Ο Αντώνης Λαδόπουλος και ο Σάμι Αμίρης ως σύνολο Phos duo παρουσιάζουν ένα συναρπαστικό μουσικό πρόγραμμα για τους λάτρεις της τζαζ, το Σάββατο 25 Μαΐου 2013, στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών.

Η μουσική του Phos Duo δεν είναι τίποτε άλλο από ένα ταξίδι στη μουσική δημιουργία  με τη ματιά του τζαζ αυτοσχεδιαστή.

Τα μουσικά θέματα πλάθονται ελεύθερα, εναλλάσσονται, γίνονται ολοκληρωμένες φόρμες με συνοχή και μελωδική κατεύθυνση, ενώ η  αμεσότητα με την οποία προσεγγίζεται η ίδια η σιωπή δίνει στη μουσική ανάγλυφο και ζωντανό χαρακτήρα.

Μέσα από επιλεγμένες προσωπικές συνθέσεις του Αντώνη Λαδόπουλου και του Σάμι Αμίρη, αλλά και από μουσική που γεννιέται επί τόπου, εκτυλίσσεται πάνω στη σκηνή ένα ρεσιτάλ αυτοσχεδιασμού.

Μετά τη συναυλία θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό, κατά την οποία θα απαντηθούν ερωτήματα σχετικά με το ρόλο του αυτοσχεδιασμού στη μουσική, αλλά και με την ίδια τη δημιουργική διαδικασία που αυτός εμπεριέχει.

Το Phos Duo συγκροτήθηκε το 2008 από δύο δημιουργούς που είναι από τους πλέον καταξιωμένους στην τζαζ σκηνή, τον Αντώνη Λαδόπουλο και τον Σάμι Αμίρη.

Με μια εμπειρία είκοσι και πλέον ετών, ως συνθέτες και ερμηνευτές, αλλά και ως διδάσκοντες σε πανεπιστημιακό περιβάλλον, έκριναν ότι η δημιουργία του ντουέτου θα αποτελούσε γι’ αυτούς έναν πυρήνα έκφρασης και αναζήτησης των δυνατοτήτων που ένα τόσο μικρό σχήμα μπορεί να προσφέρει, από πλευράς αυτοσχεδιαστικής ελευθερίας.

Ο Paul Klee είπε κάποτε: «Το φως και οι λογικές φόρμες έχουν εμπλακεί σε μάχη. Το φως τις θέτει σε κίνηση, στρεβλώνει τις ευθείες, κάνει οβάλ τις παράλληλες, εγγράφει κύκλους στα διαστήματα, κάνει τα διαστήματα ενεργά».

Η μουσική του Phos Duo, ακολουθώντας τη λογική της διαφάνειας, αποκαλύπτει κρυμμένες πτυχές στη δομή και τη λειτουργία των μουσικών γεγονότων, παίζοντας με τα ηχοχρώματα όπως το φως με τα υλικά σώματα. Την αποδόμηση των ρυθμικών και μελωδικών στοιχείων ακολουθεί η επανένωσή τους, μέσω του αυτοσχεδιασμού, δημιουργώντας καινούργιες εικόνες από ενεργά ηχοτοπία, τα οποία θυμίζουν άλλοτε έντεχνη μουσική του 20ού αιώνα και άλλοτε ξέφρενη τζαζ.

Η πρώτη δισκογραφική δουλειά του ντουέτου κυκλοφόρησε το Σεπτέμβριο του 2012. Οι συνθέσεις είναι του Αντώνη Λαδόπουλου και του Σάμι Αμίρη, ενώ μεγάλο μέρος από το υλικό της ηχογράφησης υπήρξε αποτέλεσμα αυτοσχεδιασμού.

Phos Duo

Αντώνης Λαδόπουλος: σαξόφωνο

Σάμι Αμίρης: πιάνο