Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017
Alyson Noel - Οι κυνηγοί των ψυχών 1: Το πεπρωμένο (Εκδόσεις Ψυχογιός)
Δημοσίευση: Τετάρτη, 6 Φεβρουαρίου 2013 16:20
Alyson Noel - Οι κυνηγοί των ψυχών 1: Το πεπρωμένο (Εκδόσεις Ψυχογιός)

Γνώρισα την Alyson Noel μέσα από την σειρά της, "Αθάνατοι", που κυκλοφόρησε με μεγάλη επιτυχία

… από τις εκδόσεις Ψυχογιός και πριν λίγους μήνες, είχα τη χαρά και την τιμή να την συναντήσω και από κοντά, όταν ήρθε στη χώρα μας όπου με χαμόγελο και θετική διάθεση, υποδέχτηκε σε μεγάλο πολυκατάστημα της Αθήνας, μικρούς και μεγάλους θαυμαστές της.

 

Της Γιώτας Παπαδημακοπούλου

 

Οι ίδιες εκδόσεις, έφεραν στη χώρα μας και τις δύο επόμενες σειρές της συγγραφέως, εκείνες της "Ράιλι Μπλουμ", την οποία και σας έχουμε ήδη παρουσιάσει, αλλά και τους "Κυνηγούς Των Ψυχών". Και μπορεί όσον αφορά την πρώτη σειρά, η απήχηση από το μεγαλύτερο σε ηλικία κοινό να μην ήταν η αναμενόμενη όμως, σε ότι έχει να κάνει με τη δεύτερη, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά καθώς το περιεχόμενό του, αν και θεωρητικά εφηβικό, έχει να δώσει κάτι περισσότερο και μάλιστα, κάτι πολύ διαφορετικό από την πρώτη της σειρά που την έκανε ευρέως γνωστή.


Πρωταγωνίστρια της ιστορίας είναι η Ντέαρ, ένα κορίτσι που μεγάλωσε με τη μητέρα του, καθώς ο πατέρας της χάθηκε σε ένα τραγικό δυστύχημα πολύ πριν γεννηθεί εκείνη, και που ποτέ δεν έζησε σε ένα συγκεκριμένο μέρος αλλά, εξαιτίας της φύσης της δουλειάς της μητέρας της, ταξίδευε σε ολόκληρο τον κόσμο. Όμως η Ντέαρ, κάθε άλλο παρά φυσιολογική είναι. Βλέπει παράξενα πράγματα, οράματα θα έλεγε κανείς, η ένταση των οποίων κορυφώνεται όταν κλείνει τα δεκαέξι της χρόνια. Όλοι την θεωρούν ψυχασθενή όμως η αλήθεια, είναι πολύ διαφορετική και κρύβεται στο παρελθόν της οικογένειας του πατέρα της, σε μια κληρονομιά που φέρει ως πρωτότοκο παιδί του την οποία, πρέπει να αποδεχθεί, να κατανοήσει και να ελέγξει, πριν αυτή ή κάποιος εχθρός της, φροντίσει να ακολουθήσει τα βήματα εκείνα που θα την οδηγήσουν στο θάνατο. Έτσι, θα βρεθεί στο Μεξικό, στο σπίτι της γιαγιάς της που δεν γνώρισε ποτέ, η οποία και θα αναλάβει να την μυήσει σε σημαντικά, αρχέγονα μυστικά και να την εκπαιδεύσει για να υπηρετήσει τον σκοπό με τον οποίο γεννήθηκε.


Νομίζω πως όσοι έχετε διαβάσει βιβλία της Noel, έχετε καταλάβει πως σκοπός της, δεν είναι να αφηγηθεί παραμυθένιες ιστορίες αλλά, κάτι βαθύτερο, πολύ πιο ουσιαστικό. Η Noel, χαρακτηρίζεται από μια έντονη προσωπικότητα, γεμάτη ανησυχίες και προβληματισμούς πράγματα τα οποία, ξεπερνάνε κατά πολύ την πεζή καθημερινότητα, όλα εκείνα που οι άνθρωποι μπορούν να κατανοήσουν απλά και μόνο επειδή τα βλέπουν, περνώντας σε ένα διαφορετικό επίπεδο. Αυτό ακριβώς κάνει και στους "Κυνηγούς Των Ψυχών", μελετώντας δοξασίες και αρχέγονες λατρείες και πεποιθήσεις ενός λαού, μιας φυλής, που αν και μπορεί να μας φαντάζει πολύ μακρινή, υπάρχει, ζει και λειτουργεί σύμφωνα με όλα όσα κληροδοτήθηκαν από τους προγόνους της. Υπάρχουν πολλές λέξεις για να τους περιγράψουν. Σαμάνοι, θεραπευτές, ανιχνευτές και ένα σωρό άλλες. Όποια όμως κι αν επιλέξουμε να χρησιμοποιήσουμε, η ουσία είναι ίδια, δεν αλλάζει και έχει τις ρίζες της βαθιά σε μια ιστορία που είναι εξαιρετικά γοητευτική και θες να μελετήσεις, να ανακαλύψεις τα βαθύτερα μυστικά της και να την κατανοήσεις.


Οι Κυνηγοί αυτοί, έχουν μια αποστολή, ένα καθήκον, να προστατέψουν τα τρία επίπεδα του κόσμου, με την βοήθεια των ζώων προστατών τους, και να εμποδίσουν τις δαιμονικές δυνάμεις να κατακτήσουν τον έλεγχο και να σκορπίσουν το χάος, τόσο στο γήινο επίπεδο, όσο και σε εκείνα των ψυχών. Οι εσωτερικές δυνάμεις και ο τρόπος αξιοποίησής τους, παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο και μονάχα όσοι έχουν το χάρισμα και την πρόθεση να το αξιοποιήσουν, μπορούν να ανακαλύψουν την αλήθεια. Και ακριβώς αυτό, καλείται να κάνει η Ντέαρ. Και παρά την όποια αρχική της άρνηση, δέχεται να ακολουθήσει το πεπρωμένο της, όσο τρομαχτικό και δυσοίωνο κι αν είναι, παρά που γνωρίζει ότι μπορεί να οδηγηθεί στο θάνατο, πολύ πιο εύκολα απ' ότι αν ζούσε μια θεωρητικά, φυσιολογική ζωή. Διακυβεύονται πολύ περισσότερα από την προσωπική της ευτυχία που στην πραγματικότητα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ισορροπία και την προστασία του κόσμου γύρω της που αν αρχίσει να καταρρέει και να βυθίζεται στο σκοτάδι, θα παρασύρει όχι μόνο την ίδια αλλά, και όλους όσους αγαπά.


