Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

Μάρκος Τσέτσος - Παρουσίαση βιβλίου στο About

Μάρκος Τσέτσος - Παρουσίαση βιβλίου στο About

Το About παρουσιάζει το βιβλίο του Μάρκου Τσέτσου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Fagottobooks. Η παρουσίαση θα γίνει την Παρασκευή …

21 Δεκεμβρίου στις 19.00.

Θα μιλήσουν οι Kαθηγητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών κ.κ. Γιώργος Ζερβός και Νίκος Μαλιάρας καθώς και ο μουσικοκριτικός κ. Νίκος Δοντάς.

 

H βραδιά θα ολοκληρωθεί με την εκτέλεση δυο έργων για πιάνο των Liszt και Σκαλκώτα από τον φοιτητή του τμήματος μουσικών σπουδών Σόλωνα Ραπτάκη.

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο:


- Ποια είναι η σχέση της μουσικής με το χρόνο;
- Πως μπορούμε να κατανοήσουμε την έννοια της μορφής σε αυτήν;
- Γιατί η μουσική ασκεί τέτοια επίδραση στο συναίσθημα;
- Ποιο το νόημα της μουσικής και ποια η φύση της μουσικής ερμηνείας;
- Πως πρέπει να αξιολογούμε τη μουσική;
- Ποιες είναι οι σχέσεις της μουσικής με την κοινωνία, τον πολιτισμό και την ανθρώπινη φύση;
 

Στα κεντρικά αυτά ερωτήματα, που απασχολούν διαχρονικά τη μουσικολογική σκέψη, προσπαθεί να δώσει κάποιες πρώτες απαντήσεις το μικρό αυτό βιβλίο, προσφέροντας συνάμα εναύσματα για περαιτέρω μελέτη και προβληματισμό. Γραμμένο σε γλώσσα όσο γίνεται πιο απλή και προσιτή, το βιβλίο απευθύνεται όχι μόνο και αυτονόητα, στους σπουδαστές της μουσικής και τους φοιτητές των πανεπιστημιακών τμημάτων μουσικών σπουδών, αλλά και σε όσους ενημερωμένους ακροατές ενδιαφέρονται για τη φύση και την κοινωνική λειτουργία της αγαπημένης τους τέχνης.

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:


Ο Μάρκος Τσέτσος (γεν. 1968) είναι διδάκτορας μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και Αναπληρωτής Καθηγητής στο εκεί Τμήμα Μουσικών Σπουδών όπου υπηρετεί από το 1995. Έχει δημοσιεύσει τα βιβλία: Η μουσική στη νεότερη φιλοσοφία . Από τον Καντ στον Αντόρνο (εκδ. Αλεξάνδρεια, 2012), Εθνικισμός και λαϊκισμός στη νεοελληνική μουσική. Πολιτικές όψεις μιας πολιτισμικής απόκλισης (Ίδρυμα Σάκη Καράγιωργα, 2011), Βασικές μέθοδοι ενορχήστρωσης (Νικολαΐδης, 2006), Βούληση και ήχος. Η μεταφυσική της μουσικής στη φιλοσοφία του Σοπενχάουερ (Εστία, 2004). Έχει πραγματοποιήσει τις πρώτες σχολιασμένες ελληνικές μεταφράσεις των κλασικών κειμένων Η αισθητική της μουσικής του Χέγκελ (Εστία, 2002) και Για το ωραίο στη μουσική του Ε. Hanslick (Εξάντας, 2003). Από το 1981 δραστηριοποιείται καλλιτεχνικά ως κιθαριστής και αρχιμουσικός, αριστούχος απόφοιτος του Κρατικού Ωδείου «Ρίμσκι-Κόρσακωφ» της Αγίας Πετρούπολης (Λένινγκραντ).
 

Σχετικές ειδήσεις
Παρουσίαση του βιβλίου της Σεβαστής Χρηστίδου,
10.02.2017 11:15
Οι εκδόσεις Ποταμός σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου της Σεβαστής Χρηστίδου "Εγκλήματα στην Πόλη" την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου στον Πολυχώρο της Μουσικής Βιβλιοθήκης, του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Παρουσίαση του βιβλίου «Νίσυρος: η μουσική και τα τραγούδια της» στην Στοά του Βιβλίου
19.12.2016 11:58
Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2016 οι εκδόσεις Παπαγρηγορίου-Νάκας σας προσκαλούν σε μια εορταστική βραδιά στη Στοά του Βιβλίου με αφορμή την επίσημη βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης «Νίσυρος: η μουσική και τα τραγούδια της» του Χαράλαμπου Καρούσου.
Παρουσίαση βιβλίου του Παναγιώτη Δημητρόπουλου με τη στήριξη του Συλλόγου
14.11.2016 12:28
Οι εκδόσεις Ελληνοεκδοτική σας προσκαλούν στη διαδραστική παρουσίαση βιβλίου του Παναγιώτη Δημητρόπουλου «Ο μπαμπάς μου... ο ήρωάς μου!» την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου στο Multi Event City Loft.
Η δολοφονία του Πυθαγόρα - Μάρκος Τσικότ
02.09.2016 13:28
Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορεί το ιστορικό μυθιστόρημα, Η δολοφονία του Πυθαγόρα του Μάρκος Τσικότ σε μετάφραση Χριστίνας Θεοδωροπούλου.
“Soleil politique”: παρουσίαση βιβλίου
14.07.2016 10:17
Στο Circuits and Currents. Project Space of the Athens School of Fine Arts, θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου των εκδόσειων Paraguay, Soleil politique του Pierre Bal-Blanc στις 17 Ιουλίου 2016.