Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016

Αριστοφάνους Βάτρα - Χ

Αριστοφάνους Βάτρα - Χ
Το Εθνικό Θέατρο παρουσιάζει την φαρσοκωμωδία του Αριστοφάνη Βάτρα-Χ, ξεκινώντας από το Θέατρο Φρύνιχος στους Δελφούς, συνεχίζοντας έπειτα να περιοδεύει σε Ελλάδα και Κύπρο.

Πρόκειται για το τελευταίο έργο του Αριστοφάνη που παραστάθηκε στην Αθήνα, διδάχτηκε πρώτη φορά στα Λήναια το 405 π.Χ και πήρε το πρώτο βραβείο. 

Ο θεός Διόνυσος απογοητευμένος από την κατάσταση του θεάτρου στην Αθήνα, καθώς οι μεγάλοι τραγικοί έχουν πεθάνει, είναι αποφασισμένος να αναλάβει δράση για να αρχίσουν ξανά αξιόλογοι δραματικοί αγώνες στην Αθήνα.

Μαζί με τον δούλο του Ξανθία ξεκινούν ένα περιπετειώδες ταξίδι προς τον Κάτω Κόσμο με σκοπό να φέρουν πίσω τον καλύτερο τραγικό ποιητή. Όταν φτάνουν στον Αδη, επικρατεί αναταραχή.

Ο Ευριπίδης διεκδικεί από τον Αισχύλο την τιμητική θέση του καλύτερου τραγικού ποιητή.

Για να λυθεί η διαφορά, ο Πλούτωνας καλεί τον Διόνυσο, σε ρόλο διαιτητή, καθώς και τους τρεις τραγικούς σε έναν δραματικό διαγωνισμό. Ο αγώνας για την ανάδειξη του καλύτερου, αρχίζει...

Τα κωμικά ευρήματα και τα φαρσικά επεισόδια διαδέχονται το ένα το άλλο και μέσα από την πικρή σατιρική διάθεση του Αριστοφάνη, έρχεται στο φως η πάντα σύγχρονη διάσταση του έργου.

Η πρεμιέρα της παράστασης θα πραγματοποιηθεί στις 4 Ιουλίου στο Θέατρο Φρύνιχος στους Δελφούς ενώ στις 11 και 12 Ιουλίου το έργο θα παρουσιαστεί στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και στη συνέχεια θα περιοδεύσει ανά την Ελλάδα και θα παρουσιαστεί και για ένα διήμερο στην Κύπρο.

Η μετάφραση του έργου είναι του Νίκου Χαραλαμπόπουλου, η διασκευή και η σκηνοθεσία του Δημήτρη Λιγνάδη, τα σκηνικά και τα κοστούμια της Έλλης Παπαγεωργακοπούλου, η μουσική του Γιάννη Χριστοδουλόπουλο, η χορογραφία του Φωκά Ευαγγελινού και οι φωτισμοί του Σάκη Μπιρμπιλή.

Πρωταγωνιστούν οι Γιώργος Μαρίνος, Δημήτρης Λιγνάδης , Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Δήμητρα Ματσούκα, Στεφανία Γουλιώτη, Βαγγέλης Χατζηνικολάου.

Παίζουν επίσης και οι Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Θανάσης Ιωάννου, Δημήτρης Μακαλιάς, Δημήτρης Μοθωναίος, Χρίστος Νικολάου , Δημήτρης Ντάσκας, Γρηγόρης Ποιμενίδης, Νίκος Πουρσανίδης, Φοίβος Ριμένας, Γιάννης Τσεμπερλίδης, Αλεξάνδρα Αιδίνη, Λήδα Καπνά, Ελευθερία Μπενοβία, Αθηνά Μπερδέκα, Αρτεμις Φλέσσα, Κλαίρη Χριστοπούλου. Μουσικός: Δημήτρης Κλείδας.

Σχετικές ειδήσεις
Νεκρή Φύση σε Χαντάκι, του Fausto Paravidino στο Θέατρο Τ
03.02.2016 11:30
Η θεατρική ομάδα Προσεχώς Subway παρουσιάζει το βραβευμένο αστυνομικό θρίλερ «Νεκρή Φύση σε Χαντάκι» του Ιταλού συγγραφέα Fausto Paravidino, από τις 4 Μαρτίου, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.00, στο Θέατρο Τ.
Mall της Στέλλας Παπαδημητρίου στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς
01.02.2016 12:43
Η ομάδα CASUALI ύστερα από μια σειρά επιτυχημένων παραστάσεων στο θέατρο Αυλαία, ανεβάζει το έργο «Mall» της Στέλλας Παπαδημητρίου και σε σκηνοθεσία Στεφανίας Παπαμιχαήλ, στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς – Μελίνα Μερκούρη, στις 12, 13, 14 και 19, 20, 21 Φεβρουαρίου 2016.
Μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος, σε σκηνοθεσία Γιώργου Καραμίχου στο θέατρο Μικρό Γκλόρια
17.12.2015 13:50
Η παράσταση του έργου «Μέχρι να μας Χωρίσει ο Θάνατος», του Ρεμί Ντε Βος, θα παρουσιάζεται στο θέατρο "Μικρό Γκλόρια", σε σκηνοθεσία του Γιώργου Καραμίχου, μέχρι την Κυριακή των Βαΐων.
Πλάτωνα, Απολογία Σωκράτη από το ΚΘΒΕ στο Τελλόγλειο Ίδρυμα
09.12.2015 11:13
Μια μοναδική εμπειρία στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. με την παράσταση «Πλάτωνα, Απολογία Σωκράτη», το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015, στις 20.00.
Αμήν, της Αλκυόνης Βαλσάρη στο Vault
07.12.2015 13:48
Από τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015 και κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21:15, παίζεται η ξεκαρδιστική κωμωδία «ΑΜΗΝ» της Αλκυόνης Βαλσάρη, στον πολυχώρο VAULT Theater Plus, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κομνηνού, με τους Ερμόλαο Ματθαίου και Ερνέστο Βουτσίνο.