Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016

Souvenir De Salonique: Κοινωνικό Θεατροπωλείο από το Κ.Θ.Β.Ε.

Souvenir De Salonique: Κοινωνικό Θεατροπωλείο από το Κ.Θ.Β.Ε.

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος ολοκληρώνει τις παραστάσεις του  «Κοινωνικού Θεατροπωλείου» με  το έργο «Souvenir de Salonique», μια σκηνική σύνθεση κειμένων με θέμα τη Θεσσαλονίκη του 20ού αιώνα, που θα παρουσιαστεί, σε σκηνοθεσία Χρίστου Νταρακτσή –Στέλλας Ράπτη,  στο Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, την Παρασκευή 31/5, Σάββατο 1/6 &  Κυριακή 2/6/2013.

 

 

Οι θεατές των παραστάσεων καλούνται να καταβάλουν αντί εισιτηρίου, τρόφιμα μακράς διαρκείας, τα οποία διατίθενται σε κοινωνικά ιδρύματα. Συγκεκριμένα, το ΚΘΒΕ, για τη διάθεση των τροφίμων, συνεχίζει τη συνεργασία του με τους ακόλουθους Οργανισμούς και ιδρύματα:  «Το Χαμόγελο του παιδιού», «Ελληνικό Παιδικό Χωριό», Ίδρυμα Ορφανοτροφείο Θηλέων «Η Μέλισσα», «Παπάφειο Ίδρυμα» & Ξενώνας Προστασίας Αγάμων Μητέρων «Το Σπίτι της Μαρίας».

                                                                                                                               

Λίγα λόγια για το έργο:

Η παράσταση «Souvenir de Salonique» μοιάζει επετειακή, αλλά δεν είναι. Δημιουργήθηκε μέσα από την ανάγκη να ανιχνευτεί ποια είναι η πραγματική, η ουσιαστική σχέση μας με την πόλη.        

Μια προσπάθεια να φανεί πώς η πόλη της Θεσσαλονίκης καθορίζει τη ζωή μας αλλά και ποια γεγονότα επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητά μας, ακόμη κι αν έχουν συμβεί δεκαετίες πριν γεννηθούμε.

Με όχημα την Ιστορία, η παράσταση προσπαθεί να επαναφέρει στη μνήμη και να κατανοήσει για ποιους λόγους η πόλη έγινε έτσι, ποιες πληγές κουβαλά και ποιες απάλειψε. Η περιπλάνηση γίνεται μέσα από το λόγο των συγγραφέων της όπως ο Γιώργος Ιωάννου, ο Θωμάς Κοροβίνης , ο Σάκης Σερέφας, και πολλών άλλων, θεσσαλονικέων και μη, λογοτεχνών.

 

Σημείωμα Σκηνοθέτη

Η ιστορία μπορεί να μας αγγίξει την πιο ανύποπτη στιγμή. Κι η μνήμη το ίδιο. Εδώ, στη Θεσσαλονίκη, η μνήμη μας συναντά τις ώρες της καθημερινότητας, πάντα απροειδοποίητα: μας βρίσκει περπατώντας στην πλατεία Αριστοτέλους, περιμένοντας το λεωφορείο στην Εγνατία, γυρνώντας αργά το βράδυ σπίτι μας, στρίβοντας στη γωνιά της Αχειροποιήτου.

 

Στη μνήμη είμαστε πάντα ανέτοιμοι, πάντα αθώοι. Κι ο αιφνίδιος Λόγος που ξαφνικά μας επισκέπτεται, σε ποιούς άραγε ανήκει; Ανήκει σ’ όσους έγραψαν γι’ αυτήν την πόλη, στους ποιητές της, σ’ αυτούς που έχτισαν τη Μυθολογία της, σ’ όσους τη μίσησαν ή την αγάπησαν, στους αρνητές και στους υπερασπιστές της, τους υμνητές της, τους επικριτές της, σ’ όσους ευτύχησαν ή δυστύχησαν κοντά της, στους επισκέπτες και τους εξόριστους. Κι όλα αυτά, σε μια στιγμή που η τρέχουσα ιστορία βαραίνει επάνω μας αναπόδραστα.

 

Με όχημα τον αιφνίδιο αυτό Λόγο, το «Souvenir de Salonique» είναι μια παράσταση στοχασμός, αναρώτηση, συνομιλία του παρόντος με το παρελθόν, αναμέτρηση των τωρινών ανθρώπων αυτής της πόλης με τα γεγονότα που, θέλοντας και μη, τους καθορίζουν.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Δραματουργική επεξεργασία: Στέλλα Ράπτη – Χρίστος Νταρακτσής

Σκηνοθεσία: Χρίστος Νταρακτσής – Στέλλα Ράπτη

Βίντεο: Χρίστος Κοκκαράκης

 

Διανομή με αλφαβητική σειρά: Ροζαλία Μιχαλοπούλου, Στέλλα Ράπτη

Φωτογραφία: Γιώργος Χρυσοχοΐδης

Σχετικές ειδήσεις
Το ζήτημα της Φαλακρής Τραγουδίστριας στο 1ο Reborn in Athens Festival
06.07.2016 13:03
Η παράσταση που ήρθε από τη Θεσσαλονίκη και παρουσιάστηκε στην Αθήνα, εγκαινιάζοντας τη σειρά «Δροσερό Βλέμμα» στο Θησείον, ένα Θέατρο για τις Τέχνες, εντάσσεται δυναμικά στο Reborn in Athens, στις 7, 8 και 9 Ιουλίου 2016: μια πρωτότυπη σκηνική και κειμενική σύνθεση, πάνω στο Παράλογο, με βασικό άξονα το κείμενο του Ευγένιου Ιονέσκο «Η Φαλακρή τραγουδίστρια».
Νέο Διοικητικό Συμβούλιο για το ΚΘΒΕ
28.06.2016 16:21
Ανακοινώθηκε και δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, με τριετή θητεία (2016-2019).
Η Δεσποινίς Τζούλια ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα
15.04.2016 17:15
Η «Δεσποινίς Τζούλια», το ψυχαναλυτικό κομψοτέχνημα του Αύγουστου Στρίντμπεργκ γύρω από την εξουσία, τον έρωτα και την αιώνια μάχη των δύο φύλων, που παρουσιάζεται στο Νέο Θέατρο Κατερίνας Βασιλάκου σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ ολοκληρώνει τις παραστάσεις την Κυριακή 24 Απριλίου 2016, για να ταξιδέψει στη συνέχεια στις 11-15 και 18-22 Μαΐου για την Θεσσαλονίκη (Θέατρο Εγνατία) και την Πάτρα (Λιθογραφείο) αντίστοιχα.
Τα μάτια της Έλσας, στο Μπαράκι της Διδότου
02.02.2016 11:39

Το Μπαράκι της Διδότου φιλοξενεί την παράσταση Τα μάτια της Έλσας, μια σκηνική σύνθεση βασισμένη σε ποιήματα του Λουί Αραγκόν, σε σκηνοθεσία Αθηνάς Κεφαλά.
Μπέκετ_Παράθυρο, της ομάδας Atomic No6
25.11.2015 11:38
Μια σκηνική σύνθεση της ομάδας “Atomic No6” με τίτλο Μπέκετ_Παράθυρο, βασισμένη στα έργα Λίκνισμα, Ανάσα και Πατήματα του Σάμιουελ Μπέκετ, παρουσιάζεται από τις 18 Δεκεμβρίου 2015.