Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου 2017

Βιβλίο: Μια δημιουργική συνάντηση με τον εαυτό μας, βιωματικό σεμινάριο στον Κύκλο

Βιβλίο: Μια δημιουργική συνάντηση με τον εαυτό μας, βιωματικό σεμινάριο στον Κύκλο

Ο χώρος προσωπικής ανάπτυξης και ψυχοθεραπείας μ.κ.ο. Κυκλος μας καλεί σε ένα βιωματικό σεμινάριο «Βιβλιοθεραπείας – Θεραπείας Μέσω Ποίησης/Δημιουργικής Γραφής»

 

 

 το Σάββατο, 30 Μαρτίου από τις 10.30 – 14.30.

 

Στο σεμινάριο αυτό θα δούμε πώς το βιβλίο μπορεί να μας βοηθήσει να συναντηθούμε δημιουργικά με τον εαυτό μας και να τον γνωρίσουμε καλύτερα, μέσα από μεθόδους και τεχνικές των Δημιουργικών Θεραπειών Μέσω της Τέχνης (The Creative Arts Therapies) και ιδιαίτερα της Βιβλιοθεραπείας - Θεραπείας Μέσω Ποίησης/Δημιουργικής Γραφής (Bibliotherapy - Poetry/Creative Writing Τherapy).

 

 

ΒΙΒΛΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

«Η γλώσσα διακυβεύει την ΥΠΑΡΞΗ» Βιβλιοθεραπεία (Bibliotherapy) είναι η συνειδητή και εσκεμμένη χρήση του βιβλίου με στόχο την προσωπική ανάπτυξη ή/και θεραπεία.

 

Πρόκειται για μια διαδικασία δυναμικής αλληλεπίδρασης ανάμεσα στην προσωπικότητα του αναγνώστη και στο κείμενο , κάτω από την καθοδήγηση ενός ειδικά εκπαιδευμένου ατόμου.

 

Μέσα στο πλαίσιο της βιβλιοθεραπείας τα άτομα χρησιμοποιούν τα βιβλία, τη λογοτεχνία και τα γραπτά κείμενα για να έρθουν σε επαφή με τα συναισθήματά τους, να επιλύσουν προβλήματα και να συνεχίσουν με μεγαλύτερη αυτοεπίγνωση την προσωπική τους πορεία. Οι δημιουργικές διαδικασίες αλληλεπίδρασης που αναπτύσσονται ανάμεσα στο βιβλίο και στον αναγνώστη συμβάλλουν στην προαγωγή της συναισθηματικής υγείας και μπορούν να δρουν αγχολυτικά, προληπτικά ή/και θεραπευτικά τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά.

 

Μια ειδική και ιδιαίτερα αποτελεσματική μορφή βιβλιοθεραπείας είναι η Θεραπεία μέσω Ποίησης (Poetry Therapy). Η “συμπυκνωμένη”

ποιητική γλώσσα, υπερπλήρης σε αισθητηριακές εικόνες και νοήματα, καθρεφτίζει τις αντιφάσεις και τα παράδοξα της ύπαρξής μας και απελευθερώνοντας τη δύναμη της εικόνας, της μεταφοράς και του ρυθμού, μας βοηθάει να ανακαλύψουμε και να εκφράσουμε τη βαθύτερη αλήθεια μας.

 

Η βιβλιοθεραπεία χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τη Θεραπευτική Δημιουργική Γραφή (Creative Writing Therapy), η οποία αξιοποιεί τη μεταμορφωτική δύναμη που μπορούν να έχουν οι λέξεις και η γραπτή έκφραση. Εδώ η δημιουργική διαδικασία της γραφής λέξεων με προσωπικό νόημα λειτουργεί ως σημείο εκκίνησης για τη συνάντηση με τον εαυτό και την προσωπική εξέλιξη.

 

 

Συντονίστρια

Dr Άννα Αντωνοπούλου

Διδάκτωρ Επιστημών Αγωγής-Κοινωνιολόγος

Πιστοποιημένη Ψυχοθεραπεύτρια (ECP)

Μέλος της «Κύκλος»

*Τα έσοδα διατίθενται για ενίσχυση προγραμμάτων στήριξης ατόμων ευπαθών ομάδων πληθυσμού.

 

Σχετικές ειδήσεις
H δουλειά του ηθοποιού με τον εαυτό του - Kονσταντίν Στανισλάφσι
10.01.2017 10:14
Από τις εκδόσεις Πλέθρον κυκλοφορεί το βιβλίο «H δουλειά του ηθοποιού με τον εαυτό του», Kονσταντίν Στανισλάφσι και αποτελείται από δύο τόμους, «Το βίωμα» και «Η ενσάρκωση».
«3 Εποχές στο Ίδιο Σπίτι»: Παρουσίαση Βιβλίου στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο
19.12.2016 12:41
Φέτος στο Γυάλινο Μουσικό Θέατρο θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου, όπου θα παρουσιαστεί το βιβλίο – λεύκωμα – ημερολόγιο που εξέδωσε το Μικρό Πολυτεχνείο με τον τίτλο «3 Εποχές στο Ίδιο Σπίτι», μέσα από το σεμινάριο Τριλογία, με εποπτεία Λίνας Νικολακοπούλου, Γιώργου Ανδρέου, Θράσου Καμινάκη.
Η Συνάντηση - Michael Connelly
10.11.2016 11:16
Από τις εκδόσεις Bell κυκλοφορεί το βιβλίο Η Συνάντηση (The Crossing) του Michael Connelly.
Η συνάντηση Στρατή Τσίρκα - Γιώργου Σεφέρη - Γιώργος Γεωργής
15.04.2016 11:27
Από τις εκδόσεις Καστανιώτη κυκλοφορεί το βιβλίο, Η συνάντηση Στρατή Τσίρκα - Γιώργου Σεφέρη. Μια φιλία που βράδυνε του Γιώργου Γεωργή.
Ο Δημήτρης Στεφανάκης & ο Πέτρος Τατσόπουλος συζητούν για
16.03.2016 09:50
Ο Δημήτρης Στεφανάκης ξεκινάει στον ΙΑΝΟ, τον κύκλο συζητήσεων με τίτλο «Η λογοτεχνία σού αλλάζει τη ζωή». Μέσα από το βιβλίο του Πώς η λογοτεχνία σού αλλάζει τη ζωή εκδ. Ψυχογιός, ο συγγραφέας θα εξετάσει με το κοινό και με διαφορετικούς κάθε φορά συνομιλητές, διάφορα κεφάλαια του βιβλίου.