Δευτέρα, 20 Φεβρουαρίου 2017
L.J. Smith – Vampire Diaries 6: Η επιστροφή 2 (Εκδόσεις Ψυχογιός)
Δημοσίευση: Δευτέρα, 14 Ιανουαρίου 2013 13:12
L.J. Smith – Vampire Diaries 6: Η επιστροφή 2 (Εκδόσεις Ψυχογιός)

Η αλήθεια, να λέγεται... Διαβάζοντας το 5ο βιβλίο της σειράς, "Vampire Diaries" με τίτλο,…
 

…  "Η Επιστροφή 1: Το Σούρουπο", ένιωσα μεγάλη απογοήτευση.

 

Της Γιώτας Παπαδημακοπούλου

 

Μπορεί τα προηγούμενα τέσσερα βιβλία της σειράς, να μην χαρακτηρίζονταν αριστουργηματικά ωστόσο, αποτελούσαν ένα ενδιαφέρον, ευχάριστο, ανατρεπτικό ανάγνωσμα για νέους, που παρά που γράφτηκε τη δεκαετία του '90, έμοιαζε φρέσκο και σύγχρονο, σαν να γράφτηκε σήμερα. Γιατί λοιπόν η σειρά της "Επιστροφής", ξεκίνησε τόσο λάθος; Ο λόγος ένας και πολύ ξεκάθαρος! Γιατί η Smith, θέλοντας να ακολουθήσει ένα πιο μοντέρνο αν το θέλετε ρεύμα, προσπάθησε να χώσει πολλά καρπούζια κάτω από την ίδια μασχάλη με αποτέλεσμα, να της πέσουν όλα. Ευτυχώς, στο δεύτερο βιβλίο της "Επιστροφής", "Ψυχές Στο Σκοτάδι", φροντίζει να διορθώσει τα λάθη της προσφέροντάς μας ένα βιβλίο, σχεδόν εκρηκτικό.


Τα σατανικά κιτσούνε, Σινίτσι και Μισάο, έχουν αιχμαλωτίσει τον Στέφαν στην Σκοτεινή Διάσταση, έχοντας κρύψει δε δύο διαφορετικά μέρη, τα δύο μισά ενός κλειδιού που αποτελούν το μοναδικό πράγμα που μπορεί να τον οδηγήσει στην ελευθερία. Η Έλενα, έχει δώσει όρκο στον εαυτό της να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της, ρισκάροντας και την ζωή της αν χρειαστεί, προκειμένου να ελευθερώσει τον αγαπημένο της Στέφαν και χωρίς να χάσει χρόνο, οδεύει προς την πύλη που θα της επιτρέψει να εισέλθει στην Σκοτεινή Διάσταση. Όμως στον αγώνα αυτό, δεν είναι μόνη της. Οι φίλες της βρίσκονται στο πλευρό της όπως και ο Ντέιμον, που κυριευμένος από το πάθος του για εκείνη και τις τύψεις απέναντι στον αδερφό του, έχει ορκιστεί με την σειρά του να την προστατέψει ανεξάρτητα το κόστος. Όλοι μαζί, ξεκινάνε ένα μεγάλο κι επικίνδυνο ταξίδι, που κρύβει πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις στην πορεία του, την ίδια ώρα που στο Φελς Τσερτς, το κακό, μοιάζει να έχει ξεφύγει από τον έλεγχο.


Τα θετικά, ειδικά αν μπούμε στη διαδικασία να συγκρίνουμε το εν λόγω βιβλίο με το προηγούμενο, που ουσιαστικά αποτελούσε μια λανθασμένη εισαγωγή σε ένα νέο κεφάλαιο της ιστορίας, είναι πολλά. Πρώτα απ' όλα, η Smith, φαίνεται να έχει καταλάβει πως, δεν μπορείς να μιλάς για πολλά πράγματα ταυτόχρονα, ειδικά αν δεν μπορείς να τα εξηγήσεις όπως ακριβώς πρέπει, δίνοντας στον αναγνώστη να καταλάβει επακριβώς, για ποιο πράγμα τους μιλάς. Δεύτερον, τοποθετεί την δράση της ιστορίας σε έναν νέο κόσμο, σκοτεινό και άγνωστο, που ο ήλιος ουσιαστικά, δεν αναστέλλει ποτέ και που η βία και η οργή, μοιάζουν να έχουν πρωταρχική θέση σε μια κοινωνία σκοτεινών πλασμάτων, που έχουν επιλέξει να μην ζουν στο ανθρώπινο επίπεδο αλλά, μονάχα να το εκμεταλλεύονται, όπως και όποτε θέλουν. Τρίτον, επικεντρώνεται σε σημαντικό βαθμό στα συναισθήματα των χαρακτήρων που και να θέλουν, δεν μπορούν να μείνουν ανεπηρέαστα απ' όλα όσα συμβαίνουν γύρω τους. Έχουμε με άλλα λόγια, ένα ουσιαστικό ψυχογράφημα που οδηγεί τελικά, σε δικαιολογημένες και ουσιαστικές αποφάσεις, που δεν κατευθύνονται από τον παρορμητισμό.


