Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016
L.J. Smith – Vampire Diaries 6: Η επιστροφή 2 (Εκδόσεις Ψυχογιός)
Δημοσίευση: Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2013 13:12
L.J. Smith – Vampire Diaries 6: Η επιστροφή 2 (Εκδόσεις Ψυχογιός)

Η αλήθεια, να λέγεται... Διαβάζοντας το 5ο βιβλίο της σειράς, "Vampire Diaries" με τίτλο,…
 

…  "Η Επιστροφή 1: Το Σούρουπο", ένιωσα μεγάλη απογοήτευση.

 

Της Γιώτας Παπαδημακοπούλου

 

Μπορεί τα προηγούμενα τέσσερα βιβλία της σειράς, να μην χαρακτηρίζονταν αριστουργηματικά ωστόσο, αποτελούσαν ένα ενδιαφέρον, ευχάριστο, ανατρεπτικό ανάγνωσμα για νέους, που παρά που γράφτηκε τη δεκαετία του '90, έμοιαζε φρέσκο και σύγχρονο, σαν να γράφτηκε σήμερα. Γιατί λοιπόν η σειρά της "Επιστροφής", ξεκίνησε τόσο λάθος; Ο λόγος ένας και πολύ ξεκάθαρος! Γιατί η Smith, θέλοντας να ακολουθήσει ένα πιο μοντέρνο αν το θέλετε ρεύμα, προσπάθησε να χώσει πολλά καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη με αποτέλεσμα, να της πέσουν όλα. Ευτυχώς, στο δεύτερο βιβλίο της "Επιστροφής", "Ψυχές Στο Σκοτάδι", φροντίζει να διορθώσει τα λάθη της προσφέροντάς μας ένα βιβλίο, σχεδόν εκρηκτικό.


Τα σατανικά κιτσούνε, Σινίτσι και Μισάο, έχουν αιχμαλωτίσει τον Στέφαν στην Σκοτεινή Διάσταση, έχοντας κρύψει δε δύο διαφορετικά μέρη, τα δύο μισά ενός κλειδιού που αποτελούν το μοναδικό πράγμα που μπορεί να τον οδηγήσει στην ελευθερία. Η Έλενα, έχει δώσει όρκο στον εαυτό της να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, ρισκάροντας και την ζωή της αν χρειαστεί, προκειμένου να ελευθερώσει τον αγαπημένο της Στέφαν και χωρίς να χάσει χρόνο, οδεύει προς την πύλη που θα της επιτρέψει να εισέλθει στην Σκοτεινή Διάσταση. Όμως στον αγώνα αυτό, δεν είναι μόνη της. Οι φίλες της βρίσκονται στο πλευρό της όπως και ο Ντέιμον, που κυριευμένος από το πάθος του για εκείνη και τις τύψεις απέναντι στον αδερφό του, έχει ορκιστεί με την σειρά του να την προστατέψει ανεξάρτητα το κόστος. Όλοι μαζί, ξεκινάνε ένα μεγάλο κι επικίνδυνο ταξίδι, που κρύβει πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις στην πορεία του, την ίδια ώρα που στο Φελς Τσερτς, το κακό, μοιάζει να έχει ξεφύγει από τον έλεγχο.


Τα θετικά, ειδικά αν μπούμε στη διαδικασία να συγκρίνουμε το εν λόγω βιβλίο με το προηγούμενο, που ουσιαστικά αποτελούσε μια λανθασμένη εισαγωγή σε ένα νέο κεφάλαιο της ιστορίας, είναι πολλά. Πρώτα απ' όλα, η Smith, φαίνεται να έχει καταλάβει πως, δεν μπορείς να μιλάς για πολλά πράγματα ταυτόχρονα, ειδικά αν δεν μπορείς να τα εξηγήσεις όπως ακριβώς πρέπει, δίνοντας στον αναγνώστη να καταλάβει επακριβώς, για ποιο πράγμα τους μιλάς. Δεύτερον, τοποθετεί την δράση της ιστορίας σε έναν νέο κόσμο, σκοτεινό και άγνωστο, που ο ήλιος ουσιαστικά, δεν αναστέλλει ποτέ και που η βία και η οργή, μοιάζουν να έχουν πρωταρχική θέση σε μια κοινωνία σκοτεινών πλασμάτων, που έχουν επιλέξει να μην ζουν στο ανθρώπινο επίπεδο αλλά, μονάχα να το εκμεταλλεύονται, όπως και όποτε θέλουν. Τρίτον, επικεντρώνεται σε σημαντικό βαθμό στα συναισθήματα των χαρακτήρων που και να θέλουν, δεν μπορούν να μείνουν ανεπηρέαστα απ' όλα όσα συμβαίνουν γύρω τους. Έχουμε με άλλα λόγια, ένα ουσιαστικό ψυχογράφημα που οδηγεί τελικά, σε δικαιολογημένες και ουσιαστικές αποφάσεις, που δεν κατευθύνονται από τον παρορμητισμό.


