Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2016

Το ψέμα της σάρκας, στο Μουσείο Φρυσίρα

Το ψέμα της σάρκας, στο Μουσείο Φρυσίρα

Το μουσείο Φρυσίρα παρουσιάζει στο κτήριο της Μονής Αστερίου 3 την ομαδική έκθεση ζωγραφικής με τίτλο “Το ψέμα της σάρκας”, από τις 15 Μαΐου 2013 έως τις 27 Οκτωβρίου 2013.

 

Μέσα από το δίπολο που συνθέτουν αφενός τα έργα 31 Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών στα οποία εξυμνείται το κάλλος του γυμνού γυναικείου σώματος, και αφετέρου τα έργα του Γάλλου ζωγράφου JeanRustin όπου κυριαρχεί ο πάσχων άνθρωπος, στην ουσία έχει δομηθεί μια έκθεση που δίνει έμφαση στην συντριπτική αντίθεση που χαρακτηρίζει έργα δημιουργών οι οποίοι εκφράζουν εικαστικά τους δυο διαφορετικούς τρόπους αντίδρασης του ανθρώπου απέναντι στην τραγικότητα της ίδιας του της θνητότητας και των επακόλουθών της, του γήρατος, της ασχήμιας, του πόνου, της αρρώστιας, της παρακμής σώματος και πνεύματος. Μπροστά σε αυτό το τραγικό αδιέξοδο, είτε επιλέγει συνειδητά ή ασυνείδητα να απαρνηθεί την ίδια την πραγματικότητα και εθελοτυφλώντας να στραφεί με εμμονή στη λατρεία του κάλλους, του εφήμερου και του επιφανειακού είτε, σπανιότερα, αποφασίζει να την αντιμετωπίσει κατά πρόσωπο και με θάρρος, κοιτώντας τον εαυτό του στον καθρέφτη, να την αποδεχθεί και να συμβιώσει μαζί της.

 

Η έκθεση αυτή αποπειράται να ταξιδέψει τον θεατή και στους δυο αυτούς κόσμους μέσα από έργα μοναδικής εικαστικής αξίας και συγκλονιστικής αλήθειας. Ωστόσο, πέρα και πάνω απ’ όλα, φιλοδοξία της είναι να δείξει για μια ακόμη φορά το μεγαλείο της ίδιας της ζωγραφικής, μιας πολύτιμης έκφρασης του απολλώνειου πνεύματος στο οποίο χρειάζεται να καταφύγει ο τραγικός άνθρωπος στην προσπάθειά του να βρει κάποιον αρωγό- στο δύσκολο ταξίδι της ζωής .

 

Στην έκθεση συμμετέχουν οι καλλιτέχνες Andrea Pat, Μπελντέκος Παναγιώτης, Χαδουλού Κατερίνα, Γιακουμάκης Αντώνιος, Γιαννακάκη Μαρία, Κοντέλης Ανδρέας, Κουρκούβελος Γιώργος, Ksiazek Bogumil, Leglise Frederic, Μαρούδα Καλλιρόη, Μακρής Θανάσης, Μερτίλης Άρης, Παλλαντζάς Χρήστος, Παντελιάς Μίλτος, Πιστώνης Αχιλλέας, Pouyandeh Nazanin, Σακαγιάν Εδουάρδος, Σακκάς Γιώργος, Σαρασίτης Δημήτρης, Σούλης Βασίλης, Σπυρόπουλος Γιώργος, Σταματιάδη Ντανιέλα, Στεφανίδου Φωτείνη, Szucs Attila, Τσακίρης Αντώνης, Τζαμουράνης Δημήτρης, Βαβυλουσάκης Κωνσταντίνος, Βέργη Χρύσα, Βερούκας Αλέξης, Williams Nicholas Charles, Wnek Grzegorz.

 

Η έκθεση είναι αφιερωμένη στο JeanRustin

Σχετικές ειδήσεις
Οι Απόντες: ομαδική έκθεση στο Μουσείο Φρυσίρα
08.07.2016 14:13
Το Μουσείο Φρυσίρα φιλοξενεί, στο κτήριο της Μονής Αστερίου 3 στη Πλάκα, μια έκθεση φόρο τιμής στους Aπόντες.
Είναι όλα Ψέμα: έκθεση της Νατάσσας Πουλαντζά στη Γκαλερί Ζουμπουλάκη
09.05.2016 09:59
Η Γκαλερί Ζουμπουλάκη παρουσιάζει την ατομική έκθεση της Νατάσσας Πουλαντζά με τίτλο «Είναι όλα ψέμα». Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 9 Ιουνίου έως τις 7 Ιουλίου 2016.
Το Αθέατο Μουσείο παρουσιάζει μία «Αλεξανδρινή βασίλισσα» στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο
06.04.2016 10:12
Το Αθέατο Μουσείο είναι η επιτυχημένη δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών. Κάθε δύο μήνες ένα αντικείμενο παρουσιάζεται στους επισκέπτες για πρώτη φορά και ξεδιπλώνει την αφήγηση της άγνωστης ιστορίας του.
Elles: ομαδική έκθεση στο Μουσείο Φρυσίρα
16.11.2015 12:40
Το μουσείο Φρυσίρα παρουσιάζει, από την Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου 2015 έως τον Ιούλιο 2016, στο κτήριο της Μονής Αστερίου 3, ένα μεγάλο αφιέρωμα στις Ευρωπαίες γυναίκες ζωγράφους του δεύτερου μισού του εικοστού αιώνα από τις συλλογές του μουσείου.
Το Αϊβαλί του Soloúp στη Δημοτική Πινακοθήκη της Λάρισας - Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα
30.10.2015 14:48
Το Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 19.30, μετά από την Αθήνα (Μουσείο Μπενάκη), τη Λέσβο (Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου) και τα Χανιά (Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου), θα εγκαινιαστεί στη Δημοτική Πινακοθήκη της Λάρισας-Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, η έκθεση με αφορμή την κυκλοφορία του graphic novel Αϊβαλί του Soloúp, από τις εκδόσεις Κέδρος.