φορέσει γυαλιά. Κι όχι οποιαδήποτε γυαλιά: ένα χοντροκομμένο κατασκεύασμα που του πετάει τα’αυτιά και του πιέζει τη μύτη. Οι φακοί είναι τόσο χοντροί που τα μάτια του φαίνονται σαν δυο  μικρές τελίτσες. Ο Αρνό απεχθάνεται αυτά τα απαίσια γυαλιά και προτιμάει περισσότερο τον θαμπό κόσμο της μυωπίας του. Έναν κόσμο γεμάτο τέρατα, μονόκερους  και άλλες χίμαιρες που γεννάει η αχαλίνωτη φαντασία του.


Η Άνοιξη, 15’

Ένα ιερό βαθιά μέσα στο δάσος.
Μάσκες που περιμένουν, που προετοιμάζονται. Η μουσική ξεκινά.. Ένα κλουβί που μεταφέρουν άλλες Μάσκες καταφθάνει. Στο εσωτερικό του βρίσκεται ένα θύμα. Η τελετή ξεκινά: μια χαρούμενη γιορτή για την επιστροφή της άνοιξης


Οι 4 εποχές του Λεόν: Ο Χειμώνας του Λεόν. 26’

Ο Χειμώνας αγριεύει  στο βασίλειο και ο Δράκος των βουνών κλέβει την όμορφη πριγκίπισσα Μελί Παν Ντ’Επις. Ο Λεόν, ένας νεαρός αρκούδος υιοθετημένος από ένα ζευγάρι αγροτών περνά  δύσκολη προεφηβεία: το σκάει και πέφτει στα χέρια του Μπονιφάς, του παραμυθά. Οι φίλοι του , ο φοβιτσιάρης  ελέφαντας και ο αγκαθωτός σκαντζόχοιρος τον βοηθούν και ο Λεόν ρίχνεται σε ατέλειωτες περιπέτειες επικίνδυνες και απρόσμενες.


Ένα φιλί για τον Κόσμο. 9’

Μία δασκάλα της πέμπτης δημοτικού παρουσιάζει στους μαθητές της ημερήσιες γαλλικές εφημερίδες. Ένα μικρό αγόρι 10 ετών, ο Λεό, σχίζει τα κομμάτια της εφημερίδας «Λε Μοντ» (Ο Κόσμος). Η δασκάλα τον τιμωρεί και του ζητάει να ξαναφτιάξει την Λε Μοντ (Τον Κόσμο). Εκείνος τότε κολλάει με δικό τους τρόπο και διαβάζει υπερήφανα τους νέους τίτλους. Η «επιδιόρθωση» έχει απρόσμενα αποτελέσματα για «Τον Κόσμο».

Σχετικές ειδήσεις
Ο Χριστός ξανασταυρώνεται, του Ζυλ Ντασσέν στο Γαλλικό Ινστιτούτο
17.02.2017 12:52
Το ciné-club του Γαλλικού Ινστιτούτου τον Φεβρουάριο συντονίζεται με τις εκδηλώσεις για το έτος Καζαντζάκη, και μετά την εκδήλωση του Γαλλικού Ινστιτούτου στις 17/2/2017, με τίτλο «ο Νίκος Καζαντζάκης και η ποίηση. Η Οδύσσεια ή η πορεία ενός ελεύθερου ανθρώπου», προσκαλεί το κοινό την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου, στις 19.30΄ να γνωρίσει ή να ξαναδεί το μυθιστόρημα του μεγάλου συγγραφέα Ο Χριστός ξανασταυρώνεται, έτσι όπως μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη από τον Jules Dassin με τίτλο Celui qui doit mourir.
Πρόγραμμα Ταινιών και Εκδηλώσεων του Hellas Filmbox Berlin 2017
14.12.2016 13:23
To Hellas Filmbox Berlin, το φεστιβάλ ελληνικών ταινιών και ελληνικής θεματικής του Βερολίνου, θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη χρονιά στον ιστορικό κινηματογράφο Babylon από τις 18 έως τις 22 Ιανουαρίου 2017. Για το φετινό πρόγραμμα είχαμε 190 αιτήσεις και συνολικά το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει 56 ταινίες, μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και μικρού μήκους ελληνικές και διεθνείς παραγωγές συμπαραγωγές.
 Ταινίες μικρού μήκους από το Πάντειο στο Τριανόν
24.10.2016 12:38
Οι φοιτητές του Π.Μ.Σ. «Πολιτιστική Διαχείριση» του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου, ετοιμάζουν μια κινηματογραφική βραδιά και με χαρά μας παρουσιάζουν τις μικρού μήκους ταινίες τους.
«Χιλή: Ταινίες Μικρού Μήκους»: Εκδήλωση στο Κινηματοθέατρο Ίριδα
29.09.2016 12:48
Την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016 στο Κινηματοθέατρο Ίριδα θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση ΧΙΛΗ: ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ όπου θα προβληθούν ταινίες μικρού μήκους Χιλιανών σκηνοθετών.
The Green Room, της Λουκίας Αλαβάνου στο 62ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Ομπερχάουζεν
09.05.2016 10:33
Το μικρού μήκους στερεοσκοπικό 3D φιλμ “The Green Room”, της Λουκίας Αλαβάνου (παραγωγή Βέλγιο/Ελλάδα, 2015-2016), συμμετέχει στο διεθνές διαγωνιστικό (international competition) του 62ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Ομπερχάουζεν (62 Internationale Kurzfilmtage Oberhausen), που πραγματοποιείται από 5 έως 10/05 2016.