Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2017

Στο πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων

Στο πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων
Ο κορυφαίος Έλληνας πιανίστας Δημήτρης Σγούρος, μαζί με την Ορχήστρα των Πατρών, δίνουν σήμερα μία μοναδική συναυλία στην Αρχαία Ολυμπία, σε επετειακό κλίμα, εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Δημήτρης Σγούρος από το 1984 εκπροσωπεί την Ελλάδα στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που συνοδεύουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με τελευταία την πρόσφατη εμφάνιση του στο Πεκίνο, όπου και τιμήθηκε για τα τριάντα χρόνια της διεθνούς καριέρας του.

Παρουσία σε Ολυμπιακούς Αγώνες έχει και η Ορχήστρα των Πατρών και μάλιστα ιστορική παρουσία, καθώς ήταν η Ορχήστρα η οποία παιάνισε κατά την είσοδο του Σπύρου Λούη στο Παναθηναϊκό Στάδιο το 1896.

Έτσι, η μουσική αυτή συνάντηση χαρακτηρίζεται από μία ιδιαίτερη σημασία, η οποία αναδεικνύεται από τη συνεργασία του Δημήτρη Σγούρου και της Ορχήστρας των Πατρών σε μία συναυλία υψηλού επιπέδου που τελεί υπό την αιγίδα του ΕΟΤ.

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας η Ορχήστρα Πατρών θα ερμηνεύσει τη Σερενάτα για έγχορδα του Antonin Dvorak, και τη Σερενάτα Notturna του W.A. Mozart, ενώ στο δεύτερο μέρος ο Δημήτρης Σγούρος θα ερμηνεύσει ένα από τα ωραιότερα έργα του κλασσικού ρεπερτορίου, το κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα (αρ. καταλόγου ΚV 414) του W.A. Mozart. Την ορχήστρα διευθύνει ο Δημήτρης Μποτίνης.

Η μοναδική αυτή συναυλία έχει διττή σημασία. Από τη μία παρουσιάζει τη διαρκή ελληνική παρουσία στο διεθνές πολιτιστικό γίγνεσθαι, και από την άλλη στέλνει ένα μήνυμα ελπίδας από την πυρόπληκτη Αρχαία Ολυμπία.

Σχετικές ειδήσεις
Έργα των Μπραμς και Έλγκαρ από την Κρατική Ορχήστρα στο Μέγαρο
17.01.2017 17:02
Στην πρώτη της συμφωνική συναυλία για το 2017, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών υποδέχεται την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου (20.30), στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, δύο έμπειρους και καταξιωμένους καλλιτέχνες, με λαμπρή διαδρομή στη διεθνή μουσική σκηνή.
Ο υπερβατικός Μάλερ, από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
30.11.2016 12:56
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρουσιάζει μία συναυλία-αφιέρωμα στον Γκούσταβ Μάλερ, τον πρωτοπόρο συνθέτη και τον ασυμβίβαστο καλλιτέχνη που χάραζε με συνέπεια το δικό του συνθετικό δρόμο επιδιώκοντας σταθερά την τελειότητα.
Συναυλία για τα θυρανοίξια της Μητρόπολης Αθηνών με τη Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών
28.06.2016 14:36
Ο Καθεδρικός Ιερός Ναός της Μητρόπολης Αθηνών ανοίγει ξανά τις πύλες του και την Κυριακή 3 Ιουλίου 2016 η Μητροπολιτική Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών θα παρουσιάσει μία μεγάλη συναυλία στο προαύλιο.
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη
23.05.2016 13:59
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, στο πλαίσιο των συναυλιών Μουσικοί περίπατοι στα μουσεία V, επισκέπτεται τη Δευτέρα 30 Μαΐου 2016 το Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη, για μία συναυλία.
Στο κατώφλι του 20ου αιώνα ΙΙ: συναυλία της ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
27.04.2016 13:30
Τα ατμοσφαιρικά «Νυχτερινά» του Κλωντ Ντεμπυσύ και το μεγαλόπνοο συμφωνικό ποίημα «Δον Κιχώτης» του Ρίχαρντ Στράους, είναι χαρακτηριστικές μουσικές δημιουργίες του τέλους του 19ου αιώνα, εποχής που η τέχνη, στο «κατώφλι» του 20ου αιώνα πράγματι, έψαχνε και άνοιγε νέους δρόμους έκφρασης. Και τα δύο έργα όπως και το, συνεπές με το πνεύμα των ημερών, «Χριστός Ανέστη» στις παραλλαγές που συνέλαβε ο σπουδαίος μουσουργός Πέτρος Πετρίδης, εντάσσονται στο πρόγραμμα της συναυλίας που θα δώσει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, αμέσως μετά το Πάσχα, την Παρασκευή 6 Μαΐου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.