Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Βρικόλακες, Ερρίκου Ίψεν

Βρικόλακες, Ερρίκου Ίψεν
Ο Έκτορας Λυγίζος σκηνοθετεί το έργο του μεγάλου Νορβηγού συγγραφέα, Βρικόλακες, το οποίο ανεβαίνει στο Σχολείον, σε παραγωγή του Φεστιβάλ Αθηνών.

Υπάρχει μία σύγκριση, ή καλύτερα παρομοιώση, του οίκου των Άλβινγκ στο νορβηγικό φιόρδ, με τον οίκο των Ατρειδών.

Το ζωτικό ψεύδος και οι νεκρές προλήψεις και εδώ βαραίνουν σαν κατάρα την αστική οικογένεια και η μοίρα με τη μορφή της κληρονομικής ασθένειας χτυπάει το μοναχογιό της κυρίας Άλβινγκ.

Ακρογωνιαίος λίθος του μοντέρνου ευρωπαϊκού δράματος, οι Βρικόλακες (1883) χλευάζουν τους φιλισταίους αστούς και την υποκρισία της πουριτανικής ιδεολογίας, θέτοντας ζητήματα κοινωνικής, ηθικής και υπαρξιακής τάξεως.

Με αυτό το δράμα του Οσβάλδου, το 1894, o Ίψεν θα ανοίξει το δρόμο της νεωτερικότητας στους Έλληνες ομότεχνούς του.

Ο ταλαντούχος Έλληνας σκηνοθέτης, Έκτορας Λυγίζος, επιχειρεί αυτή τη φορά μαζί με διακεκριμένους ηθοποιούς, τη δική του ανάγνωση ρίχνοντας το βάρος στην υπαρξιακή, μεταφυσική πλευρά του έργου.

Η μετάφραση είναι της Μαργαρίτας Μέλμπεργκ, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Μαγιού Τρικεριώτη, οι φωτισμοί του Max Penzel, η δραματουργική επεξεργασία της Κατερίνας και της Παναγιώτας Κωνσταντινάκου, η μουσική διδασκαλία του Χαράλαμπου Γωγιού, η  επιμέλεια κίνησης της Μαριέλας Νέστορα.

Διανομή: Ρεγκίνε: Πολυξένη Ακλίδη, Πάστορας Μάντερς: Νίκος Γεωργάκης, κυρία Άλβινγκ: Ανέζα Παπαδοπούλου, Όσβαλντ: Θάνος Σαμαράς, Έγκστραντ: Γιώργος Ζιόβας, Χορωδοί: Ιωάννης Φραγκουλόπουλος, Περικλής Καλούμενος, Ιάκωβος Χαλιάσας.

Σχετικές ειδήσεις
Η Αφροδίτη με τη γούνα, στο Θέατρο Αριστοτέλειον
19.12.2016 12:48
Η νέα παραγωγή της εταιρείας «ΘΕΑ.ΜΑ.» (Θέατρα Μακεδονίας) με τίτλο «H Αφροδίτη με Γούνα» (Venus in Fur) του Αμερικανού συγγραφέα Ντέιβιντ Άιβς (David Ives) ανεβαίνει στο Θέατρο Αριστοτέλειον.
Και δε θα χωρίσουμε ποτέ, στο Θέατρο 104
05.12.2016 12:42
Το πρώτο έργο του βραβευμένου Νορβηγού συγγραφέα Jon Fosse «Και δε θα χωρίσουμε ποτέ» παρουσιάζεται από την ομάδα σου_real (*) σε σκηνοθεσία Ιουλίας Σιάμου στη κεντρική σκηνή του θεάτρου 104.
Το ρολόι: επιπλέον παραστάσεις στο Σχολείον
25.04.2016 15:41
Το Εθνικό Θέατρο λόγω της μεγάλης προσέλευσης του κοινού θα επαναλάβει στο «Σχολείον», στις 6, 7, 8, 13 και 14 Μαϊου την επιτυχημένη παράσταση του Κωνσταντίνου Μπιμπή «Το ρολόι» ένα έργο βασισμένο στο μυθιστόρημα «Το Ρολόι του κόσμου χτυπά μεσάνυχτα» του Μενέλαου Λουντέμη.
Έντα Γκάμπλερ, του Ερρίκου Ίψεν στο Θέατρο Τζένη Καρέζη
05.04.2016 11:39
Η «Έντα Γκάμπλερ» του Ερρίκου Ίψεν, ανεβαίνει από τις 11 Μαΐου 2016 στο θέατρο «Τζένη Καρέζη», για 15 παραστάσεις, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κανέλλου.
Tο Ρολόι, για λίγες παραστάσεις στο Σχολείον
28.03.2016 12:54
Η επιτυχημένη παράσταση του περυσινού θεσμού της «Ανοιχτής πλατφόρμας» βασισμένη στο μυθιστόρημα του Μενέλαου Λουντέμη «Το Ρολόι του κόσμου χτυπά μεσάνυχτα», παρουσιάζεται στο θέατρο «Σχολείον», για τέσσερις παραστάσεις από τις 31 Μαρτίου 2016.