Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017
Παναγιώτης Τσιρίδης – Ο Ευτύχιος Καλλέργης και η συλλογή με τους εφιάλτες (Εκδόσεις Ψυχογιός)
Δημοσίευση: Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013 12:19
Παναγιώτης Τσιρίδης – Ο Ευτύχιος Καλλέργης και η συλλογή με τους εφιάλτες (Εκδόσεις Ψυχογιός)

Όταν έφτασε στα χέρια μου το βιβλίο, "Ο Ευτύχιος Καλλέργης Και Η Συλλογή Με Τους Εφιάλτες", η πρώτη μου σκέψη ήταν, "γιατί να θέλει κανείς να διαβάσει κάτι τέτοιο;" Σίγουρα θα σας ακούγεται πολύ πεζό, ίσως και αφελές και πραγματικά, ίσως να είναι και έτσι όμως, αυτό ένιωσα και θεώρησα πως καλό θα ήταν να το πω. Παρ' όλα ταύτα, και παρά τις όποιες μου ενστάσεις, το μικρό του μέγεθος με προέτρεψε να το διαβάσω αμέσως αφού ήξερα πολύ καλά πως σε λιγότερο από μια ώρα θα είχα ξεμπερδέψει και έτσι, θα είχα ένα εύκολο και γρήγορο θεματάκι για την σελίδα μου. Και πράγματι, το διάβασα και σήμερα, έρχομαι να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις μου.

 

 

Της Γιώτας Παπαδημακοπούλου

 

 

Το βιβλίο υπογράφει ο Παναγιώτης Τσιρίδης, μουσικοπαιδαγωγός στην πρωτοβάθμια δημόσια εκπαίδευση. Το βιβλίο αυτό λοιπόν είναι μια συλλογή 13 ιστοριών των οποίων αφηγητές είναι 13 παιδιά, ηλικίας 7 έως 13 ετών, τις οποίες και συγκέντρωσε ο Ευτύχιος Καλλέργης ο οποίος, έχοντας χάσει τα όνειρα και τους εφιάλτες του, έκανε μια συμφωνία ανταλλαγής με τα συγκεκριμένα παιδιά προκειμένου να του δώσουν τα δικά τους. Έτσι, οι εφιάλτες τους έγιναν μικρές ιστορίες και εμείς, τις διαβάζουμε ρίχνοντας μια κλεφτή ματιά στους βαθύτερους φόβους τους που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τους στοίχειωσαν, καθώς παραδόθηκαν χωρίς όρους στην αγκαλιά του Μορφέα.

 

 

 

Υποθέτω πως ένα βιβλίο σαν κι αυτό, πρέπει να το εξετάσουμε σε δύο επίπεδα. Εκείνα των ενηλίκων και ανήλικων αναγνωστών. Όμως επί της ουσίας, ο σκοπός είναι ένας. Να αντιμετωπίσουν τα παιδιά τους φόβους τους συνειδητοποιώντας ότι τα πράγματα, δεν είναι τόσο τραγικά ή τρομακτικά, όσο πιστεύουν και οι γονείς, να κατανοήσουν πως ένα φιλί και ένα χάδι, δεν είναι αρκετά για να βοηθήσουν το παιδί τους όταν ξυπνάει τρομαγμένο τη νύχτα. Αυτό που μπορεί να αποδειχτεί πραγματικά χρήσιμο, είναι να αφήσουμε τα παιδιά μας να μας αφηγηθούν τον εφιάλτη τους, να το βγάλουν από μέσα τους και εξωτερικεύοντας τις εικόνες του μυαλού τους μεταμορφώνοντάς τες σε λέξεις, να τις αποβάλλουν από το νου και τη συνείδησή τους, αντιμετωπίζοντάς τα καταπρόσωπο.

 

 

 

Οι 13 εφιάλτες του βιβλίου αποτυπώνονται στο χαρτί με όλη την τρυφερότητα, και την αφέλεια αν θέλετε, τις παιδικής ηλικίας που πολλοί από εμάς, ίσως να έχουμε ξεχάσει. Και με έναν αρκετά διδακτικό και άμεσο τρόπο θα λέγαμε, ο συγγραφέας, μας καλεί να αντιμετωπίσουμε τους εφιάλτες των δικών μας παιδιών με έναν τρόπο πιο αποδοτικό και εποικοδομητικό. Για να συμφιλιωθούν τα παιδιά μας με όλα όσα τα τρομάζουν, πρέπει να τα αντιμετωπίσουν και θα είναι πιο εύκολο για εκείνα να το πράξουν αν εμείς, ως ενήλικες και γονείς τους, τα περιβάλλουμε με αγάπη, τρυφερότητα και κατανόηση και πάνω απ' όλα, με διάθεση να τα ακούσουμε και να τα βοηθήσουμε.

 

 

 

 

 

 

 

