Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Ρεσιτάλ βιολιού με τον Άνταμ Μπάντα στο Μέγαρο Μουσικής

Ρεσιτάλ βιολιού με τον Άνταμ Μπάντα στο Μέγαρο Μουσικής

Ο πιανίστας Ίγκορ Λέβιτ για λόγους υγείας ακυρώνει την εμφάνισή του στην προγραμματισμένη για αύριο Τετάρτη ...

6 Μαρτίου (ώρα 8.30μμ) συναυλία με τον βιολονίστα Άνταμ Μπάντα , στο πλαίσιο της Σειράς Rising Stars.
 

Το ρεσιτάλ βιολιού του Άνταμ Μπάντα θα πραγματοποιηθεί κανονικά με τη σύμπραξη της Όρσολυα Σόος στο πιάνο , στην Αίθουσα Νίκος Σκαλκώτας.

 

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών παρουσιάζει στο πλαίσιο του κύκλου Rising Stars, ρεσιτάλ βιολιού με τον Άνταμ Μπάντα την Τετάρτη 6 Μαρτίου στις 20:30.

 

 

Η Σειρά Rising StarsΑνατέλλοντες Αστέρες») πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Προγράμματος «Πολιτισμός» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής (ECHO), ενός δικτύου διεθνών συνεργασιών μεταξύ ευρωπαϊκών αιθουσών μουσικής, το οποίο στοχεύει στην προώθηση των πολιτιστικών ανταλλαγών, στην ανάδειξη και διάδοση της καλλιτεχνικής δημιουργίας και στην προβολή ανερχόμενων νέων ερμηνευτών ή μικρών σχημάτων από την Ευρώπη και τις Η.Π.Α. Κάθε χρόνο ο ECHO επιλέγει έξι καλλιτέχνες με εξαιρετική επίδοση, οι οποίοι ως Rising Stars δίνουν συναυλίες στις αίθουσες-μέλη του ECHO.

 


Από το 1995 ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Κέντρων Συμφωνικής Μουσικής μέσα από το θεσμό των Rising Stars έχει συμβάλει στην ανάδειξη γνωστών, πλέον, καλλιτεχνών της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Μέσα από τις συναυλίες αυτές, νέοι και διακεκριμένοι μουσικοί έρχονται σε επαφή με καινούργια ακροατήρια διεθνώς και έτσι τους δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάσουν στις μεγαλύτερες αίθουσες της Ευρώπης προγράμματα που έχουν επιλέξει οι ίδιοι. Είναι όλοι εξαιρετικοί στο είδος τους και αυστηρά επιλεγμένοι από τους Καλλιτεχνικούς Διευθυντές των αιθουσών-μελών.

 

Ο νεαρός Ούγγρος βιολονίστας Άνταμ Μπάντα είναι αποδέκτης υψηλών διακρίσεων σε διεθνείς διαγωνισμούς (Φέρεντς Χόλατς-2001, Καρλ Φλες-2005, Σίγκετι & Χουμποϋ-2007, κ.ά.). Το 2004, του απενεμήθη το βραβείο Pro-Europe, ενώ δύο χρόνια αργότερα κατέκτησε τη δεύτερη θέση στον Διεθνή Διαγωνισμό Γιαμπόλσκυ στη Μόσχα και τιμήθηκε με το ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής. Στη χώρα του έχει επίσης τιμηθεί με τα βραβεία Junior Prima Primissima και Artisjus, καθώς κα με το κρατικό βραβείο Youths of March Award για εξαίρετα μουσικά ταλέντα.

 

Γεννημένος σε μια αγροτική κωμόπολη της Ουγγαρίας, ο Άνταμ Μπάντα έδωσε δείγματα των εντυπωσιακών ικανοτήτων του από μικρή ηλικία. Πρωτοέπαιξε βιολί σε ηλικία 8 ετών, στο μουσικό σχολείο της περιοχής του και μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια κατάφερε να αποσπάσει δύο πρώτες θέσεις σε ουγγρικούς διαγωνισμούς. Στα δώδεκά του έγινε δεκτός στην τάξη εξαίρετων νεαρών ταλέντων της Ακαδημίας «Φραντς Λιστ» της Βουδαπέστης, όπου μελέτησε βιολί με τη διάσημη δεξιοτέχνη Έστερ Περένυι. Η μουσική παράδοση της χώρας του και ειδικά ο Μπέλα Μπάρτοκ αλλά και εμβληματικοί καλλιτέχνες του 20ού αιώνα όπως ο Γιεχούντι Μενουχίν αποτελούν σταθερά σημεία αναφοράς για τον Μπάντα. Ο νεαρός βιρτουόζος θεωρείται ένας από τους ιδανικότερους ερμηνευτές του Κοντσέρτου για βιολί αρ. 2 του Μπάρτοκ, στον οποίο είναι αφιερωμένο άλλωστε και το πρώτο DVD του Μπάντα. Ο Άνταμ Μπάντα έχει εμφανιστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιταλία, την Κίνα, τη Ρωσία, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα και έχει δώσει συναυλίες σε γνωστές αίθουσες σε όλο τον κόσμο  συνεργαζόμενος με διακεκριμένους σολίστ, μεταξύ των οποίων οι Ζόλταν Κότσιτς, Άντρας Σιφ και Μίκλος Περένυι.

