Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Το μικρό Παρίσι των Αθηνών: ένα νέο φεστιβάλ στην καρδιά της Αθήνας

Το μικρό Παρίσι των Αθηνών: ένα νέο φεστιβάλ στην καρδιά της Αθήνας

Το φεστιβάλ Το μικρό Παρίσι των Αθηνών, το οποίο πραγματοποιείται από το Athens Art Network, ξεκινά τις εκδηλώσεις του την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013, στις 17.00 στην πλατεία Βάθη.  Καλλιτέχνες θα πλημμυρίσουν την πλατεία και θα βγάλουν τον μανδύα της καθημερινότητας.

 

Το έναυσμα θα δώσει το πρώτο ηχητικό χτύπημα του Νίκου Τουλιάτου. Μαζί του η ομάδα "ηχόδραση" και στην συνέχεια οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στο φεστιβάλ.

 

Για κάθε ενδεχόμενο προμηθευτείτε ένα μικρό κρουστό όργανο ή κάτι που μπορεί να το υποκαταστήσει καθώς σ' αυτήν την γιορτή, πρωταγωνιστής είναι η καλλιτεχνική έκφραση που ο κάθε άνθρωπος κρύβει μέσα του.

 

Στη συνέχεια στις 19.00 όλοι μαζί θα ανηφορίσουμε την avenue Μarne (Ελληνιστί Μάρνη) που οδηγεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο για να ξεκινήσουμε και επίσημα με τις ομιλίες του Δημάρχου κ. Καμίνη και του εμπνευστή και συντονιστή του Αθηναϊκού καλλιτεχνικού δικτύου και του φεστιβάλ "μικρό Παρίσι των Αθηνών" κ. Μάριου Στρόφαλη.

 

Τέλος θα ολοκληρώσουμε με μια μεγάλη ανοιχτή συναυλία για όλους τους Αθηναίους και τους επισκέπτες της πόλης.

 

Θα εμφανιστούν το σύνολο εγχόρδων Hellenic musica viva της Λουντμίλα Λιμόροβα, οι κιθαριστές του "Εθνικού Ωδείου" με τον Βαγγέλη Μπουντούνη και σολίστ την Λυδία Μπουντούνη στο βιολί , το Κουαρτέτο του Μάριου Στρόφαλη με καλεσμένο τον Κυριάκο Γκουβέντα.

 

Το Αθηναϊκό καλλιτεχνικό δίκτυο μέσα σε ένα χρόνο διαχειρίστηκε την καλλιτεχνική πρόθεση με τέτοιο τρόπο ώστε να οικοδομήσει το ετήσιο πολιτιστικό πρόγραμμα «κήποι της Αθήνας» με το “Athens gardens festival”, το ετήσιο πο- λιτιστικό πρόγραμμα «η Πατησίων μας» με το “Patission Cinemart” και τώρα το «μικρό Παρίσι των Αθηνών» ή αλλιώς "Petit Paris d’ Athenes", ένα πολυ-φεστιβάλ καλλιτεχνικής έκφρασης, εντοπισμένο στην ευρυτέρη περιοχή του κέντρου των Αθηνών όπου υπάρχουν πολλοί δρόμοι με Γαλλικά ονόματα.

Πρόκειται για την περιοχή που εκτείνεται κάτω από την Ομόνοια στις πλατείες Βάθη, Καραϊσκάκη, Αγίου Παύλου μέχρι το σταθμό Λαρίσσης.


Για 8 ημέρες θα παρελάσουν πάνω από 300 εθελοντές καλλιτέχνες , δημιουργοί και άνθρωποι του πνεύματος από 30 επιλεγμένα σημεία (δρόμοι, πλατείες, θέα- τρα, μουσεία, πινακοθήκες, μουσικά καφενεία, και άλλοι εναλλακτικοί χώροι). 12 θεατρικές παραστάσεις, 30 συναυλίες , 3 βαριετέ, 9 εικαστικές και φωτογρα- φικές εκθέσεις, 10 διαλέξεις και πολλές ανοιχτές συζητήσεις πνευματικών αν- θρώπων έρχονται να φωτίσουν μια από τις πιο “σκοτεινές’’ και υποβαθμισμένες περιοχές της Αθήνας.

 

Επιχειρούμε να μεταμορφώσουμε τον κακόφημο πεζόδρομο Μαιζώνος στην πλατεία Βάθη σε Μονμάρτη για ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο πλημυρισμένο από μίμους, ζογκλέρ, ακροβάτες, μουσικούς και ζωγράφους δρόμου.