Εκτύπωση
Περισσότερα
Οι άνεμοι του χρόνου - Ελένη Τσαμαδού: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 13:53
Τα ιστορικά μυθιστορήματα δεν είναι από τα πλέον αγαπημένα μου, ωστόσο αναγνωρίζω την δυσκολία που έχουν κατά την συγγραφή τους. Δεν είναι εύκολο για έναν δημιουργό, να γράψει ένα βιβλίο το οποίο θα παντρεύει άρτια, διατηρώντας τις απαραίτητες ισορροπίες, ανάμεσα στην Ιστορία και την μυθιστορία.
Μπελγκρέιβια - Julian Fellowes: Κριτική βιβλίου
06.02.2017 10:06
Ο Julian Fellowes είναι γνωστός σεναριογράφος και συγγραφέας, με μας τους Έλληνες να τον γνωρίζουμε κυρίως με την πρώτη του ιδιότητα, και αυτό εξαιτίας της προβολής της πολύ επιτυχημένης του σειράς, "Ο Πύργος του Ντάουντον", στη χώρα μας. Πλέον, έφτασε η ώρα να τον γνωρίσουμε και  με τη δεύτερη, και αυτό χάρη στο βιβλίο του "Μπελγκρέιβια", το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, οι οποίες έχουν κάνει εντυπωσιακό άνοιγμα στη ξένη λογοτεχνία, αλλά και πολύ προσεγμένες και σπουδαίες συνάμα επιλογές. Είναι, λοιπόν, το εν λόγω βιβλίο, που βρίθει από πάθη, έρωτας, σκοτεινά μυστικά, μισαλλοδοξίες και κοινωνικές διακρίσεις, ένα ακόμα αριστούργημα;
Το νέο όνομα - Έλενα Φερράντε: Κριτική βιβλίου
30.01.2017 10:36
Έφτασε η στιγμή να μιλήσουμε για το δεύτερο βιβλίο μιας από τις πιο πολυσυζητημένες σειρές βιβλίων του 2016, το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό, για μια ακόμη φορά από τις εκδόσεις Πατάκη, που έχουν το δικό τους, ιδιαίτερο τρόπο να κάνουν τη διαφορά.
Η κόρη της Αυστραλίας - Harmony Verna: Κριτική βιβλίου
24.01.2017 15:57
Υπάρχουν βιβλία τα οποία είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουν στους αναγνώστες τους δυνατές συγκινήσεις, ταξιδεύοντάς τους σε αλλοτινούς τόπους και καιρούς, συστήνοντάς τους ήρωες που δεν γίνεται να μην αγαπήσουν, και μοιράζοντας μαζί τους ιστορίες αγάπης που μοναδικός τους σκοπός είναι να μείνουν αλησμόνητες, να μην σβηστούν ποτέ από την καρδιά και το μυαλό όσων τις βιώσουν. Μια τέτοια ιστορία είναι και "Η κόρη της Αυστραλίας". Είναι όμως μόνο όλα τα παραπάνω; Αν με ρωτάτε, τότε σας απαντάω με το χέρι στην καρδιά πως όχι, το βιβλίο αυτό είναι πολλά περισσότερα γιατί όχι μόνο μας χαρίζει απλόχερα όσα προαναφέρθηκαν, αλλά γιατί το κάνει με τρόπο αληθινό, ρεαλιστικό και απόλυτα ειλικρινή.
Δεκατρία κεριά στο σκοτάδι - Μένιος Σακελλαρόπουλος: Κριτική βιβλίου
14.12.2016 17:14
Έχετε σκεφτεί ποτέ πως τις βασικές μας αισθήσεις, αλλά και τις κύριες ικανότητές μας ως ανθρώπινα όντα, τις θεωρούμε δεδομένες; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως ζούνε οι άνθρωποι που στερούνται κάποια εξ' αυτών;
Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί - Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Τζ. Τίφανι, Τζ. Θορν: Κριτική βιβλίου
05.12.2016 15:11
Δεν είναι μυστικό! Μεγάλωσα με τον Χάρι και τις περιπέτειές του! Είμαι από τις μεγαλύτερες και πιο πιστές του fans. Έχω διαβάσει τα βιβλία της Rowling πολλάκις, έχω δει τις ταινίες ακόμα περισσότερες φορές, κάθε φορά κλαίω και συγκινούμαι το ίδιο, αν όχι περισσότερο, με την πρώτη, έχω μπει σε διαδικασία να συζητήσω με παρέες και να υπεραναλύσω ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες σε σχέση με τη σειρά, και χίλια δυο άλλα πράγματα που δεν θα τ' αναφέρω ένα προς ένα. Αν το κάνω, κινδυνεύω ν' αρχίσω να μπουρδολογώ.
Μόνο τα μάτια μένουν - Μαρία Ρουσάκη: Κριτική βιβλίου
25.11.2016 11:55
Η Μαρία Ρουσάκη, έπειτα από πολλά χρόνια συγγραφικής παρουσίας στα δρώμενα της παιδικής λογοτεχνίας, τόλμησε φέτος να κάνει το επόμενο βήμα, ν' ασχοληθεί και με την ενήλικη, προσφέροντας ένα μυθιστόρημα αρκετά τρυφερό και συγκινητικό.
Δεν είσαι εδώ (Τριλογία της Κρήτης) - Πολυχρόνης Κουτσάκης: Κριτική βιβλίου
21.11.2016 16:36
Κάθε φορά που μια αγαπημένη λογοτεχνική σειρά φτάνει στο τέλος της, νιώθω βαθιά συγκίνηση αλλά και μια γλυκιά νοσταλγία, γιατί κάπου βαθιά μέσα μου θα ήθελα να έχει λίγο ακόμα. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η "Τριλογία της Κρήτης" του Πολυχρόνη Κουτσάκη, μια εφηβική αστυνομική περιπέτεια γεμάτη δράση, μεταφυσικό στοιχείο, έρωτα, αγάπη, αγωνία, θυσία και αυτοθυσία -με τα δύο αυτά να συνδυάζονται τις περισσότερες φορές-, παραστατική απεικόνιση των πανέμορφων Χανίων και των μυστικών που αυτά κρύβουν -υπό την σκέπη μιας μαγείας βγαλμένη σαν από άλλη εποχή-, κινηματογραφική αφήγηση γεγονότων που σε κρατάνε καθηλωμένο. Μια τριλογία που έφτασε στο τέλος της μέσω ενός δυναμικού κρεσέντου σκέψεων και συναισθημάτων που με έκαναν να κλαίω με μαύρο δάκρυ, νιώθοντας μια γλυκόπικρη συγκίνηση.