Η γραφή της Noel, είναι πιο γοητευτική από ποτέ. Προσεγγίζει ένα πολύ ιδιαίτερο θέμα με έναν τρόπο, τόσο αναλυτικό και ξεκάθαρο που παρά την πολυπλοκότητά του, είναι απόλυτα κατανοητός, ακόμα και στον μη μυημένο αναγνώστη. Σε γοητεύει και σε καθηλώνει, έστω κι αν το βιβλίο συνολικά, δεν ανήκει στα αναγνώσματα εκείνα που θα περιγράφαμε ως εύκολα και εύπεπτα. Κατά την ανάγνωση του βιβλίου, χρειάζεται προσοχή και απόλυτη αφοσίωση, είναι απαραίτητο να ενδιαφέρεσαι να διαβάζεις, κάτι περισσότερο από μια ιστορία φανταστικού αφού, όσο παράξενα κι αν φαντάζουν όλα όσα πραγματεύεται, ίσως, να είναι πολύ πιο ρεαλιστικά και αληθινά απ' όσο μπορεί να χωρέσει ο κοινός νους. Γλαφυρή, περιγραφική, η συγγραφέας, μας ταξιδεύει και μας συστήνει ένα νέο σκοτεινό και γοητευτικό κόσμο μέσα στον οποίο χανόμαστε και που αν μη τι άλλο, θέλουμε να εξερευνήσουμε περισσότερο, να τον κατανοήσουμε σε βάθος και να βγάλουμε στην επιφάνεια, κάθε μικρό και μεγάλο του μυστικό. Πολύ απλά, αναμένουμε την συνέχεια με αγωνία.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Οι άνεμοι του χρόνου - Ελένη Τσαμαδού: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 13:53
Τα ιστορικά μυθιστορήματα δεν είναι από τα πλέον αγαπημένα μου, ωστόσο αναγνωρίζω την δυσκολία που έχουν κατά την συγγραφή τους. Δεν είναι εύκολο για έναν δημιουργό, να γράψει ένα βιβλίο το οποίο θα παντρεύει άρτια, διατηρώντας τις απαραίτητες ισορροπίες, ανάμεσα στην Ιστορία και την μυθιστορία.
Μπελγκρέιβια - Julian Fellowes: Κριτική βιβλίου
06.02.2017 10:06
Ο Julian Fellowes είναι γνωστός σεναριογράφος και συγγραφέας, με μας τους Έλληνες να τον γνωρίζουμε κυρίως με την πρώτη του ιδιότητα, και αυτό εξαιτίας της προβολής της πολύ επιτυχημένης του σειράς, "Ο Πύργος του Ντάουντον", στη χώρα μας. Πλέον, έφτασε η ώρα να τον γνωρίσουμε και  με τη δεύτερη, και αυτό χάρη στο βιβλίο του "Μπελγκρέιβια", το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, οι οποίες έχουν κάνει εντυπωσιακό άνοιγμα στη ξένη λογοτεχνία, αλλά και πολύ προσεγμένες και σπουδαίες συνάμα επιλογές. Είναι, λοιπόν, το εν λόγω βιβλίο, που βρίθει από πάθη, έρωτας, σκοτεινά μυστικά, μισαλλοδοξίες και κοινωνικές διακρίσεις, ένα ακόμα αριστούργημα;
Το νέο όνομα - Έλενα Φερράντε: Κριτική βιβλίου
30.01.2017 10:36
Έφτασε η στιγμή να μιλήσουμε για το δεύτερο βιβλίο μιας από τις πιο πολυσυζητημένες σειρές βιβλίων του 2016, το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό, για μια ακόμη φορά από τις εκδόσεις Πατάκη, που έχουν το δικό τους, ιδιαίτερο τρόπο να κάνουν τη διαφορά.
Η κόρη της Αυστραλίας - Harmony Verna: Κριτική βιβλίου
24.01.2017 15:57
Υπάρχουν βιβλία τα οποία είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουν στους αναγνώστες τους δυνατές συγκινήσεις, ταξιδεύοντάς τους σε αλλοτινούς τόπους και καιρούς, συστήνοντάς τους ήρωες που δεν γίνεται να μην αγαπήσουν, και μοιράζοντας μαζί τους ιστορίες αγάπης που μοναδικός τους σκοπός είναι να μείνουν αλησμόνητες, να μην σβηστούν ποτέ από την καρδιά και το μυαλό όσων τις βιώσουν. Μια τέτοια ιστορία είναι και "Η κόρη της Αυστραλίας". Είναι όμως μόνο όλα τα παραπάνω; Αν με ρωτάτε, τότε σας απαντάω με το χέρι στην καρδιά πως όχι, το βιβλίο αυτό είναι πολλά περισσότερα γιατί όχι μόνο μας χαρίζει απλόχερα όσα προαναφέρθηκαν, αλλά γιατί το κάνει με τρόπο αληθινό, ρεαλιστικό και απόλυτα ειλικρινή.
Δεκατρία κεριά στο σκοτάδι - Μένιος Σακελλαρόπουλος: Κριτική βιβλίου
14.12.2016 17:14
Έχετε σκεφτεί ποτέ πως τις βασικές μας αισθήσεις, αλλά και τις κύριες ικανότητές μας ως ανθρώπινα όντα, τις θεωρούμε δεδομένες; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως ζούνε οι άνθρωποι που στερούνται κάποια εξ' αυτών;
Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί - Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Τζ. Τίφανι, Τζ. Θορν: Κριτική βιβλίου
05.12.2016 15:11
Δεν είναι μυστικό! Μεγάλωσα με τον Χάρι και τις περιπέτειές του! Είμαι από τις μεγαλύτερες και πιο πιστές του fans. Έχω διαβάσει τα βιβλία της Rowling πολλάκις, έχω δει τις ταινίες ακόμα περισσότερες φορές, κάθε φορά κλαίω και συγκινούμαι το ίδιο, αν όχι περισσότερο, με την πρώτη, έχω μπει σε διαδικασία να συζητήσω με παρέες και να υπεραναλύσω ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες σε σχέση με τη σειρά, και χίλια δυο άλλα πράγματα που δεν θα τ' αναφέρω ένα προς ένα. Αν το κάνω, κινδυνεύω ν' αρχίσω να μπουρδολογώ.
Μόνο τα μάτια μένουν - Μαρία Ρουσάκη: Κριτική βιβλίου
25.11.2016 11:55
Η Μαρία Ρουσάκη, έπειτα από πολλά χρόνια συγγραφικής παρουσίας στα δρώμενα της παιδικής λογοτεχνίας, τόλμησε φέτος να κάνει το επόμενο βήμα, ν' ασχοληθεί και με την ενήλικη, προσφέροντας ένα μυθιστόρημα αρκετά τρυφερό και συγκινητικό.
Δεν είσαι εδώ (Τριλογία της Κρήτης) - Πολυχρόνης Κουτσάκης: Κριτική βιβλίου
21.11.2016 16:36
Κάθε φορά που μια αγαπημένη λογοτεχνική σειρά φτάνει στο τέλος της, νιώθω βαθιά συγκίνηση αλλά και μια γλυκιά νοσταλγία, γιατί κάπου βαθιά μέσα μου θα ήθελα να έχει λίγο ακόμα. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η "Τριλογία της Κρήτης" του Πολυχρόνη Κουτσάκη, μια εφηβική αστυνομική περιπέτεια γεμάτη δράση, μεταφυσικό στοιχείο, έρωτα, αγάπη, αγωνία, θυσία και αυτοθυσία -με τα δύο αυτά να συνδυάζονται τις περισσότερες φορές-, παραστατική απεικόνιση των πανέμορφων Χανίων και των μυστικών που αυτά κρύβουν -υπό την σκέπη μιας μαγείας βγαλμένη σαν από άλλη εποχή-, κινηματογραφική αφήγηση γεγονότων που σε κρατάνε καθηλωμένο. Μια τριλογία που έφτασε στο τέλος της μέσω ενός δυναμικού κρεσέντου σκέψεων και συναισθημάτων που με έκαναν να κλαίω με μαύρο δάκρυ, νιώθοντας μια γλυκόπικρη συγκίνηση.