Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

100 χρόνια από τη γέννηση του Γιώργου Κωστάκη: Εκδήλωση στην Κρατική Πινακοθήκη Τρετιακόφ

100 χρόνια από τη γέννηση του Γιώργου Κωστάκη: Εκδήλωση στην Κρατική Πινακοθήκη Τρετιακόφ

Η Κρατική Πινακοθήκη Τρετιακόφ της Μόσχας θα φιλοξενήσει εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του συλλέκτη Γιώργου Κωστάκη, με την συμμετοχή του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, την Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013.

 

Μία ιδιαίτερη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη 4 Ιουλίου, στην Κρατική Πινακοθήκη Τρετιακόφ της Μόσχας, αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γεωργίου Κωστάκη, του διεθνώς διάσημου συλλέκτη, την συλλογή του οποίου μοιράζονται σήμερα το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Θεσσαλονίκης και η Κρατική Πινακοθήκη Τρετιακόφ της Μόσχας.

Την μεγάλη καλλιτεχνική αξία της συλλογής καθώς και την σπουδαιότητα της συνεργασίας ανάμεσα στα δύο μουσεία θα τονίσουν σε ομιλίες τους από ρωσικής πλευράς, η διευθύντρια της Πινακοθήκης Τρετιακόφ, Ιρίνα Λέμπεντεβα και από ελληνικής πλευράς η διευθύντρια του ΚΜΣΤ, Μαρία Τσαντσάνογλου.

 

Οι δύο πλευρές θα αναφερθούν στην σταθερή συνεργασία των δύο μουσείων με στόχο την από κοινού διοργάνωση έκθεσης και την έκδοση καταλόγου καθώς και την θεσμοθέτηση ευρύτερης επιστημονικής συνεργασίας και ανταλλαγής τεχνογνωσίας σε θέματα συντήρησης. Για τον συλλέκτη θα μιλήσουν ακόμη οι κόρες του Αλίκη Κωστάκη (μέλος του Δ.Σ. του ΚΜΣΤ) και Ναταλία Κωστάκη καθώς και ρώσοι καλλιτέχνες , ιστορικοί τέχνης και διευθυντές άλλων ρωσικών μουσείων. Ακόμη θα συμμετέχουν ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου για θέματα εξωτερικής πολιτιστικής συνεργασίας, Μιχαήλ Σβιντκόι και η Πρέσβυς της Ελλάδας στη Μόσχα, Δανάη Κουμανάκου.

 

Οι επιμελητές της Πινακοθήκης Τρετιακόφ θα ξεναγήσουν το κοινό στα έργα της συλλογής και θα εγκαινιαστεί η ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα ενημέρωσης για τον Γιώργο Κωστάκη και τη συλλογή του.

 

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχα το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης πραγματοποιεί την έκθεση «Η συλλογή Κωστάκη και η Ρωσική Πρωτοπορία. 100 χρόνια από τη γέννηση του συλλέκτη», στους χώρους του στη Μονή Λαζαριστών. Πρόκειται για μία μεγάλης κλίμακας παρουσίαση της συλλογής και του αρχείου Κωστάκη με έργα που ακολουθούν το βλέμμα και την μέθοδο του συλλέκτη και ξεδιπλώνουν την ιστορία της συλλογής του. Η έκθεση αναπτύσσεται μέσα από ποικίλες μονογραφικές παρουσιάσεις καλλιτεχνών και τονίζονται οι επιμέρους ενότητες της συλλογής, ενώ συνοδεύεται από παράλληλες εκδηλώσεις που θα ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο (έως 31 Ιανουαρίου 2014, Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Κυριακή 10:00-18:00).

 

Σχετικές ειδήσεις
Εκφραστές του μοντέρνου: έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων από τη Συλλογή Γ. Βογιατζόγλου
13.01.2017 17:25
Η Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων και η Πινακοθήκη Γιώργου Βογιατζόγλου, Νέα Ιωνία Αττικής, παρουσιάζουν την έκθεση «Εκφραστές του Μοντέρνου» με έργα από τη Συλλογή του αρχιτέκτονα Γιώργου Βογιατζόγλου, σε επιμέλεια Χρίστου Χριστοφή.
Πράξη 3 – Ζωγραφική 1945-1955: έκθεση στην Πινακοθήκη Γιώργου Ν. Βογιατζόγλου
18.10.2016 17:20
Η Πινακοθήκη Γιώργου Ν. Βογιατζόγλου οργάνωσε και παρουσιάζει την έκθεση Πράξη 3 – Ζωγραφική 1945-1955, σε επιμέλεια Χρίστου Χριστοφή, με έργα 48 Ελλήνων καλλιτεχνών που γεννήθηκαν τη δεκαετία 1945-1955, δηλαδή τα χρόνια του εμφυλίου ή λίγο μετά και εμφανίζονται καλλιτεχνικά την περίοδο της δικτατορίας και της έκρηξης των ελευθεριών που ακολούθησε.
Εικόνες από την Πινακοθήκη Τρετιακόφ: έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο
21.09.2016 14:39
Τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2016 και ώρα 19:30 εγκαινιάζεται στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά η έκθεση «Εικόνες από την Πινακοθήκη Τρετιακόφ. Η Ρωσική Ζωγραφική εικόνων μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης».
Η επανάσταση του χρώματος: νέα έκθεση με έργα της Συλλογής Κωστάκη στο ΚΜΣΤ
07.09.2016 11:38
«Η Επανάσταση του χρώματος», είναι ο τίτλος της νέας έκθεσης-παραγωγής του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, η οποία θα φιλοξενηθεί στη Μονή Λαζαριστών από τις 9 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Νοεμβρίου 2016, σε επιμέλεια της Αγγελικής Χαριστού.
Η δική μου Εφταλού, 35 χρόνια πριν: Έκθεση του Γιώργου Λαζόγκα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μήθυμνας
11.07.2016 16:23
Η έκθεση-αφιέρωμα του κ. Γεώργιου Λαζόγκα θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Μήθυμνας στη Λέσβο από τις 23 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου 2016.