Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016

48ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, επί της οθόνης

48ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, επί της οθόνης
Αρχισε την Παρασκευή και θα διαρκέσει ως και την Κυριακή 25 Νοεμβρίου.Μέσα σε δέκα ημέρες θα προβληθούν περισσότερες από 250 ταινίες από την πρόσφατη εγχώρια και διεθνή κινηματογραφική παραγωγή.

Αρχισε την Παρασκευή και θα διαρκέσει ως και την Κυριακή 25 Νοεμβρίου. Μέσα σε δέκα ημέρες θα προβληθούν περισσότερες από 250 ταινίες από την πρόσφατη εγχώρια και διεθνή κινηματογραφική παραγωγή.

Παράλληλα με μια σειρά αφιερωμάτων, τιμητικών εκδηλώσεων και ειδικών προβολών θα τιμηθούν πρόσωπα και τάσεις του ελληνικού και διεθνούς κινηματογράφου (αφιερώματα στον Γουίλιαμ Κλάιν, τον Τζών Σέιλς, το Νέο Ισπανικό κινηματογράφο, τον Ελληνα σκηνοθέτη Νίκο Νικολαίδη).

Οι προβολές του Φεστιβάλ πραγματοποιούνται στις δύο αίθουσες του κινηματογράφου Ολύμπιον, το Λιμάνι, το αρχαιολογικό μουσείο , σε δυο αίθουσες του πολυκινηματογράφου «Πλατεία» και το Τελλόγλειο Ιδρυμα τεχνών. Τα εισιτήρια για κάθε προβολή στοιχίζουν πέντε ευρώ.

Από την Θεσσαλονίκη όλες αυτές τις μέρες θα περάσουν διεθνούς φήμης καλεσμένοι του Φεστιβάλ μεταξύ των οποίων ο τιμώμενος της διοργάνωσης Αμερικανός σκηνοθέτης Τζον Σέιλς με τη σύζυγό του, την παραγωγό Μάγκι Ρένζι, οι ηθοποιοί Κρις Κούπερ και Ντέιβιντ Στράδερν, ο ανερχόμενος Ισπανός σκηνοθέτης Χουάν Αντόνιο Μπαγιόνα, καθώς και ο -επίσης τιμώμενος του Φεστιβάλ- φωτογράφος και κινηματογραφιστής Γουίλιαμ Κλάιν.

Χθες Κυριακής τα φωτογραφικά φλας συγκέντρωσε ο διάσημος ηθοποιός Τζον Μάλκοβιτς που θα δώσει διάλεξη με την ιδιότητα του ως παραγωγός και θα τιμηθεί με τον Χρυσό Αλέξανδρο.

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του Διεθνούς Τμήματος του Φεστιβάλ είναι ο Τσέχος σκηνοθέτης Γίρι Μένσελ. Τα βραβεία της επταμελούς Διεθνούς Eπιτροπής -ο Χρυσός και ο Αργυρός Aλέξανδρος (βραβεία καλύτερης ταινίας, που συνοδεύονται από χρηματικά έπαθλα 37.000 και 22.000 ευρώ), βραβείο σκηνοθεσίας, βραβείο σεναρίου, βραβείο ανδρικής ερμηνείας, βραβείο γυναικείας ερμηνείας, βραβείο καλλιτεχνικού επιτεύγματος- θα απονεμηθούν το βράδυ της επόμενης Κυριακής 25 Νοεμβρίου, κατά την τελετή λήξης του διεθνούς Φεστιβάλ.

Το κόστος του Φεστιβάλ υπολογίζεται στα τρία εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία το ένα εκατομμύριο θα προέρχεται από χορηγίες και τα υπόλοιπα από το υπουργείο Πολιτισμού.

Από τις 23 Νοεμβρίου ως και τις 3 Δεκεμβρίου το Φεστιβάλ Κινηματογράφου θα «ταξιδέψει» σε δέκα πόλεις και συγκεκριμένα: στην Αλεξανδρούπολη, την Καβάλα, τις Σέρρες, το Κιλκίς, τα Γρεβενά, την Κοζάνη, τη Φλώρινα, την Καστοριά, το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο.

INFO
Προβολές: Στις δύο αίθουσες του κινηματογράφου Ολύμπιον, το Λιμάνι, το αρχαιολογικό μουσείο, σε δυο αίθουσες του πολυκινηματογράφου «Πλατεία» και το Τελλόγλειο Ιδρυμα τεχνών. Τα εισιτήρια για κάθε προβολή στοιχίζουν 5 ευρώ.
www.filmfestival.gr

Σχετικές ειδήσεις
Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του ΦΚΘ
23.03.2016 12:49
Οι ταινίες που προβάλλονται αυτή την κινηματογραφική εβδομάδα, 24 με 30 Μαρτίου 2016, στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι οι εξής
Οι ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
20.01.2016 12:06
Οι ταινίες της εβδομάδας 21 έως 27 Ιανουαρίου 2016 που θα προβάλλονται στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι Η επιστροφή, Δεσμοί αίματος, Το μεγάλο σορτάρισμα και Brooklyn.
Lab Project Award: Το νέο βραβείο του Eurimages στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 2016!
15.12.2015 15:31
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με χαρά ανακοινώνει πως επιλέχθηκε απ΄ το Eurimages, για να απονέμει στο τμήμα Works in Progress της Αγοράς ένα νέο βραβείο που θα χρηματοδοτεί παραγωγές πρωτοποριακού χαρακτήρα έως και 50.000 ευρώ. Το νέο βραβείο, με τίτλο Lab Project Award, έχει την υψηλότερη χρηματοδότηση από όλα τα βραβεία που δίνει ήδη το Ταμείο για ταινίες σε ανάπτυξη. Να σημειωθεί ότι το βραβείο θα απονεμηθεί για πρώτη φορά στο 57ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τον Νοέμβριο του 2016.
Στην
17.11.2015 11:47
Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου έδωσε το παρών στο 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το οποίο ολοκληρώθηκε το Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2015, απονέμοντας το ετήσιο βραβείο της για την καλύτερη ελληνική ταινία στην Τετάρτη 04:45 του Αλέξη Αλεξίου.
Ταινίες της ΑΜΑ Films στο 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
05.11.2015 14:04
Τέσσερις (4) ταινίες, που θα προβληθούν από την ΑΜΑ Films στις ελληνικές αίθουσες την περίοδο 2015 - 2016, θα πραγματοποιήσουν την πανελλήνια πρεμιέρα τους στο 56ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.