Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2016
Παναγιώτης Τσιρίδης – Ο Ευτύχιος Καλλέργης και η συλλογή με τους εφιάλτες (Εκδόσεις Ψυχογιός)
Δημοσίευση: Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013 12:19
Παναγιώτης Τσιρίδης – Ο Ευτύχιος Καλλέργης και η συλλογή με τους εφιάλτες (Εκδόσεις Ψυχογιός)

Όταν έφτασε στα χέρια μου το βιβλίο, "Ο Ευτύχιος Καλλέργης Και Η Συλλογή Με Τους Εφιάλτες", η πρώτη μου σκέψη ήταν, "γιατί να θέλει κανείς να διαβάσει κάτι τέτοιο;" Σίγουρα θα σας ακούγεται πολύ πεζό, ίσως και αφελές και πραγματικά, ίσως να είναι και έτσι όμως, αυτό ένιωσα και θεώρησα πως καλό θα ήταν να το πω. Παρ' όλα ταύτα, και παρά τις όποιες μου ενστάσεις, το μικρό του μέγεθος με προέτρεψε να το διαβάσω αμέσως αφού ήξερα πολύ καλά πως σε λιγότερο από μια ώρα θα είχα ξεμπερδέψει και έτσι, θα είχα ένα εύκολο και γρήγορο θεματάκι για την σελίδα μου. Και πράγματι, το διάβασα και σήμερα, έρχομαι να μοιραστώ μαζί σας τις σκέψεις μου.

 

 

Της Γιώτας Παπαδημακοπούλου

 

 

Το βιβλίο υπογράφει ο Παναγιώτης Τσιρίδης, μουσικοπαιδαγωγός στην πρωτοβάθμια δημόσια εκπαίδευση. Το βιβλίο αυτό λοιπόν είναι μια συλλογή 13 ιστοριών των οποίων αφηγητές είναι 13 παιδιά, ηλικίας 7 έως 13 ετών, τις οποίες και συγκέντρωσε ο Ευτύχιος Καλλέργης ο οποίος, έχοντας χάσει τα όνειρα και τους εφιάλτες του, έκανε μια συμφωνία ανταλλαγής με τα συγκεκριμένα παιδιά προκειμένου να του δώσουν τα δικά τους. Έτσι, οι εφιάλτες τους έγιναν μικρές ιστορίες και εμείς, τις διαβάζουμε ρίχνοντας μια κλεφτή ματιά στους βαθύτερους φόβους τους που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τους στοίχειωσαν, καθώς παραδόθηκαν χωρίς όρους στην αγκαλιά του Μορφέα.

 

 

 

Υποθέτω πως ένα βιβλίο σαν κι αυτό, πρέπει να το εξετάσουμε σε δύο επίπεδα. Εκείνα των ενηλίκων και ανήλικων αναγνωστών. Όμως επί της ουσίας, ο σκοπός είναι ένας. Να αντιμετωπίσουν τα παιδιά τους φόβους τους συνειδητοποιώντας ότι τα πράγματα, δεν είναι τόσο τραγικά ή τρομακτικά, όσο πιστεύουν και οι γονείς, να κατανοήσουν πως ένα φιλί και ένα χάδι, δεν είναι αρκετά για να βοηθήσουν το παιδί τους όταν ξυπνάει τρομαγμένο τη νύχτα. Αυτό που μπορεί να αποδειχτεί πραγματικά χρήσιμο, είναι να αφήσουμε τα παιδιά μας να μας αφηγηθούν τον εφιάλτη τους, να το βγάλουν από μέσα τους και εξωτερικεύοντας τις εικόνες του μυαλού τους μεταμορφώνοντάς τες σε λέξεις, να τις αποβάλλουν από το νου και τη συνείδησή τους, αντιμετωπίζοντάς τα καταπρόσωπο.

 

 

 

Οι 13 εφιάλτες του βιβλίου αποτυπώνονται στο χαρτί με όλη την τρυφερότητα, και την αφέλεια αν θέλετε, τις παιδικής ηλικίας που πολλοί από εμάς, ίσως να έχουμε ξεχάσει. Και με έναν αρκετά διδακτικό και άμεσο τρόπο θα λέγαμε, ο συγγραφέας, μας καλεί να αντιμετωπίσουμε τους εφιάλτες των δικών μας παιδιών με έναν τρόπο πιο αποδοτικό και εποικοδομητικό. Για να συμφιλιωθούν τα παιδιά μας με όλα όσα τα τρομάζουν, πρέπει να τα αντιμετωπίσουν και θα είναι πιο εύκολο για εκείνα να το πράξουν αν εμείς, ως ενήλικες και γονείς τους, τα περιβάλλουμε με αγάπη, τρυφερότητα και κατανόηση και πάνω απ' όλα, με διάθεση να τα ακούσουμε και να τα βοηθήσουμε.

