Η αίθουσα τέχνης «Αντί» στο Κάστρο Αντιπάρου παρουσιάζει την έκθεση του Νίκου Χουλιαρά με τίτλο «Καλοκαίρι στον κήπο του νου: Ο Νίκος Χουλιαράς και η Αντίπαρος».

 

Η έκθεση θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 20 Ιουλίου 2013, στις 10.00μ.μ.  

Μέσα από ειδική επιλογή ζωγραφικών έργων, σχεδίων και αντικειμένων του Νίκου Χουλιαρά επιχειρείται μια περιεκτική προσέγγιση του έργου του σπουδαίου και πολύπλευρου αυτού καλλιτέχνη και της σχέσης του με την Αντίπαρο, όπου έργα του παρουσιάζονται για πρώτη φορά. 

Ο Νίκος Χουλιαράς επισκέφτηκε την Αντίπαρο για πρώτη φορά το 1975 και ένα χρόνο αργότερα απέκτησε το δικό του σπίτι στο νησί. Μέχρι το 2007 ζούσε εκεί σχεδόν έξι μήνες τον χρόνο, καθιστώντας την Αντίπαρο προνομιακό τόπο της ζωής και της ζωγραφικής του. Από το εσωτερικό του δωματίου του, τα στενά στο Κάστρο, τον γιαλό του Σιφναίικου, τα αντικείμενα μιας δικής του πρωτόγονης φυλής, στα σχέδια με το αγωνιώδες θέατρο σκιών του Εαυτού και τα μαγεμένα αυτόφωτα τοπία, ο Χουλιαράς κατορθώνει να κάνει «το έξω ένα με το μέσα», ενώνοντας το μάτι και το χέρι του σε μια εσωτερική θέαση του κόσμου.

Την έκθεση επιμελείται η Ελισάβετ Πλέσσα, επιμελήτρια της μεγάλης αναδρομικής έκθεσης του Νίκου Χουλιαρά που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς (2011-2012).

Στις 21.00 την Κυριακή 21 Ιουλίου, το Σάββατο 27 Ιουλίου και το Σάββατο 3 Αυγούστου θα πραγματοποιείται στον χώρο της γκαλερί προβολή 25λεπτου φιλμ με αποσπάσματα συνεντεύξεων του Νίκου Χουλιαρά.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΧΟΥΛΙΑΡΑ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ

Πριν την έναρξη των εγκαινίων της έκθεσης, το ίδιο βράδυ του Σαββάτου 20 Ιουλίου, στις 9.00 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί στο Κάστρο της Αντιπάρου, εκδήλωση για τον Νίκο Χουλιαρά. Ο ποιητής Σωτήρης Κακίσης και οι τραγουδιστές και συνθέτες Τζίμης Πανούσης και Φοίβος Δεληβοριάς θα διαβάσουν διηγήματα του Νίκου Χουλιαρά από το βιβλίο του Μια μέρα πριν, δυο μέρες μετά, το οποίο σχετίζεται με την Αντίπαρο.

Η έκθεση και εκδήλωση τελούν υπό την αιγίδα του Δήμου της Αντιπάρου και υποστηρίζονται από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΝΙΚΟΥ ΧΟΥΛΙΑΡΑ

Ο Νίκος Χουλιαράς γεννήθηκε στα Γιάννενα τον Οκτώβριο του 1940 και είναι αναμφίβολα ένας από τους σημαντικότερους έλληνες καλλιτέχνες. Σπούδασε σκηνογραφία και γλυπτική (εργαστήριο Γιάννη Παππά) στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, στην Αθήνα, από όπου αποφοίτησε το 1967. Το 1969 τού απονεμήθηκε το Α´ Βραβείο Παρθένη για τη ζωγραφική του. Έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής και έχει πραγματοποιήσει μεγάλο αριθμό ατομικών εκθέσεων. Έργα του βρίσκονται σε μουσεία, ιδρύματα και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Χωρίς να εντάσσεται σε μια συγκεκριμένη καλλιτεχνική τάση, και μέσα από έναν σχεδόν μυστικιστικό εξπρεσιονισμό, συχνά σουρεαλιστικών προεκτάσεων, η ζωγραφική του αποτελεί έργο βαθιά εσωτερικό και προσωπικό, εντούτοις διεθνούς ακτινοβολίας και βαρύτητας.

Η δημιουργική πορεία του Νίκου Χουλιαρά δεν επικεντρώνεται όμως μόνο στον εικαστικό χώρο. Πρόκειται επίσης για έναν από τους αξιολογότερους ποιητές και λογοτέχνες που διαθέτει η νεότερη ιστορία της χώρας μας, ενώ τα περισσότερα λογοτεχνικά έργα του έχουν μεταφραστεί και στο εξωτερικό. Επιπλέον, έχει υπάρξει ένας από τους πιο σημαντικούς στιχουργούς και συνθέτες των τελευταίων δεκαετιών, καθώς και ερμηνευτής ο ίδιος των περισσότερων τραγουδιών του. Τέλος, έχει σχεδιάσει πληθώρα εκδόσεων και έχει βραβευτεί δύο φορές στον διεθνή διαγωνισμό της Λειψίας για το καλύτερα σχεδιασμένο βιβλίο στον κόσμο.