Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2017

Αριστοφάνους Βάτρα - Χ

Αριστοφάνους Βάτρα - Χ
Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει την φαρσοκωμωδία του Αριστοφάνη Βάτρα-Χ, ξεκινώντας από το Θέατρο Φρύνιχος στους Δελφούς, συνεχίζοντας έπειτα να περιοδεύει σε Ελλάδα και Κύπρο.

Πρόκειται για το τελευταίο έργο του Αριστοφάνη που παραστάθηκε στην Αθήνα, διδάχτηκε πρώτη φορά στα Λήναια το 405 π.Χ και πήρε το πρώτο βραβείο. 

Ο θεός Διόνυσος απογοητευμένος από την κατάσταση του θεάτρου στην Αθήνα, καθώς οι μεγάλοι τραγικοί έχουν πεθάνει, είναι αποφασισμένος να αναλάβει δράση για να αρχίσουν ξανά αξιόλογοι δραματικοί αγώνες στην Αθήνα.

Μαζί με τον δούλο του Ξανθία ξεκινούν ένα περιπετειώδες ταξίδι προς τον Κάτω Κόσμο με σκοπό να φέρουν πίσω τον καλύτερο τραγικό ποιητή. Όταν φτάνουν στον Αδη, επικρατεί αναταραχή.

Ο Ευριπίδης διεκδικεί από τον Αισχύλο την τιμητική θέση του καλύτερου τραγικού ποιητή.

Για να λυθεί η διαφορά, ο Πλούτωνας καλεί τον Διόνυσο, σε ρόλο διαιτητή, καθώς και τους τρεις τραγικούς σε έναν δραματικό διαγωνισμό. Ο αγώνας για την ανάδειξη του καλύτερου, αρχίζει...

Τα κωμικά ευρήματα και τα φαρσικά επεισόδια διαδέχονται το ένα το άλλο και μέσα από την πικρή σατιρική διάθεση του Αριστοφάνη, έρχεται στο φως η πάντα σύγχρονη διάσταση του έργου.

Η πρεμιέρα της παράστασης θα πραγματοποιηθεί στις 4 Ιουλίου στο Θέατρο Φρύνιχος στους Δελφούς ενώ στις 11 και 12 Ιουλίου το έργο θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και στη συνέχεια θα περιοδεύσει ανά την Ελλάδα και θα παρουσιαστεί και για ένα διήμερο στην Κύπρο.

Η μετάφραση του έργου είναι του Νίκου Χαραλαμπόπουλου, η διασκευή και η σκηνοθεσία του Δημήτρη Λιγνάδη, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Έλλης Παπαγεωργακοπούλου, η μουσική του Γιάννη Χριστοδουλόπουλο, η χορογραφία του Φωκά Ευαγγελινού και οι φωτισμοί του Σάκη Μπιρμπιλή.

Πρωταγωνιστούν οι Γιώργος Μαρίνος, Δημήτρης Λιγνάδης , Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Δήμητρα Ματσούκα, Στεφανία Γουλιώτη, Βαγγέλης Χατζηνικολάου.

Παίζουν επίσης και οι Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Θανάσης Ιωάννου, Δημήτρης Μακαλιάς, Δημήτρης Μοθωναίος, Χρίστος Νικολάου , Δημήτρης Ντάσκας, Γρηγόρης Ποιμενίδης, Νίκος Πουρσανίδης, Φοίβος Ριμένας, Γιάννης Τσεμπερλίδης, Αλεξάνδρα Αιδίνη, Λήδα Καπνά, Ελευθερία Μπενοβία, Αθηνά Μπερδέκα, Αρτεμις Φλέσσα, Κλαίρη Χριστοπούλου. Μουσικός: Δημήτρης Κλείδας.

Σχετικές ειδήσεις
Aurora, του Βλαδίμηρου Νικολούζου στο Θέατρο Ροές
20.02.2017 13:33
Το Rēs Ratio Network υποδέχεται στο Θέατρο Ροές την πρώτη σκηνοθετική δουλειά του Βλαδίμηρου Νικολούζου, Αurora, με πρωταγωνίστρια την Ηλέκτρα Νικολούζου, από Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017 και για έξι μοναδικές παραστάσεις. Πρόκειται για έναν μονόλογο μιας γυναίκας που ακροβατεί στα όρια του πραγματικού, ανάμεσα στους ήχους και το σώμα.
Η Παρεξήγηση του Albert Camus στο Θέατρο Radar: Παράταση παραστάσεων
20.04.2016 14:45
Λόγω της μεγάλης προσέλευσης, η παράσταση του έργου "Η Παρεξήγηση" του Albert Camus, σε σκηνοθεσία Αναστασίας Παπαστάθη, παρατείνεται στο Θέατρο Radar και μετά το Πάσχα από τις 6 έως τις 29 Μαΐου και μόνο για 12 παραστάσεις.
Ισορροπιστής αεροσκαφών, του Θόδωρου Θεοδωρίδη σε μικρή περιοδεία
04.03.2016 14:46
Οι παραστάσεις στην Αθήνα στον Πολυχώρο Αθηναΐς, για το έργο του Θόδωρου Θεοδωρίδη «Ισορροπιστής αεροσκαφών» σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη, με τον Δημήτρη Πιατά και την συμμετοχή των Αλέξανδρου Τούντα και Ανδρέα Ανδρέου, ρίχνουν αυλαία την Τρίτη 8 Μαρτίου, όπως είχε προγραμματιστεί.
Από το Σκοτάδι στο Φως, από τη Θεατρική Ομάδα Κωφών
24.02.2016 15:25
Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Υπογείου του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, η Θεατρική Ομάδα Κωφών “Τρελά Χρώματα” παρουσιάζει τη παράσταση «Από το Σκοτάδι στο Φως», σε διασκευή – σκηνοθεσία Έλλης Μερκούρη, για έξι μόνο παραστάσεις 17, 18, 19, 20 και 26, 27 Μαρτίου.
Ο Καλόγερος του Μatthew Gregory Lewis στο Skrow Theater
24.02.2016 15:15
Το Skrow Theater και η ομάδα Skrow Theater Group παρουσιάζουν το έργο του Μatthew Gregory Lewis, Ο Καλόγερος, σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου.