Οι Εκδόσεις Ηριδανός κυκλοφορούν το πρώτο βιβλίο του ποιητή Βασίλη Κάρδαρη, με τίτλο Μίμηση γυναίκας. Πρόκειται για ένα βιβλίο το οποίο δουλεύτηκε με αφορμή τις συνοδευτικές λεζάντες σε φωτογραφίες γυναικών, όπως εμφανίζονται στα life style περιοδικά διαφημίζοντας το σύγχρονο δόγμα του «απόλαυσε περισσότερο».

Ο ποιητής εκμεταλλεύεται τη σαγήνη των εντυπώσεων για να θέσει το ερώτημα που αφορά τον αρχετυπικό παραλήπτη της εικόνας: ποια στρατηγική τον πείθει να υποδυθεί συγκεκριμένους ρόλους; Εδώ η προσομοίωση παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο· το τέχνημα του σημείου ενάντια στη δύναμη του πραγματικού.

Θα έλεγε κανείς ότι η Μίμηση γυναίκας είναι ένα βιβλίο ποιητικών παραλλαγών. Ο Βασίλης Κάρδαρης παρουσιάζει μια πολυσέλιδη, μα προσεχτικά δομημένη, σύνθεση στην οποία η σεξουαλικότητα μοιάζει να παίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Ωστόσο, με την ποίησή του καταγράφει τη θηλυκότητα ως μια μεταμφίεση, για να καταδείξει – συχνά με λόγο παιγνιώδη – τη σύγχυση της επιφάνειας και του βάθους, την εξομοίωση του αυθεντικού και του τεχνητού.