Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016

Τα λογοτεχνικά βραβεία του περιοδικού «Ο Αναγνώστης» στο Megaron Plus

Τα λογοτεχνικά βραβεία του περιοδικού «Ο Αναγνώστης» στο Megaron Plus

Το Megaron Plus καλεί το κοινό του σε ό,τι καλύτερο έχει να προτείνει η σύγχρονη ελληνική πεζογραφία. O Αναγνώστης, το ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο και τις τέχνες, παρουσιάζει τα βιβλία της χρονιάς που πέρασε και βραβεύει τα καλύτερα ανάμεσα σε αυτά.

 

Η τελετή απονομής των Λογοτεχνικών Βραβείων του Αναγνώστη θα γίνει την Τετάρτη στις 12 Ιουνίου 2012 , στις 8μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Τα βραβεία που θα απονεμηθούν θα αφορούν στις κατηγορίες: μυθιστόρημα , ποίηση, διήγημα, δοκίμιο, πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα, εικονογραφημένου βιβλίου για παιδιά, λογοτεχνικού βιβλίου για παιδιά και λογοτεχνικού βιβλίου για εφήβους.

Στην ίδια εκδήλωση ο Αναγνώστης θα τιμήσει δύο ανθρώπους  του πνεύματος για την προσφορά τους  στα γράμματα και τις τέχνες: Τον συγγραφέα Θανάση Βαλτινό για τον οποίον θα μιλήσει η κριτικός Κατερίνα Σχινά και τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο για τον οποίο θα μιλήσει ο κριτικός Βαγγέλης Χατζηβασιλείου.

Την εκδήλωση θα ανοίξει ο διευθυντής σύνταξης του Αναγνώστη Γιάννης Ν. Μπασκόζος και θα παρουσιάσει η ηθοποιός Μαρία Κεχαγιόγλου.

Συνεχίζεται και φέτος ο θεσμός του Βραβείου Νίκου Θέμελη που θεσμοθέτησε πέρυσι ο Δήμος Άνδρου στη μνήμη του συγγραφέα που τόσο είχε αγαπήσει το νησί τους.

Το «Βραβείο Νίκος Θέμελης» το επιλέγει η Κριτική Επιτροπή των Λογοτεχνικών Βραβείων του Αναγνώστη. Για το 2013 η Επιτροπή αποφάσισε να το απονείμει στον Θωμά Κοροβίνη για το βιβλίο του «΄55» (εκδόσεις Άγρα).

Τα βραβεία που απονέμονται είναι πίνακες γνωστών εικαστικών, προσφορά του Μουσείου Φρυσίρα.

 

 

ΟΙ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑΣ, ΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΟΥ

Ευριπίδης Γαραντούδης, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Γιάννης Ν. Μπασκόζος, κριτικός βιβλίων, δημοσιογράφος.

Μανώλης Πιμπλής, δημοσιογράφος.

Κατερίνα Σχινά, κριτικός λογοτεχνίας, μεταφράστρια.

Στρατής Χαβιαράς, συγγραφέας.

Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, κριτικός λογοτεχνίας.

Έλενα Χουζούρη, συγγραφέας.

 

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Αγγελική Αθανασοπούλου, βιβλιοθηκονόμος, προϊσταμένη Βιβλιοθήκης Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου Δ. Χαλανδρίου.

Αλεξίου Πόπη, γραφίστρια.

Τζίνα Καλογήρου, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μαρίζα Ντεκάστρο, κριτικός παιδικής λογοτεχνίας, συγγραφέας.

Γιώργος Παναγιωτάκης, συγγραφέας.

 

Συντακτική Επιτροπή του Αναγνώστη είναι οι:

Λίλα Κονομάρα, Γιάννης Ν. Μπασκόζος, Μαρίζα Ντεκάστρο, Όλγα Σελλά, Κατερίνα Σχινά, Στρατής Χαβιαράς, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Έλενα Χουζούρη.

Σχετικές ειδήσεις
Ανακοινώθηκαν οι βραχείες λίστες για τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου
01.12.2016 13:56
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώνει τις βραχείες λίστες για τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου, Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου, Εφηβικού -Νεανικού Βιβλίου και Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά, στις οποίες κατέληξε η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου.
Οι υποψήφιοι για τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2015
14.11.2016 16:52
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώνει τους βραχείς καταλόγους για τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία, Μυθιστορήματος, Διηγήματος - Νουβέλας Ποίησης, Δοκιμίου-Κριτικής, Χρονικού-Μαρτυρίας. Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα, στους οποίους κατέληξε η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας.
Απονεμήθηκαν τα Βραβεία του Αναγνώστη για το 2016
14.06.2016 14:31
Απονεμήθηκαν τη Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016 τα Λογοτεχνικά Βραβεία του Αναγνώστη στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη.
Απονεμήθηκαν τα φετινά Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία
29.12.2015 15:16
Στον κινηματογράφο Δαναό απονεμήθηκαν τα κρατικά λογοτεχνικά βραβεία και τα κρατικά βραβεία συγγραφής θεατρικού έργου 2014, με την Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ να παραλαμβάνει το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου της.
Στον Ρίτσαρντ Φορντ το The Athens Prize for Literature
14.12.2015 11:39
Ανακοινώθηκαν την Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου 2015 σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Δημαρχιακού Μεγάρου του Δήμου Αθηναίων παρουσία του δημάρχου Γιώργου Καμίνη τα βραβεία The Athens Prize for Literature του περιοδικού (δε)κατα.