Το μοναδικό αρνητικό χαρακτηριστικό που μπορώ να εντοπίσω στο βιβλίο, έχει να κάνει με τα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στο Φελς Τσερτς κατά την διάρκεια της απουσίας των βασικών χαρακτήρων σε μια άλλη διάσταση. Θα ήθελα η Smith, να δώσει λίγο μεγαλύτερη βάση σε αυτό ωστόσο, θέλω να πιστεύω πως θα επανορθώσει στο επόμενο βιβλίο. Από 'κει κι έπειτα, υπάρχουν ορισμένες φλυαρίες σε κάποια σημεία οι οποίες όμως, τελικά, δεν ενοχλούν καθώς, η γραφή της Smith, είναι λιγότερο απλοϊκή απ' ότι στο παρελθόν, πιο λογοτεχνική, λυρική και συναισθηματική. Απολαμβάνεις τη ροή των γεγονότων και η ιστορία, συνολικά, έχει αρκετές δυνατές στιγμές, τόσο σε συναισθηματικό, όσο και σε επίπεδο δράσης. Δεν υπάρχει μονοτονία, δεν υπάρχουν άνευ λόγου επαναλήψεις καταστάσεων και το μεταφυσικό με το ανθρώπινο στοιχείο, συνυπάρχουν αρμονικά σε μια ιστορία που τελικά, και να μην θέλουμε, σχετίζεται και με δύο και γι' αυτό, έχει στην πραγματικότητα, τόσο μεγάλο ενδιαφέρον.


Με τις "Ψυχές Στο Σκοτάδι", η Smith, μας προσφέρει απλόχερα, όλα όσα μας στέρησε άδικα, στο προηγούμενο βιβλίο της, καλύπτοντας τα κενά που μας δημιούργησε, αναζωπυρώνοντας το ενδιαφέρον μας ως αναγνώστες. Περιμένοντας λοιπόν το 7ο και τελευταίο βιβλίο της σειράς, που αναμένεται να κυκλοφορήσει τον προσεχή Μάρτιο από τις εκδόσεις Ψυχογιός, δεν μπορούμε παρά να αγωνιούμε να ανακαλύψουμε, πως πρόκειται να πέσει η αυλαία αυτής της τόσο περίπλοκης ιστορίας. Οι ήρωές μας, έχουν να αντιμετωπίσουν μια ήδη υπάρχουσα κρίση αλλά, και πολλές νέες, τις οποίες η συγγραφέας φρόντισε να αφήσει μετέωρες, θέλοντας προφανώς να τσιτώσει τα νεύρα μας, πράγμα το οποίο πέτυχε και ως fan της σειράς, μπορώ να πω ότι χαίρομαι γι' αυτό καθώς, σβήνει σε έναν βαθμό τα μελανά σημεία που δημιούργησε μερικούς μήνες νωρίτερα. Πολύ σύντομα λοιπόν θα ανακαλύψουμε τι θα συμβεί και ποιες θα είναι οι τελικές αποφάσεις και επιλογές των ηρώων, που μπορούν με την ίδια ευκολία να οδηγήσουν στη λύτρωση, όσο και την καταστροφή.

