Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017

Τέχνη και Μαθηματικά: Παρουσίαση εκπαιδευτικού προγράμματος στο Μουσείο Ηρακλειδών

Τέχνη και Μαθηματικά: Παρουσίαση εκπαιδευτικού προγράμματος στο Μουσείο Ηρακλειδών

Το Μουσείο Ηρακλειδών προσκαλεί τους εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων στην παρουσίαση του …

Εκπαιδευτικού Προγράμματος «Τέχνη και Μαθηματικά»® το οποίο απευθύνεται σε σχολικές ομάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Την Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:30 θα γίνει η παρουσίαση των ενοτήτων που αφορούν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, Νηπιαγωγείο και Δημοτικό .

 


Την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:30 θα γίνει η παρουσίαση των ενοτήτων που αφορούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, Γυμνάσιο και Λύκειο.

 

Εισηγητές θα είναι οι επιστημονικοί υπεύθυνοι του προγράμματος  κ.κ. Αποστόλης Παπανικολάου, και Άρης Μαυρομμάτης, καθηγητές Μαθηματικών.

 

Είσοδος ελεύθερη.

"Στις συναντήσεις θα προτείνουμε διδακτικές προσεγγίσεις των μαθηματικών εννοιών μέσω της Τέχνης, θα συζητήσουμε την εμπειρία μας από τη συνεργασία με μαθητές και εκπαιδευτικούς που έχουν παρακολουθήσει το πρόγραμμα και θα ανταλλάξουμε απόψεις και ιδέες για τον εμπλουτισμό του προγράμματος αλλά και της καθημερινής εκπαιδευτικής διαδικασίας στην τάξη,  με θέματα Τέχνης και Πολιτισμού."                                                                  

 

Αποστόλης Παπανικολάου & Άρης Μαυρομμάτης, Μαθηματικοί  Θεματικές Ενότητες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

 

Νηπιαγωγείο: Σχήματα, χρώματα & μορφές
Δημοτικό:
I.     Τα γεωμετρικά σχήματα
II.    Παραλληλία & καθετότητα: το παιχνίδι των ευθειών γραμμών
III.   Οι οφθαλμαπάτες της Τέχνης & η μαθηματική βεβαιότητα
IV.   Ανοίγοντας προοπτικές
V.    Χρώματα & αριθμοί - Σχήματα & μεγέθη
VI.   Συμμετρίες & γεωμετρικά μοτίβα
VII.  Μουσική & αριθμοί
VIII. Ομοιότητα - Λόγοι & αναλογίες                              
Θεματικές ενότητες Δευτεροβάμιας Εκπαίδευσης I.    
Εισαγωγή στην αλληλεπίδραση τέχνης και μαθηματικών
II.    Οι οφθαλμαπάτες  της τέχνης και τα παράδοξα της λογικής
III.   Μουσική και μαθηματικά
IV.   Οι διαστάσεις του χώρου και η προοπτική
V.    Ομοιότητα- Σχήματα και λόγοι
VI.   Μετασχηματισμοί, συμμετρίες και γεωμετρικά μοτίβα
VII.  Ο θαυμαστός κόσμος των fractalsVIII. Μη-Ευκλείδειες γεωμετρίες «επί τάπητος»
IX.   Λόγος, αναλογία, χρυσή τομή
X.    Το άπειρο και το όριο στην Τέχνη και στα Μαθηματικά  Στις δραστηριότητες του προγράμματος οι συμμετέχοντες δεν καλούνται απλά να παρακολουθήσουν ανενεργά μια διάλεξη . Ενεργοποιούνται και γίνονται συμμέτοχοι στην εξέλιξη της δραστηριότητας αλληλεπιδρώντας σ' ένα περιβάλλον ομαδικοσυνεργατικότητας.  

