Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Θησαυροί της ελληνικής μουσικής στο διαδίκτυο, από τους Wikipedians της Μουσικής Βιβλιοθήκης

Θησαυροί της ελληνικής μουσικής στο διαδίκτυο, από τους Wikipedians της Μουσικής Βιβλιοθήκης

Η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» μας καλεί κάθε πρώτη Τετάρτη του μήνα

σε μια συνάντηση με τους Wikipedians.


Άρντα Μαντικιάν, Βάσω Δεβετζή, Ζανέτ Πηλού, Νίκος Μαμαγκάκης, νταούλι, ούτι, καρσιλαμάς, είναι μόνο μερικά από τα λήμματα που εμπλούτισαν πρόσφατα την Βικιπαίδια, την ελληνική Wikipedia.

 

Με το σύνθημα Γίνε κι εσύ Wikipedian της Βιβλιοθήκης  συστάθηκε η ομώνυμη ανοιχτή ομάδα, με σκοπό τον εμπλουτισμό της ελληνικής Βικιπαίδειας με λήμματα με θέμα κυρίως την ελληνική μουσική και στόχο την αξιοποίηση των σπάνιων πηγών της Βιβλιοθήκης. Η ομάδα των Wikipedians έχει ήδη πραγματοποιήσει σεμινάρια στο Αναγνωστήριο της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής, στα οποία οι συμμετέχοντες πέρα από την εκπαίδευση στη συγγραφή των μουσικών λημμάτων, είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το μουσικό υλικό της Βιβλιοθήκης αλλά και  να συζητήσουν μεταξύ τους τις εμπειρίες από τη συγγραφή των λημμάτων τους, καθώς και θέματα που αφορούν τη χρήση, την αξιοπιστία της Wikipedia, αλλά και την ποιότητα του υλικού. Σημαντική ήταν και η ευρύτητα του κοινού που συμμετείχε στα σεμινάρια, καθώς προέρχεται από διαφορετικά ηλικιακά και μορφωτικά επίπεδα, με κεντρικό σημείο συνάντησης το ενδιαφέρον για τη μουσική. 

Η πρόσκληση συμμετοχής στην ομάδα, που συναντιέται κάθε πρώτη Τετάρτη του μήνα στις 16:00-18:00 παραμένει ανοικτή προς κάθε ενδιαφερόμενο, με ελεύθερη συμμετοχή και χωρίς απαραίτητη προϋπόθεση την παρακολούθηση των προηγούμενων σεμιναρίων, μια και το ειδικό προσωπικό της Βιβλιοθήκης και οι εκπρόσωποι της ΕΕΛ/ΛΑΚ είναι στη διάθεση του κοινού σε κάθε νέα συνάντηση.
Σας περιμένουμε στην επόμενη συνάντησή μας στις 3 Σεπτεμβρίου! 
     


Ό,τι ίσως δεν γνωρίζατε για την Wikipedia

Τον Μάρτιο του 2012 η Wikipedia, η ελεύθερα προσβάσιμη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια που συντάσσεται από εκατομμύρια εθελοντές σε όλο τον κόσμο, διέθετε περισσότερα από 21.000.000 ελεύθερα προσφερόμενα άρθρα σε 285 γλώσσες. Με περιεχόμενο που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο καθένας ελεύθερα, προσφέρει νέα εργαλεία στη γνώση αλλά και στην  εκπαίδευση, δημιουργώντας ταυτόχρονα μια κοινότητα ανθρώπων που αποκτούν τριβή με την τεκμηρίωση, τον εθελοντισμό αλλά και τη συνεργατικότητα, καθώς οι συντάκτες καταγράφουν τη γνώση σύμφωνα με τους κανόνες της πολιτικής που διαμορφώνει η ίδια η κοινότητα. Έτσι, στην συγγραφή αυτών των άρθρων έχουν συνεισφέρει 31.000.000 εγγεγραμμένοι χρήστες και αναρίθμητοι άλλοι ανώνυμοι, ενώ τα λήμματα διαβάζει περίπου το 14% των χρηστών του διαδικτύου διεθνώς. Η συνεισφορά στην σύνταξη των άρθρων είναι δωρεάν, προσφέροντας ελεύθερη γνώση από όλους για όλους. Με κορυφαία την κυρίαρχη αγγλική έκδοση που περιλαμβάνει 3.907.000 άρθρα, η ελληνική έκδοση, όπου φέρει το όνομα «Βικιπαίδεια» περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή 73.300 λήμματα, αποτελώντας μια ισχυρή παρουσία που φιλοδοξεί να αναπτυχθεί περαιτέρω.

 


Έτσι, και με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 χρόνων λειτουργίας της Wikipedia, η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής, σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) συμμετέχει ενεργά στο δίκτυο υποστηρικτών της και στην πανελλαδική δράση για τον εμπλουτισμό της στα Ελληνικά, μέσω της διοργάνωσης βιωματικών σεμιναρίων συγγραφής άρθρων/λημμάτων κι εμπλουτισμού της εγκυκλοπαίδειας. Στόχος των σεμιναρίων είναι η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και η εξοικείωση με την Wikipedia (Βικιπαίδεια), ώστε να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την εκπαίδευση και την καθημερινή ζωή της ελληνικής κοινωνίας.
 

Σχετικές ειδήσεις
Η καρδιά μου πονεί για σας...: γκαλά ελληνικής οπερέτας από την Καμεράτα στο Μέγαρο
30.11.2016 16:57
Οι καλύτερες στιγμές της ελληνικής οπερέτας παρουσιάζονται σε μία φαντασμαγορική συναυλία με λαμπερούς σολίστ και τους Μουσικούς της Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής.
Η Βασιλική Καρακώστα σε μία συναυλία Ελληνικής Δημοτικής μουσικής στο Ίδρυμα Β. & Μ. Θεοχαράκη
18.10.2016 14:44
Η ερμηνεύτρια Βασιλική Καρακώστα παρουσιάζει για πρώτη φορά στο Ίδρυμα Θεοχαράκη το concerto δώδεκα κλασικών τραγουδιών της Ελληνικής δημοτικής και λαϊκής μουσικής παράδοσης, ενορχηστρωμένα με τον παγκόσμιο κλασικό ήχο.
Νότες και λέξεις για μικρούς και μεγάλους στη Μουσική Βιβλιοθήκη
16.06.2016 15:42
Την Τρίτη 21 Ιουνίου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής, η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών υποδέχεται μικρούς και μεγάλους σε μια μουσικοχορευτική εκδήλωση-δρώμενο που θα εξελίσσεται στους χώρους της,
Εκδήλωση για τη Γιορτή της Μουσικής 2016 στη Μουσική Βιβλιοθήκη
26.05.2016 11:45
Η Μουσική Βιβλιοθήκη μας προσκαλεί σε μια εκδήλωση με αφορμή την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, με τίτλο Νότες και λέξεις, για μικρούς και μεγάλους.
Sette Donne Dell' Opera: Ρεσιτάλ όπερας στη Μουσική Βιβλιοθήκη
13.05.2016 12:37
Στην Αίθουσα Διδασκαλίας της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης «ΛΙΛΙΑΝ ΒΟΥΔΟΥΡΗ» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών θα πραγματοποιηθεί ρεσιτάλ όπερας από τη σοπράνο Χριστίνα Τσιμπρή και τον πιανίστα Γιάννη Τσανακαλιώτη.