Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Γιάννης Κόττης: Έκθεση ζωγραφικής στην Ύδρα

Γιάννης Κόττης: Έκθεση ζωγραφικής στην Ύδρα

To Ιστορικό Αρχείο-Μουσείο Ύδρας, τιμώντας το έργο του σημαντικού σύγχρονου εικαστικού Γιάννη Κόττη, Έλληνα ζωγράφου που ζει και δραστηριοποιείται στο Παρίσι, διοργανώνει έκθεσή του στο νησί στην Ύδρα, έναν τόπο τον οποίο ο καλλιτέχνης υπεραγαπά και στον οποίο περνά όλα σχεδόν τα καλοκαίρια του.

 

Η έκθεση, έχει διάρκεια έως και τις 31 Οκτωβρίου 2013.

 

Για τον Κόττη η ζωγραφική περνά αναμφίβολα από τα κανάλια της μνήμης, της παιδικότητας και της ευαισθησίας και, με εκφραστικά εργαλεία το σχέδιο και τα εκπληκτικής ομορφιάς χρώματα, απολήγει στο αισθητικό αντικείμενο. Η διαρκής αυτή και αδαπάνητη αισθητική του ευαισθησία, η μετουσίωση του φυσικού στο αισθητικό μέσω του χρωστήρα του, του εμπράγματου στο συμβολικό, του υλικού στο αξιακό, δίχως μεγαλόστομες χειρονομίες -όπως απλός, ανυπόκριτος  και αθόρυβος είναι εξάλλου και ο ίδιος ως προσωπικότητα- είναι το χαρακτηριστικό του έργου του. Ο Γιάννης Κόττης δεν ζωγραφίζει απλώς: ακολουθώντας έναν εντελώς δικό του καλλιτεχνικό δρόμο  με μια μεικτή συνήθως τεχνική στα έργα του, ουσιαστικά «διηγείται» με τα έργα αυτά, που σου μιλούν πραγματικά και έχουν μια αμεσότητα που αληθινά εντυπωσιάζει. Στη δουλειά του διαπιστώνουμε πως οτιδήποτε υποδηλώνει τη ζωή αποτελεί το αγαπημένο του θέμα.

 

Στις εντυπωσιακές δημιουργίες του η αρμονική συνύπαρξη ανθρώπινου, ζωϊκού και φυτικού βασιλείου έχει σχεδόν πάντοτε τον πρώτο λόγο. Οι φάροι, τα λιβάδια, τα περιβόλια τα γεμάτα με λεμονιές, ελιές και συκιές, με δένδρα γεμάτα καρπούς, τα πρόβατα, οι χαρταετοί, το ποδήλατο, τα πανέμορφα μικρά σπιτάκια, η μορφή του σκύλου του, του Μπούλη –αγαπημένη φιγούρα στα έργα του, το τρένο που διασχίζει το μεσογειακό τοπίο, οι  πυλώνες που θέλουν να φτάσουν τον ουρανό, όλα αυτά μαζί συνθέτουν την εικόνα μιας μαγικής ατμόσφαιρας, ένα είδος «απόδρασης» από το συνηθισμένο γκρίζο αστικό τοπίο.

 

Τα τοπία της φύσης που απεικονίζει ο Κόττης δεν είναι στατικά, έχουν έντονα χρώματα και μια παιδική σχεδόν αθωότητα. Πρόκειται για μια ζωγραφική άμεση, απαλλαγμένη από στείρους κανόνες, που μιλά κατευθείαν στην ψυχή μας. Βαθιά φιλοσοφημένος και στοχαστικός καλλιτέχνης, ο Γιάννης Κόττης, με μοναδικό μέσον το όχημα του χρόνου, ξέρει καλά τον τρόπο να μας οδηγεί σταθερά από το χθες στο σήμερα και το αύριο, ανοίγοντάς μας νέους δρόμους, τόσο στην τέχνη όσο και στο πολιτισμικό τοπίο της χώρας μας.

 

Οι ονειρικού ύφους δημιουργίες του αναμοχλεύουν τη μνήμη, προκαλούν ευχάριστους συνειρμούς απαλείφοντας το γκρίζο της σημερινής πραγματικότητας. Και, όπως εντέλει πολύ εύστοχα ο ίδιος ο Κόττης έχει διατυπώσει στο παρελθόν, ο καλλιτέχνης δημιουργεί για τη «χαρά που νιώθει όταν δίνει χαρά στους άλλους…»

Ντίνα Αδαμοπούλου

Σχετικές ειδήσεις
Γιάννης Καστρίτσης: Έργα 2003-2016, έκθεση στην Πινακοθήκη Γιώργου Βογιατζόγλου
02.02.2017 12:32
Η Πινακοθήκη Γιώργου Βογιατζόγλου με ιδιαίτερη χαρά παρουσιάζει την έκθεση Γιάννης Καστρίτσης: Έργα 2003-2016. Η έκθεση έχει αναδρομικό χαρακτήρα και περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής και γλυπτικής της περιόδου 2003-2016.
Watercolours: Έκθεση ζωγραφικής του James Foot στην Image Gallery
23.11.2016 13:27
Ο άγγλος καλλιτέχνης James Foot πραγματοποιεί τη δεύτερη ατομική έκθεση ζωγραφικής, με τίτλο “Watercolours” στην Image Gallery στην Αθήνα.
Έκθεση του Γιάννη Κόττη στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts Μύκονος
13.07.2016 13:26
Μοναδικά έργα που υμνούν τη ζωή και τη δύναμη της φύσης φιλοτέχνησε ο Γιάννης Κόττης για τη νέα του έκθεση που εγκαινιάζεται στην γκαλερί Kapopoulos Fine Arts στη Μύκονο στις 16 Ιουλίου 2016.
The New Green Part 2 / The expectation: Εγκατάσταση της Μαρίας Τσάγκαρη στην Ύδρα
01.06.2016 13:58
Το Σάββατο 2 Ιουλίου 2016, εγκαινιάζεται στην Ύδρα, στον παραθαλάσσιο δρόμο του οικισμού στη διαδρομή προς το Μανδράκι, η εικαστική εγκατάσταση της βραβευμένης Μαρίας Τσάγκαρη, με τίτλο The New Green Part 2 / The expectation.
20 & 20 για τα 20 χρόνια του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης: η έκθεση στην Ύδρα
05.04.2016 14:40
Η αγαπημένη έκθεση "20 & 20 για τα 20 χρόνια του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης" συνεχίζει το ταξίδι της και από την Τρίτη 5 Απριλίου έως και τη Δευτέρα 2 Μαΐου θα φιλοξενείται στο Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας.