Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

“Hamletmachine” του Heiner Muller, στο Φεστιβάλ Αθηνών

“Hamletmachine”  του Heiner Muller, στο Φεστιβάλ Αθηνών

Το Φεστιβάλ Αθηνών παρουσιάζει, για μία μόνο παράσταση , το έργο του Heiner Muller “Hamletmachine” από την ομάδα deviant GaZe.

 

Η παράσταση θα γίνει στις 10 Ιουλίου 21:00 στην Μικρή Σκηνή της  Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών.

Η προπώληση  αρχίζει  στις 19 Ιουνίου.

 

Συντελεστές:

Μετάφραση: Ελένη Βαροπούλου, Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Γιώργος Ζαμπουλάκης, Εγκατάσταση- Κουστούμι: Θάνος Βόβολης, Ερμηνεία: Μαριάννα Δημητρίου , παραγωγή: deviant GaZe

 

Η παράσταση πρωτοπαρουσιάστηκε  στην Αθήνα  τον χειμώνα 2013.  

 

…Ζώντας το ιστορικό τέλος της ηλικίας της ελπίδας, γινόμαστε μάρτυρες μιαs εποχήs αποσάθρωσης και επιστροφής των ζόμπι του φασισμού.

 

Ο άνθρωπος του ορθολογισμού και του οικονομικού φιλελευθερισμού, το αυτόνομο υποκείμενο  της αέναης γραμμικής οικονομικής ανάπτυξης και του εκστατικού καταναλωτισμού, πεθαίνει. Οι ιδεολογίες της υποκειμενικότητας αφήνουν πάντα  το σημάδι τους στο ανθρώπινο σώμα .

 

Στο θεατρικό έργο “Hamletmachine’’ είναι το σώμα που, καταρρέοντας κάτω από το βάρος της Ιστορίας, αφήνει πίσω του το αυτόνομο υποκείμενο της εσωτερικότητας του Άμλετ για να εμπλακεί σε ένα αέναο σχιζοειδές γίγνεσθαι. Το σώμα γίνεται ο Άμλετ, η ηθοποιός που παίζει τον ομώνυμο ρόλο, γίνεται ο Μάκβεθ, η Οφηλία, η Ηλέκτρα, η Ρόζα Λούξεμπουργκ, η Ουλρίκε Μάινχοφ , και πολλοί άλλοι.

Το σώμα μεταμορφώνεται  επί σκηνής από το αυτόνομο κλασσικό σώμα, σε σώμα-αυτοκτονικό, υβριδικό, θραύσμα. Γίνεται πεδίο μάχης, δοχείο μνήμης, τοπίο ιστορίας.

 

 

Πάνω στα ερείπια της Ευρώπης, ο ηθοποιός  ως μεταφορά, υπαινίσσεται την έλευση μιας νέας υποκειμενικότητας, δημιουργώντας την ελπίδα για ένα νέο πολιτικό όραμα, μία νέα ουτοπία.

 

Μια ακραία πολιτική παράσταση των deviant GaZe με την μορφή human installation που βασίζεται στα πρωτογενή υλικά του θεάτρου -σώμα, ενέργεια, φωνή , μεταμόρφωση-, που με την πρωτοποριακή σκηνική της γλώσσα, διανοείται και συνομιλεί με ένα από τα κορυφαία κείμενα του σύγχρονου θεάτρου, παρουσιάζοντας μια Ευρώπη που διαλύεται.

 

Σχετικές ειδήσεις
Μάουζερ, του Heiner Müller στο Θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών
24.11.2016 13:22
Στο Θέατρο της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών θα παρουσιαστεί από τις 5 Δεκεμβρίου 2016 το έργο του Χάινερ Μίλλερ, Μάουζερ, σε σκηνοθεσία Κλήμη Εμπέογλου.
A piece of work, της Annie Dorsen στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση
16.11.2016 12:57
Πώς θα ήταν αν οι ντανταϊστές, οι αποδομιστές, οι δημιουργοί διαδραστικών εφαρμογών και συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης και οι αναρχικοί χάκερ του Ίντερνετ ανέβαζαν τον σαιξπηρικό «Άμλετ» από κοινού με τον Heiner Müller και τη Laurie Anderson;
Μήδεια-Lust, από το εργαστήριο AlmaKalma στο ΦΙΞ in art
17.06.2016 14:00
Το Διεθνές Εργαστήριο Έρευνας Παραστατικών Τεχνών AlmaKalma παρουσιάζει στο ΦΙΞ in art την εργασία του πάνω στον μύθο της Μήδειας, μια ριζοσπαστική performance βασισμένη στο έργο του Heiner Müller Μήδειας Υλικό, σε συμπλοκή με το ποίημα Cascando του Samuel Beckett.
Minefield, της Lola Arias στο Φεστιβάλ Αθηνών
07.06.2016 17:04
Η Αργεντίνα Λόλα Αρίας, συγγραφέας, σκηνοθέτις θεάτρου και περφόρμερ, παρουσιάζει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, το Minefield, μια παράσταση βασισμένη σε αφηγήσεις Βρετανών και Αργεντίνων βετεράνων που πολέμησαν στα νησιά Φώκλαντ ή, κατά τους Αργεντίνους στις Μαλβίνες νήσους, το 1982.
Η Μηχανή Άμλετ, του Heiner Muller στο Σύγχρονο Θέατρο
11.05.2016 12:38
«Ήμουν ο Άμλετ. Στεκόμουνα στην ακτή και μιλούσα στα κύματα που πάφλαζαν... με την πλάτη στραμμένη στα ερείπια της Ευρώπης».