Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Μιλώντας με την Αλίκη για την φιλοσοφία και το νόημα της ζωής – Σώτη Τριανταφύλλου

Μιλώντας με την Αλίκη για την φιλοσοφία και το νόημα της ζωής – Σώτη Τριανταφύλλου

Οι Εκδόσεις Πατάκη παρουσιάζουν το βιβλίο της Σώτης Τριανταφύλλου

… με τίτλο «Μιλώντας με την Αλίκη για τη φιλοσοφία και το νόημα της ζωής».


«Αποφάσισα να γράψω αυτό το βιβλίο όταν η Αλίκη, η κόρη µιας αγαπηµένης µου φίλης, έγινε δεκατεσσάρων ετών. Ήθελα να συµβάλω µε όποιον τρόπο µπορούσα στην ευτυχία της σ’ αυτή τη Χώρα των Θαυµάτων που είναι ο κόσµος. Η ιδέα πήρε συγκεκριµένο σχήµα όταν διάβασα τα σχολικά εγχειρίδια της φιλοσοφίας που διδάσκονται στη β΄ τάξη του γενικού λυκείου: µου φάνηκαν εξαιρετικά καλογραµµένα και βαθυστόχαστα, αλλά δυσνόητα για τα παιδιά. Πιστεύω ότι πρέπει να αρχίσουµε από διαφορετική αφετηρία και να ακούσουµε τα ερωτήµατα που θέτουν οι έφηβοι: τι είναι η φύση; τι είναι η ανθρώπινη κοινωνία, η ελευθερία, η δικαιοσύνη, η λογική; Ύστερα, να προσπαθήσουµε να απαντήσουµε τοποθετώντας τη φιλοσοφία σ’ ένα πλαίσιο γενικών γνώσεων και λαµβάνοντας υπόψη την ανυποµονησία που αποτελεί γνώρισµα της εφηβικής ηλικίας. Δεν αµφιβάλλω καθόλου ότι οι σηµερινοί έφηβοι είναι πολύ εξυπνότεροι και πιο πληροφορηµένοι από εµάς όταν ήµασταν έφηβοι στη δεκαετία του 1970. Αυτό το βιβλίο απευθύνεται λοιπόν στους πολύ νέους και, γιατί όχι, σ’ εµάς τους όχι-και-τόσο νέους που συχνά νοµίζουµε ότι τα ξέρουµε όλα, ενώ δεν ξέρουµε τίποτα.»  Σώτη Τριανταφύλλου
                       

Η Σώτη Τριανταφύλλου είναι ιστορικός, συγγραφέας και δηµοσιογράφος. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Αποφοίτησε από τη Φαρµακευτική της Φυσικοµαθηµατικής το 1979 και  στη συνέχεια σπούδασε Γαλλική Φιλολογία στα πανεπιστήµια της Nice και της Αθήνας απ’ όπου απεφοίτησε το 1989. Έκανε διδακτορικές σπουδές στην Αµερικανική Ιστορία (στο Παρίσι, στο ΕΗΕSS) µε καθηγητή τον Marc Ferro, όπου ειδικεύτηκε στην εποχή του Ψυχρού Πολέµου και στα κοινωνικά κινήµατα. Συνέχισε τις διδακτορικές της σπουδές στην Ιστορία της Αµερικανικής Πόλης (στη Νέα Υόρκη, στο NYU) µε καθηγητή τον Jean Heffer, όπου ειδικεύτηκε στην πολεοδοµία του Λος  Άντζελες και στις κινηµατογραφικές της αναπαραστάσεις. Έχει εργαστεί ως µεταφράστρια από τα αγγλικά, τα γαλλικά, τα γερµανικά και τα ιταλικά, ως καθηγήτρια ιστορίας του κινηµατογράφου σε κινηµατογραφικές σχολές, ως editor σε εκδοτικούς οίκους, καθώς και ως emergency teacher σε αµερικανικά λύκεια. Το τελευταίο της µυθιστόρηµα µε τίτλο «Για την αγάπη της γεωµετρίας» κυκλοφόρησε το 2011 από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Σχετικές ειδήσεις
68 χρόνια Εκδόσεις Παρισιάνου - Κώστας Χρ. Χατζιώτης
16.12.2016 12:58
Στον επετειακό τόμο «68 χρόνια Εκδόσεις Παρισιάνου», ο συγγραφέας Κώστας Χρ. Χατζιώτης αφηγείται την ιστορία μιας εκδοτικής επιχείρησης που μέσα από την πολυετή πορεία της αναδείχθηκε στον κορυφαίο εκδοτικό οίκο ιατρικών συγγραμμάτων της Ελλάδας.
30.09.2016 11:31
Έναν χρόνο μετά την έκδοση του βιβλίου ΕΜΦΥΛΙΑ ΠΑΘΗ, 23 ερωτήσεις και απαντήσεις για τον Εμφύλιο των Στάθη Ν. Καλύβα και Νίκου Μαραντζίδη, που προκάλεσε πολλές συζητήσεις και αντιδράσεις και συνεχίζει να είναι στην κορυφή των ευπώλητων, η Ελληνοαμερικανική Ένωση, το Hellenic American College (HAEC) και οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ διοργανώνουν συζήτηση ανοιχτή στο κοινό με θέμα «Ο Εμφύλιος και η κληρονομιά του», την Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2016, στo θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.
 Εκδόσεις Παπαδόπουλος: Εκδοτικό Πρόγραμμα Φθινόπωρο 2016
05.09.2016 12:58
Επιστρέφοντας από τις καλοκαιρινές διακοπές με νέες σειρές εκπαιδευτικών βιβλίων προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας και διαχρονικούς τίτλους που αποτελούν σταθερά την πρώτη επιλογή εκπαιδευτικών και γονιών, οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος ετοιμάζονται να υποδεχτούν το φθινόπωρο με ένα πλούσιο και ενδιαφέρον εκδοτικό πρόγραμμα που θα συζητηθεί.
Την αλήθεια κατάματα - Χρήστος Γιανναράς
29.08.2016 11:46
Από τις εκδόσεις Ιανός κυκλοφορεί το βιβλίο, Την αλήθεια κατάματα του Χρήστου Γιανναρά.
Η Φιλίτσας Καραγεωργίου παρουσιαζει το βιβλίο της στο βιβλιοκαφέ  Έναστρον
12.05.2016 10:19
Οι εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη και το βιβλιοκαφέ Έναστρον έχουν την τιμή και τη χαρά να σας προσκαλέσουν στην παρουσίαση του βιβλίου της Φιλίτσας Καραγεωργίου, Περσείδες που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Μαΐου 2016 στο Βιβλιοκαφέ Έναστρον.