Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Άρρητη Κόρη - Ακολουθώντας τα μονοπάτια της Περσεφόνης, από την ομάδα Αιμιλίας Μπουρίτη Συνεργασία

Άρρητη Κόρη - Ακολουθώντας τα μονοπάτια της Περσεφόνης,  από την ομάδα Αιμιλίας Μπουρίτη Συνεργασία

Η ομάδα Αιμιλίας Μπουρίτη συν+εργασία

παρουσιάζει από την Τετάρτη 20 Μαρτίου, και κάθε Τετάρτη μέχρι τις 10 Απριλίου, στο θέατρο Χυτήριο τη χοροθεατρική παράσταση «Άρρητη  Κόρη - Ακολουθώντας τα μονοπάτια της Περσεφόνης». Η παράσταση εστιάζει στους μύθους της Περσεφόνης και αποτελεί μία περαιτέρω έρευνα και ανάπτυξη της προηγούμενης χοροθεατρικής παράστασης «Άρρητη Κόρη»  της χορογράφου Αιμιλίας Μπουρίτη.

 

Η παράσταση  στοχεύει να ταξιδέψει το θεατή στους μύθους της Περσεφόνης και να τον μυήσει στα σύμβολά της. Η Άρρητη γίνεται Ρητή για την ψυχή του θεατή μέσα από την εμπειρία της παράστασης. Το ταξίδι της από τα Ηλύσια πεδία, ο μυθικός τόπος της Ελευσίνας, ο σκοτεινός και ασυνείδητος  Άδης, το ρόδι, το συνδετικό στοιχείο των δύο κόσμων, ο βιασμός της Κόρης και ο Διόνυσος Ζαγρέας συνομιλούν με την ανάγκη των καλλιτεχνών αλλά και των θεατών για μία βαθιά ψυχική εμπειρία κάθαρσης. Το μήνυμα της παράστασης είναι ότι ο μύθος μπορεί να ξεπεράσει τα στενά ψυχικά όρια του ανθρώπου σε μία εποχή κρίσης και να επαναπροσδιορίσει την ανάγκη του  για δικαίωμα στο όνειρο και την  ελευθερία.

 

Η παράσταση είναι σύγχρονη σύνθεση σωματικού θεάτρου με διάφορες τεχνικές χορού, όπως χορός butoh, σύγχρονος χορός και κινητικός αυτοσχεδιασμός. Το κινητικό αυτό λεξιλόγιο, μαζί με τον λόγο, τις μουσικές συνθέσεις ιδιόφωνων οργάνων, την ηλεκτρονική μουσική και την ψαλτική τέχνη, σε συνδυασμό με την εικαστική εγκατάσταση και το βίντεο συντελούν ώστε η παράσταση να δημιουργήσει γέφυρες μεταξύ του μύθου και της σύγχρονης τέχνης.

 

Κείμενα: Δημήτρης Παπαδίτσας «Άπαντα», Ελένη Λαδιά «Οι Έλληνες παίδες στην αρχαιότητα», «Μυθολογικά Παράδοξα και ένα διήγημα».

 


Σκηνοθεσία , χορογραφία , δραματουργική επεξεργασία, εικαστική εγκατάσταση: Αιμιλία Μπουρίτη
Χορογραφικές και δημιουργικές ιδέες και από τη χοροθεατρική ομάδα: Παναγιώτης Γαρμπής, Θάλεια Δήτσα, Μυρτώ Μπουρίτη

 


Μουσική σύνθεση και performance: Τάσος Φωτίου
Μηχανικό βιολί: Γιώργος Κατσάνος
Ψαλτική: Γιάννης Τσούνης
Κοστούμια: Ντομινίκ Ντελκός
Κατασκευή μάσκας: Γιώργος Μαυρίκος
Φωτογραφία: Βούλα Ανδρώνη
Φωτισμός: Μαρία Αθανασοπούλου  
Βίντεο: Πάνος Βιττωράκης
Οργάνωση παραγωγής: Αλεξάνδρα Φύκα

 

Performers: Παναγιώτης Γαρμπής, Θάλεια Δήτσα, Μυρτώ  Μπουρίτη, Αιμιλία Μπουρίτη

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Η Σκελετογυναίκα επιστρέφει στο Τριανόν
24.01.2017 10:40
Η καλλιτεχνική ομάδα "Κυματομορφή", σε συνεργασία με την Μελίνα Αργυρίου και τον Γιάννη Μήτσο, επιστρέφει στο Τριανόν και παρουσιάζει τη χοροθεατρική παράσταση "Η Σκελετογυναίκα".
Η Σκελετογυναίκα στο Κινηματοθέατρο Τριανόν
21.11.2016 11:44
Η Μαίρη Παππά, σε συνεργασία με τη χορογράφο Μελίνα Αργυρίου και τον χορευτή Γιάννη Μήτσο, παρουσιάζει τη χοροθεατρική παράσταση «Η Σκελετογυναίκα», για δυο μόνο παραστάσεις στο κινηματοθέατρο «Τριανόν» στις 16 και 17 Δεκεμβρίου.
Μ’ ακούς, από την ομάδα DiZgravity στο Θέατρο ΠΚ
07.10.2016 12:21
Η χοροθεατρική ομάδα DiZgravity παρουσιάζει στο Θέατρο ΠΚ το έργο «Μ’ ακούς» για δεύτερη συνεχή χρονιά.
Memories for Life στο πλαίσιο του Meeting the Odyssey στην Ελευσίνα
28.06.2016 14:39
Η χοροθεατρική παράσταση “Memories for Life”, που έγινε δεκτή με θερμότατα σχόλια και ενθουσιασμό από τους θεατές σε όλη την Ευρώπη, έρχεται και στην Ελευσίνα!
Λαβύρινθος, από το Σκοτάδι στο Φως στο Θέατρο Παλλάς
19.04.2016 15:00
Οι Κρητικοί δεξιοτέχνες χορευτές Γιάννης και Γιώργος Μεγαλακάκης και ο σκηνοθέτης-χορογράφος Παύλος Κουρτίδης παρουσιάζουν στο Παλλάς την χοροθεατρική παράσταση «ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ, από το σκοτάδι στο φως» με αφορμή την επέτειο της ιστορικής μάχης της Κρήτης και στόχο την ανάδειξη των πολιτισμικών στοιχείων της Μεγαλονήσου.