Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017

Μαρία Κομνηνού: Οι πρωτοπορίες του μεσοπολέμου διαμόρφωσαν το σύγχρονο τοπίο στις τέχνες

Μαρία Κομνηνού: Οι πρωτοπορίες του μεσοπολέμου διαμόρφωσαν το σύγχρονο τοπίο στις τέχνες

Ενταγμένο πλέον στην πράξη Η κινηματογραφοφιλία στη νέα εποχή το 7ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας επανέρχεται πιο δυναμικό από ποτέ, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Η κυρία Μαρία Κομνηνού, διευθύντρια του Φεστιβάλ, απάντησε στις ερωτήσεις μας σχετικά με τη διοργάνωση, το πρόγραμμα και τα αφιερώματα του Φεστιβάλ το οποίο θα υποδέχεται τους σινεφίλ μέχρι τις 27 Οκτωβρίου!

 

Συνέντευξη: Μαριάννα Παπάκη

 


Culturenow
.gr: Τρία χρόνια μετά την τελευταία του διοργάνωση το 2009, το Φεστιβάλ επανέρχεται δυναμικά. Πείτε μας λίγα λόγια για το πρόγραμμα αλλά και τη σύσταση των νέων τμημάτων της διοργάνωσης.
Μαρία Κομνηνού: Το φεστιβάλ φιλοξενεί τρία σημαντικά αφιερώματα: στον Ρομπέρτο Ροσσελίνι  που θεωρείται ο θεμελιωτής του νεορεαλισμού, στο Χαρούν Φαρόκι που θα μας μεταφέρει  σε καινούργιους δρόμους  πειραματιζόμενος με αρχειακό υλικό, υλικό από κάμερες παρακολούθησης και από παιχνίδια εξομοίωσης πολεμικών επιχειρήσεων. Και, στον Πέδρο Κόστα, έναν κινηματογραφιστή που παρακολουθεί από πολύ κοντά τους ήρωές του (μια τζάνκι, έναν μετανάστη, κ.ά.).

Νεότεροι σκηνοθέτες, κυρίως από την Ευρώπη αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο, παρουσιάζονται στα τρία νέα προγράμματα του Φεστιβάλ. Στο διαγωνιστικό τμήμα, Αφηγηματικά + Όχι διαγωνίζονται 9 ταινίες από τις οποίες θα είναι παρόντες οι σκηνοθέτες Φίλιπ Χάρτμαν και Ζουάου Βλαντίμιρου. Στο Τμήμα Κινηματογραφικά Μέτωπα  παρουσιάζονται ταινίες από όλο τον κόσμο, από την Ινδία μέχρι τις Φιλιππίνες με παρόντες τους Τζιμ Λουμπέρα, Γκέιμπ Κλίνγκερ και τον Αλμπέρτο Γκαρθία. Στο Ελληνικό Σινεμά Τώρα!, υποδεχόμαστε τον Αθανάσιο Καρανικόλα από το Βερολίνο για να παρουσιάσει το συνολικό του έργο , καθώς και καταξιωμένους δημιουργούς όπως τον Νίκο Γραμματικό, αλλά και πρωτοεμφανιζόμενους όπως οι  Χριστίνα Κουτσοσπύρου και Άραν Χιούζ.

Στις ειδικές προβολές παρουσιάζονται δύο ταινίες που πραγματοποιήθηκαν ύστερα από πρόσκληση του Φεστιβάλ, το Όχι του Κεν Μακ Μάλλαν και το Red Bank της Βουβούλας Σκούρα.  Η Λώρα Μάλβεϊ θα παρουσιάσει τα Αινίγματα της Σφίγγας, βασικό μανιφέστο φεμινισμού / αντιαφηγηματικού κινηματογράφου σε αποκατεστημένη μορφή, ενώ θα παρουσιάσουμε Το Ποτάμι του Νίκου Κούνδουρου στις δύο εκδοχές του. Επίσης, τρεις σημαντικοί σκηνοθέτες του ΝΕΚ, ο Τώνης Λυκουρέσης, ο Γιώργος Σταμπουλόπουλος και ο Τάκης Παπαγιαννίδης θα δείξουν   ταινίες τους που γυρίστηκαν στη δεκαετία του ’80.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας με τον Σύνδεσμο Ευρωπαϊκών Ταινιοθηκών (A.C.E.) οργανώνεται ημερίδα με θέμα Κινηματογραφοφιλία Ξανά και ομιλητές τούς Λώρα Μάλβεϊ, Νικόλ Μπρενέζ, Ζοζέ Μανουέλ Κόστα, Ρομπέρτο Κιέζι και την υπογράφουσα. Στα πλαίσια των εκδηλώσεων Athens Talks, η Νικόλ Μπρενέζ θα μιλήσει για Μια ιστορία της οπτικής αντί-πληροφόρησης από το 1913 έως σήμερα.

