Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Η Σαβίνα Γιαννάτου ερμηνεύει πλανόδιες ιστορίες στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Η Σαβίνα Γιαννάτου ερμηνεύει πλανόδιες ιστορίες στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Μια σπονδυλωτή μουσική παράσταση που διαπερνά ελεύθερα τον χρόνο και τον χώρο, με φόντο ανθρώπινες φωνές και ιστορίες.

 

Η Σαβίνα Γιαννάτου σε ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι όπου συνεντεύξεις με μετανάστες και αποσπάσματα επιστολών, συνδιαλέγονται με μουσικούς και ηλεκτρονικούς ήχους και μελωδίες από διαφορετικές εποχές και τόπους.

 

Για μία μόνο βραδιά, στις 13 Απριλίου 2013 στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

 

Γλώσσες πραγματικές και φανταστικές συναντιούνται σε διαδρομές μετανάστευσης, περιπλανήσεις της μνήμης. Πολύτεχνη σύμμειξη λόγου και μουσικής με τα μουσικά όργανα σε παράλληλη πορεία: Από τις φανταστικές περιηγήσεις έως τη φαντασμαγορία ενός κόσμου «πλούσιου και παράξενου σαν τοπίο του βυθού», ο δρόμος γίνεται ήχος και λέξη. Και η μουσική ρέει σημερινή μα και παντοτινή… Το πιο παράξενο: Ακόμη και σε μία στυλιστικά ανοιχτή εποχή (όπου όλα συνδέονται ή εφάπτονται με όλα) είναι ελάχιστα πιθανό να συναντήσουμε στο ίδιο σχήμα το σύγχρονο κοντραμπάσο και την αναγεννησιακή βιόλα ντα γκάμπα, το ανατολικά τροπικό νέυ και το δυτικά συγκερασμένο πιάνο , την ιστορική πολίτικη λύρα και τον ηλεκτρονικό ήχο του 21ου αιώνα. Εδώ, το απίθανο γίνεται πιθανό.

Η Σαβίνα Γιαννάτου είναι από τα λίγα πρόσωπα που μπορούν να εντάξουν δημιουργικά τόση διαφορετικότητα στην ίδια ομάδα. Το ασυνήθιστο βιογραφικό της αντιστοιχεί στο ασυνήθιστο σύνολο που προτείνει: Παιδικά και ενήλικα τραγούδια, μεσαιωνικό έως σύγχρονο ρεπερτόριο, μεσογειακή, βαλκανική, σεφαραδίτικη, σμυρναίικη παράδοση, ελεύθερος (free jazz έως ακατάτακτος), αυτοσχεδιασμός. Για τη συγκεκριμένη παράσταση επέλεξε μια ομάδα μουσικών συνεργατών. Κοινό γνώρισμα: Όλοι μετέχουν μιας συγκροτημένης «ανατολικοδυτικής πείρας» όπως ακριβώς η χαρισματική βοκαλίστα – δημιουργός της όλης παραγωγής.

Κοντά της επτά εξαιρετικοί μουσικοί (Λαμια Μπεντιουι, Χάρης Λαμπράκης , Σωκράτης Σινόπουλος, Ανδρέας Λινός, Μιχάλης Σιγανίδης, Μανώλης Μανουσάκης και Μαξιμ Mανκόφσκι), ενώ το σχήμα πλαισιώνεται από την πιανίστα, βοκαλίστα και τζαζ διασκευάστρια Ευγενία Καρλαύτη , τον Γιάννη Δεσποτάκη στα φωνητικά καθώς και τον από πολλά χρόνια συνεργάτη της Γιαννάτου, ποιητή και μεταφραστή Γιώργο Κοροπούλη. Η ίδια αναλαμβάνει τη σύνθεση , την ενορχήστρωση, τη διασκευή των όποιων προϋπαρχόντων θεμάτων και τα φωνητικά μέρη. Στην αναζήτηση πάντα, μιας νέας μουσικής ποιητικής.

 

 

Συμμετέχουν:

Σαβίνα Γιαννάτου: φωνή

Λαμια Μπεντιουι: τραγουδι

Χάρης Λαμπράκης: νέυ

Σωκράτης Σινόπουλος: πολίτικη λύρα

Ανδρέας Λινός: βιόλα ντα γκάμπα

Μιχάλης Σιγανίδης: κοντραμπάσο

Μανώλης Μανουσάκης: live electronics, sound design

Ευγενία Καρλαύτη: πιανο

Μαξιμ Mανκόφσκι: κρουστα

Γιάννης Δεσποτάκης: φωνητικα

Γιώργος Κοροπούλης: αφηγηση

 

Φωτογραφίες: Γιώργος Στριφτάρης

 

 

Πάρκινγκ στη Στέγη

Άνετη & οικονομική στάθμευση εντός του κτιρίου της Στέγης

(είσοδος από την οδό Λεοντίου)

Μόνο 5 € / 3 ώρες

Ωράριο λειτουργίας: Δε.–Κυρ. 08:00 – 01:00

Τηλ.: 2130.023.192

 

Σχετικές ειδήσεις
The Sound of Color: Ο Γιάννης Αναστασάκης και Deniz Angelaki υποδέχονται τη Σαβίνα Γιαννάτου και τον Χάρη Λαμπράκη στο ΚΕΤ
08.11.2016 16:37
Ο Γιάννης Αναστασάκης παρουσιάζει το project Elektronik Meditation με την Deniz Αγγελάκη στο live-painting και με καλεσμένη τη Σαβίνα Γιαννάτου και τον Χάρη Λαμπράκη στο νέυ και τα πλήκτρα.
Η Σαβίνα Γιαννάτου και οι Primavera En Salonico στο ΚΠΙΣΝ
04.10.2016 13:33
Η Σαβίνα Γιαννάτου και οι Primavera En Salonico θα εμφανιστούν στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016.
Σαβίνα Γιαννάτου, Primavera en Salonico και Lamia Bedioui στην Πειραιώς 260
02.06.2016 16:16
​Τα τραγούδια του «άλλου» θα τραγουδήσουν η Σαβίνα Γιαννάτου, Primavera en Salonico και Lamia Bedioui σε μία συναυλία στην Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών.
Η Σαβίνα Γιαννάτου στο Μουσείο Μπενάκη
19.05.2016 16:17
Η Σαβίνα Γιαννάτου θα α τραγουδήσει για τους Φίλους του Μουσείου Μπενάκη, τη Δευτέρα 30 Μαΐου 2016, ώρα 20.00.
Open Day: Minimalism(s) στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
23.02.2016 13:21
Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών μας προσκαλεί στις 6 Μαρτίου 2016 στο Open Day με τίτλο Minimalism(s).