Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Λα λεσόν, στο Studio Όρα

Λα λεσόν, στο Studio Όρα

Η Καλλιτεχνική Ομάδα “Perros παρουσιάζει το έργοΛα Λεσόν” στο Studio Όρα, από τις 23 Σεπτεμβρίου 2013 και κάθε Δευτέρα και Τρίτη.

 

Το έργο είχε πρωτοπαρουσιαστεί για τρεις μόνο παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς τον περασμένο Ιούνιο.

 

Στο έργο δημιουργείται, εντελώς ξαφνικά, μια σειρά καταστάσεων που ολοένα και εντείνονται, πυκνώνουν και περιπλέκονται. Αυτό συμβαίνει είτε για να ξεδιαλύνουν και πάλι, είτε για να ολοκληρωθούν οδηγούμενες σε ένα αφόρητο αδιέξοδο.

 

Μια μαθήτρια επισκέπτεται το σπίτι κάποιου καθηγητή για να τη βοηθήσει στις εξετάσεις της που πλησιάζουν. Τα πράγματα παίρνουν περίεργη τροπή, καθώς η μαθήτρια εμφανίζεται αρχικά ως διάνοια αλλά παρουσιάζοντας ταυτόχρονα, σοβαρά κενά γνώσεων.

 

Ενώ, για παράδειγμα, ξέρει να προσθέτει και να πολλαπλασιάζει αστρονομικά ποσά με φοβερή ταχύτητα, δεν μπορεί ούτε καν να συλλάβει την πράξη της αφαίρεσης.

 

Το 'Λα Λεσόν', στοχεύει να εναντιωθεί στην εσφαλμένη άποψη, πως οι καρποί της ανθρώπινης εμπειρίας μπορούν να μεταβιβαστούν με την μορφή προκατασκευασμένων, κομψά διατυπωμένων, αντιληπτικών χαπιών...

 

Έτσι, με την σκληρή κριτική του και την άγρια σάτιρα του, προσπαθεί να καταστρέψει το ορθολογιστικό εσφαλμένο, ότι ο λόγος μπορεί να μεταδώσει την ανθρώπινη εμπειρία από το ένα πρόσωπο στο άλλο.

 

Το Μάθημα του Ιονέσκο, έχει διασκευαστεί και προσαρμοστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται ως μια τεράστια προσπάθεια κάποιου να επικοινωνήσει το ανεπικοινώνητο, και να τοποθετήσει τον θεατή πρόσωπο με πρόσωπο με την ωμή πραγματικότητα της ανθρώπινης μοίρας, αυτός είναι και ο δρόμος προς την απολύτρωση. Όταν η ψυχολογική ένταση του έργου φτάνει πια στο απροχώρητο και στο αφόρητο, ακολουθεί η ανακούφιση που λυτρώνει από την ένταση και την αντικαθιστά με το αίσθημα της γαλήνης.

 

Κλείνοντας λίγα λόγια για τους Perros…

Η ομάδα Perros δημιουργήθηκε το 2011 ως ένας πυρήνας καλλιτεχνών με στόχο να προβάλλουν τις εφαρμοσμένες τέχνες, το θέατρο, τον κινηματογράφο, τον χορό, τη ζωγραφική, τη γλυπτική και το video art.

Ιδρυτικά μέλη της είναι οι: Σπύρος Αθηναίου, Κίμων Κουρής, Βασιλική Τζάμου, Γιώργος Λιάσιος, Δημήτρης Κουρής.

 

Ταυτότητα της παράστασης

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία/προσαρμογή - Σπύρος Αθηναίου
Μετάφραση/διασκευή - Βασιλική Τζάμου
Σκηνογραφία - Torre Antre Flo
Ενδυματολογία - Αγάπη Τσιτιρίδου
Graphic art - Κώστας Παυλίδης
Video Operator/Teaser - Dato Boukhra
Παραγωγή - Perros 2013
Ηθοποιοί: Κίμωνας Κουρής / Βασιλική Τζάμου / Κωνσταντίνα Καστέλλου

Σχετικές ειδήσεις
 Σκηνοθέτησε μας! Τhe Revenge: από τους Felizol στο Studio 29A
21.10.2016 11:36
Οι Felizol επιστρέφουν με την αυτοσχεδιαστική παράσταση Σκηνοθέτησέ μας! στο Studio 29A, στη Θεσσαλονίκη.
Αλμανάκ, της Μαριάννας Κάλμπαρη για 2η χρονιά στο Studio Μαυρομιχάλη
16.09.2016 14:57
Ύστερα από μεγάλη ζήτηση του κοινού, ο θίασος «εν Εξάλλω» επιστρέφει με το θεατρικό έργο της Μαριάννας Κάλμπαρη «ΑΛΜΑΝΑΚ» στο Studio Μαυρομιχάλη για δεύτερη συνεχή χρονιά.
Τραχίνιες Σοφοκλή: the 90s performance στο Vis Motrix Performance Studio
28.04.2016 14:56
Μετά τις επιτυχημένες παραστάσεις του Μαρτίου στον Πολυχώρο WE οι “Τραχίνιες” και οι Svoradov Theatre επιστρέφουν για 4 συλλεκτικές παραστάσεις στο Vis Motrix Performance Studio.
Ρέπλικα της Στέλλας Μαρή στο Studio Κυψέλης
28.04.2016 13:30
Η ερωτική ιστορία «Ρέπλικα» της Στέλλας Μαρή κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 11 Μαΐου 2016 με τον Μανώλη Βαζαίο στο ρόλο του ερευνητή-κατασκευαστή ρομπότ και την Στέλλα Μαρή στο ρόλο της ρέπλικας. Παρουσιάζεται στο Studio Κυψέλης μόνο για 5 παραστάσεις.
Κλυταιμνήστρα ή Το Έγκλημα, της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ στο Studio Μαυρομιχάλη
01.04.2016 14:40
Το έργο της Μαργκερίτ Γιουρσενάρ «ΚΛΥΤΑΙΜΝΗΣΤΡΑ Ή ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ» ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Μαρώς Τριανταφύλλου από τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2016 στο Studio Μαυρομιχάλη.