 

Cul.N.: Ρομπέρτο Ροσσελίνι – Πέδρο Κόστα – Χαρούν Φαρόκι: Ποια είναι τα κοινά στοιχεία των συγκεκριμένων δημιουργών που αποτελούν και τους 3 τιμώμενους με αφιερώματα καλλιτέχνες του Φεστιβάλ;
Μ.Κ.: Ο Ρομπέρτο Ροσσελίνι  υπήρξε ο θεμελιωτής του νεορεαλισμού που ουσιαστικά μπόλιασε όλα τα νεωτερικά μεταπολεμικά  ρεύματα στον κόσμο από τη Γαλλική Νουβέλ Βαγκ  ως το Τσίνεμα Νόβο στη Βραζιλία, φυσικά και τον Γερμανικό Νέο Κινηματογράφο, τις σχολές της Ανατολικής Ευρώπης και τον Νέο Ελληνικό Κινηματογράφου. Σύμφωνα με τον Ντελέζ, ο Ιταλικός νεορεαλισμός εγκαινιάζει το πέρασμα από την εικόνα/κίνηση στην εικόνα /χρόνο.

Ο Χαρούν Φαρόκι είναι παιδί των κινημάτων της δεκαετίας του ’60 και ουσιαστικά είναι ο Σκορτσέζε της Αβαν Γκαρντ. Λειτουργεί διερευνώντας τις πολιτικές της εικόνας και τον διάλογο μεταξύ διαφορετικών αρχείων. Ο Ροσελίνι  φέρνει στον κινηματογράφο την επαγγελία μιας νίκης του ουμανισμού, ενώ ο Φαρόκι  διερευνά την χειραγώγηση των ανθρώπων από τις εικόνες. Ως προς τον Πέδρο Κόστα, είναι ο σκηνοθέτης που εγκαινιάζει ένα χειροποίητο κινηματογράφο και θα τον παρουσιάσει ο ίδιος στο αθηναϊκό κοινό.


Cul
.N.: Ποιά είναι κατά τη γνώμη σας η αξία της πρωτοπορίας στην εξέλιξη της 7ης τέχνης;
Μ.Κ.:
Οι πρωτοπορίες του μεσοπολέμου (Σουρεαλισμός, Φουτουρισμός , Φορμαλισμός) διαμόρφωσαν το σύγχρονο τοπίο στις τέχνες. Πολλά από τα θέματα που άνοιξαν (Διακειμενικότητα, pastiche, ειρωνεία) εξακολουθούν να είναι επίκαιρα. Η ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στα νεωτερικά κινήματα και τα μετανεωτερικά είναι ότι τα πρώτα δίνουν πολύ μεγαλύτερη έμφαση στο Λόγο (discourse) ενώ τα δεύτερα στη φόρμα (figure).


Cul
.N.: Ποιοι είναι οι στόχοι σας για τη φετινή διοργάνωση και ποιες οι φιλοδοξίες σας για τις επόμενες χρονιές;
Μ.Κ.: Οι στόχοι είναι να γίνει κατανοητό ότι είναι σημαντικό να υπάρχει μια Ταινιοθήκη που να λειτουργεί 365 μέρες το χρόνο και όχι μόνο φεστιβαλικά εγχειρήματα των 10 ή 15 ημερών. Ότι οι Ταινιοθήκες στη Ευρώπη και στον κόσμο αποτελούν τα μουσεία της κινούμενης εικόνας και ότι πρέπει να διασωθούν. Επίσης, ότι υπάρχει τεράστια προθυμία απο σημαντικούς ξένους παράγοντες να στηρίξουν προσπάθειες που «φιλοκαλούν μετ’ ευτελείας».


