Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Θεματικές εκδηλώσεις Big Days από το ΚΘΒΕ: Αφιέρωμα στον Μπρεχτ

Θεματικές εκδηλώσεις Big Days από το ΚΘΒΕ: Αφιέρωμα στον Μπρεχτ

Με ένα τιμητικό αφιέρωμα στον Μπέρτολτ Μπρεχτ από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εγκαινιάζεται ο θεσμός των «Big Days» το Σάββατο 2 Νοεμβρίου, στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, με αφορμή την παράσταση «Η Πτωτική άνοδος του Αρτούρο Ούι» που παρουσιάζεται στο Βασιλικό Θέατρο.


Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εγκαινιάζει μια σειρά θεματικών εκδηλώσεων με τίτλο «Big Days». Πρόκειται για μια νέα πρόταση του ΚΘΒΕ που επιδιώκει να «συστήσει» στο κοινό του σημαντικούς συγγραφείς του παγκόσμιου θεάτρου, έργα των οποίων ανεβαίνουν την ίδια περίοδο στο Κρατικό Θέατρο, με μεγάλα ολοήμερα αφιερώματα.

Στόχος είναι να γνωρίσουν μικροί και μεγάλοι τους συγγραφείς μέσα από μια ποικιλία δραστηριοτήτων, που άπτονται της θεωρητικής, πρακτικής, εικαστικής, βιωματικής και της οπτικοακουστικής αποτύπωσης της προσωπικότητας των συγγραφέων αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του έργου τους.


Αρωγοί στην προσπάθεια αυτή του ΚΘΒΕ είναι οι εξής πολιτιστικοί και πολιτισμικοί φορείς της πόλης: Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ινστιτούτο Γκαίτε Θεσσαλονίκης, Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης (Χ.Α.Ν.Θ.), Τμήμα Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας Α.Π.Θ., Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ., Δραματική Σχολή Κ.Θ.Β.Ε καθώς και το Βιβλιοπωλείο "Πρωτοπορία".


Οι δράσεις που πρόκειται να παρουσιαστούν στο πλαίσιο του αφιερώματος στον Μπέρτολτ Μπρεχτ είναι:

• 10.00-11.00 / Α΄ διάδρομος 6ου ορόφου
Θεατρικό Παιχνίδι με θέμα «Μπρεχτ για Αρχάριους», για παιδιά δημοτικού, με τη Δέσποινα Σαρόγλου (Ηθοποιός)
• 11.00-14.00 / Β΄ διάδρομος 7ου ορόφου
Ψυχόδραμα, για ενήλικες, με θέμα «Πάρε Θέση», με τη Φωτεινή Παπαχαραλάμπους (Ψυχολόγος)
• 11.00-11.30 / Φουαγιέ
Live παρουσίαση αποσπάσματος του έργου του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Ο Κύκλος με την Κιμωλία» από το εφηβικό εργαστήρι της ΧΑΝΘ. Συμμετοχή του παιδικού εργαστηρίου της ΧΑΝΘ.
• 11.30-13.00 / Α’ διάδρομος 6ου ορόφου
Εκπαιδευτικό δράμα, για εφήβους, βασισμένο στο βιβλίο του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Αυτός που λέει Ναι και αυτός που λέει Όχι», με τη Στέλλα Παπαδημητρίου (Εκπαιδευτικός)
• 13.00-13.30 / Φουαγιέ
Παρουσίαση του κειμένου του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Το μικρό όργανο για το θέατρο» από τον Χρήστο Νταρακτσή (Ηθοποιός)
• 13.30-15.00 / Α’ διάδρ. 6ου ορόφου
Εκπαιδευτικό Δράμα, για εκπαιδευτικούς και ενήλικες βασισμένο στο βιβλίο «Αυτός που λέει Ναι και αυτός που λέει Όχι», με την Στέλλα Παπαδημητρίου (Εκπαιδευτικός)
• 15.30-17.00 / Φουαγιέ
Στρογγυλό τραπέζι με καλλιτέχνες αλλά και θεωρητικούς με θέμα «Το επικό θέατρο: θεωρία και πράξη»


Παράλληλα, από τις 10.00 μέχρι τις 17.00 θα πραγματοποιηθούν οι εξής εκδηλώσεις:

• Παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού α) από πρόβες του έργου «Μάνα Κουράγιο» που παρουσιάστηκε το 2006 στο Delacorte Theater στη Νέα Υόρκη. Στον κεντρικό ρόλο η Meryl Streep (Είσοδος ΕΜΣ και Β’ διάδρομος 6ου ορόφου) β) ολιγόλεπτη παρουσίαση του επικού θεάτρου (φουαγιέ) γ) θεατρικές παραστάσεις του Μπ. Μπρεχτ
• Παρουσίαση μερικών από τα γνωστότερα τραγούδια που σημάδεψαν τις παραστάσεις έργων του Μπ. Μπρεχτ (Φουαγιέ)
• Έκθεση φωτογραφίας με στόχο την εικονοποίηση ποιημάτων του συγγραφέα (από το Μουσείο Φωτογραφίας) (Φουαγιέ)
• Έκθεση αφισών με καρικατούρες από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο (από το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης) (Φουαγιέ)
• Έκθεση κοστουμιών από παραστάσεις έργων του Μπρεχτ, που έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς το ΚΘΒΕ (Φουαγιέ)
• Έκθεση μακέτας θεατρικού κοστουμιού και σκηνικών από παραστάσεις έργων του Μπρεχτ, που έχει φιλοξενήσει κατά καιρούς το ΚΘΒΕ (Φουαγιέ).
• Installation με θέμα το έργο «Μάνα κουράγιο» (από το Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ) (Είσοδος ΕΜΣ).
• Πώληση προγραμμάτων και αφισών παλαιότερων παραστάσεων έργων του Μπέρτολτ Μπρεχτ από το ΚΘΒΕ. (Φουαγιέ).


Όσοι ενδιαφέρονται να λάβουν μέρος, στο Θεατρικό Παιχνίδι (μέχρι 20 άτομα), το Εκπαιδευτικό Δράμα (μέχρι 15 άτομα στο κάθε τμήμα), και το Ψυχόδραμα (μέχρι 25 άτομα), παρακαλούμε να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο 2315200008 από Τρίτη 29/10 μέχρι Παρασκευή 01/11 13.00-15.00. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Οι υπόλοιπες δράσεις θα έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό (χωρίς περιορισμό).

Σχετικές ειδήσεις
Η γυναίκα... στο μουσείο από το ΚΘΒΕ στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο
20.01.2017 15:43
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει το θεατρικό δρώμενο «Η γυναίκα…στο μουσείο» στο Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης, σε σκηνοθεσία Ιορδάνη Αϊβάζογλου, την Τρίτη 24 Ιανουαρίου, στις 20.00.
Μάνα κουράγιο και τα παιδιά της, του Μπέρτολτ Μπρεχτ στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών
10.10.2016 15:59
Η παράσταση του κλασικού αντιπολεμικού αριστουργήματος του Μπέρτολτ Μπρεχτ, που γράφτηκε το 1939, ενώ ο συγγραφέας βρισκόταν αυτοεξόριστος στη Σουηδία, σηματοδοτεί μια διπλή επιστροφή στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Ο Σέρβος σκηνοθέτης Νικίτα Μιλιβόγιεβιτς επιστρέφει μετά από 13 χρόνια για να σκηνοθετήσει σε νέα μετάφραση του Γιώργου Δεπάστα ένα από τα πιο επίκαιρα μπρεχτικά έργα.
Αφιέρωμα στον Ουίλλιαμ Σαίξπηρ στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
16.09.2016 15:30
Την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 19:00 παρουσιάζεται στον αύλειο χώρο του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου αφιέρωμα στον Ουίλλιαμ Σαίξπηρ για τα 400 χρόνια από τον θάνατό του. Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και τη Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα σε συνεργασία με τη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν.
Εγώ, ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, από την Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Μαραθώνα
24.06.2016 14:08
Με αφορμή την συμπλήρωση 60 χρόνων από τον θάνατο του σπουδαίου Γερμανού συγγραφέα Μπέρτολτ Μπρεχτ, η Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Μαραθώνα παρουσιάζει την παράσταση «Εγώ, ο Μπέρτολτ Μπρεχτ», μία συρραφή κειμένων από θεατρικά έργα και ποιήματα του.
Αντιγόνη του Μπρεχτ από την ομάδα ΟΠΑ στο Altera Pars
24.05.2016 10:13
Η Θεατρική Ομάδα του Ο.Π.Α. (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) παρουσιάζει την «Αντιγόνη» του Μπέρτολτ Μπρεχτ, από τη Δευτέρα 30 Μαΐου 2016 στο Θέατρο Altera Pars.