Το μοναδικό αρνητικό χαρακτηριστικό που μπορώ να εντοπίσω στο βιβλίο, έχει να κάνει με τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στο Φελς Τσερτς κατά την διάρκεια της απουσίας των βασικών χαρακτήρων σε μια άλλη διάσταση. Θα ήθελα η Smith, να δώσει λίγο μεγαλύτερη βάση σε αυτό ωστόσο, θέλω να πιστεύω πως θα επανορθώσει στο επόμενο βιβλίο. Από 'κει κι έπειτα, υπάρχουν ορισμένες φλυαρίες σε κάποια σημεία οι οποίες όμως, τελικά, δεν ενοχλούν καθώς, η γραφή της Smith, είναι λιγότερο απλοϊκή απ' ότι στο παρελθόν, πιο λογοτεχνική, λυρική και συναισθηματική. Απολαμβάνεις τη ροή των γεγονότων και η ιστορία, συνολικά, έχει αρκετές δυνατές στιγμές, τόσο σε συναισθηματικό, όσο και σε επίπεδο δράσης. Δεν υπάρχει μονοτονία, δεν υπάρχουν άνευ λόγου επαναλήψεις καταστάσεων και το μεταφυσικό με το ανθρώπινο στοιχείο, συνυπάρχουν αρμονικά σε μια ιστορία που τελικά, και να μην θέλουμε, σχετίζεται και με δύο και γι' αυτό, έχει στην πραγματικότητα, τόσο μεγάλο ενδιαφέρον.


