Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016

Βρικόλακες, Ερρίκου Ίψεν

Βρικόλακες, Ερρίκου Ίψεν
Ο Έκτορας Λυγίζος σκηνοθετεί το έργο του μεγάλου Νορβηγού συγγραφέα, Βρικόλακες, το οποίο ανεβαίνει στο Σχολείον, σε παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών.

Υπάρχει μία σύγκριση, ή καλύτερα παρομοιώση, του οίκου των Άλβινγκ στο νορβηγικό φιόρδ, με τον οίκο των Ατρειδών.

Το ζωτικό ψεύδος και οι νεκρές προλήψεις και εδώ βαραίνουν σαν κατάρα την αστική οικογένεια και η μοίρα με τη μορφή της κληρονομικής ασθένειας χτυπάει το μοναχογιό της κυρίας Άλβινγκ.

Ακρογωνιαίος λίθος του μοντέρνου ευρωπαϊκού δράματος, οι Βρικόλακες (1883) χλευάζουν τους φιλισταίους αστούς και την υποκρισία της πουριτανικής ιδεολογίας, θέτοντας ζητήματα κοινωνικής, ηθικής και υπαρξιακής τάξεως.

Με αυτό το δράμα του Οσβάλδου, το 1894, o Ίψεν θα ανοίξει το δρόμο της νεωτερικότητας στους Έλληνες ομότεχνούς του.

Ο ταλαντούχος Έλληνας σκηνοθέτης, Έκτορας Λυγίζος, επιχειρεί αυτή τη φορά μαζί με διακεκριμένους ηθοποιούς, τη δική του ανάγνωση ρίχνοντας το βάρος στην υπαρξιακή, μεταφυσική πλευρά του έργου.

Η μετάφραση είναι της Μαργαρίτας Μέλμπεργκ, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Μαγιού Τρικεριώτη, οι φωτισμοί του Max Penzel, η δραματουργική επεξεργασία της Κατερίνας και της Παναγιώτας Κωνσταντινάκου, η μουσική διδασκαλία του Χαράλαμπου Γωγιού, η  επιμέλεια κίνησης της Μαριέλας Νέστορα.

Διανομή: Ρεγκίνε: Πολυξένη Ακλίδη, Πάστορας Μάντερς: Νίκος Γεωργάκης, κυρία Άλβινγκ: Ανέζα Παπαδοπούλου, Όσβαλντ: Θάνος Σαμαράς, Έγκστραντ: Γιώργος Ζιόβας, Χορωδοί: Ιωάννης Φραγκουλόπουλος, Περικλής Καλούμενος, Ιάκωβος Χαλιάσας.

Σχετικές ειδήσεις
Έντα Γκάμπλερ, του Ερρίκου Ίψεν στο Θέατρο Τζένη Καρέζη
05.04.2016 11:39
Η «Έντα Γκάμπλερ» του Ερρίκου Ίψεν, ανεβαίνει από τις 11 Μαΐου 2016 στο θέατρο «Τζένη Καρέζη», για 15 παραστάσεις, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κανέλλου.
Όταν ξυπνήσουμε εμείς οι νεκροί, του Ερρίκου Ίψεν στο Θέατρο Τέχνης
10.02.2016 10:12
Το Θέατρο Τέχνης παρουσιάζει το αριστούργημα του Ερρίκου Ίψεν «Όταν ξυπνήσουμε εμείς οι νεκροί» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά.
Ο μικρός Έγιολφ του Ερρίκου Ίψεν στο Αγγέλων Βήμα
08.12.2015 11:32
Η Ομάδα Γέφυρα παρουσιάζει στο Θέατρο Αγγέλων Βήμα από τις 12 Δεκεμβρίου 2015 το έργο του Ερρίκου Ίψεν «Ο μικρός Έγιολφ», σε σκηνοθεσία του Λεωνίδα Παπαδόπουλου.
Η Αγριόπαπια του Ερρίκου Ίψεν για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Εκάτη
19.11.2015 13:42
Η Αγριόπαπια, το αριστούργημα του Ερρίκου Ίψεν έρχεται από το Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2015 για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Εκάτη.
Κουκλόσπιτο του Ερρίκου Ίψεν στο θέατρο Εκάτη
04.11.2015 11:14
Η παράσταση Κουκλόσπιτο (Νόρα), του Ερρίκου Ίψεν παρουσιάζεται στο θέατρο Εκάτη, από τις 16 Οκτωβρίου 2015.