Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Ταξίδι στην άκρη της νύχτας, για δεύτερη χρονιά στον θεατρικό χώρο «Προσωρινός»

Ταξίδι στην άκρη της νύχτας, για δεύτερη χρονιά στον θεατρικό χώρο «Προσωρινός»

Η Ομάδα Χρώμα παρουσιάζει στο χώρο «Προσωρινός», για δεύτερη χρονιά τη θεατρική παράσταση «Ταξίδι στην άκρη της νύχτας» του Φερντινάντ Σελίν με το Γιάννη Χαρτοδιπλωμένο, από Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου.


Μια πρωτότυπη θεατρική διασκευή του εμβληματικού λογοτεχνικού αριστουργήματος του Σελίν. Νέα Υόρκη, εργοστάσιο της Φορντ, Παρίσι, Αφρική, πόλεμος.

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ...


«Αριστούργημα!»... «Ανοσιούργημα!»... «Μνημειώδες!»... «Ελεεινό!»... «Υψηλό!»... Χυδαίο!»... «Κωμικό!»... «Τραγικό!»... «Κωμικοτραγικό!»... «Φιλάνθρωπο!»... «Απάνθρωπο!»… «Υπεράνθρωπο!»…«Επικό!»… «Λυρικό!»… «Ρεαλιστικό!»… «Υπερρεαλιστικό!»… «Αλληγορικό!»… «Ηθικό!»… «Ανήθικο!»… «Εγκληματικό!»… «Φιλολαϊκό!»… «Αντιλαϊκό!»… «Μικροαστικό!»… «Προλεταριακό!»… «Μυστικιστικό!»… «Βέβηλο!»… «Ακροδεξιό!»... «Μαρξιστικό!»…» «Αναρχικό!»... «Έκφυλο!»... «Χειμαρρώδες!»... «Ονειρικό!»… «Ηρωικό!»...

 

Μυριάδες λέξεις γράφτηκαν ήδη το 1932, όταν οι εμβρόντητοι αναγνώστες σαλπάρισαν γι' αυτό το αναπάντεχο Ταξίδι, που άλλαξε τα τοπία της γλώσσας, της τέχνης, της ζωής! Μυριάδες γράφονται ακόμη, γιατί το ασύγκριτο μυθιστόρημα του Σελίν εξακολουθεί να μας συγκλονίζει, να μας μεταμορφώνει, να μας μετουσιώνει. Κανείς δεν επέστρεψε, κανείς δε θα επιστρέψει αλώβητος από την "άκρη της νύχτας".


Το Ταξίδι στην άκρη της νύχτας, πρωτόλειο μυθιστόρημα και αριστούργημα του Λουί Φερντινάν Σελίν –ψευδώνυμο του γιατρού Λουί Ντετούς (1894-1961)– δημοσιεύτηκε στο Παρίσι τον Οκτώβριο του 1932 από τον εκδοτικό οίκο Denoël & Steele, προκαλώντας το λογοτεχνικό σκάνδαλο της χρονιάς, της δεκαετίας, ίσως και ολόκληρου του εικοστού αιώνα. Η ρεαλιστική, φανταστική, αλληγορική πορεία του αφηγητή Φερδινάνδου Μπαρνταμού –πρώτου πραγματικού αντιηρωικού «εγώ» της λογοτεχνίας– από το μακελειό του Μεγάλου Πολέμου στην ανάλγητη υποκρισία των μετόπισθεν, από την πύρινη θηριωδία των αποικιοκρατούμενων Τροπικών στην ψυχρή μηχανοποίηση της Αμερικής και πάλι πίσω στη μιζέρια των εξαθλιωμένων παρισινών προαστίων, διαγράφει έναν κύκλο, ασφυκτικά κλειστό. Από τον επερχόμενο ως τον συντελεσμένο θάνατο –του πατριωτισμού, της πίστης, του έρωτα, του θάρρους, της αλήθειας, των άλλων, του εαυτού– ο Μπαρνταμού οδηγεί τους αναγνώστες-συνομιλητές του ως την «άκρη της νύχτας».Η καταγγελτική και αυτοκαταγγελτική δριμύτητα του Ταξιδιού, η ζοφερή του λάμψη, ο αμείλικτος σαρκασμός του αποτυπώνονται σε μια ωμή, αλλά χυμώδη γλώσσα, όπου κυριαρχεί μια σπαρακτική, αλλά και σπαρακτικά κωμική αργκό, πρωτόφαντη στα γαλλικά λογοτεχνικά χρονικά. 


Το κορυφαίο βιβλίο του Σελίν στέφτηκε με το βραβείο Renaudot, γνώρισε απαραμείωτη εκδοτική επιτυχία και πυροδότησε αμέσως αναρίθμητες αντιδράσεις, έντονες συζητήσεις, βιαιότατες συγκρούσεις. Δεκάδες διάσημες πένες (του Αντρέ Μωρουά, του Ζωρζ Μπερνανός, του Λεόν Ντωντέ, του Ζωρζ Μπατάιγ, του Κλωντ Λεβί-Στρως, του Μαξίμ Γκόρκι, του Λεόν Τρότσκι, μεταξύ πολλών άλλων) έσπευσαν να εκθειάσουν ή να στηλιτεύσουν, να υμνήσουν ή να καταδικάσουν αυτό το απίστευτο Ταξίδι, που άλλαξε άρδην τα τοπία της γλώσσας, της τέχνης και της ζωής .

 

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ... 