 

Γενικές πληροφορίες για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα: Ανανεωμένο, αναβαθμισμένο περιεχόμενο, για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης: Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο Επιλογή του θέματος από εξειδικευμένες προτάσεις για κάθε τάξη Δύο κύκλοι παρουσιάσεων καθημερινά:  Ώρες έναρξης 9:00 & 11:00 Ιδιαίτερες παρουσιάσεις για σχολεία από την επαρχία, απογεύματα και Σαββατοκύριακα, κατόπιν συνεννοήσεως.

 


Δυνατότητα υποδοχής τριών (3) τμημάτων σε κάθε κύκλο Ελάχιστος αριθμός μαθητών ανά κύκλο 20 άτομα / Μέγιστος 80 Tρεις σύγχρονες και κατάλληλα εξοπλισμένες αίθουσες διδασκαλίας Κόστος συμμετοχής: 2,50€/μαθητή. Συνοδοί εκπαιδευτικοί δωρεάν  

Επιπλέον:
Διαλέξεις & κύκλοι ομιλιών για εκπαιδευτικούς και φοιτητές
Εκλαϊκευμένες παρουσιάσεις στο ευρύ κοινό
Παιδικά εργαστήρια Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τέχνη και Μαθηματικά»® πραγματοποιείται για μεν τους μαθητές στο πλαίσιο των μορφωτικών επισκέψεων των σχολείων, για δε τους εκπαιδευτικούς, τους φοιτητές και το ευρύ κοινό σε τακτές προκαθορισμένες συναντήσεις.


ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ:
Άρης Μαυρομμάτης & Αποστόλης Παπανικολάου, καθηγητές μαθηματικών
 

 

 

Σχετικές ειδήσεις
Πλεύσις: Ένα νοητό ταξίδι στην ελληνική ναυπηγική και ναυσιπλοΐα στο Μουσείο Ηρακλειδών
27.09.2016 11:14
Το Μουσείο Ηρακλειδών παρουσιάζει από 1η Οκτωβρίου 2016 την ιστορία της ελληνικής Πλεύσεως στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, μια ιστορία ναυτικών ταξιδιών, ναυπηγικών επιτευγμάτων, διακίνησης ιδεών και τεχνολογικών εξελίξεων.
Photobook Exhibition: Τελευταίες ημέρες στο Μουσείο Μπενάκη
19.07.2016 12:48
Στο πλαίσιο του κεντρικού προγράμματος του Athens Photo Festival 2016 παρουσιάζεται έως την Κυριακή 31 Ιουλίου 2016 στο Μουσείο Μπενάκη, μία ξεχωριστή έκθεση αφιερωμένη στο φωτογραφικό βιβλίο.
Σύγχρονη Χαρακτική Τέχνη από την Αθήνα: ομαδική έκθεση στο Μουσείο Ηρακλειδών
07.06.2016 11:13
Αφιερωμένη στη σύγχρονη χαρακτική δημιουργία, η ομαδική έκθεση Σύγχρονη Χαρακτική Τέχνη από την Αθήνα πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (επιμέλεια: Μιχάλης Αρφαράς, διευθυντής Τομέα Χαρακτικής) από την Παρασκευή 17 Ιουνίου έως και την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016 στο Παράρτημα του Μουσείου Ηρακλειδών.
Έκθεση με έργα της Pascaline Bossu στο Μουσείο Ηρακλειδών
05.05.2016 16:43
Το Μουσείο Ηρακλειδών εγκαινιάζει στις 12 Μαΐου 2016 την έκθεση Pascaline Bossu: Σχέδια - Ζωγραφιές - Φωτογραφίες, Στιγμιότυπα από την Ελλάδα.
As One: από τον ΝΕΟΝ και το Marina Abramović Institute στο Μουσείο Μπενάκη
01.03.2016 12:45
Ο ΝΕΟΝ και το Marina Abramović Institute (MAI) συνεργάζονται στην παρουσίαση ενός προγράμματος, με τίτλο As One, το οποίο σκοπό έχει να αναδείξει την τέχνη της performance και να εξοικειώσει και να εκπαιδεύσει το ελληνικό κοινό με αυτή τη μορφή σύγχρονης τέχνης.