Από τις εκδόσεις Αιώρα κυκλοφορεί το μπεστ σέλερ του συγγραφέα Franck Pavlof, με τίτλο Καφέ αυγή.

Η ιστορία και η αλληγορία

Ο Τσάρλι και ο φίλος του, φιλήσυχοι πολίτες, ζούνε στα χρόνια της ανόδου ενός ολοκληρωτικού καθεστώτος: του Καφέ Κράτους. Η ζωή τους δεν έχει τίποτα το εξαιρετικό: δουλεύουν και περνάνε τον ελεύθερο χρόνο τους παίζοντας χαρτιά και πίνοντας καφέδες και μπύρες. Παραξενεύονται όταν επιβάλλεται η θανάτωση κάθε γάτας που δεν είναι καφέ χρώματος, σφίγγεται η καρδιά τους όταν το γειτονόπουλό τους κλαίει μπροστά στο σκοτωμένο άσπρο κανίς του γιατί το ίδιο μέτρο εφαρμόζεται και για τους σκύλους της χώρας, αλλά η «καφέ» ασφάλεια έχει και τα «καλά» της… Ανησυχούν όταν κλείνει η εφημερίδα τους και η περίφημη «ησυχία» τους χάνεται όταν το απαγορευτικό μέτρο αρχίζει να έχει αναδρομική ισχύ και να αφορά το περιεχόμενο των βιβλίων που κυκλοφορούν. Αγωνιούν όταν το καθεστώς εκμαιεύει πληροφορίες από γείτονες και φίλους.

Οι ήρωες για να αποφύγουν τυχόν προβλήματα, ευθυγραμμίζονται με τις μικρές αλλαγές, πειθαρχούν σε διαταγές που μοιάζουν ασήμαντες κλείνοντας τα μάτια σ’ αυτό που πραγματικά συντελείται. Μόνο αρκετά αργότερα συνειδητοποιούν ότι έχει ολέθριες συνέπειες, ακόμα και για τους ίδιους.

Το βιβλίο μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για προβληματισμό γύρω από τα επίμαχα θέματα: – της ευθύνης και της εγρήγορσης του πολίτη μπροστά στον περιορισμό των ελευθεριών και της δημοκρατίας – του σεβασμού της διαφορετικότητας – της απειλής ενός ενδεχόμενου μελλοντικού ολοκληρωτισμού.

Το διεθνές μπεστ σέλερ (έχει πουλήσει περισσότερα από 500.000 αντίτυπα σε όλη την Ευρώπη) του Φρανκ Παβλόφ γράφτηκε όταν στη Γαλλία ανέβηκε ανησυχητικά το ακροδεξιό κόμμα FRONT NATIONAL του J.M. Le Pen.

Οι εκδόσεις Αιώρα κυκλοφορούν την ελληνική έκδοση σε μετάφραση της Έφης Κορομηλά και με πρωτότυπη εικονογράφηση του Κωνσταντίνου Μαρκόπουλου.

Ο συγγραφέας

Ο Φρανκ Παβλόφ γεννήθηκε στη Νιμ της Γαλλίας το 1940. Είναι ψυχολόγος και ασχολείται ενεργά με τα δικαιώματα των παιδιών. Για είκοσι χρόνια δούλεψε με μη κυβερνητικές οργανώσεις στη Γαλλία, στην Αφρική, στην Ασία και στη
Λατινική Αμερική, που υλοποιούσαν αναπτυξιακά έργα σε μικρές κοινότητες. Έχει γράψει αστυνομικές ιστορίες, ποίηση και παιδικά βιβλία. Σήμερα ζει στην Γκρενόμπλ.