Σχετικές ειδήσεις
Αναστάσιος Διόλατζης: Ένα φεστιβάλ δεν πρέπει να μένει στάσιμο, πρέπει να είναι πάντα επίκαιρο
08.09.2016 13:50
Ο Σεπτέμβρης έφτασε και το Reworks Festival είναι έτοιμο να υποδεχτεί το κοινό του στη Θεσσαλονίκη. Το φεστιβάλ που σηματοδοτεί την επιστροφή μας στην πόλη έρχεται για ακόμη μία χρονιά με ένα line up με αγαπημένα ονόματα, γνώριμα, αλλά και φρέσκα που περιμένουν να τα γνωρίσουμε live.
Σοφία Φαλιέρου: Το Dance Days σέβεται την ιστορία του χορού και την υπηρετεί
20.07.2016 10:59
Ο κόσμος του χορού δηλώνει παρών και φέτος από 20 έως 28 Ιουλίου 2016 στα Χανιά! Το Dance Days που άνοιξε την αυλαία του το 2011, υλοποιείται για 6η συνεχή χρονιά και εξελίσσεται σε ευρωπαϊκό φεστιβάλ χορού με διεθνή χαρακτήρα και προοπτικές. Η Σοφία Φαλιέρου, καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, μας μιλάει γι’ αυτόν τον σημαντικό θεσμό, ενώ μας προσκαλεί να συν-δράσουμε, να δημιουργήσουμε και να χορέψουμε παρέα στο Dance Days 6, στα Χανιά!
Στον παλμό του 8ου θεατρικού φεστιβάλ Off-off Athens!
03.06.2016 12:31
Στην 8η χρονιά του μπαίνει δυναμικά το Φεστιβάλ Off- off Athens του Θεάτρου Επί Κολωνώ, δίνοντας τη δυνατότητα σε νέες θεατρικές δυνάμεις να πειραματιστούν πάνω σε καινούργιες καλλιτεχνικές φόρμες και προβληματισμούς, και να ξεκλειδώσουν το ταλέντο τους πάνω στο θεατρικό σανίδι. Τρεις από τις ομάδες που συμμετέχουν στο φεστιβάλ, με τα ιδιαίτερα ονόματα: Follow The White Rabbit, Bourou Bourou και Wanted!!!, μας προ (σ) καλούν να τις γνωρίσουμε, ενώ μας δίνουν και μία πρώτη γεύση από τις παραστάσεις που πρόκειται να παρουσιαστούν το προσεχές διάστημα...
Γιώργος Παλαμιώτης: Το ELAIώNAS Festival είναι μια ουτοπική σύλληψη
01.06.2016 16:10
Το ELAIώNAS Festival επιστρέφει για 2η χρονιά από τις 3 έως τις 19 Ιουνίου 2016 σε τρεις διαφορετικούς χώρους στην ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα, μ’ ένα πλούσιο και πολυδιάστατο, καλλιτεχνικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Ο μουσικός Γιώργος Παλαμιώτης, εμπνευστής και καλλιτεχνικός διευθυντής (μαζί με την Φένια Παπαδόδημα) του ELAIώNAS Festival, μας μίλησε για την ιδέα πίσω από αυτό το ωραίο Φεστιβάλ, τις τρεις θεματικές ενότητες που διαμόρφωσαν το φετινό πρόγραμμα, το φιλόδοξο όραμά του για το μέλλον και την ουτοπία…
Κωνσταντίνος Χατζηπαπάς: Οι ταινίες τρόμου είναι το πιο παρεξηγημένο είδος στη χώρα μας
06.05.2016 12:52
Το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ ταινιών τρόμου, Horrorant Film Festival ‘FRIGHT NIGHTS’ επιστρέφει για 3η συνεχή χρονιά, από 12 - 18 Μαΐου στην Αθήνα και από 19 - 25 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη! Εμείς, λίγο πριν την έναρξη του Φεστιβάλ, ζητήσαμε να μάθουμε περισσότερα από τον Κωνσταντίνο Χατζηπαπά, οργανωτή του HFF, ιδρυτή της κινηματογραφικής κοινότητας Filmboy.gr, του θεματικού blog Horrorant.com και ιδιοκτήτη της εταιρείας διανομής FilmBoy Pictures.