Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Διαλέξεις στο πλαίσιο της έκθεσης «Βιβλία καλλιτεχνών της συλλογής Tériade»

Διαλέξεις στο πλαίσιο της έκθεσης «Βιβλία καλλιτεχνών της συλλογής Tériade»

Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο , στο πλαίσιο της έκθεσης «Βιβλία καλλιτεχνών της συλλογής Tériade», που εγκαινιάστηκε στις 19 Ιουνίου 2013 και θα διαρκέσει έως τις 25 Αυγούστου 2013, μας καλεί στις ακόλουθες διαλέξεις:

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013 και ώρα 20:00:

Διάλεξη της κ. Χαράς Κολοκυθά με θέμα: «Ο Τεριάντ ως τεχνοκρίτης και εκδότης (1926-1975): Ζητήματα μεθοδολογίας, τεκμηρίωσης, και ερευνητικής bias»: Η διάλεξη παρουσιάζει το σύνολο του τεχνοκριτικού και εκδοτικού έργου του Τεριάντ με σημείο αναφοράς τη γαλλική ιστορία και τέχνη του 20ού αιώνα, σχολιάζοντας ζητήματα μεθοδολογίας αλλά και τεκμηρίωσης που προκύπτουν από την εξέταση ανέκδοτου αρχειακού υλικού, το οποίο σχετίζεται με τη δράση του κυρίως στο Παρίσι. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Fondation Marc de Montalembert και του Institut National d’Histoire de l’Art της Γαλλίας.

Η Χαρά Κολοκυθά είναι ιστορικός τέχνης που ασχολείται με τη μελέτη της γαλλικής τέχνης, θεωρίας και ιστοριογραφίας του 20ού αιώνα και συγκεκριμένα με το τεχνοκριτικό έργο και την εκδοτική δραστηριότητα των Κριστιάν Ζερβός και Τεριάντ στο Παρίσι.

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013 και ώρα 20:00:

Διάλεξη του κ. Στέλιου Δασκαλάκη και της κ. Άνης Κοντογιώργη με θέμα: «Από την έρευνα στην εικόνα: οπτικοακουστικές εφαρμογές στο Μουσείο-Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη, Τεριάντ»: Η διάλεξη επικεντρώνεται στην παρουσίαση των οπτικοακουστικών ψηφιακών εφαρμογών του μουσείου Τεριάντ και της δημιουργίας τους. Από την μουσειολογική και μουσειογραφική σύλληψη της νέας έκθεσης, ως τη συγγραφή των κειμένων, τη φωτογράφηση των έργων της συλλογής, την τεκμηρίωσή τους σε ψηφιακή μορφή, προβάλλεται η ανάγκη των ψηφιακών εφαρμογών σε συνάφεια με τη μουσειολογική μελέτη, με σκοπό την ανάδειξη και κατανόηση των έργων της συλλογής και της συμβολής του ίδιου του Τεριάντ στην τέχνη.

Ο Στέλιος Δασκαλάκης είναι συντηρητής αρχαιοτήτων και μουσειογράφος και εργάζεται στην Α’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η Άνη Κοντογιώργη είναι διδάκτωρ της Ιστορίας της Τέχνης και θεατρολόγος και εργάζεται στη Διεύθυνση Νεώτερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού.

Σχετικές ειδήσεις
Η πρώτη παρουσίαση της Συλλογής Σταύρου Τσιγκόγλου σε μία έκθεση στο Τελλόγλειο
07.02.2017 12:40
Η πρώτη παρουσίαση της Συλλογής Τσιγκόγλου, η οποία αναδεικνύει με μοναδικό τρόπο τη διαδρομή της μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα μέσα από περισσότερα από 200 έργα ζωγραφικής, χαρακτικά και γλυπτά σημαντικών δημιουργών, θα γίνει στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.
Εγκαίνια της έκθεσης για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων στη Μόσχα
09.09.2016 14:49
Τα εγκαίνια της έκθεσης «Μηχανισμός Αντικυθήρων: Ο αρχαιότερος Υπολογιστής και το αρχαιότερο Μηχανικό Σύμπαν-2ος αιώνας π.Χ.» πραγματοποιήθηκαν χθες το βράδυ, 8 Σεπτεμβρίου, με την παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Α. Μπαλτά στο Κρατικό Μουσείο Αρχιτεκτονικής Α.Β. Σούσεφ στη Μόσχα. Την έναρξη της έκθεσης, που τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου και διοργανώνεται από την Περιφέρεια Αττικής στο πλαίσιο του έτους Ελλάδας Ρωσίας, κήρυξε η Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Ρ. Δούρου.
Η επανάσταση του χρώματος: νέα έκθεση με έργα της Συλλογής Κωστάκη στο ΚΜΣΤ
07.09.2016 11:38
«Η Επανάσταση του χρώματος», είναι ο τίτλος της νέας έκθεσης-παραγωγής του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, η οποία θα φιλοξενηθεί στη Μονή Λαζαριστών από τις 9 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Νοεμβρίου 2016, σε επιμέλεια της Αγγελικής Χαριστού.
Κοινός Τόπος / Common Ground: Διεθνής έκθεση εικαστικών
27.06.2016 11:29
Η Εικαστική Ομάδα TeeToTuM και ο Σύλλογος καλλιτεχνών για την προώθηση της τέχνης κατ-ART-ι σας προσκαλούν στα εγκαίνια της Διεθνής Έκθεσης που διοργανώνουν με θέμα: Κοινός Τόπος (Common Ground), με τη συμμετοχή 27 καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, την Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016, στις 17:30, στο Ναό Αγ.Σοφίας, στη Σοχώρα Ρεθύμνου καθώς και σε καφενεία και μαγαζιά της πλατείας Σοχώρας.
12 νέοι καλλιτέχνες από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Art Athina 2016
17.05.2016 16:52
Το Τμήμα Τεχνών Ήχου & Εικόνας του Ιονίου Πανεπιστημίου στο πλαίσιο των 10 
χρόνων λειτουργίας του, συμμετέχει στην φετινή Art Athina με την παρουσίαση 
ομαδικής έκθεσης νέων καλλιτεχνών.