Εκτύπωση
Περισσότερα
Οι άνεμοι του χρόνου - Ελένη Τσαμαδού: Κριτική βιβλίου
13.02.2017 13:53
Τα ιστορικά μυθιστορήματα δεν είναι από τα πλέον αγαπημένα μου, ωστόσο αναγνωρίζω την δυσκολία που έχουν κατά την συγγραφή τους. Δεν είναι εύκολο για έναν δημιουργό, να γράψει ένα βιβλίο το οποίο θα παντρεύει άρτια, διατηρώντας τις απαραίτητες ισορροπίες, ανάμεσα στην Ιστορία και την μυθιστορία.
Μπελγκρέιβια - Julian Fellowes: Κριτική βιβλίου
06.02.2017 10:06
Ο Julian Fellowes είναι γνωστός σεναριογράφος και συγγραφέας, με μας τους Έλληνες να τον γνωρίζουμε κυρίως με την πρώτη του ιδιότητα, και αυτό εξαιτίας της προβολής της πολύ επιτυχημένης του σειράς, "Ο Πύργος του Ντάουντον", στη χώρα μας. Πλέον, έφτασε η ώρα να τον γνωρίσουμε και  με τη δεύτερη, και αυτό χάρη στο βιβλίο του "Μπελγκρέιβια", το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος, οι οποίες έχουν κάνει εντυπωσιακό άνοιγμα στη ξένη λογοτεχνία, αλλά και πολύ προσεγμένες και σπουδαίες συνάμα επιλογές. Είναι, λοιπόν, το εν λόγω βιβλίο, που βρίθει από πάθη, έρωτας, σκοτεινά μυστικά, μισαλλοδοξίες και κοινωνικές διακρίσεις, ένα ακόμα αριστούργημα;
Το νέο όνομα - Έλενα Φερράντε: Κριτική βιβλίου
30.01.2017 10:36
Έφτασε η στιγμή να μιλήσουμε για το δεύτερο βιβλίο μιας από τις πιο πολυσυζητημένες σειρές βιβλίων του 2016, το οποίο κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό, για μια ακόμη φορά από τις εκδόσεις Πατάκη, που έχουν το δικό τους, ιδιαίτερο τρόπο να κάνουν τη διαφορά.
Η κόρη της Αυστραλίας - Harmony Verna: Κριτική βιβλίου
24.01.2017 15:57
Υπάρχουν βιβλία τα οποία είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρουν στους αναγνώστες τους δυνατές συγκινήσεις, ταξιδεύοντάς τους σε αλλοτινούς τόπους και καιρούς, συστήνοντάς τους ήρωες που δεν γίνεται να μην αγαπήσουν, και μοιράζοντας μαζί τους ιστορίες αγάπης που μοναδικός τους σκοπός είναι να μείνουν αλησμόνητες, να μην σβηστούν ποτέ από την καρδιά και το μυαλό όσων τις βιώσουν. Μια τέτοια ιστορία είναι και "Η κόρη της Αυστραλίας". Είναι όμως μόνο όλα τα παραπάνω; Αν με ρωτάτε, τότε σας απαντάω με το χέρι στην καρδιά πως όχι, το βιβλίο αυτό είναι πολλά περισσότερα γιατί όχι μόνο μας χαρίζει απλόχερα όσα προαναφέρθηκαν, αλλά γιατί το κάνει με τρόπο αληθινό, ρεαλιστικό και απόλυτα ειλικρινή.
Δεκατρία κεριά στο σκοτάδι - Μένιος Σακελλαρόπουλος: Κριτική βιβλίου
14.12.2016 17:14
Έχετε σκεφτεί ποτέ πως τις βασικές μας αισθήσεις, αλλά και τις κύριες ικανότητές μας ως ανθρώπινα όντα, τις θεωρούμε δεδομένες; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως ζούνε οι άνθρωποι που στερούνται κάποια εξ' αυτών;
Ο Χάρι Πότερ και το καταραμένο παιδί - Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Τζ. Τίφανι, Τζ. Θορν: Κριτική βιβλίου
05.12.2016 15:11
Δεν είναι μυστικό! Μεγάλωσα με τον Χάρι και τις περιπέτειές του! Είμαι από τις μεγαλύτερες και πιο πιστές του fans. Έχω διαβάσει τα βιβλία της Rowling πολλάκις, έχω δει τις ταινίες ακόμα περισσότερες φορές, κάθε φορά κλαίω και συγκινούμαι το ίδιο, αν όχι περισσότερο, με την πρώτη, έχω μπει σε διαδικασία να συζητήσω με παρέες και να υπεραναλύσω ακόμα και τις πιο μικρές λεπτομέρειες σε σχέση με τη σειρά, και χίλια δυο άλλα πράγματα που δεν θα τ' αναφέρω ένα προς ένα. Αν το κάνω, κινδυνεύω ν' αρχίσω να μπουρδολογώ.
Μόνο τα μάτια μένουν - Μαρία Ρουσάκη: Κριτική βιβλίου
25.11.2016 11:55
Η Μαρία Ρουσάκη, έπειτα από πολλά χρόνια συγγραφικής παρουσίας στα δρώμενα της παιδικής λογοτεχνίας, τόλμησε φέτος να κάνει το επόμενο βήμα, ν' ασχοληθεί και με την ενήλικη, προσφέροντας ένα μυθιστόρημα αρκετά τρυφερό και συγκινητικό.
Δεν είσαι εδώ (Τριλογία της Κρήτης) - Πολυχρόνης Κουτσάκης: Κριτική βιβλίου
21.11.2016 16:36
Κάθε φορά που μια αγαπημένη λογοτεχνική σειρά φτάνει στο τέλος της, νιώθω βαθιά συγκίνηση αλλά και μια γλυκιά νοσταλγία, γιατί κάπου βαθιά μέσα μου θα ήθελα να έχει λίγο ακόμα. Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η "Τριλογία της Κρήτης" του Πολυχρόνη Κουτσάκη, μια εφηβική αστυνομική περιπέτεια γεμάτη δράση, μεταφυσικό στοιχείο, έρωτα, αγάπη, αγωνία, θυσία και αυτοθυσία -με τα δύο αυτά να συνδυάζονται τις περισσότερες φορές-, παραστατική απεικόνιση των πανέμορφων Χανίων και των μυστικών που αυτά κρύβουν -υπό την σκέπη μιας μαγείας βγαλμένη σαν από άλλη εποχή-, κινηματογραφική αφήγηση γεγονότων που σε κρατάνε καθηλωμένο. Μια τριλογία που έφτασε στο τέλος της μέσω ενός δυναμικού κρεσέντου σκέψεων και συναισθημάτων που με έκαναν να κλαίω με μαύρο δάκρυ, νιώθοντας μια γλυκόπικρη συγκίνηση.