Το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο παρουσιάζει την έκθεση «Μεσαιωνική Τέχνη της Σερβίας».

Την έκθεση θα εγκαινιάσουν τη Δευτέρα 27 Μαΐου 2013 και ώρα 20.00, ο Αν. Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κώστας Τζαβάρας και ο Υπουργός Πολιτισμού και Πληροφόρησης της Σερβικής Δημοκρατίας κ. Bratislav Petković.

Η έκθεση διοργανώνεται σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Βελιγραδίου. Στα εγκαίνια θα παραστούν ο Πρέσβης της Σερβικής Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Dragan Županjevac και η διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Βελιγραδίου κ. Bojana Borić Brešković.

Αξιόλογα αντικείμενα, πρωτότυπα και αντίγραφα από το Μουσείο του Βελιγραδίου συγκροτούν μια έκθεση, που λαμβάνει χώρα στον πρώτο όροφο του Μεγάρου της Δούκισσας της Πλακεντίας και διαρθρώνεται σε τέσσερις θεματικές ενότητες. Περιλαμβάνει αντικείμενα μικροτεχνίας του 11ου-14ου αιώνα, αμφιπρόσωπες εικόνες, βημόθυρα και αντίγραφα τοιχογραφιών από σημαντικά σερβικά μνημεία, όπως από τις Μονές Μileševa, Sopoćani, Studenica, Gračanica κ.ά., τα οποία αντανακλούν τις καλλιτεχνικές αξίες της βυζαντινής παράδοσης.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα παρουσιάζονται πρωτότυπα σημαντικά έργα της σερβικής πολιτιστικής κληρονομιάς, πριν από την επανέκθεσή τους στο Εθνικό Μουσείο Βελιγραδίου προσφέροντας στους επισκέπτες τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν τη μεσαιωνική τέχνη της Σερβίας.

Στον εκθεσιακό χώρο θα προβάλλεται μικρής διάρκειας ταινία (8″) με τα σημαντικότερα σερβικά μνημεία αυτής της περιόδου.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης (Μάιος-Αύγουστος 2013) Σέρβοι και Έλληνες βυζαντινολόγοι θα παρουσιάσουν στο κοινό ειδικά θέματα σχετικά με την αρχιτεκτονική, τη ζωγραφική και εν γένει την τέχνη της Σερβίας κατά τον 13ο και 14ο αιώνα.

Λεζάντα: Χρυσό δαχτυλίδι με νιέλλο (1219-20) που ανήκε στον πρίγκιπα Ραδοσλάβο. NMB Inv. No. 5513Golden ring with niello (1219-20) which belonged to the Prince Radoslav.