Επιχειρούμε να εμβολιάσουμε με σταθερές δόσεις πολιτιστικής έκφρασης αυτήν την λαβωμένη γειτονιά του κέντρου ακόμα και μετά το φεστιβάλ, καθώς οι δρά- σεις του προγράμματος ‘’το μικρό Παρίσι της Αθήνας’’ θα συνεχίζονται σχεδόν κάθε μήνα για όλο το χρόνο μέχρι το επόμενο φεστιβάλ.

 

Θερμές ευχαριστίες στους εθελοντές του τμήματος οργάνωσης του φεστιβάλ που δίνουν στο Αθηναϊκό καλλιτεχνικό δίκτυο την δύναμη να οραματίζεται και να σχεδιάζει τα επόμενα πολιτιστικά προγράμματα που απλώνονται έξω από τα σύνορα της χώρας μας.

Θερμές ευχαριστίες και στον Δήμο Αθηναίων και συγκεκριμένα τον ΟΠΑΝΔΑ (οργα- νισμός πολιτισμού, αθλητισμού και νεολαίας του Δήμου Αθηναίων), την “Τεχνό- πολις” και την ΕΑΤΑ του Δήμου Αθηναίων, την ΕΜΣΕ πολιτιστική δράση (Ένωση μουσικοσυνθετών και στιχουργών Ελλάδος) και τους Εμπορικούς συλλόγους Αθηνών και Πατησίων (Αλυσίδα) καθώς και όλους τους υποστηρικτές μας που αγκαλιάζουν το δίκτυο και τις δράσεις του.

Επίσης, Θερμές ευχαριστίες στον Αλέκο Φασιανό για την ευγενική παραχώρηση της Αφίσας αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Αλμπέρ Καμύ.

 

Δείτε όλο το πρόγραμμα του φεστιβάλ "το μικρό Παρίσι των Αθηνών - petit Paris d' Athenes 2013" στο σύνδεσμο https://docs.google.com/file/d/0B7wF_fivzYvOS0V6b2tXdmQzcVk/edit?usp=sharing&pli=1

Σχετικές ειδήσεις
Το «Μικρό Παρίσι των Αθηνών» πηγαίνει στο Σιδηροδρομικό Σταθμό Αθηνών - Πελοποννήσου
05.10.2016 15:56
«Το Μικρό Παρίσι των Αθηνών» μας προσκαλεί στα εγκαίνια των πέντε εκθέσεων που θα γίνουν το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 18.00 στον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Αθηνών-Πελοποννήσου.
Το μικρό Παρίσι των Αθηνών 2016
21.09.2016 11:26
Μουσική, εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις, street art, θέατρο και βαριετέ, δράσεις και παραστατικές τέχνες δρόμου, διαλέξεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, petanque και άλλα παιχνίδια, φιλοξενεί το 4ο μικρό Παρίσι των Αθηνών (6- 16/10), που όλο μεγαλώνει!
Οι Πλέγμα live στο 19ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ
30.06.2016 15:17
Η καλλιτεχνική κολλεκτίβα Πλέγμα μας προσκαλεί την Κυριακή 3 Ιουλίου 2016 στη συναυλία που θα δώσει στο πλαίσιο του 19ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ της Αθήνας στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια.
Το φεστιβάλ Back to Athens 4 επιστρέφει στα Εξάρχεια
30.05.2016 11:36
Για μία εβδομάδα από τις 3 – 11 Ιουνίου, 2016, το διεθνές πολιτιστικό φεστιβάλ Back to Athens/4 θα δώσει ένα δυναμικό παρόν στην ιστορική πλατεία Εξαρχείων. Διεθνείς και Έλληνες καλλιτέχνες ζωντανεύουν χώρους επάνω και γύρω από την πλατεία, με εκδηλώσεις, εκθέσεις, περφόρμανς, μουσικά δρώμενα, ομιλίες και προβολές. Το Back to Athens είναι μια πλατφόρμα ιδεών, ένα ετήσιο ραντεβού με το καλλιτεχνικό δυναμικό της Αθήνας.
Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2016: Το πρόγραμμα
16.05.2016 15:57
Tο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, επιστρέφει το καλοκαίρι του 2016, πιστό στο ραντεβού του με το κοινό, προσφέροντας ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, το οποίο δημιουργήθηκε και ολοκληρώθηκε, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.