 

Στο ρεσιτάλ του στο Μέγαρο, θα παρουσιάσει έργα Σούμαν, Σωσσόν, Χούμποϋ και Σαρασάτε. Στο πιάνο θα τον συνοδεύσει η Ρουμάνα σολίστ  Όρσολυα Σόος, με την οποία έχουν κάνει αρκετές εμφανίσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Η Σόος είναι αποδέκτης πολλών βραβείων και διακρίσεων σε διεθνείς διαγωνισμούς. Στο βιογραφικό της αναφέρονται ουκ ολίγες συνεργασίες με ρουμανικές και ξένες ορχήστρες ήδη από τα δώδεκά της χρόνια. Από το 1988 έως το 1992 συνεργάστηκε με τον βιολονίστα Λίβιου Πουρνάρου, με τον οποίο κέρδισαν το 1991 το βραβείο «Ροντόλφο Λίπιτσερ» στην Γκορίτσια της Ιταλίας. Διδάσκει στο Μουσικό Ινστιτούτο «Μπέλα Μπάρτοκ» στο Μίσκολτς.

 

Ο Άνταμ Μπάντα και η Όρσολυα Σόος θα παρουσιάσουν τη Σονάτα για βιολί και πιάνο σε λα ελάσσονα, έργο 105 του Ρόμπερτ Σούμαν (1810-1856), το Ποίημα για βιολί και πιάνο, έργο 25 του  Ερνέστ Σωσσόν (1855-1899) και το Larghetto για βιολί και πιάνο, έργο 14 του Ούγγρου συνθέτη Γένε Χούμποϋ (1858-1937). Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με τις δημοφιλέστατες Τσιγγάνικες μελωδίες, έργο 20 του Ισπανού ρομαντικού συνθέτη και δεξιοτέχνη του βιολιού Πάμπλο ντε Σαρασάτε (1844-1908).
 

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Γιάννης Κωνσταντινίδης / Κώστας Γιαννίδης: ένας συνθέτης, δύο μουσικοί κόσμοι στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
02.11.2016 15:51
Με ένα ιδιαίτερο ρεσιτάλ αφιερωμένο στον Γιάννη Κωνσταντινίδη/Κώστα Γιαννίδη, τον μεγάλο συνθέτη του 20ού αιώνα που υπηρέτησε με πάθος και συνέπεια δύο διαφορετικά είδη μουσικής, συνεχίζεται την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου στις 8:30 το βράδυ ο νέος Κύκλος εκδηλώσεων του Μεγάρου «Η ανθρώπινη φωνή» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Οι πόλεις της μουσικής - Λειψία: Η εναρκτήρια συναυλία της ΚΟΑ στο Μέγαρο Μουσικής
30.09.2016 16:07
Η επίσημη έναρξη της καλλιτεχνικής περιόδου 2016-2017 της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών πραγματοποιείται την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου, στις 20.30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με τη συναυλία «Οι Πόλεις της Μουσικής-Λειψία», η οποία, υπό τη μουσική διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή, εγκαινιάζει ταυτοχρόνως τον κύριο, φετινό, θεματικό κύκλο του προγραμματισμού της Ορχήστρας με τίτλο «Οι Πόλεις της Μουσικής», ο κύκλος αυτός, θα ταξιδέψει το κοινό, καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν, σε εννέα από τα, ιστορικά σημαντικότερα, μουσικά κέντρα του παγκόσμιου χάρτη, επιλέγοντας το συναυλιακό πρόγραμμα να σχετίζεται κάθε φορά με μια πόλη, βάσει λιγότερο ή περισσότερο προφανών συνειρμών.
Sette Donne Dell' Opera: Ρεσιτάλ όπερας στη Μουσική Βιβλιοθήκη
13.05.2016 12:37
Στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης «ΛΙΛΙΑΝ ΒΟΥΔΟΥΡΗ» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα πραγματοποιηθεί ρεσιτάλ όπερας από τη σοπράνο Χριστίνα Τσιμπρή και τον πιανίστα Γιάννη Τσανακαλιώτη.
Liederabend: Ποίηση σε μουσική με τέσσερα πληκτροφόρα εποχής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
06.04.2016 14:14
Η Φανή Αντωνέλου, μια από τις ανερχόμενες ελληνίδες σοπράνο που διαπρέπουν στο εξωτερικό, και ο πιανίστας και τσεμπαλίστας Γεράσιμος Χοϊδάς, ένας σολίστ εξειδικευμένος στις ιστορικά τεκμηριωμένες ερμηνείες, παρουσιάζουν την Τετάρτη 13 Απριλίου στις 8:30 το βράδυ στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών το ρεσιτάλ «Liederabend – Ποίηση σε μουσική» με τραγούδια και έργα για τσέμπαλο, πιανοφόρτε και πιάνο από την εποχή του Μπαρόκ έως τον Ρομαντισμό.
Μουσικοί συσχετισμοί: Ρεσιτάλ του Άρη Γραικούση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
31.03.2016 17:01
Ο πιανίστας Άρης Γραικούσης στις 14 Μαΐου 2016 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Σύλλογος οι φίλοι της μουσικής - Mεγάλη Bιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» και ώρα 20:30, παρουσιάζει ένα ρεσιτάλ αντιθέσεων και εναλλαγών, με διαχρονικά "κλασσικά" κομμάτια και επιλεγμένα τραγούδια, με τίτλο «Μουσικοί Συσχετισμοί».