Louis Ferdinant Céline, Κουρμπεβουά 1894 – Μεντόν 1961. Λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Γάλλου συγγραφέα Λουί Φερντινάν Ντετού (Louis Ferdinand Destouches). Ένας από τους κορυφαίους του 20ού αιώνα.

Γεννήθηκε στο προάστιο του Παρισιού Κουρμπεβουά και πέρασε τα παιδικά του χρόνια στο Παρίσι. Γόνος μικροαστικής οικογένειας, στάλθηκε το 1908 από τους γονείς του για σπουδές στη Γερμανία και κατόπιν στην Αγγλία.
Το 1912 κατατάχθηκε ως εθελοντής στο πεζικό, λίγο πριν ξεσπάσει ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος. Τον Οκτώβριο του 1914 τραυματίστηκε και παρασημοφορήθηκε. Το 1919 ξεκινάει τις σπουδές του στην Ιατρική της Ρεν.
Το 1932 εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα, και κατά γενική ομολογία αριστούργημά του, Ταξίδι στην άκρη της νύχτας. Το 1933 κυκλοφόρησε Η Εκκλησία, το μοναδικό θεατρικό του έργο , ενώ το 1936 εκδόθηκε το δεύτερό του μυθιστόρημα, Θάνατος επί πιστώσει. Το 1948 δημοσιεύθηκε σε γαλλικό περιοδικό η νουβέλα Μακελειό. Τη μεταπολεμική περίοδο, εξέδωσε τη Νεραϊδοφαντασία για μια άλλη μέρα (1952) και το 1957 το εξαιρετικό Από τον έναν Πύργο ο Άλλος. Στη συνέχεια εξέδωσε το βιβλίο Βορράς (1960), ενώ μετά τον θάνατό του εκδόθηκε το μυθιστόρημά του Ριγκοντόν (1969). Πέθανε τον Ιούλιο του 1961 στο Μεντόν του Παρισιού. Ο Σελίν υπήρξε χαρισματικός συγγραφέας και συνάμα μια έντονα αντιφατική προσωπικότητα. Δημιούργησε ένα μοναδικό λογοτεχνικό ύφος που χαρακτηρίζεται από λυρισμό, ποιητικότητα κι αμεσότητα. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της γραφής του είναι η ενσωμάτωση λαϊκών εκφράσεων σ’ ένα κατά τ’ άλλα εξαιρετικά εκλεπτυσμένο κι ευφυές λεξιλόγιο. Το μοναδικό αυτό αφηγηματικό του ύφος ανανέωσε τη γαλλική αλλά και την παγκόσμια λογοτεχνία και επηρέασε πολλούς μεταγενέστερους συγγραφείς.

 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Σεσίλ Μαργέλλου-Ιγγλέση

Θεατρική Διασκευή: Σεσίλ Μαργέλλου-Ιγγλέση, Γιάννης Χαρτοδιπλωμένος, Κωνσταντίνος Χατζής

Σκηνοθεσία – Σχεδιασμός Φωτισμών: Κωνσταντίνος Χατζής

Υπεύθυνη Παραγωγής - Φωτογραφίες: Γεωργία Λένη

Βοηθοί Σκηνοθέτη: Νατάσσα Λούππου, Τζένη Παρασκευοπούλου

Παίζει: Γιάννης Χαρτοδιπλωμένος

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης, για δεύτερη χρονιά στον Πολυχώρο Vault
14.11.2016 11:50
Η μουσική παράσταση “Χριστουγεννιάτικος Εφιάλτης”, σε σκηνοθεσία Αλέξη Βιδαλάκη, για δεύτερη χρονιά στον Πολυχώρο Vault, από τις 25 Νοεμβρίου 2016.
Ως την άκρη της κλωστής: νέος κύκλος παραστάσεων στον Πολυχώρο Αθηναΐς
23.09.2016 11:32
Η καλλιτεχνική κολεκτίβα ΠΛΕΓΜΑ παρουσιάζει για δεύτερη φορά τη μουσικοθεατρική παράσταση "Ως την άκρη της κλωστής", σε σκηνοθεσία της Θεατρικής Ομάδας "Ιδέα", από την Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016, στον Πολυχώρο Αθηναΐς.
«Το Κιβώτιο» του Άρη Αλεξάνδρου για δεύτερη χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη
20.09.2016 11:12
Το «Κιβώτιο», το εμβληματικό έργο του Άρη Αλεξάνδρου, παρουσιάζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη από τις 30 Σεπτεμβρίου 2016, σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή και Κλεοπάτρας Τολόγκου, με τον Φώτη Μακρή στον κεντρικό ρόλο.
Θάλασσα στην άκρη, η Ελλάδα – Climbing the sea: Δράση 2 από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
28.07.2016 10:47
"Θάλασσα στην άκρη, η Ελλάδα - Climbing the sea", Δράση 2, σε σκηνοθεσία Νίκου Διαμαντή, είναι η δεύτερη παρέμβαση του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 30 Ιουλίου 2016, στο χώρο της πύλης Ε12, στην προβλήτα των πλοίων κρουαζιέρας.
Η κυρία της νύχτας, του Γιάννη Μαρή στο θερινό Gazarte
10.05.2016 12:54
Η θεατρική ομάδα naan και το gazARTE παρουσιάζουν το μυθιστόρημα του Γιάννη Μαρή «Η κυρία της νύχτας» σε σκηνοθεσία της Φρόσως Λύτρα από 15 Ιουνίου και για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.