Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2017

Ο Toumani Diabaté live στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Ο Toumani Diabaté live στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Ο Toumani Diabaté, ο αγαπημένος αφρικανός μουσικός έρχεται στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με το κουαρτέτο του, την Κυριακή …

2 Δεκεμβρίου, παρουσιάζοντας ένα πρόγραμμα αφρο-πολυστυλιστικών επιλογών από ολόκληρη τη διαδρομή του.

 

O Τουμανί Ντιαμπατέ γεννήθηκε το 1965, αλλά ουσιαστικά γεννήθηκε πριν από δύο χιλιάδες χρόνια… Προέρχεταιαπό κάστα-οικογένεια μουσικών που μετράει 71 γενιές. Έχοντας την τέχνη στα γονίδιά του, άρχισε να παίζει κόρα στα πέντε του χρόνια. Κορυφαίος δεξιοτέχνης αυτού του εικοσιενάχορδου υπήρξε ο πατέρας του Σιντικί (1922-1996), ο αποκαλούμενος «Βασιλιάς της Κόρα», ένας δυτικοαφρικανικός θρύλος. Μεγάλωσε υπό τους ήχους μιας αρχέγονης κληρονομιάς αλλά και με τα ακούσματα της γενιάς του: Χέντριξ, ροκ, σόουλ, τζαζ…

 

Πρώτο του άλμπουμ με τον Σιντικί (1987) και πρώτος προσωπικός δίσκος την επόμενη χρονιά με τεράστια καλλιτεχνική και εμπορική αποδοχή. Θα ακολουθήσουν άλλοι 12, δύο Γκράμμυ και αναρίθμητες εμφανίσεις. Είναι ο μουσικός που έκανε το όργανο παγκοσμίως γνωστό καθώς, διαδραστικά λειτουργώντας, συνεργάζεται με καλλιτέχνες φλαμένκο, μπλουζ, αρτ-ροκ, τζαζ, λάτιν, πάντα ανοιχτός και σίγουρος για τις ρίζες του που «…είναι πιο παλιές από τον Μπαχ».

 

Η ιδέα μιας σολιστικής εξέλιξης του πολυχόρδου ανήκει στον πατέρα του. Πάνω σε αυτό ο Τουμανί Ντιαμπατέ, στα 21 του, ηχογράφησε την κόρα – σόλο Kaira που ακόμη παραμένει δίσκος αναφοράς. Απόηχοι από το θερμό και ιδιωματικό «πατρικό» ύφος ανιχνεύονται στο παίξιμό του, χωρίς ποτέ όμως να έχει υπάρξει μαθητής του. Μόνο ακούγοντας... Έχει συνεργαστεί με φυσιογνωμίες όπως οι Roswell Rudd, Björk, Taj Mahal, Ballake Sissoko, Ali Farka Touré, Matt Groening (ο δημιουργός των Simpsons) κ.ά.

 

Η προσωπική του μπάντα , Symmetric Orchestra, με ευρωπαϊκά και αφρικανικά όργανα , απαρτίζεται από μουσικούς πολλών εθνοτήτων που αποτελούσαν τη μεσαιωνική αυτοκρατορία Μαντέ και το αρχαίο Μαλί ή «Μαλίνκε», που σημαίνει «ιπποπόταμος».

 

Toumani Diabaté Quartet
Toumani Diabaté: κόρα
Fode Kouyaté: ντραμς
Fanta Mady Kouyaté: κιθάρα
Mohamed Koita: μπάσο

 

Πάρκινγκ στη Στέγη
Άνετη & οικονομική στάθμευση εντός του κτιρίου της Στέγης
(είσοδος από την οδό Λεοντίου)
Μόνο 5 € / 3 ώρες
Ωράριο λειτουργίας: Δε.–Κυρ. 08:00 – 01:00
Τηλ.: 2130.023.192

 

Σχετικές ειδήσεις
The Ambrose Akinmusire Quartet live στη Στέγη
25.02.2016 14:23
O Ambrose Akinmusire, ο μουσικός που μετράει συνεχώς μουσικά βραβεία και διθυραμβικές κριτικές, προσφέροντας ένα νέο λυρισμό στην τζαζ τρομπέτα, έρχεται στις 18 Μαρτίου 2016 στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.
Open Day: Minimalism(s) στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
23.02.2016 13:21
Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών μας προσκαλεί στις 6 Μαρτίου 2016 στο Open Day με τίτλο Minimalism(s).
Οι Tindersticks live στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
11.02.2016 12:22
Οι αισθαντικοί Βρετανοί μετρ της εκλεπτυσμένης μελαγχολίας επιστρέφουν με νέο άλμπουμ αλλά και με μια ανθολογία αγαπημένων τραγουδιών μέσα από την πολυετή τους διαδρομή.
Συναυλίες από τη Στέγη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο
04.02.2016 11:43
Δύο γείτονες, η Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών και το Πάντειο Πανεπιστήμιο, συνεργάζονται σε έναν κύκλο συναυλιών σύγχρονης μουσικής παρουσιάζοντας τον ήχο του σήμερα.
Αφιέρωμα στον Claude Vivier από το Ergon Ensemble στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
26.01.2016 11:45
Το ελληνικό μουσικό σύνολο Ergon Ensemble, που αγαπάει τη σύγχρονη μουσική, κάνει ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Κλωντ Βιβιέ.