 

 

 

 

 

 

 

Εκτύπωση
Περισσότερα
Μόνο τα μάτια μένουν - Μαρία Ρουσάκη: Κριτική βιβλίου
25.11.2016 11:55
Η Μαρία Ρουσάκη, έπειτα από πολλά χρόνια συγγραφικής παρουσίας στα δρώμενα της παιδικής λογοτεχνίας, τόλμησε φέτος να κάνει το επόμενο βήμα, ν' ασχοληθεί και με την ενήλικη, προσφέροντας ένα μυθιστόρημα αρκετά τρυφερό και συγκινητικό.
Δεν είσαι εδώ (Τριλογία της Κρήτης) - Πολυχρόνης Κουτσάκης: Κριτική βιβλίου
21.11.2016 16:36
Κάθε φορά που μια αγαπημένη λογοτεχνική σειρά φτάνει στο τέλος της, νιώθω βαθιά συγκίνηση αλλά και μια γλυκιά νοσταλγία, γιατί κάπου βαθιά μέσα μου θα ήθελα να έχει λίγο ακόμα. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η "Τριλογία της Κρήτης" του Πολυχρόνη Κουτσάκη, μια εφηβική αστυνομική περιπέτεια γεμάτη δράση, μεταφυσικό στοιχείο, έρωτα, αγάπη, αγωνία, θυσία και αυτοθυσία -με τα δύο αυτά να συνδυάζονται τις περισσότερες φορές-, παραστατική απεικόνιση των πανέμορφων Χανίων και των μυστικών που αυτά κρύβουν -υπό την σκέπη μιας μαγείας βγαλμένη σαν από άλλη εποχή-, κινηματογραφική αφήγηση γεγονότων που σε κρατάνε καθηλωμένο. Μια τριλογία που έφτασε στο τέλος της μέσω ενός δυναμικού κρεσέντου σκέψεων και συναισθημάτων που με έκαναν να κλαίω με μαύρο δάκρυ, νιώθοντας μια γλυκόπικρη συγκίνηση.
Καρδιά από πέτρα - Simon Scarrow: Κριτική βιβλίου
10.08.2016 12:58
Ο Simon Scarrow είναι ένας εξαιρετικά ταλαντούχος συγγραφέας, ο οποίος έχει τη μοναδική ικανότητα, με ό,τι θέμα κι αν καταπιαστεί, να το κάνει ολότελα δικό του, πραγματοποιώντας την απαραίτητη έρευνα προκειμένου να προχωρήσει στην δημιουργία μιας δικής του ιστορίας που όμως, θα σέβεται την πραγματική Ιστορία.
Η σιωπή του φάρου - Kimberley Freeman: Κριτική βιβλίου
08.08.2016 13:00
Η Kimberley Freeman αποτελεί μία από τις πλέον αγαπητές φιγούρες στο χώρο της σύγχρονης λογοτεχνίας, έχοντας κερδίσει την καρδιά εκατομμυρίων αναγνωστών, πράγμα που αναπόφευκτα θα την έφερνε και στη χώρα μας με ανάλογη επιτυχία.
Η κόρη του κεραυνού - Lucinda Riley: Κριτική βιβλίου
05.08.2016 14:02
Περίπου ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του βιβλίου "Οι κόρες των αστεριών", οι εκδόσεις Διόπτρα φέρνουν στη χώρα μας το δεύτερο βιβλίο της σειράς "The seven sisters" της Lucinda Riley, της Ιρλανδής συγγραφέως που έχει καταφέρει να γίνει αγαπητή στους αναγνώστες ολόκληρου του πλανήτη μέσω των ρομαντικών της μυθιστορημάτων και πολύ περισσότερο, μέσω της συγκεκριμένης σειράς.
Η Κοιλάδα της Αλεπούς - Charlotte Link: Κριτική βιβλίου
22.07.2016 13:26
"Η Κοιλάδα της Αλεπούς" είναι ένα από τα βιβλία εκείνα που τους τελευταίους μήνες έχουν συζητηθεί όσο λίγα. Στο εξωτερικό, οι κριτικές που έχει λάβει είναι των άκρων, με τις μισές απ' αυτές να το εκθειάζουν μην διστάζοντας κατά περιπτώσεις να το χαρακτηρίσουν ως ένα από τα καλύτερα αστυνομικά βιβλία των τελευταίων ετών, και τις άλλες μισές να το κατηγορούν, άλλοτε για την σκληρότητά του και άλλοτε για την προβλεψιμότητά του.
Μικρή ερωτική ιστορία - Gilles Legardinier: Κριτική βιβλίου
19.07.2016 12:18
Η σχέση μου με την σύγχρονη γαλλική λογοτεχνία δεν θα έλεγα πως είναι και η καλύτερη δυνατή. Αν και τρέφω μεγάλη αγάπη και θαυμασμό για τους κλασσικούς συγγραφείς που προέρχονται από την χώρα αυτή, την οποία και λατρεύω μέχρι θανάτου, οι σύγχρονοι Γάλλοι λογοτέχνες έχουν ένα ύφος και μια εκφραστική φυσιογνωμία που δεν θα έλεγα πως είναι και πολύ του γούστου μου.
Ο ιππότης των Επτά Βασιλείων - George R. R. Martin: Κριτική βιβλίου
03.06.2016 12:35
Το να μπω στη διαδικασία να σας συστήσω τον George R. R. Martin είναι τουλάχιστον περιττό, όπως -ίσως- περιττό είναι και το να μπω στη διαδικασία να κρίνω το έργο του καθώς, ο Martin έχει ακριβώς το ίδιο χαρακτηριστικό που διαθέτει και ο Tolkien.