Με τις "Ψυχές Στο Σκοτάδι", η Smith, μας προσφέρει απλόχερα, όλα όσα μας στέρησε άδικα, στο προηγούμενο βιβλίο της, καλύπτοντας τα κενά που μας δημιούργησε, αναζωπυρώνοντας το ενδιαφέρον μας ως αναγνώστες. Περιμένοντας λοιπόν το 7ο και τελευταίο βιβλίο της σειράς, που αναμένεται να κυκλοφορήσει τον προσεχή Μάρτιο από τις εκδόσεις Ψυχογιός, δεν μπορούμε παρά να αγωνιούμε να ανακαλύψουμε, πως πρόκειται να πέσει η αυλαία αυτής της τόσο περίπλοκης ιστορίας. Οι ήρωές μας, έχουν να αντιμετωπίσουν μια ήδη υπάρχουσα κρίση αλλά, και πολλές νέες, τις οποίες η συγγραφέας φρόντισε να αφήσει μετέωρες, θέλοντας προφανώς να τσιτώσει τα νεύρα μας, πράγμα το οποίο πέτυχε και ως fan της σειράς, μπορώ να πω ότι χαίρομαι γι' αυτό καθώς, σβήνει σε έναν βαθμό τα μελανά σημεία που δημιούργησε μερικούς μήνες νωρίτερα. Πολύ σύντομα λοιπόν θα ανακαλύψουμε τι θα συμβεί και ποιες θα είναι οι τελικές αποφάσεις και επιλογές των ηρώων, που μπορούν με την ίδια ευκολία να οδηγήσουν στη λύτρωση, όσο και την καταστροφή.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Μόνο τα μάτια μένουν - Μαρία Ρουσάκη: Κριτική βιβλίου
25.11.2016 11:55
Η Μαρία Ρουσάκη, έπειτα από πολλά χρόνια συγγραφικής παρουσίας στα δρώμενα της παιδικής λογοτεχνίας, τόλμησε φέτος να κάνει το επόμενο βήμα, ν' ασχοληθεί και με την ενήλικη, προσφέροντας ένα μυθιστόρημα αρκετά τρυφερό και συγκινητικό.
Δεν είσαι εδώ (Τριλογία της Κρήτης) - Πολυχρόνης Κουτσάκης: Κριτική βιβλίου
21.11.2016 16:36
Κάθε φορά που μια αγαπημένη λογοτεχνική σειρά φτάνει στο τέλος της, νιώθω βαθιά συγκίνηση αλλά και μια γλυκιά νοσταλγία, γιατί κάπου βαθιά μέσα μου θα ήθελα να έχει λίγο ακόμα. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η "Τριλογία της Κρήτης" του Πολυχρόνη Κουτσάκη, μια εφηβική αστυνομική περιπέτεια γεμάτη δράση, μεταφυσικό στοιχείο, έρωτα, αγάπη, αγωνία, θυσία και αυτοθυσία -με τα δύο αυτά να συνδυάζονται τις περισσότερες φορές-, παραστατική απεικόνιση των πανέμορφων Χανίων και των μυστικών που αυτά κρύβουν -υπό την σκέπη μιας μαγείας βγαλμένη σαν από άλλη εποχή-, κινηματογραφική αφήγηση γεγονότων που σε κρατάνε καθηλωμένο. Μια τριλογία που έφτασε στο τέλος της μέσω ενός δυναμικού κρεσέντου σκέψεων και συναισθημάτων που με έκαναν να κλαίω με μαύρο δάκρυ, νιώθοντας μια γλυκόπικρη συγκίνηση.
Καρδιά από πέτρα - Simon Scarrow: Κριτική βιβλίου
10.08.2016 12:58
Ο Simon Scarrow είναι ένας εξαιρετικά ταλαντούχος συγγραφέας, ο οποίος έχει τη μοναδική ικανότητα, με ό,τι θέμα κι αν καταπιαστεί, να το κάνει ολότελα δικό του, πραγματοποιώντας την απαραίτητη έρευνα προκειμένου να προχωρήσει στην δημιουργία μιας δικής του ιστορίας που όμως, θα σέβεται την πραγματική Ιστορία.
Η σιωπή του φάρου - Kimberley Freeman: Κριτική βιβλίου
08.08.2016 13:00
Η Kimberley Freeman αποτελεί μία από τις πλέον αγαπητές φιγούρες στο χώρο της σύγχρονης λογοτεχνίας, έχοντας κερδίσει την καρδιά εκατομμυρίων αναγνωστών, πράγμα που αναπόφευκτα θα την έφερνε και στη χώρα μας με ανάλογη επιτυχία.
Η κόρη του κεραυνού - Lucinda Riley: Κριτική βιβλίου
05.08.2016 14:02
Περίπου ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του βιβλίου "Οι κόρες των αστεριών", οι εκδόσεις Διόπτρα φέρνουν στη χώρα μας το δεύτερο βιβλίο της σειράς "The seven sisters" της Lucinda Riley, της Ιρλανδής συγγραφέως που έχει καταφέρει να γίνει αγαπητή στους αναγνώστες ολόκληρου του πλανήτη μέσω των ρομαντικών της μυθιστορημάτων και πολύ περισσότερο, μέσω της συγκεκριμένης σειράς.
Η Κοιλάδα της Αλεπούς - Charlotte Link: Κριτική βιβλίου
22.07.2016 13:26
"Η Κοιλάδα της Αλεπούς" είναι ένα από τα βιβλία εκείνα που τους τελευταίους μήνες έχουν συζητηθεί όσο λίγα. Στο εξωτερικό, οι κριτικές που έχει λάβει είναι των άκρων, με τις μισές απ' αυτές να το εκθειάζουν μην διστάζοντας κατά περιπτώσεις να το χαρακτηρίσουν ως ένα από τα καλύτερα αστυνομικά βιβλία των τελευταίων ετών, και τις άλλες μισές να το κατηγορούν, άλλοτε για την σκληρότητά του και άλλοτε για την προβλεψιμότητά του.
Μικρή ερωτική ιστορία - Gilles Legardinier: Κριτική βιβλίου
19.07.2016 12:18
Η σχέση μου με την σύγχρονη γαλλική λογοτεχνία δεν θα έλεγα πως είναι και η καλύτερη δυνατή. Αν και τρέφω μεγάλη αγάπη και θαυμασμό για τους κλασσικούς συγγραφείς που προέρχονται από την χώρα αυτή, την οποία και λατρεύω μέχρι θανάτου, οι σύγχρονοι Γάλλοι λογοτέχνες έχουν ένα ύφος και μια εκφραστική φυσιογνωμία που δεν θα έλεγα πως είναι και πολύ του γούστου μου.
Ο ιππότης των Επτά Βασιλείων - George R. R. Martin: Κριτική βιβλίου
03.06.2016 12:35
Το να μπω στη διαδικασία να σας συστήσω τον George R. R. Martin είναι τουλάχιστον περιττό, όπως -ίσως- περιττό είναι και το να μπω στη διαδικασία να κρίνω το έργο του καθώς, ο Martin έχει ακριβώς το ίδιο χαρακτηριστικό που διαθέτει και ο Tolkien.