Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου 2017

Ellenico Plurale - Dipinti dalla Collezione Sotiris Felios: Έκθεση στη Ρώμη

Ellenico Plurale - Dipinti dalla Collezione Sotiris Felios: Έκθεση στη Ρώμη

Το Ίδρυμα «Η άλλη Αρκαδία» υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας, με την αρωγή του Υπουργείου

Πολιτισμού της Ιταλίας και σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελλάδας στην Ιταλία παρουσιάζει την έκθεση «Ellenico Plurale-Dipinti dalla Collezione Sotiris Felios» στην κεντρική αίθουσα του Complesso del Vittoriano στη Ρώμη, την Τρίτη 27 Νοεμβρίου, με έργα σύγχρονων Ελλήνων ζωγράφων από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου.

 


Η έκθεση περιλαμβάνει 88 χαρακτηριστικά έργα των περισσότερων από τους ζωγράφους της Συλλογής. Την επιμέλεια της έκθεσης έχει αναλάβει ο καταξιωμένος Ιταλός ιστορικός και κριτικός τέχνης Giuliano Serafini, ο οποίος στο πνεύμα της πολυποικιλότητας της Συλλογής διακρίνει τις ακόλουθες 7 θεματικές ενότητες:

 


1. Tra memoria e realtà (Κώστας Αργύρης, Βασίλης Παπανικολάου, Καλλιόπη Ασαργιωτάκη, Εμμανουήλ Μπιτσάκης, Αχιλλέας Παπακώστας, Αλέκος Λεβίδης, Κωνσταντίνος Κερεστετζής, Θανάσης Μακρής)
2. Il corpo estremo (Στέφανος Δασκαλάκης, Γιώργος Ρόρρης, Ηλίας Καρράς, Γιάννης Ψυχοπαίδης)
3. Viaggio oltre (Χρόνης Μπότσογλου)
4. Metafisica dell’essere (Χρήστος Μποκόρος)
5. L’opera selvaggia (Τάσος Μαντζαβίνος)
6. Perversione della rappresentazione (Μιχάλης Μανουσάκης, Τάσος Μισούρας, Θεόφιλος Κατσιπάνος, Εδουάρδος Σακαγιάν, Νίκος Σίσκος, Ξενοφών Μπήτσικας)
7. Natura ritrovata? (Κώστας Παπανικολάου, Μαρία Φιλοπούλου, Άννα Μαρία Τσακάλη).
Στην έκθεση παρουσιάζεται και ένα έργο του Γιάννη Μόραλη εκτός ενοτήτων.Έτσι, «ο πληθυντικός (plurale) χαρακτήρας αυτής της σύναξης», όπως παρατηρεί η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, «δικαιώνει τον τίτλο της έκθεσης Ellenico Plurale».

 


Αποτελεί δε, την τρίτη παρουσίαση της Συλλογής Σωτήρη Φέλιου εκτός Ελλάδας, μετά από κείνες στην Κωνσταντινούπολη τον Νοέμβριο του 2010 στο Σισμανόγλειο Μέγαρο και στη Βενετία τον Ιούνιο του 2011 στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας, σε παράλληλη εκδήλωση της Biennale.
Tην έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος (αγγλικά και ιταλικά) 208 σελίδων με κείμενα που υπογράφουν Έλληνες και Ιταλοί συγγραφείς: ο Πρέσβυς της Ελλάδας στην Ιταλία κ. Μιχαήλ Καμπάνης, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης καθηγήτρια Μαρίνα Λαμπράκη–Πλάκα, ο κριτικός τέχνης Νίκος Ξυδάκης , η ιστορικός τέχνης Ειρήνη Οράτη, ο διευθυντής του Complesso del Vittoriano Alessandro Nicosia, ο ιστορικός τέχνης καθηγητής Claudio Strinati, o ελληνιστής και σύμβουλος του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας καθηγητής Louis Godart, ο επιμελητής της έκθεσης Giuliano Serafini, και ο συλλέκτης Σωτήρης Φέλιος.

 Η Συλλογή Σωτήρη Φέλιου που ανήκει στο Ίδρυμα «Η άλλη Αρκαδία» ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του '90 και ξεπερνά τα 700 έργα. Περιλαμβάνει κυρίως έργα σύγχρονων παραστατικών ζωγράφων. Μέρος της Συλλογής έχει εκτεθεί στο Μουσείο Μπενάκη (2002 & 2009), στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λευκωσίας (Πύλη Αμμοχώστου 2003), στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη 2003), στο Σισμανόγλειο Μέγαρο (Κωνσταντινούπολη 2010), στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών Βενετίας (Βενετία 2011), στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο Ντε Κίρικο (Βόλος 2012), ενώ μεμονωμένα έργα δανείζονται σε αναδρομικές και ομαδικές εκθέσεις.

Σχετικές ειδήσεις
Κεραμική από την Κίνα: έκθεση με έργα της συλλογής του Μουσείου Μπενάκη
06.06.2016 16:23
Για πρώτη φορά ύστερα από 35 χρόνια, το Μουσείο Μπενάκη παρουσιάζει στο ελληνικό και διεθνές κοινό επιλογή αριστουργημάτων κινεζικής κεραμικής από τη συλλογή του.
Άθως, τα Χρώματα της Πίστης: η έκθεση του Στράτου Καλαφάτη στη Ρώμη
26.04.2016 15:19
Η Πρεσβεία της Ελλάδας και το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας, στο πλαίσιο της διαρκούς, ουσιαστικής, εποικοδομητικής και αποτελεσματικής συνεργασίας τους, με την υποστήριξη του Δήμου Καβάλας και του Δήμου Θεσσαλονίκης, παρουσιάζουν στη Ρώμη τη φωτογραφική έκθεση του Στράτου Καλαφάτη με τίτλο «Άθως, τα Χρώματα της Πίστης», από 6 έως 22 Μαΐου 2016, στον εκθεσιακό χώρο της Ακαδημίας της Ρουμανίας.
Ανθρωπογραφίες: έργα από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου
28.03.2016 11:21
Η Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου και το Ίδρυμα «Η άλλη Αρκαδία» διοργανώνουν την έκθεση «Ανθρωπογραφίες» με έργα από τη Συλλογή Σωτήρη Φέλιου.
Sempre la Grecia: έκθεση στη Βενετία με τη συμμετοχή 10 Ελλήνων καλλιτεχνών
19.02.2016 10:18
Άρωμα "Παντοτινής Ελλάδας" έφερε στη Βενετία η συμμετοχή 10 Ελλήνων εικαστικών στην ομαδική έκθεση 48 καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, στο πανέμορφο και ιστορικό Palazzo Cavalli Franchetti, μέσα στο βενετσιάνικο καρναβάλι.
Έκθεση του OpenArtCodeGroup στη Βενετία
26.01.2016 10:28
Την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου και ώρα 18:00, εγκαινιάζεται στην καρδιά του πολιτιστικού κέντρου της Βενετίας, στο ιστορικό κτίριο Palazzo Cavalli Franchetti, η έκθεση του OpenArtCodeGroup στην οποία 10 σύγχρονοι, σημαντικοί εικαστικοί σε συνεργασία με την Ιστορικό Τέχνης και Τεχνοκριτικό κα Έμμυ Βαρουξάκη εκθέτουν έργα τους μαζί με 38 ακόμη εικαστικούς από όλο το κόσμο.