Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου 2017

Οι τρεις όψεις του ίδιου νομίσματος του Κωνσταντίνου Κυριακού, στις Σέρρες

Οι τρεις όψεις του ίδιου νομίσματος του Κωνσταντίνου Κυριακού, στις Σέρρες

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών παρουσιάζει το έργο του Κωνσταντίνου Κυριακού με τίτλο «Οι τρεις όψεις του ίδιου νομίσματος»…

… που θα κάνει πρεμιέρα το Σάββατο 17 Νοεμβρίου 2012 στις 21.00 και θα διαρκέσει έως και τις 16 Δεκεμβρίου 2012.


Πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια.
Ποια πατρίδα, ποια θρησκεία, ποια οικογένεια;
Ο αγώνας και η αγωνία να ξέρει ο άνθρωπος πως κάπου ανήκει.
Και ύστερα αλλάζει το παιχνίδι, γίνεται άγριο, σκληρό, απάνθρωπο.
Γιατί απ’ τη στιγμή που ανήκεις αποδέχεσαι τον αρχηγό της ομάδας. Αποδέχεσαι τον αρχηγό της αγέλης. Και ο αρχηγός είναι από τη φύση του παιχνιδιού η εξουσία. Και η εξουσία για να ασκηθεί θέλει κανόνες και οι κανόνες θέλουν τα πειθήνια όργανά τους, τους εκτελεστές τους.… Και γυρνάει ο μύλος και αλέθει και παράγει και αναπαράγει. Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις, κορώνα ή γράμματα. Υπάρχει όμως και μια τρίτη όψη, αυτή που στο αποτύπωμά της έχει σημάδια από το χέρι εκείνου που κρατά το νόμισμα και το τινάζει στον αέρα, για να προσγειωθεί με την όψη που συμφέρει αυτόν που θα κερδίσει από τον αγώνα των παικτών.Κορώνα ή γράμματα, πάντα θα υπάρχει αυτός που θα πιστοποιεί την όψη. Πάντα θα υπάρχει ο τρίτος που θα επικυρώσει το αποτέλεσμα. Κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις φανερές αλλά και μία τρίτη αθέατη που την ορίζει όχι η όψη, αλλά η κόψη.


Το έργο
Τρεις άνθρωποι στις παρυφές του πουθενά και του τίποτα. Τρεις άνθρωποι χωρίς ταυτότητα, πατρίδα, πίστη και ντροπή. Λαθρομετανάστες σε έναν  κόσμο που δεν τους δέχεται, που τους αφήνει στο περιθώριο, ρίχνουν το κέρμα παίζοντας κορώνα γράμματα την ίδια τους τη ζωή. Τι περιμένουν να κερδίσουν; Τι τους αρκεί; Τι δεν τους φτάνει; Υπάρχει ελπίδα μετά το πουθενά και το τίποτα;


Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Μέντης
Σκηνογραφία:  Nίκος  Ευστρατόπουλος
Μουσική επιμέλεια : Αλέξανδρος Μέντης
Φωτισμοί:  Νίκος Παπαδόπουλος
Παίζουν με σειρά εμφάνισης οι ηθοποιοί: Μιχάλης Κοβανίδης, Στέλιος Σταυρίδης, Γιώργος Καρύδας

Σχετικές ειδήσεις
Η Τριλογία της ΑΓΑΠΗΣ, από τον Ηλία Κουνέλα στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
17.11.2016 16:50
Τρεις μεταμεσονύχτιες παρεμβάσεις με θέμα την ΑΓΑΠΗ και δημιουργό τον Ηλία Κουνέλα πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Η «τριλογία της ΑΓΑΠΗΣ» θα αναζητήσει ως κεντρικό της άξονα το κατά πόσο είναι εφικτό να μιλήσει ένας άνθρωπος καλά για έναν άλλον, συνάνθρωπο του και σε ποιο βαθμό ο άνθρωπος, το μόνο αφηγηματικό ζώον στον πλανήτη, αφηγείται το είδος του από την καλή του πλευρά.
Θέατρο και Εξουσία, σε σκηνοθεσία Νίκου Κούνδουρου στο Βαφείο - Λάκης Καραλής
07.11.2016 17:24
Το έργο «Θέατρο και Εξουσία» είναι μια διασκευή του Νίκου Κούνδουρου πάνω στο μυθιστόρημα του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ «Ο Μαίτρ και η Μαργαρίτα». Ο Νίκος Κούνδουρος και η Γιώτα Κουνδουράκη σκηνοθετούν μαζί ένα αιχμηρό πολιτικό έργο.
«Βικτόρ ή Τα παιδιά στην εξουσία» στο θέατρο Άβατον
02.11.2016 16:10
Το έργο «Βικτόρ ή Τα παιδιά στην εξουσία» του Ροζέ Βιτράκ παρουσιάζεται από 2 Νοεμβρίου 2016 στο θέατρο Άβατον για λίγες παραστάσεις.
Μαρμαρωμένες Τρωάδες στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
11.05.2016 10:52
Το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης παρουσιάζει μία ιδιαίτερη παράσταση-ένα οπτικό-ηχητικό τοπίο με τρεις ξεχωριστούς περφόρμερς που μας μεταφέρουν τον τραγικό αποχαιρετισμό των γυναικών της Τροίας στην πατρίδα και τους νεκρούς τους, όταν νικημένες από τον πόλεμο, ακολουθούν τη μοίρα τους, τον δρόμο της σκλαβιάς στη χώρα των Ελλήνων νικητών.
Κανόνες ηθικής | Το ξύπνημα της Άνοιξης, στον Τεχνοχώρο Cartel
02.03.2016 14:10
Ο Τεχνοχώρος Cartel παρουσιάζει από τις 2 Μαρτίου την παράσταση Κανόνες ηθικής | Το ξύπνημα της Άνοιξης.