Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Τα λογοτεχνικά βραβεία του περιοδικού «Ο Αναγνώστης» στο Megaron Plus

Τα λογοτεχνικά βραβεία του περιοδικού «Ο Αναγνώστης» στο Megaron Plus

Το Megaron Plus καλεί το κοινό του σε ό,τι καλύτερο έχει να προτείνει η σύγχρονη ελληνική πεζογραφία. O Αναγνώστης, το ηλεκτρονικό περιοδικό για το βιβλίο και τις τέχνες, παρουσιάζει τα βιβλία της χρονιάς που πέρασε και βραβεύει τα καλύτερα ανάμεσα σε αυτά.

 

Η τελετή απονομής των Λογοτεχνικών Βραβείων του Αναγνώστη θα γίνει την Τετάρτη στις 12 Ιουνίου 2012 , στις 8μμ, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Τα βραβεία που θα απονεμηθούν θα αφορούν στις κατηγορίες: μυθιστόρημα , ποίηση, διήγημα, δοκίμιο, πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα, εικονογραφημένου βιβλίου για παιδιά, λογοτεχνικού βιβλίου για παιδιά και λογοτεχνικού βιβλίου για εφήβους.

Στην ίδια εκδήλωση ο Αναγνώστης θα τιμήσει δύο ανθρώπους  του πνεύματος για την προσφορά τους  στα γράμματα και τις τέχνες: Τον συγγραφέα Θανάση Βαλτινό για τον οποίον θα μιλήσει η κριτικός Κατερίνα Σχινά και τον ποιητή Τίτο Πατρίκιο για τον οποίο θα μιλήσει ο κριτικός Βαγγέλης Χατζηβασιλείου.

Την εκδήλωση θα ανοίξει ο διευθυντής σύνταξης του Αναγνώστη Γιάννης Ν. Μπασκόζος και θα παρουσιάσει η ηθοποιός Μαρία Κεχαγιόγλου.

Συνεχίζεται και φέτος ο θεσμός του Βραβείου Νίκου Θέμελη που θεσμοθέτησε πέρυσι ο Δήμος Άνδρου στη μνήμη του συγγραφέα που τόσο είχε αγαπήσει το νησί τους.

Το «Βραβείο Νίκος Θέμελης» το επιλέγει η Κριτική Επιτροπή των Λογοτεχνικών Βραβείων του Αναγνώστη. Για το 2013 η Επιτροπή αποφάσισε να το απονείμει στον Θωμά Κοροβίνη για το βιβλίο του «΄55» (εκδόσεις Άγρα).

Τα βραβεία που απονέμονται είναι πίνακες γνωστών εικαστικών, προσφορά του Μουσείου Φρυσίρα.

 

 

ΟΙ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑΣ, ΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΟΚΙΜΙΟΥ

Ευριπίδης Γαραντούδης, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών.

Γιάννης Ν. Μπασκόζος, κριτικός βιβλίων, δημοσιογράφος.

Μανώλης Πιμπλής, δημοσιογράφος.

Κατερίνα Σχινά, κριτικός λογοτεχνίας, μεταφράστρια.

Στρατής Χαβιαράς, συγγραφέας.

Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, κριτικός λογοτεχνίας.

Έλενα Χουζούρη, συγγραφέας.

 

Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΒΙΒΛΙΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Αγγελική Αθανασοπούλου, βιβλιοθηκονόμος, προϊσταμένη Βιβλιοθήκης Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου Δ. Χαλανδρίου.

Αλεξίου Πόπη, γραφίστρια.

Τζίνα Καλογήρου, καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μαρίζα Ντεκάστρο, κριτικός παιδικής λογοτεχνίας, συγγραφέας.

Γιώργος Παναγιωτάκης, συγγραφέας.

 

Συντακτική Επιτροπή του Αναγνώστη είναι οι:

Λίλα Κονομάρα, Γιάννης Ν. Μπασκόζος, Μαρίζα Ντεκάστρο, Όλγα Σελλά, Κατερίνα Σχινά, Στρατής Χαβιαράς, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Έλενα Χουζούρη.

Σχετικές ειδήσεις
Ανακοινώθηκαν τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2015
20.12.2016 14:25
Από το Τμήμα Γραμμάτων, Βιβλίου & Ψηφιακού Περιεχομένου της Διεύθυνσης Εφαρμογής Πολιτιστικής Πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώνονται τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2015, που αφορούν εκδόσεις έτους 2014, στα οποία κατέληξε η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας από τον «βραχύ κατάλογο» των υποψήφιων προς βράβευση έργων.
Ανακοινώθηκαν οι βραχείες λίστες για τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου
01.12.2016 13:56
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώνει τις βραχείες λίστες για τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου, Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου, Εφηβικού -Νεανικού Βιβλίου και Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά, στις οποίες κατέληξε η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου.
Οι υποψήφιοι για τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας 2015
14.11.2016 16:52
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ανακοινώνει τους βραχείς καταλόγους για τα Κρατικά Λογοτεχνικά Βραβεία, Μυθιστορήματος, Διηγήματος - Νουβέλας Ποίησης, Δοκιμίου-Κριτικής, Χρονικού-Μαρτυρίας. Πρωτοεμφανιζόμενου Συγγραφέα, στους οποίους κατέληξε η Επιτροπή Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας.
Βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης 2016: Οι βραβευθέντες
04.10.2016 12:17
Η Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Goethe-Institut Athen, το Instituto Cervantes de Atenas και το Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα, με την ευκαιρία εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μετάφρασης τα Βραβεία Λογοτεχνικής Μετάφρασης 2016.
Απονεμήθηκαν τα Βραβεία του Αναγνώστη για το 2016
14.06.2016 14:31
Απονεμήθηκαν τη Δευτέρα 13 Ιουνίου 2016 τα Λογοτεχνικά Βραβεία του Αναγνώστη στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη.